היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז, הושבע הבוקר (ב') בבית נשיא המדינה ראובן ריבלין לשופט בבית המשפט העליון.
מזוז, יליד תוניסיה ובן למשפחה מרובת ילדים מהעיר נתיבות, "מגוון" את ההרכב האנושי בבית המשפט העליון, שנחשב בעיני רבים למייצג של "ההגמוניה האשכנזית" נוסח שכונת רחביה בירושלים.
מזוז, משפטן מוערך שעשה את מרבית דרכו המשפטית בשורות פרקליטות המדינה, יחליף את השופטת עדנה ארבל שפרשה מבית המשפט העליון ביוני השנה.
מזוז, 59, הוא אולי האנטי-תזה לסטיגמה שדבקה בבית המשפט העליון - יליד תוניסיה, שגדל בנתיבות בדרום הארץ, למשפחה מסורתית בת 9 ילדים. מזוז למד בישיבה תיכונית ובהמשך פנה ללימודי משפטים באוניברסיטה העברית. לאחר הלימודים התמחה שנה אחת אצל שופטי בית המשפט העליון שלמה אשר והדסה בן-עתו ושנה נוספת במחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה. לאחר שהוסמך לעורך דין החל לעבוד בפרקליטות המדינה, והמשיך לעבוד בשורה של תפקידים במשרד המשפטים - עד למינויו ליועץ המשפטי לממשלה בשנת 2004.
טרם מינויו ליועץ המשפטי כיהן מזוז כמשנה לפרקליטי המדינה, לצד מיכאל בן-יאיר ואליקים רובינשטיין, שהפך היום לעמיתו לכס השיפוט בבית המשפט העליון.
במהלך כהונתו כיועץ משפטי היה מזוז אחראי להחלטה להעמיד לדין את השרים לשעבר אברהם הירשזון, חיים רמון ושלמה בניזרי וכן את נשיא המדינה משה קצב.
בפרשת קצב ספג מזוז ביקורת על הסדר הטיעון הבעייתי שאליו הגיעה המדינה עם הנשיא לשעבר. בהמשך ביטל קצב את ההסדר מיוזמתו, ולבסוף קצב הורשע בדין ונדון למאסר.
מאז 2010 שמר מזוז על פרופיל נמוך מבחינה ציבורית ועסק, בין היתר, כמגשר בתיקי גישור גדולים.
נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, אמר היום בטקס בבית הנשיא כי "השופט מזוז מצטרף היום לשרשרת הארוכה והמפוארת של שופטי בית המשפט העליון. השופט מזוז מילא את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה בהצלחה וזכה להערכה רבה. לשורותינו בבית המשפט העליון הוא מביא עימו מומחיות משפטית מן המעלה הראשונה, שתסייע לו לפתח את הדין ולהעשיר את הפסיקה", דברי גרוניס.
בטקס היום הושבעו בסך-הכול 19 שופטים ו-5 רשמים בכירים חדשים. גרוניס פנה לשופטים ולרשמים החדשים בדברים בטקס: "הוועדה לבחירת שופטים בחרה בכל אחת ואחד מכם, לאחר ששוכנעה כי אתם המועמדים הטובים ביותר וכי תעמדו בהצלחה במשימה החשובה שהוטלה עליכם: לעשות משפט צדק, לא להטות משפט, לשפוט בלא משוא-פנים ולהכריע בתיקים שיונחו לפניכם לפי צו מצפונכם ובהתאם לדין". לדברי גרוניס, "הציבור בישראל מצפה מכם לשירות יעיל, אדיב וענייני".
גרוניס אף ניצל את ההזדמנות לברך את נשיא המדינה ריבלין לרגל הטקס הראשון שבו הוא חותם על כתבי מינוי לשופטים, ולנסות לרתום אותו למאבק בעד שמירה על "רשות שופטת עצמאית": "לתפקידו הרם נבחר הנשיא ריבלין בתום כהונה עשירה בבית המחוקקים, ודומה כי קצרה היריעה מלתאר את עשייתו הציבורית ארוכת-השנים".
לדברי גרוניס,"על אף שהיו לנשיא השגות שונות, הוא השכיל בהיותו חבר כנסת להגן על מערכת המשפט ועל עצמאותה. כל זאת, מתוך הבנה עמוקה של אופיה הדמוקרטי של המדינה ומתוך הכרת החשיבות שבקיומה של רשות שופטת עצמאית".
גרוניס ניצל את ההזדמנות גם כדי לומר דברים לגבי יוזמות החקיקה המבקשות לצמצם את סמכות הביקורת של הרשות השופטת על הכנסת, שעלו בעקבות פסק הדין שנתן בית המשפט העליון בנושא הטיפול במסתננים: "כידוע, בפסק הדין בעניין המסתננים נותרתי בעמדת מיעוט. עם זאת, אין ללמוד מכך שאני מתנגד לביקורת שיפוטית על חקיקה של הכנסת. ההיפך הוא הנכון. דעתי היא כי אין מקום לחלוק על הצורך בביקורת שיפוטית על חקיקה של הכנסת".
וגרוניס גם נימק: "לשיטתי, ההצדקה המרכזית לקיומה של ביקורת שיפוטית היא הצורך להגן על מיעוט ועל יחידים מפני עריצותו של הרוב. בית המשפט הוא המחסום האחרון שיכול למנוע מן הרוב לפגוע ביחידים ובקבוצות מיעוט".
לצדו של מזוז תתמנה לעליון שופטת בית המשפט המחוזי, ענת ברון. ברון, המוכרת פחות לציבור, בעלת ותק של כ-23 שנים במקצוע השיפוט, כיהנה כשופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב ב-12 השנים האחרונות, ולפני כן כיהנה בבית משפט השלום בתל-אביב.
ברון, בוגרת אוניברסיטת תל-אביב, התמחתה אצל היועץ המשפטי למערכת הביטחון. בסוף שנות ה-70 היא הוסמכה לעורכת דין, ועבדה בתחום עד למינויה לבית משפט השלום בשנת 1991.
ב-2002 החלה ברון לכהן בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. ברון היא שופטת יסודית ומקצועית. עורך דין שהופיע מספר פעמים לפני ברון אמר ל"גלובס": "ברון מאוד ממוקדת בתיק, תמיד יודעת מה היא רוצה, ויש לה חוט-שדרה. היא לא מתכופפת ולא נותנת לצדדים להסיט אותה מהעיקר או לבלבל אותה. היא מאוד מוערכת ויצירתית, בקיאה בחומר ובדין".
ברון נכנסת לעליון במקום הנשיא גרוניס שעומד לפרוש בקרוב. היא תיכנס לתפקיד לאחר פרישתו בינואר הקרוב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.