גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חדשנות על הבר": כך הטכנולוגיה מקלה על הרופא והחולה"

פרופ' אהוד קוקיה דיבר באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס", בשיתוף פרטנר, על רפואה מרחוק ■ "היום החולה יכול להגיע למרפאה שקרובה אליו, עם אחות ורופא שיעזרו לו בהתנהלות, ולנהל שיחת וידאו באיכות גבוהה עם צוות מומחים"

פרופ' אהוד קוקיה / צילום: אמיר מאירי
פרופ' אהוד קוקיה / צילום: אמיר מאירי

המין האנושי עבר פחות שינויים מראשית האנושות ועד היוולדנו, מאשר מאז היוולדנו ועד הגיל הממוצע של יושבי החדר הזה", כך טוען פרופ' אהוד קוקיה, מנהל תוכנית מנהל מערכות בריאות במכללה האקדמית רמת גן ובעבר מנכ"ל מכבי שירותי בריאות ובית החולים הדסה. "בסוף המאה ה-19 אמר ראש משרד הפטנטים בארה"ב דאז, כי כל מה שניתן להמציא, כבר הומצא. כמה שהאיש הזה טעה".

קוקיה השתתף באירוע "חדשנות על הבר" של "גלובס", בשיתוף פרטנר, אשר נערך בפאב הדבלין בהרצליה. הוא דיבר על התמורות בעולם הרפואה.

"מה היה קורה לו הייתי חולה לפני מאה שנה? הרופא הכפרי היה מגיע על הכרכרה, מוציא תיק שאין בו שום דבר ובעיקר נותן תשומת לב". מאז עשינו סיבוב שלם וחזרנו לטיפול בבית החולה, אבל חוץ מזה שום דבר לא נשאר אותו הדבר.

אחד התחומים הפורחים הוא הטלה-רפואה: רפואה מרחוק. מדובר ביכולת להפגיש בין רופא וחולה שאינם נמצאים באותו החדר. בנוסף לאפשרות לנהל שיחת וידאו, הטלה-רפואה מתבססת על היכולת לאסוף את כל המידע של הפציינט במקום אחד.

"היום למשל מציעים בקופת חולים מכבי", מספר קוקיה, "את שירות טלה-פצע. מדובר בשירות לחולים עם פצעים כרוניים, שקשה להם לבוא אל המרכז היחיד במחוז שמתאים לטיפול בפצע שלהם. יכול להיות שהם גרים בבית שאן ובמחוז הצפון המרכז הוא בחיפה.

"היום החולה יכול להגיע למרפאה שקרובה אליו, עם אחות ורופא שיעזרו לו בהתנהלות, ולנהל שיחת וידאו באיכות גבוהה עם צוות מומחים. החולה לא צריך לשנות כמעט שום דבר ממנהגיו - הוא יושב עם רופא ואחות שמייצרים את הקשר עם המומחים עבורו, והם גם יכולים לבדוק אותו פיזית על פי הוראות המומחים, במידה והדבר נחוץ.

"החולה נשאר אותו חולה והרופא אותו רופא אבל הטכנולוגיה מקלה על שניהם. החולה לא צריך להתנייד באופן מייגע, והוא נמצא במקום שבו מכירים אותו. הרופא מקבל את כל המידע שהוא צריך, וכיוון שהשיחה מועברת בוידאו, אפשר בקלות גם ללכוד תמונות מסך ולשמור אותן כתיעוד למפגש הבא".

לא מדובר במדע בדיוני אלא במצב קיים, שמאפשר גם לטוס לחו"ל עם התיק הרפואי שלכם, ששמור על דיסק און קי. "תארו לכם שפעם הייינו לוקחים הכל בשמרדף, בניילונית. ואם זה נרטב? ואם זה נאבד? היום הכל קיים בתנאים אופטימליים ואף פעם לא הולך לאיבוד", אומר קוקיה.

מערכת אחרת שכבר מוטמעת מבצעת תרגום סימולטני בטלפון, בזמן אמת. "במקום לבקש מהילדה בת ה-12 של המטופלת לתרגם לה, או לתפוס במסדרון עובד אחר לא קשור, שנינו מתקשרים ואז אני יכול לשאול בנוחות ובפרטיות, בדיוק כמו בכל שיחה אצל רופא, שאלות כמו: מתי הייתה הוסת האחרונה? באיזו תדירות אתם מקיימים יחסים?".

בתחום הפריון, בו מתמחה קוקיה, נהוג לבצע בדיקות דם בשעות הבוקר ולהכתיב לחולה הוראות לאותו היום. כעת, במקום שאחות תצטרך להתקשר למטופלות אחת אחרי השניה, תהליך שיכול להסתיים בלילה אם מרכז הפוריות עמוס, מאפשרים למטופלות לקבל את ההוראות דרך אתר.

"כבר היום באתרים של קופות החולים ניתן לראות תוצאות של בדיקות", אומר קוקיה, "ושל גורמי סיכון המותאמים לגיל ולמצב שלך. ניתן לבצע מעקב אחר כושר ותזונה, לראות רשימה של תרופות ולעקוב אחר נטילתן, לקבוע פרטים ולעדכן תורים".

"כולנו מתנגדים לשינוי"

הטכנולוגיה מעוררת לעיתים רתיעה אצל החולים והרופאים. "כולנו מתנגדים לשינוי וגם הרופאים כאלה. הם חוששים להפוך זמינים מדי, לאבד את המומחיות שלהם, לאבד את המגע עם החולה. אלה דאגות רלוונטיות מאוד. פעם רופאים הסתכלו על החולה, היום הם מביטים במחשב, וכבר נעשו ניסויים שבהם שלחו לרופא מטופל שהמראה שלו לא התאים כלל למה שיש במחשב, הם הלכו עם המחשב, ואמרו לאישה בת 70 - 'מזל טוב, את בהיריון', כי כך המסך אמר. היום אנחנו צריכים ללמד את הרופאים בבתי הספר לרפואה, לצאת מגדרם כדי להסתכל בחולה".

הדור הבא של הטכנולוגיה כבר מוטמע בסמארטפון. "הוא רע וידיד. אין יותר אנשים בודדים שבוהים בעצב באוויר, כולם מחוברים. הוא אומר לך לאן לנסוע, מתי תגיע, מה יהיה מזג האוויר שם, הוא מחשב עוצמתי ומיקרופון ומצלמה והוא בעיקר כאן בשביל להישאר. תראו מה קורה לאנשים שאבד להם הטלפון. הם מעדיפים להפוך חרשים-אילמים לשבוע, מאשר נטולי נייד".

קוקיה אמר כי "יש המון אפליקציות וחולה אחד. איך הוא יכול לדעת איזו אפליקציה תעזור לו באמת? נראה כי לא רחוק היום שדמות רפואית, רופא או מידען רפואי, יהיה מי שינווט את החולים בתוך עולם האפליקציות, אולי עד כדי מתן מרשם רפואי או תקן רפואי לאפליקציה המועילה".

ומה לגבי שאלת האחריות? "האבחון והטיפול דרך הטלפון מייצרים יותר שאלות מתשובות, וראינו אפילו מקרה של תביעה, מצד הורי ילדה שלא הלכה לחדר מיון בעצת הרופא בצ'ט הוידאו, ולבסוף נפטרה בבית. אולם מה שבטוח הוא שלא נוכל ללכת אחורה. את הבעיות נצטרף לפתור, ואת הטכנולוגיה לא נוכל לבטל".

להתייעץ עם רופא בלי לקום מהספה / כתב "גלובס"

שירות חדש של Orange, ששמו My Doctor, מאפשר לקבל אבחון, מרשמים, אישורי מחלה והפניות באמצעות שיחת וידיאו עם מיטב הרופאים המומחים של חברת שר"ן.

חדירתן של רשתות מדור רביעי ורוחב הפס האדיר שמאפשר הורדת תכנים באיכות גבוהה בתוך שניות בודדות, הובילו למהפכות צרכניות וטכנולוגיות שמשנות תעשיות שלמות, בהן גם התקשורת הסלולרית שהולכת וכובשת תחומים נוספים מחיי היומיום. אחת הדוגמאות לכך היא הטלה-רפואה שמאפשרת תקשורת בין רופאים ומטופלים על גבי הרשת, אבחון מרחוק ובזמן אמת, וזאת באמצעות אפליקציות בסמארטפון ובטאבלט.

המהפכה הדיגיטלית הביאה לפתחנו את מכשירי הסמארטפון שמצויים כיום בשימוש של כל אחד מאיתנו, ומהווים עבורנו הרבה יותר מ"רק" מכשיר טלפון. שילוב של ציוד קצה מתקדם וטכנולוגיית דור רביעי, מאפשרים קפיצת מדרגה משמעותית, וכך גם העברה רבה יותר של כמויות מידע בזמן קצר יותר ופיתוח של מוצרים חדשים ויישומים לשירותי רפואה מרחוק, שמבוססים על שימוש ביכולות ענן.

השירות My Doctor מתאים למגוון קהלי יעד: החל מהורים לילדים קטנים, דרך אוכלוסייה מבוגרת ועד לאנשים שאינם ניידים ומעוניינים להתייעץ עם רופא אונליין בווידאו במקום לגשת למרפאה. השירות ניתן על ידי רופאים מומחים של חברת שר"ן מקבוצת MedTrix, שהוקמה בשנת 2004 על ידי ד"ר איב ביטון ואיילת ביטון.

"שר"ן, שמשלבת מומחיות רפואית וטכנולוגיה, מפתחת פתרונות חדשים בתחום הרפואה כדי לשפר את יכולת האבחון וזמן התגובה למתן טיפול בחולים. Orange הציעו שנעלה מדרגה ונמקסם את הניסיון הרב שלנו במתן ייעוץ רפואי ונהפוך אותו לזמין מכל מקום ובכל זמן. החיבור לחברת תקשורת מובילה טכנולוגית קסם לנו ונראה לנו טבעי. כך הושק השירות המתקדם My Doctor, שהוא בין הראשונים בעולם", ציין ד"ר איב ביטון, מנכ"ל שר"ן.

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק