גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חדשנות על הבר": כך הטכנולוגיה מקלה על הרופא והחולה"

פרופ' אהוד קוקיה דיבר באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס", בשיתוף פרטנר, על רפואה מרחוק ■ "היום החולה יכול להגיע למרפאה שקרובה אליו, עם אחות ורופא שיעזרו לו בהתנהלות, ולנהל שיחת וידאו באיכות גבוהה עם צוות מומחים"

פרופ' אהוד קוקיה / צילום: אמיר מאירי
פרופ' אהוד קוקיה / צילום: אמיר מאירי

המין האנושי עבר פחות שינויים מראשית האנושות ועד היוולדנו, מאשר מאז היוולדנו ועד הגיל הממוצע של יושבי החדר הזה", כך טוען פרופ' אהוד קוקיה, מנהל תוכנית מנהל מערכות בריאות במכללה האקדמית רמת גן ובעבר מנכ"ל מכבי שירותי בריאות ובית החולים הדסה. "בסוף המאה ה-19 אמר ראש משרד הפטנטים בארה"ב דאז, כי כל מה שניתן להמציא, כבר הומצא. כמה שהאיש הזה טעה".

קוקיה השתתף באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס", בשיתוף פרטנר, אשר נערך בפאב הדבלין בהרצליה. הוא דיבר על התמורות בעולם הרפואה.

"מה היה קורה לו הייתי חולה לפני מאה שנה? הרופא הכפרי היה מגיע על הכרכרה, מוציא תיק שאין בו שום דבר ובעיקר נותן תשומת לב". מאז עשינו סיבוב שלם וחזרנו לטיפול בבית החולה, אבל חוץ מזה שום דבר לא נשאר אותו הדבר.

אחד התחומים הפורחים הוא הטלה-רפואה: רפואה מרחוק. מדובר ביכולת להפגיש בין רופא וחולה שאינם נמצאים באותו החדר. בנוסף לאפשרות לנהל שיחת וידאו, הטלה-רפואה מתבססת על היכולת לאסוף את כל המידע של הפציינט במקום אחד.

"היום למשל מציעים בקופת חולים מכבי", מספר קוקיה, "את שירות טלה-פצע. מדובר בשירות לחולים עם פצעים כרוניים, שקשה להם לבוא אל המרכז היחיד במחוז שמתאים לטיפול בפצע שלהם. יכול להיות שהם גרים בבית שאן ובמחוז הצפון המרכז הוא בחיפה.

"היום החולה יכול להגיע למרפאה שקרובה אליו, עם אחות ורופא שיעזרו לו בהתנהלות, ולנהל שיחת וידאו באיכות גבוהה עם צוות מומחים. החולה לא צריך לשנות כמעט שום דבר ממנהגיו - הוא יושב עם רופא ואחות שמייצרים את הקשר עם המומחים עבורו, והם גם יכולים לבדוק אותו פיזית על פי הוראות המומחים, במידה והדבר נחוץ.

"החולה נשאר אותו חולה והרופא אותו רופא אבל הטכנולוגיה מקלה על שניהם. החולה לא צריך להתנייד באופן מייגע, והוא נמצא במקום שבו מכירים אותו. הרופא מקבל את כל המידע שהוא צריך, וכיוון שהשיחה מועברת בוידאו, אפשר בקלות גם ללכוד תמונות מסך ולשמור אותן כתיעוד למפגש הבא".

לא מדובר במדע בדיוני אלא במצב קיים, שמאפשר גם לטוס לחו"ל עם התיק הרפואי שלכם, ששמור על דיסק און קי. "תארו לכם שפעם הייינו לוקחים הכל בשמרדף, בניילונית. ואם זה נרטב? ואם זה נאבד? היום הכל קיים בתנאים אופטימליים ואף פעם לא הולך לאיבוד", אומר קוקיה.

מערכת אחרת שכבר מוטמעת מבצעת תרגום סימולטני בטלפון, בזמן אמת. "במקום לבקש מהילדה בת ה-12 של המטופלת לתרגם לה, או לתפוס במסדרון עובד אחר לא קשור, שנינו מתקשרים ואז אני יכול לשאול בנוחות ובפרטיות, בדיוק כמו בכל שיחה אצל רופא, שאלות כמו: מתי הייתה הוסת האחרונה? באיזו תדירות אתם מקיימים יחסים?".

בתחום הפריון, בו מתמחה קוקיה, נהוג לבצע בדיקות דם בשעות הבוקר ולהכתיב לחולה הוראות לאותו היום. כעת, במקום שאחות תצטרך להתקשר למטופלות אחת אחרי השניה, תהליך שיכול להסתיים בלילה אם מרכז הפוריות עמוס, מאפשרים למטופלות לקבל את ההוראות דרך אתר.

"כבר היום באתרים של קופות החולים ניתן לראות תוצאות של בדיקות", אומר קוקיה, "ושל גורמי סיכון המותאמים לגיל ולמצב שלך. ניתן לבצע מעקב אחר כושר ותזונה, לראות רשימה של תרופות ולעקוב אחר נטילתן, לקבוע פרטים ולעדכן תורים".

"כולנו מתנגדים לשינוי"

הטכנולוגיה מעוררת לעיתים רתיעה אצל החולים והרופאים. "כולנו מתנגדים לשינוי וגם הרופאים כאלה. הם חוששים להפוך זמינים מדי, לאבד את המומחיות שלהם, לאבד את המגע עם החולה. אלה דאגות רלוונטיות מאוד. פעם רופאים הסתכלו על החולה, היום הם מביטים במחשב, וכבר נעשו ניסויים שבהם שלחו לרופא מטופל שהמראה שלו לא התאים כלל למה שיש במחשב, הם הלכו עם המחשב, ואמרו לאישה בת 70 - 'מזל טוב, את בהיריון', כי כך המסך אמר. היום אנחנו צריכים ללמד את הרופאים בבתי הספר לרפואה, לצאת מגדרם כדי להסתכל בחולה".

הדור הבא של הטכנולוגיה כבר מוטמע בסמארטפון. "הוא רע וידיד. אין יותר אנשים בודדים שבוהים בעצב באוויר, כולם מחוברים. הוא אומר לך לאן לנסוע, מתי תגיע, מה יהיה מזג האוויר שם, הוא מחשב עוצמתי ומיקרופון ומצלמה והוא בעיקר כאן בשביל להישאר. תראו מה קורה לאנשים שאבד להם הטלפון. הם מעדיפים להפוך חרשים-אילמים לשבוע, מאשר נטולי נייד".

קוקיה אמר כי "יש המון אפליקציות וחולה אחד. איך הוא יכול לדעת איזו אפליקציה תעזור לו באמת? נראה כי לא רחוק היום שדמות רפואית, רופא או מידען רפואי, יהיה מי שינווט את החולים בתוך עולם האפליקציות, אולי עד כדי מתן מרשם רפואי או תקן רפואי לאפליקציה המועילה".

ומה לגבי שאלת האחריות? "האבחון והטיפול דרך הטלפון מייצרים יותר שאלות מתשובות, וראינו אפילו מקרה של תביעה, מצד הורי ילדה שלא הלכה לחדר מיון בעצת הרופא בצ'ט הוידאו, ולבסוף נפטרה בבית. אולם מה שבטוח הוא שלא נוכל ללכת אחורה. את הבעיות נצטרף לפתור, ואת הטכנולוגיה לא נוכל לבטל".

להתייעץ עם רופא בלי לקום מהספה / כתב "גלובס"

שירות חדש של Orange, ששמו My Doctor, מאפשר לקבל אבחון, מרשמים, אישורי מחלה והפניות באמצעות שיחת וידיאו עם מיטב הרופאים המומחים של חברת שר"ן.

חדירתן של רשתות מדור רביעי ורוחב הפס האדיר שמאפשר הורדת תכנים באיכות גבוהה בתוך שניות בודדות, הובילו למהפכות צרכניות וטכנולוגיות שמשנות תעשיות שלמות, בהן גם התקשורת הסלולרית שהולכת וכובשת תחומים נוספים מחיי היומיום. אחת הדוגמאות לכך היא הטלה-רפואה שמאפשרת תקשורת בין רופאים ומטופלים על גבי הרשת, אבחון מרחוק ובזמן אמת, וזאת באמצעות אפליקציות בסמארטפון ובטאבלט.

המהפכה הדיגיטלית הביאה לפתחנו את מכשירי הסמארטפון שמצויים כיום בשימוש של כל אחד מאיתנו, ומהווים עבורנו הרבה יותר מ"רק" מכשיר טלפון. שילוב של ציוד קצה מתקדם וטכנולוגיית דור רביעי, מאפשרים קפיצת מדרגה משמעותית, וכך גם העברה רבה יותר של כמויות מידע בזמן קצר יותר ופיתוח של מוצרים חדשים ויישומים לשירותי רפואה מרחוק, שמבוססים על שימוש ביכולות ענן.

השירות My Doctor מתאים למגוון קהלי יעד: החל מהורים לילדים קטנים, דרך אוכלוסייה מבוגרת ועד לאנשים שאינם ניידים ומעוניינים להתייעץ עם רופא אונליין בווידאו במקום לגשת למרפאה. השירות ניתן על ידי רופאים מומחים של חברת שר"ן מקבוצת MedTrix, שהוקמה בשנת 2004 על ידי ד"ר איב ביטון ואיילת ביטון.

"שר"ן, שמשלבת מומחיות רפואית וטכנולוגיה, מפתחת פתרונות חדשים בתחום הרפואה כדי לשפר את יכולת האבחון וזמן התגובה למתן טיפול בחולים. Orange הציעו שנעלה מדרגה ונמקסם את הניסיון הרב שלנו במתן ייעוץ רפואי ונהפוך אותו לזמין מכל מקום ובכל זמן. החיבור לחברת תקשורת מובילה טכנולוגית קסם לנו ונראה לנו טבעי. כך הושק השירות המתקדם My Doctor, שהוא בין הראשונים בעולם", ציין ד"ר איב ביטון, מנכ"ל שר"ן.

עוד כתבות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

עמית בדיון על מינוי ראש השב"כ: נתניהו טוען שמדובר במסע ציד נגדו אישית. איך זה לא ניגוד עניינים?

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך