גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"1,200 שקל למצעים זה מחיר ריאלי ורחוק מלהיות מוגזם"

גדעון אוברזון בריאיון ל"גלובס": "מוצרים מקבילים של ראלף לורן, דונה קארן וקלווין קליין נמכרים ב-1,200 דולר, כך שאנחנו הרבה יותר זולים"

בגיל 71, גדעון אוברזון מצא את הנוסחה העסקית המושלמת. מי שהיה בעברו המעצב הראשי של חברת כליל יופי, ולאחר מכן של גוטקס מותגים בבגדי הים (קבוצת זארה ישראל), יצא לפני שנה לדרך חדשה, ומאז הוא כבר הספיק לחתום על שיתוף-פעולה עם קסטרו לעיצוב קו של בגדי ים, עם קבוצת המשביר שהחלה לפני ימים אחדים לשווק מצעים ומגבות בעיצובו ותחת המותג גדעון אוברזון, ועל הפרק עומדים מיזם עיצוב הלבשה תחתונה לקסטרו, כלי בית למשביר וכניסה לתחום הרהיטים.

את כל אלה יש להוסיף לשיתוף-הפעולה שאוברזון יצר לפני 4 שנים עם מטבחי זיו, המשווקים מטבחים "בהשראת גדעון אוברזון" ("ב-40% מהמטבחים הנמכרים יש נגיעה שלי") ולפעילותו העסקית העצמאית.

מודל הפעילות שלו הוא חלום של כל מעצב. אוברזון לא נושא בהשקעות והוא לא בעל מניות, אבל התמלוגים שלו ממכירות הקולקציות מובטחים.

- מצאת את המודל המושלם?

"אני תמיד מרגיש שאני יכול יותר. יש לי יותר אנרגיות עיצוביות אבל מפאת גילי ושעות עבודתי, אני עושה מעל ומעבר, אבל אני רוצה עוד. יש לי תמיד תיאבון. המחשבה שלי תמיד היא מה מחר, מה הצעד הבא. אני אף פעם לא מסתכל אחורה".

לדברי אוברזון, מבחינת המודל העסקי, הוא מעצב, משתמש במותג, אין לו סיכון, הוא לא משקיע, ויש לו חלק מהרווחים.

"נכון", הוא אומר, "מבחינה זו, זה מודל מדויק ומתוקתק עבורי. מושלם".

- בכמה נמכרים פריטים שלך?

"בבוטיק שלי מחירי שמלות נעים בין 2,000 ל-15 אלף שקל. בגדי הים בקסטרו נמכרים ב-250-500 שקל. בגדי ים אוברזון אצלי נמכרים ב-500-1,000 שקל. מחירי המטבחים שאני עוסק בהם נעים מ-30 אלף שקל עד 200 אלף שקל. המצעים נמכרים בין 200 ל-1,200 שקל, ומגבות מ-50 שקל עד 200 שקל".

- איזו הצדקה יש לשלם על סט מצעים 1,200 שקל?

"בעולם הגדול זה מחיר סביר לאיכות של 100% סאטן כותנה. מוצרים מקבילים של מעצבים כמו ראלף לורן, דונה קארן וקלווין קליין נמכרים ב-1,200 דולר, כך שאנחנו הרבה יותר זולים. נכון שזה מוצר צריכה אבל אלה מוצרים שיש בהם מיתוג וגם אופנה. כשאני קונה יקר, אני מרגיש יקר. אם יש לי אפשרות, אני מרגיש טוב יותר לישון על מיטה עם מצעים ב-1,200 שקל מאשר עם מצעים של 200 שקל, למרות שכביכול זה בדיוק אותו מוצר. איכויות עולות כסף".

- אין בהכרח קורלציה בין המחיר לאיכות.

"נכון, אבל ברגע שיש לך מיתוג, זה בכל מקום. מאחורי מותג יש מעצב והוא מפקח על כך שהמוצר יהיה גם איכותי, טוב ומתוכנן נכון. כשחברה מופקדת על ההחלטות, יש לה שיקולים כספיים והרבה פעמים שמים הרבה מאוד 'מים' בתוך המוצר, על מנת לנפח אותו. התחשיב מבוסס על איכות, עיצוב פלוס מבצעים, כי מה לעשות, בסוף יוצאים לסוף עונה. לכן התחשיב בהחלט ריאלי והוא רחוק מלהיות מוגזם".

- מבחינת עלויות הייצור, זה לא עולה יותר מ-100 שקל או מקסימום 200 שקל.

"אני לא מעורה בצורה מדויקת. בבגדי ים אתה צריך להכניס לתחשיב את המיתוג, הפרסום, הקטלוג, ואת הצילומים וההוצאות הכלליות. אז אתה לא יכול לעשות תחשיב שמה שעולה 100 שקל נמכר ב-200 שקל. זה לא כך.

"H&M, שמוכרת סט בגד ים ב-29 שקל, מפסידה 100 שקל על כל בגד ים, אבל זה מביא לה את הלקוח פנימה לחנות. את ה-100 שקל שהיא מפסידה, היא חייבת להכניס במוצר אחר. כך בנוי היום הטקסטיל".

- מה הפרמיה שגובים על המותג גדעון אוברזון?

"תוספת של 20%-30% זה סביר מאוד במדינת ישראל. בכל העולם זה הרבה יותר".

"לידה מחדש"

אוברזון נולד באיטליה ולמד אופנה בפריז. את הקריירה שלו כמעצב הוא החל בישראל ב-1968 כשפתח סטודיו לאופנה. את הפרסום הרחב הוא קיבל בשנות ה-90 בעקבות קמפיין פרובוקטיבי למותג בגדי הים שלו בכיכובה של הדוגמנית פזית כהן. אותו קמפיין גרר חברי כנסת דתיים לפעול לאיסור פרסום דוגמנים בבגדי ים בשלטי חוצות. עם השנים אוברזון שעבד כשכיר בחברת כליל יופי והפך לשם נרדף להצלחה בכל הקשור לאופנת בגדי הים. "היינו 20% מהשוק, וזה המון", הוא אומר.

בשנת 2003 הצטרף אוברזון לקבוצת גוטקס מותגים, שרכשה אז את פעילות חברת כליל יופי שקרסה, ואוברזון היה בה מעצב ראשי. גוטקס מותגים שילמה 1.25 מיליון דולר על המותג ואוברזון הפך בה למעצב בגדי הים.

"גוטקס מותגים קנתה את המותג ועשתה בו שימוש במשך עשר שנים. אני קיבלתי תמלוגים עבור השם. עד לפני 4 שנים עיצבתי את הקולקציה הן של גדעון אוברזון והן של גוטקס. ב-4 השנים האחרונות, לא עיצבתי אפילו בגד ים אחד. היה אסור לי לעצב, וקיבלתי תמלוגים על כך שהם שיווקו תחת השם שלי".

- למה לא עיצבת ב-4 שנים האחרונות?

"ברגע שלב לבייב מכר את חלקו בקבוצה לג'וי שוובל ולחנן אליטוב, הם הכניסו שינויים בחברה. הם סגרו את הסטודיו בארץ, העבירו הכול לסין, ואני התנגדתי לעבוד בצורה הזאת, אז לא הייתה לי ברירה אלא לעזוב. במשך 4 שנים הם ייצרו ועיצבו את הקולקציה בסין ואני התנגדתי לכך שלא תהיה לי נגיעה במוצר. אני לא יכול לעצב ולשלוח ולהגיד 'תעשו מה שאתם רוצים'. זה לא באג'נדה שלי".

- למרות שהקולקציה שווקה תחת השם שלך, גדעון אוברזון?

"נכון, ולא עיצבתי אותה. אפילו מכרתי אותה אצלי בבוטיק. היא ירדה באיכויות ובכמויות, עד שהחליטו להפסיק לייצר את המותג אוברזון. הם הפסיקו לשלם והמותג חזר אליי לפני שנה".

- אתה מספר את כל זה בחיוך רחב.

"כי זו לידה מחדש, כאן חטפתי את המרץ של חיי".

- הם עשו טעות?

"בחיים אין שום דבר בטעות. חבל שלא לחצתי שנים קודם לכן לעשות את זה".

- אתה עושה היום קאמבק?

"כן, ממש. יש לי סיבה לכך מבחינה כלכלית. הזכויות על המותג היו במשך עשר שנים בקבוצת גוטקס מותגים והם לא פיתחו אותו. חוץ מבגדי ים, לא עשינו כלום עם המותג. זה החזיק אותי בהקפאה. ברגע ששם המותג שוחרר אליי בחזרה, מייד פרצתי עם בגדי הים לקסטרו ועם מחירים זולים יותר".

עם המותג, אוברזון קיבל לידיו גם את פעילות היצוא של המותג, שכבר היום נאמדת ב-3 מיליון אירו בשנה, מחציתם לרשת הכלבו הספרדית קורט אינגלס, והיד עוד נטויה.

"עובד על אחוזים יפים"

לדברי אוברזון, בשנים שהוא לא עיצב את המותג נרשמה ירידה דרסטית בשוק של גוטקס-אוברזון - ירידה של 50% תוך 4 שנים. "את מותג בגדי הים אוברזון מכרנו בזמנו בהיקף של 12 מיליון דולר לשנה, במחירים סיטונאיים. המחיר לצרכן הוא פי 2.2, ועל כך יש להוסיף תוספת מע"מ (31 מיליון דולר בשנה, א"ח). למותג בגדי הים גוטקס היו בנפרד מכירות של 30 מיליון דולר במחירים סיטונאיים וגם הוא ירד. עשיתי להם תצוגות אופנה בניו-יורק, הייתי הפרזנטור וכל זה כבר לא היה. המותג נמכר על המדף. אני לא מאמין בקולקציה כשהמעצב לא פועם. איב סאן לורן מוכרים בכל העולם למרות שהמעצב מת ומנסים לשמר את המותג. במקרה שלהם, המעצב בעיניי לא כל-כך טוב ואני לא אוהב את הקולקציה.

"הדוגמה ההפוכה זו קולקציה של שנים. קארל לגרפלד, המעצב הנוכחי, עושה עבודה מדהימה והנה לפעמים כשהמעצב שמזוהה עם המותג נפטר, יש צעיר ממנו שמחייה את המותג והוא טוב יותר, אבל ברוב הפעמים, המותג מת עם המעצב".

- מה קרה למותג גוטקס?

"הוא עדיין מותג, אבל בירידה. הכול מיוצר בסין. אתה לא יכול להחזיק גם יוקרה וגם לתת רמה נמוכה". גוטקס מותגים סירבה להגיב לכך.

- מה התמלוגים המשולמים לך בעסקים השונים?

"יש לי סכום מינימום וחוזה לטווח ארוך ותמלוגים. אני אף פעם לא על בסיס משכורת ואני עובד על אחוזים יפים".

- כמה? 10% זה יפה?

"נכון, זה יפה. אני עובד רק עם דברים יפים".

- מי משלם לך את התמלוגים הגבוהים ביותר מבין שיתופי-הפעולה?

"זה תלוי בכמויות. מינימום התשלום יהיה יותר גבוה בטקסטיל לבית (במשביר, א"ח). בבגדי ים התשלום יותר נמוך, אבל האחוזים יותר גבוהים".

- ומה הלאה?

"אני משיק אופנה ואמנות בסטודיו שלי בגורדון בתל-אביב, בשיתוף עם גל גאון, דיקן הפקולטה לעיצוב תעשייתי בחולון. בשבוע הבא נתחיל למכור. זה מספיק לשנה הזאת. לאחר מכן אני אכנס לעיצוב של רהיטים, שזה תחום מאתגר".

גדעון אוברזון

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

התקיפה באיראן: איזה חימוש קצר טווח מחזיקה ישראל

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי