גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית ערוץ 9: "ככה לא נוכל להמשיך לשרוד"

‎אחרי השקעה של עשרות מיליוני שקלים, בערוץ 9 דובר הרוסית הבינו שאי-אפשר להמשיך להיות ערוץ נישה ולהתנהג כערוץ ברודקאסט ■ מנכ"לית ערוץ 9, ויקי גורדין: "עולם הפרסום לא יכול לשאת את הערוץ על כתפיו"

ויקטוריה גורדין / צילום: איל יצהר
ויקטוריה גורדין / צילום: איל יצהר

בקרוב מאוד יגיש ערוץ 9 בקשה רשמית למועצת הכבלים והלוויין לחזור לתנאיו הבסיסיים והמוקדמים של רישיונו. בין היתר מדובר על כך ששידורי החדשות יופחתו למינימום האפשרי - חצי שעה ביום ולא יותר.

רק לפני כחודשיים, בעת מבצע "צוק איתן", נראה כי חדשות הערוץ דובר הרוסית בשיאן. השידורים הורחבו וסיפקו לצופי הערוץ מידע מסביב לשעון ומכל מוקדי השידור, באופן כמעט זהה לזה של ערוצי הברודקאסט המקוריים. ועכשיו, עשרות מיליוני שקלים של השקעה אחרי, הבין בעל הבית של ערוץ 9, אלכסנדר לוין, שככה אי-אפשר להמשיך.

במהלך החגים פיטר הערוץ הייעודי הוותיק יותר מ-30 עובדים, בגל שני של קיצוצים מאסיביים. נאמר שהמפוטרים הם בעיקר עובדים טכניים, שהתייתרו בעקבות השדרוג הטכנולוגי המשמעותי עם המעבר לאולפנים מפוארים במודיעין. אך אם יצומצמו עוד יותר שידורי החדשות, ולוח השידור יהודק עוד יותר - עוד עובדים ילכו הביתה, ובהם גם עיתונאים רבים שגויסו רק לפני מעט יותר משנה.

לדברי מנכ"לית ערוץ 9, עו"ד ויקטוריה גורדין, כנראה שהבעלים, שעשה את עסקיו בהפקות טלוויזיה במרחב דובר הרוסית, "קיבל שכל". כך היא מסבירה איך באחת הפכה הרוח החדשה והמרעננת של שוק התקשורת - זו שכמעט השתלטה גם על ערוץ 10 - לגוף משברי שנמצא בסכנה קיומית אמיתית.

גורדין, שלמדה בזמן קצר את הלכותיו המסובכים של שוק התקשורת המקומית, לא מנסה אפילו להסתיר את המצב הקשה בו נתון הערוץ.

"לוין העריך לראשונה נכונה שצריך להתאים את ההשקעה בערוץ לשוק", אומרת גורדין ל"גלובס". "כנראה שסוף-סוף הגיע לאוזניו מה שניסיתי להסביר לו בשנה וחצי האחרונות. מצד שני, אם נסתכל על החברה כעסק יותר מורכב, הקמת האולפנים במודיעין הייתה השקעה כדאית, כי אותם תמיד אפשר להשכיר ולתפעל. זה עסק שיכול להכניס כסף. כעת לוין מנסה להביא למצב שמכל הכיוונים נגיע למצב של איזון. יש אפיק נוסף של רווחים של מכירת פורמטים, ובמסגרת זו אנחנו במו"מ על שיתוף-פעולה עם דורי מדיה".

במילים אחרות, אומרת גורדין, מערוץ טלוויזיה נישתי אי-אפשר לעשות כסף, ולכן הדגש עובר לכל מה שנבנה מסביבו. "ערוץ 9 כערוץ לא יכול לשרוד, נקודה. עולם הפרסום לא יכול לשאת את הערוץ על הכתפיים", פוסקת גורדין.

תכנים לדוברי עברית

ב-2013 רכש לוין, שבאופן רשמי עלה חודשיים לפני כן לישראל ממוסקבה, את ערוץ 9 מידי לב לבייב ב-6.5 מיליון דולר, סכום גבוה משמעותית מהערכת השווי שלו. מיד הוא החל בקדחת השקעות, שבמסגרתה נבנו אולפנים חדשים ומרשימים, חוזקה חברת החדשות, והפקות חדשות יצאו לדרך. האולפנים צוידו בטכנולוגיה החדישה ביותר, פותחו תכנים ייעודיים בעברית, כמו תוכנית כלכלית עם יעקב אילון ותוכנית מוזיקה אלטרנטיבית לילית בשם "האנגר 9".

לצד החיזור אחר הקהל דובר העברית, גם הקהל שמקורו בברית-המועצות לשעבר חזר לפוקוס, בזכות תוכניות רכש ברוסית שזוכות לשידור ראשוני בארץ, עוד לפני שידורן בערוצים הרוסיים המרכזיים.

- ובכל זאת, את לא אופטימית.

גורדין: "אין אופטימיות במדינת ישראל. אם המדינה לא תתערב, לא יהיה ברודקאסט בישראל, ולא יהיו ערוצי נישה. המדינה מתערבת איפה שלא צריך להתערב, ולא מתערבת היכן שהיא נדרשת".

- למה את מתכוונת?

"הטילו עלינו עיצום של עשרות אלפי שקלים, כי העברנו את החדשות משעה 21:00 לשעה 20:00. זה אבסורדי. אני מאמינה שיו"ר מועצת הכבלים והלוויין החדשה, ד"ר יפעת בן-חי-שגב, אולי תוכל לשנות משהו ברגולציה כלפינו. אבל זה היחס של המדינה. לא די שלא עוזרים ולא מנסים להיכנס לנעליים שלנו ולהבין את התרומה הציבורית שלנו, עוד מענישים אותנו. הם לא מניחים לנו כמו שהם לא מניחים לערוצים הייעודיים האחרים - 20 ו-24. אם המדינה לא רוצה ערוצים ייעודיים, שתפסיק לחלק רישיון".

במונחי רייטינג, מהדורת החדשות המרכזית של ערוץ 9, "יום", יכולה להגיע עד ליותר מ-2% במשקי-בית יהודיים בימים כתיקונם, ובמשקי-בית של עולים ליותר מ-10% צפייה.

"ראינו שכל 1.2 מיליון דוברי הערוץ בישראל צופים או צפו בנו, ויש חלק בלתי מבוטל מהם - בהם גם צעירים שהם לא דוברי עברית שוטפת וגם מי שקרובים יותר לחברה הישראלית - שעדיין שומרים על התרבות והשפה", אומרת גורדין. "יש עלייה נוספת היום, והאוכלוסייה קיימת. אם המדינה הזו חושבת שיש ערך באוכלוסייה הזו, המדינה צריכה למצוא דרך למענקים או להפסיק לסחוט כסף".

מסקרים עולה כי צופי ערוץ 9, שהולכים ונהיים צעירים יותר, שבעי-רצון ממנו - אך גורדין הייתה רוצה להפוך את הסיפוק הזה לכסף. "הרייטינג עלה משמעותית, אבל כשאתה לא מוכר אותו, זה לא באמת משנה. אנחנו קונים הרבה סדרות שיוצאות בערוץ 1 הרוסי אחרינו.

"הנה, למשל, אנחנו משדרים עכשיו מיני-סדרה על 'רספוטין', שהרייטינג שלה היה גבוה מזה של החדשות. בפלח העולים 18 זה הגיע גם ל-8%-9% צפייה, אבל אם אני לא מוכרת את הרייטינג הזה, אין לזה טעם. זה טוב רק לאגו של סמנכ"ל התוכן. אם השוק לא יודע לחבר את זה לתוכן, אין לזה ערך. זה נחמד שמדברים על הערוץ ושיש שיח, אבל לא יותר".

- ומה באשר לתוכן שאתם משדרים בעברית, האם זה מסייע לערוץ?

"זה מעלה רייטינג במשקי-בית יהודיים. זה נוח יותר לזוגות מעורבים בהם רק אחד מבני הזוג דובר רוסית, ואולי זה טוב לאסטרטגיה עתידית. אבל אני לא יכולה להגיד שאנחנו מתכננים או יכולים להיכנס לזירה של רשת וקשת".

שוק של 800 מיליון איש?

פרט לשינוי בחדשות, לא מתכננים גורדין ולוין שינויים דרמטיים אחרים בלוח השידורים. הדגש, כאמור, אמור להינתן למתקנים המפוארים של ערוץ 9, שעליהם שילם הערוץ כבר שכירות של 7 מיליון שקל ל-3 שנים קדימה, זאת לצד השקעה של כ-30 מיליון שקל בהשמשתם.

כבר היום יש שוכרים במקום, אולם מומחים בתחום האולפנים בישראל אומרים כי תחזוקת אולפנים אינה פשוטה ותחרותית מאוד במדינה כמו שלנו, שבה כמות הגופים המשדרים מעטה, והדרישה היא בעיקר לאולפנים המתאימים לתוכניות פריים-טיים.

כך, על מנת לקיים אולפן, יש צורך בתפעולו מסביב לשעון במשך 7 ימים בשבוע. עמידה של אולפן ריק - משמעותה הפסד כסף משמעותי.

אחת הדרכים שלוין בחן כדי להרוויח כסף באמצעותה היא הפקה בישראל של תכנים שיופצו לציבור דובר הרוסית ברחבי העולם, 800 מיליון איש. זאת, לאור ההערכה כי הצילום בישראל זול משמעותית מצילום במדינות רוסיה, למשל. זה ככל הנראה יהיה אפיק משמעותי בעתידו של הערוץ.

- אנשים בתעשיית התקשורת ראו את ההשקעה האדירה של לוין, והם שואלים היום "מה לעזאזל חשבתם"?

"לא היו לנו ציפיות יתר. עצרנו את הנפילה החופשית שהערוץ הזה היה בה. קיבלנו הרבה לקוחות חדשים בשוק הפרסום ושיקמנו את האמון בערוץ. אבל כולם קיצצו את היקפי הפרסום אחרי 'צוק איתן', והיום ברור שהסכומים האלה אף פעם לא יספיקו כדי לקיים את מה שהיינו רוצים לעשות בערוץ הזה.

"כשיש משקיע פרטי שהוא לא מקושר פה עסקית למדינה ולעסקים אחרים, במוקדם או מאוחר הוא ייאלץ להוציא כסף מהכיס, זה בדיוק מה שקרה לרון לאודר בערוץ 10. אם אתה עושה חדשות בצורה נקייה, אתה לא מקבל שום הון פוליטי מזה. בדיוק ההפך. לכן גם לבייב ניסה להיפטר מהערוץ הזה".

- למצב באוקראינה יש השפעה על מה שקרה בערוץ 9?

"כולם חטפו שם. יש סנקציות, ויכול להיות שההכנסות של לוין הצטמצמו שם, והוא לא יזרוק את הכסף האחרון פה. צריך להסתכל על זה כמו על עסק".

- יכול להיות שהוא יקום ויעזוב?

"ייתכן מאוד".

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד