גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשנות על הבר: "בשיווק עושים לכם מניפולציות כל הזמן"

ד"ר דינו לוי, שהשתתף באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס" בשיתוף פרטנר: "אתם יודעים שהריח של הקפה בחנויות סטארבקס הוא לא ממכונת הקפה, נכון?"

ד"ר דינו לוי / צילום: תמר מצפי
ד"ר דינו לוי / צילום: תמר מצפי

מה כואב יותר: לידה או בעיטה באשכים? סרטון קצר שמבטיח להשיב על השאלה הזו מסתובב בימים אלה ברשתות החברתיות, אך מסתיים בתשובה מאכזבת: מאחר שאנשים שונים זה מזה, ותפיסת הכאב היא סובייקטיבית - אין לדעת מה כואב יותר.

ד"ר דינו לוי מאוניברסיטת תל-אביב עדיין לא יודע לדרג כאבים, אך טוען כי המדע יודע לעשות משהו דומה: לדרג הנאות ולדעת מה מהנה יותר - לצפות באדם אטרקטיבי או ללגום שייק פירות; לייק לסטטוס שלכם בפייסבוק או חיוך של הילד.

זו רק דוגמה אחת לשאלות בתחום קבלת ההחלטות, שבעבר נחשבו למסתורין. בעקבות התפתחות המחקר הנוירולוגי (מחקר המוח) בתחום קבלת ההחלטות, קל יותר לחקור את הסוגיות האלה.

מחקרים חדשים בתחום חקר המוח, מראים שכל סוגי התועלות, מכל הדברים הנעימים שקורים לנו, מקודדות באותו המקום במוח, ושאותו מקום מגיב בעוצמה רבה יותר (כפי שניתן לראות בהדמיית MRI), ככל שמוצגת בפניו חלופה מושכת יותר. לכן ניתן להשוות את התועלת של אדם מסוים ברגע מסוים מדברים שונים לחלוטין, כפי שטענה עד היום הכלכלה, אבל הפסיכולוגיה לא תמיד הסכימה איתה.

לוי הוא מומחה לנוירו-כלכלה ונוירו-שיווק. הוא חוקר באמצעים של חקר המוח כיצד אנחנו מקבלים החלטות כלכליות וצרכניות. התחום שלו יושב על הצומת שבין כלכלה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ומדעי המוח. בעבר, ניסתה כל אחת מן הדיסציפלינות הללו לפתח תיאוריות משלה בנושא, אבל היום הן מנסות להתייחס אליו ביחד. התוצאה היא תיאוריית קבלת החלטות הרבה יותר עשירה.

לוי, שהשתתף באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס" ופרטנר, שנערך ביום שלישי בבר דבלין בהרצליה, דן בנושא של קבלת החלטות.

רעיון נוסף שאותו ביקש לוי להדגיש הוא שערך של חלופות נקבע תמיד על-פי ההקשר. העיקרון נראה פשוט תחילה - קוביית השוקולד הראשונה עושה לנו תחושה טובה יותר מקוביית השוקולד הבאה ובוודאי מקוביית השוקולד העשירית. אבל ההקשר משפיע על תפיסת התועלת במגוון דרכים נוספות: אנחנו מעריכים שדבר שווה יותר כשהוא כבר בבעלותנו מאשר כשעלינו להחליט אם לרכוש אותו (למעט, אולי, בני זוג).

המוח שלנו הוא מיסודו תלוי הקשר, אומר לוי. קחו למשל אשליה אופטית במסגרתה כשאנחנו רואים עיגול לבן על רקע של עיגולים שחורים קטנים, הוא ייראה לנו גדול ואם נראה אותו על רקע של עיגולים שחורים גדולים, הוא ייראה לנו קטן, אף ששני העיגולים הלבנים בעצם זהים בגודלם. לא רק שאנחנו טועים בהערכת גודל העיגול - כבר בייצוג ראשוני שלו במוח, הוא מיוצג בגודל שונה. לא רק הפענוח מוטה על-ידי האשליה, אלא התפיסה עצמה.

כך גם לגבי ערך. כאשר אנחנו מעריכים 5 שקלים עכשיו כשווים יותר מ-7 שקלים מחר, הסכום שאנחנו מעדיפים באמת מעורר יותר את אזורי התועלת במוח, שתוארו בתחילת הכתבה.

לדוגמה: עליכם לבחור בין ברירה מס' 1 - טלוויזיה בעלת מסך גדול, במחיר גבוה לבין ברירה מס' 2 - טלוויזיה בעלת מסך קטן יותר, במחיר נמוך. ההתלבטות קשה - יש טיעונים לכאן או לכאן. כעת, מציבים טלוויזיה נוספת, בעלת מסך קטן בדומה לברירה מס' 2, אבל יקרה ממנה. פתאום ברירה מספר 2, הטלוויזיה הקטנה והזולה, תיראה כאופציה מאוד אטרקטיבית. לעומת זאת אם נציב לצד שתי החלופות טלוויזיה גדולה כמו ברירה מס' 1, אבל יקרה ממנה, לפתע תיראה ברירה מספר 1, הטלוויזיה הגדולה והיקרה (אך זולה מן החלופה החדשה), כאופציה המועדפת.

"בעולם השיווק עושים לכם מניפולציות כאלה כל הזמן", אומר לוי, "עושים את זה כדי למכור טלוויזיה מסוימת שנתקעו איתה במלאי או מכל מיני סיבות אחרות. וזה עובד. ובכל זאת אנשים בטוחים שהגיעו להחלטה מרצונם החופשי". בפועל, תפיסת הערך של אותם אנשים היא תלוית הקשר. שינית את ההקשר? שינית באמת את תפיסת הערך, ולכן את ההחלטה. האם 'דפקת' את הצרכן? זו שאלה טובה כי הוא עדיין רוכש את המוצר שהערך שלו הכי גבוה בעיניו.

לוי מציין כי ניתן כיום לנבא באופן חלקי העדפה של צרכנים בין מוצרים שונים, באמצעות צפייה בתגובתם ב-MRI, ועל-פי מחקרים חלוציים שהוביל לוי - גם באמצעות מכשירים הרבה פחות יקרים ויותר זמינים, כמו EEG.

מדידה לא מושלמת

חשוב לשים לב כי ההעדפה עודנה תלוית הקשר, וזו אחת הסיבות לכך שהמדידה לא מושלמת: מחוץ ל-MRI יופעלו גורמים שאינם ניתנים לצפייה בחדר הבדיקה. "למשל החנות אברקרומבי אנד פיץ'", הוא אומר. "פעם התלהבתי ממנה, עד שגרתי תקופה בניו-יורק והבנתי שהיא מיועדת בעיקר לתיירים. החנות הזו היא מופת של מכירה לפי הקשר. הם משמיעים מוזיקה של מסיבות, החנות חשוכה בשילוב אורות צבעוניים, כמו במסיבה. אתה נכנס לשם, מרגיש מגניב ולפני ששמת לב יצאת עם חולצה שבבית אתה אומר עליה 'מה זה הצבע הזה'? לא ראיתי בחושך".

לוי מגלה עוד כמה סודות שיווק אמריקאים, שאולי מיושמים גם בישראל. "אתם יודעים שהריח של הקפה בחנויות סטארבקס הוא לא ממכונת הקפה, נכון? מקורו במערכת הפצת ריח ששולחת לחלל האוויר בדיוק את הריח שמזוהה אצלנו עם קפה טוב ומעודד אותנו לרכוש קפה".

לוי מדגיש כי: "המוח שלנו מקודד תועלת, אך לא התפתח כדי לקודד כסף. המוח אוהב כסף, הוא מעדיף כסף על פני דברים אחרים ומקודד יותר כסף כעדיף על פחות כסף, אבל העדפה הזו רוכבת על המערכות אחרות. כשמרמים אותנו בכסף זה גורם לנו לרגש שלילי באזורים שקשורים לגועל ולבחילה ממזון לא טרי. הפחד מהפסד כספי מקודד באותו מקום שפוחדים מהאריה והאינסטינקט לקחת כסף הוא אותו אינסטינקט כמו לקטוף פרי מהעץ. אנחנו עדיין רחוקים מלהבין בדיוק מדוע אנחנו מקבלים את ההחלטות הצרכניות שלנו ומה בשיווק אנחנו מעדיפים ומדוע, אבל אנחנו מתקרבים לכך בצעדי ענק".

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים