גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשנות על הבר: "בשיווק עושים לכם מניפולציות כל הזמן"

ד"ר דינו לוי, שהשתתף באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס" בשיתוף פרטנר: "אתם יודעים שהריח של הקפה בחנויות סטארבקס הוא לא ממכונת הקפה, נכון?"

ד"ר דינו לוי / צילום: תמר מצפי
ד"ר דינו לוי / צילום: תמר מצפי

מה כואב יותר: לידה או בעיטה באשכים? סרטון קצר שמבטיח להשיב על השאלה הזו מסתובב בימים אלה ברשתות החברתיות, אך מסתיים בתשובה מאכזבת: מאחר שאנשים שונים זה מזה, ותפיסת הכאב היא סובייקטיבית - אין לדעת מה כואב יותר.

ד"ר דינו לוי מאוניברסיטת תל-אביב עדיין לא יודע לדרג כאבים, אך טוען כי המדע יודע לעשות משהו דומה: לדרג הנאות ולדעת מה מהנה יותר - לצפות באדם אטרקטיבי או ללגום שייק פירות; לייק לסטטוס שלכם בפייסבוק או חיוך של הילד.

זו רק דוגמה אחת לשאלות בתחום קבלת ההחלטות, שבעבר נחשבו למסתורין. בעקבות התפתחות המחקר הנוירולוגי (מחקר המוח) בתחום קבלת ההחלטות, קל יותר לחקור את הסוגיות האלה.

מחקרים חדשים בתחום חקר המוח, מראים שכל סוגי התועלות, מכל הדברים הנעימים שקורים לנו, מקודדות באותו המקום במוח, ושאותו מקום מגיב בעוצמה רבה יותר (כפי שניתן לראות בהדמיית MRI), ככל שמוצגת בפניו חלופה מושכת יותר. לכן ניתן להשוות את התועלת של אדם מסוים ברגע מסוים מדברים שונים לחלוטין, כפי שטענה עד היום הכלכלה, אבל הפסיכולוגיה לא תמיד הסכימה איתה.

לוי הוא מומחה לנוירו-כלכלה ונוירו-שיווק. הוא חוקר באמצעים של חקר המוח כיצד אנחנו מקבלים החלטות כלכליות וצרכניות. התחום שלו יושב על הצומת שבין כלכלה, פסיכולוגיה, סוציולוגיה ומדעי המוח. בעבר, ניסתה כל אחת מן הדיסציפלינות הללו לפתח תיאוריות משלה בנושא, אבל היום הן מנסות להתייחס אליו ביחד. התוצאה היא תיאוריית קבלת החלטות הרבה יותר עשירה.

לוי, שהשתתף באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס" ופרטנר, שנערך ביום שלישי בבר דבלין בהרצליה, דן בנושא של קבלת החלטות.

רעיון נוסף שאותו ביקש לוי להדגיש הוא שערך של חלופות נקבע תמיד על-פי ההקשר. העיקרון נראה פשוט תחילה - קוביית השוקולד הראשונה עושה לנו תחושה טובה יותר מקוביית השוקולד הבאה ובוודאי מקוביית השוקולד העשירית. אבל ההקשר משפיע על תפיסת התועלת במגוון דרכים נוספות: אנחנו מעריכים שדבר שווה יותר כשהוא כבר בבעלותנו מאשר כשעלינו להחליט אם לרכוש אותו (למעט, אולי, בני זוג).

המוח שלנו הוא מיסודו תלוי הקשר, אומר לוי. קחו למשל אשליה אופטית במסגרתה כשאנחנו רואים עיגול לבן על רקע של עיגולים שחורים קטנים, הוא ייראה לנו גדול ואם נראה אותו על רקע של עיגולים שחורים גדולים, הוא ייראה לנו קטן, אף ששני העיגולים הלבנים בעצם זהים בגודלם. לא רק שאנחנו טועים בהערכת גודל העיגול - כבר בייצוג ראשוני שלו במוח, הוא מיוצג בגודל שונה. לא רק הפענוח מוטה על-ידי האשליה, אלא התפיסה עצמה.

כך גם לגבי ערך. כאשר אנחנו מעריכים 5 שקלים עכשיו כשווים יותר מ-7 שקלים מחר, הסכום שאנחנו מעדיפים באמת מעורר יותר את אזורי התועלת במוח, שתוארו בתחילת הכתבה.

לדוגמה: עליכם לבחור בין ברירה מס' 1 - טלוויזיה בעלת מסך גדול, במחיר גבוה לבין ברירה מס' 2 - טלוויזיה בעלת מסך קטן יותר, במחיר נמוך. ההתלבטות קשה - יש טיעונים לכאן או לכאן. כעת, מציבים טלוויזיה נוספת, בעלת מסך קטן בדומה לברירה מס' 2, אבל יקרה ממנה. פתאום ברירה מספר 2, הטלוויזיה הקטנה והזולה, תיראה כאופציה מאוד אטרקטיבית. לעומת זאת אם נציב לצד שתי החלופות טלוויזיה גדולה כמו ברירה מס' 1, אבל יקרה ממנה, לפתע תיראה ברירה מספר 1, הטלוויזיה הגדולה והיקרה (אך זולה מן החלופה החדשה), כאופציה המועדפת.

"בעולם השיווק עושים לכם מניפולציות כאלה כל הזמן", אומר לוי, "עושים את זה כדי למכור טלוויזיה מסוימת שנתקעו איתה במלאי או מכל מיני סיבות אחרות. וזה עובד. ובכל זאת אנשים בטוחים שהגיעו להחלטה מרצונם החופשי". בפועל, תפיסת הערך של אותם אנשים היא תלוית הקשר. שינית את ההקשר? שינית באמת את תפיסת הערך, ולכן את ההחלטה. האם 'דפקת' את הצרכן? זו שאלה טובה כי הוא עדיין רוכש את המוצר שהערך שלו הכי גבוה בעיניו.

לוי מציין כי ניתן כיום לנבא באופן חלקי העדפה של צרכנים בין מוצרים שונים, באמצעות צפייה בתגובתם ב-MRI, ועל-פי מחקרים חלוציים שהוביל לוי - גם באמצעות מכשירים הרבה פחות יקרים ויותר זמינים, כמו EEG.

מדידה לא מושלמת

חשוב לשים לב כי ההעדפה עודנה תלוית הקשר, וזו אחת הסיבות לכך שהמדידה לא מושלמת: מחוץ ל-MRI יופעלו גורמים שאינם ניתנים לצפייה בחדר הבדיקה. "למשל החנות אברקרומבי אנד פיץ'", הוא אומר. "פעם התלהבתי ממנה, עד שגרתי תקופה בניו-יורק והבנתי שהיא מיועדת בעיקר לתיירים. החנות הזו היא מופת של מכירה לפי הקשר. הם משמיעים מוזיקה של מסיבות, החנות חשוכה בשילוב אורות צבעוניים, כמו במסיבה. אתה נכנס לשם, מרגיש מגניב ולפני ששמת לב יצאת עם חולצה שבבית אתה אומר עליה 'מה זה הצבע הזה'? לא ראיתי בחושך".

לוי מגלה עוד כמה סודות שיווק אמריקאים, שאולי מיושמים גם בישראל. "אתם יודעים שהריח של הקפה בחנויות סטארבקס הוא לא ממכונת הקפה, נכון? מקורו במערכת הפצת ריח ששולחת לחלל האוויר בדיוק את הריח שמזוהה אצלנו עם קפה טוב ומעודד אותנו לרכוש קפה".

לוי מדגיש כי: "המוח שלנו מקודד תועלת, אך לא התפתח כדי לקודד כסף. המוח אוהב כסף, הוא מעדיף כסף על פני דברים אחרים ומקודד יותר כסף כעדיף על פחות כסף, אבל העדפה הזו רוכבת על המערכות אחרות. כשמרמים אותנו בכסף זה גורם לנו לרגש שלילי באזורים שקשורים לגועל ולבחילה ממזון לא טרי. הפחד מהפסד כספי מקודד באותו מקום שפוחדים מהאריה והאינסטינקט לקחת כסף הוא אותו אינסטינקט כמו לקטוף פרי מהעץ. אנחנו עדיין רחוקים מלהבין בדיוק מדוע אנחנו מקבלים את ההחלטות הצרכניות שלנו ומה בשיווק אנחנו מעדיפים ומדוע, אבל אנחנו מתקרבים לכך בצעדי ענק".

עוד כתבות

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תיקון והתנצלות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד