גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היום אף הוצאת ספרים לא תיקח סיכון על סופרים חדשים"

אחרי תקופה סוערת השקט חזר לענף הספרים, לפחות כלפי חוץ - כשחוק הספרים נכנס לתוקף ■ עם זאת, בהוצאות, בחנויות ובבית סטימצקי התקופה הדרמטית לא נמוגה, וסימן השאלה לגבי עתיד הענף טרם התפוגג

חנות סטימצקי / צלם: תמר מצפי
חנות סטימצקי / צלם: תמר מצפי

סוף טוב לסיפור סטימצקי?

החדשות הטובות של התעשייה הגיעו השנה מכיוונה של סטימצקי. אחרי שהרשת כמעט הגיעה באמצע השנה להקפאת הליכים בבית המשפט, היא מתאוששת בהדרגה תחת הבעלים וההנהלה החדשים, בראשות יפית ואייל גרינברג. הרשת עברה רגעי מבחן של תשלום מוגדל לספקים, לפי פריסת החוב (בנוסף לתספורת השנויה במחלוקת) שנקבעה עם מעבר הבעלות ביוני. עתה, נתוני המכירות לעומת הקיטון בהוצאות, רושמים שיפור. כשסטימצקי הייתה במשבר חמור, קשייה משכו מטה גם את ההוצאות. כעת לפחות, דאגה זו קטנה.

"החוק להגנת הספרים והסופרים", שנכנס לתוקף בפברואר השנה, השפיע דרמטית על הענף. ייתכן מאוד שבטווח הארוך נוכל לדבר על תוצאה חיובית, אבל בינתיים היא בעיקרה שלילית. מבחינת היקף המכירות הכללי, המצב דווקא סביר. אם לפני שנה חזו בענף ירידה של 12%-18% במכירות בעקבות כניסת החוק לתוקף, ונביאי הזעם אף צפו התרסקות של 30%, עתה הנתונים מלמדים על ירידה קטנה יותר של כ-10%-15%. גורמים בענף אף מעריכים כי הירידה במכירות תצנח ב-2015 ל-6% וב-2016 אולי אף יהיה אפשר לדבר על עלייה, אבל עוד חזון למועד.

ההבדל המשמעותי נמצא במרכז הכובד, במכירות - בעידן החדש הוא עבר לספרים הישנים יותר, אלו שמכונים "בק ליסט". אם לפני פברואר 2014 אלה היוו כשליש מהמכירות, מאז הם היוו את החלק המכריע בהכנסות הרשתות והוצאות הספרים. בתחילה, הספרים החדשים כמעט נעלמו. בחודשים הראשונים לאחר שנכנס החוק לתוקף, היוו הספרים החדשים רק 10%-20% מהמכירות, אבל בהדרגה חלקם עלה וכיום הם כבר עומדים על קרוב ל-40% מההכנסות מספרים. ועדיין, במצב כיום מדובר בצניחה של 30% ויותר לעומת המצב לפני שנה, ורחוק מאוד ממעמדם הדומיננטי בשנות המבצעים. אפשר להניח שמגמת הגידול הזו תימשך, אם כי בינתיים המצב הנוכחי מחריף את מצוקתן של ההוצאות, בוודאי הבינוניות בגודלן.

ראש הוצאה מתאר את המצב: "סופרים מבואסים. הם הוציאו ספרים ורואים שמוכרים אותם הרבה פחות. אני אומר להם מראש שאין סיכוי שימכרו עכשיו את אותה כמות שמכרו בעבר. נבואות הזעם התגשמו. זה לא רק ההוצאות שנפגעו, אלא גם מעצבים, עורכים וכריכיות, שפעם היה תור אליהן, והיום הן מתחננות לעבודה מההוצאות".

ענף ההוצאה לאור הופך לריכוזי

אם עד השנה יצאו 3,600-4,000 ספרים חדשים בשנה, ב-2014 יצאו 2,500 בלבד - צניחה חדה של 30%-40%. זה לא בהכרח רע, לנוכח העובדה שפעם היו יוצאים לאור כנראה יותר מדי ספרים, וזמן המדף שלהם היה קצר מדי, עבור הקוראים, ההוצאות והחנויות. הגולם קם על יוצרו. אז הגולם נרגע, אבל גם הענף - יותר מדי.

במצב שבו ספרים חדשים לא נמכרים, הם עושים את דרכם למחסנים, שמתמלאים כנראה באופן חסר תקדים. בענף מדברים על כך שמתוך 100 ספרים חדשים, רק 5% נמכרים עד סוף המהדורה. יש גם מי שמדבר על קונספירציה מצד ההוצאות הגדולות - הן מוציאות ספרים חדשים רבים יחסית (ומעט ביחס לעבר), כדי להוציא מהשוק את ההוצאות הקטנות יותר, ובשם כך הן מוכנות גם להפסיד כסף. גם בהשקפה פחות קונספירטיבית, אפשר להעריך שהמגמה של ריכוזיות הענף תימשך. לאחר האיחוד של "כנרת זמורה-ביתן דביר", בשנים האחרונות היינו עדים להוצאות קטנות שהפכו במידה כזו או אחרת לחלק מ"ידיעות ספרים". גורם בכיר בשוק מאמין, שבטווח הארוך יתקיימו שתי הוצאות גדולות אלה, ואחרות יצטרפו אליהן, או יימחקו. מדובר בחדשות רעות מבחינת התחרותיות בענף, שגם כך הפך לריכוזי יותר, הן בהיבט של ההוצאות והן בהיבט של הרשתות.

המצב הקשה ביותר קשור בכל הנוגע לסופרים חדשים ולספרי ביכורים. פה אפשר לדבר על התרסקות, כמעט היכחדות. שתי ההוצאות הגדולות, "ידיעות ספרים" ו"כנרת זמורה ביתן", עוד מוציאות ספרי ביכורים, אם כי הרבה פחות, והאחרות כמעט שלא. אם לפני שנה היו יוצאים כ-100 ספרי ביכורים בחודש, עתה המספר עומד על כ-20 בלבד.

עם כניסת חוק הספרים ההערכות היו שבמצב החדש סופרי ביכורים יידחו יותר ויותר על-ידי ההוצאות, בהיותם סיכון גדול, ושהקוראים לא ייטו להמר ב-70 שקל על סופר אלמוני. מהבחינה הזו, תחזיות אלו היו אופטימיות בהרבה מהתוצאה.

גורם בכיר בענף מסביר כי "בכל הנוגע לספרי ביכורים, אין נפילה אלא עצירה מוחלטת. גם אלה שיוצאים, הם כאלה שהיו בקנה מזמן. כיום ההוצאות כמעט שלא קוראות מראש כתבי יד. אחת ההתפתחויות היא שיוצאים יותר ספרים ממומנים - הסופר עצמו משלם כדי להוציא את הספר, לעתים 30-40 אלף שקל. גם בהוצאות הגדולות זה קורה, גם אם הן יכחישו. אף סופר ביכורים ישראלי לא נמצא ברשימות רבי המכר".

לדבריו, תחום נוסף נפגע בעקבות חוק הספרים: "גם ספרי ילדים שנמצאים תחת הגנת החוק החדש נמכרים הרבה פחות. אין ירידה בכלל המכירות של ספרי ילדים, אלא של ספרים חדשים בז'אנר. הורים היו מוכנים לקחת סיכון ולקנות במסגרת 4 ב-100 ספרי ילדים חדשים, אבל הם לא ישלמו 76 שקל על ספר ילדים חדש. יש נפילה גדולה. לא קונים ספרי ילדים חדשים. ספר שפעם היה מוכר אלפים, היום ימכור עשרות בודדות".

אחד המו"לים מציע פתרון בנוגע להיעלמות ספרי הביכורים: "לפי החוק, ההוצאה צריכה לשלם לסופר 8% מהברוטו בכל מקרה. כלומר, אתה כמו"ל משלם מהעותק הראשון. אפילו הסופרים הכי טובים מוכרים פחות. כך, אפילו אם תמכור מהספר 1,000 עותקים, שזה הצלחה, עדיין ההוצאה תפסיד. אולי צריך לקבוע שסופר מתחיל יתחיל לקבל כסף לאחר שיימכרו 300 עותקים. מקדמי החוק רצו שהסופרים ירוויחו יותר, אבל סופר שרוצה את הצ'אנס, מוכן בהתחלה לעבוד גם בהתנדבות. בלי שינוי, אם אתה סופר חדש, היום אף הוצאה לא תיקח עליך סיכון. בעוד כמה שנים לא יהיו סופרים חדשים".

קיים קונצנזוס רחב לגבי הצורך בשינוי בהיבט זה של החוק. ביוני השנה יו"רית סיעת "הבית היהודי", ח"כ איילת שקד, החלה לקדם שינוי בחוק, יחד עם חברי הכנסת עדי קול, יעקב מרגי ומירי רגב, שיחריג סופרים חדשים מחוק הספרים. בהצעה נכתב כי "ספר של כותב (משורר או סופר) שלא פרסם יותר מ-4 ספרים, ולא מכר יותר מ-25 אלף עותקים, יוחרג מהחוק, ויוכל להיכנס למבצע החל מהיום הראשון לצאתו ספרו לאור". לאור המצב הפוליטי הנוכחי, בדרך למערכת בחירות, הצעת חוק זו לא תקודם בחודשים הקרובים. השינוי המיוחל, זמנו עוד לא קרוב.

המכשולים בפני הסופר הצעיר

בפני החולמים להפוך לסופרים קיימות לכאורה שתי חלופות - ספרים דיגיטליים והוצאה עצמית, אבל אלה בעיקרם אשליה. ספרים דיגיטליים נמצאים אמנם במגמת גידול, וניתן למצוא במאגרים של "מנדלי" ו"עברית" היצע יותר ויותר נרחב, אבל לא מדובר בנתח שוק שמהווה חלופה אמיתית לשוק הספרים הפיזיים. סופר שמעוניין לפרוץ, לא יוכל כנראה לעשות זאת דרך מרחב הרשת.

המצב בוודאי נכון בכל הנוגע להוצאת ספרים באופן עצמאי. לפי הערכות, כשליש מהספרים ב-2013 יצאו באופן עצמאי ברמה כזו או אחרת, כלומר לא במסלול הרגיל של ההוצאות. על פניו, מדובר בפתרון זול ו"דמוקרטי" להפליא, ובעולם הוא גם מתפתח בקצב מרשים. אלא שהוא רצוף מכשולים, שיחד יוצרים מסלול כמעט בלתי עביר. הקושי המשמעותי בשלב הראשון הוא הדרך להוצאת הספר. את כל שרשרת העבודה המקצועית שקיימת אצל ההוצאות, הסופר העצמאי צריך לברוא בעצמו - עורכים, מגיהים, גרפיקאים, מעצבים, דפוס וכו'. בכל אחד מאלה, היזם הספרותי הלא מנוסה, עלול לעשות טעויות. אם ינסה "לחפף" בהם, לוותר על מגיהים ועורכים, או לשכור את שירותיו של סטודנט מבית ברל לעיצוב הכריכה - התוצאה תיראה חובבנית, ואת זה לא ירצו לקנות. מעבר לכך יש את עניין המימון, שמהווה גם הוא מכשול כמעט בלתי עביר.

יש גם מי שחושב שבעידן הרשתות החברתיות, אין צורך להיעזר בשירות יחסי ציבור. הסופר הצעיר שחושב שהוא פשוט ייצור באזז ברשת, עלול לגלות שעיקר הבאזז הוא בקרב משפחתו וחבריו.

האתגר הגדול האחרון הוא ההפצה. הרשתות סלקטיביות ומקומן בחנויות מוגבל. גם באמצעי התקשורת קשה יותר לשווק ספר של סופר לא מוכר, שגם לא עומדת מאחוריו הוצאה.

בענף שמצוי במשבר מתמשך, גם בתרגום ספרים מחו"ל המצב הורע. אחד המו"לים אומר כי "פעם היו מכירות פומביות בעשרות אלפי דולרים על הזכויות לספרים הלוהטים. היום, מכרז כזה גם לא יגיע ל-10,000 דולר. ליריד בפרנקפורט כמעט שלא נסעו מו"לים. זו נסיעה יקרה וממילא אף אחד לא מתכוון לקנות שום דבר. גם בעולם מבינים מה קורה בישראל. הרבה הפסיקו לגמרי לקנות זכויות לספרים מחו"ל".

מנועי הצמיחה: בין אמנות למסטיקים

כשספרים נמכרים פחות, הרשתות מחפשות להיעזר בבסיס של חנויות במיקומים טובים, כדי להציע דברים נוספים. בצומת ספרים הדבר בא לידי ביטוי בבתי הקפה שבתוך החנויות, שהחליפו לפני מספר שנים את המבצעים של 4 ב-100, ובסטימצקי היוזמות רבות. חלק מצליחות פחות, כמו עם יצירות האמנות, ואחרות יותר, כמו אוזניות לסלולר וראשי דיו של HP. בינתיים נכנסות עוד ועוד יוזמות מסוג זה, כמו מכירת תאורת חירום וקופסאות מסטיקים וסוכריות. מנגד, היוזמה הגדולה מתקופת ההנהלה הקודמת, של מכירת ציוד משרדי וכלי כתיבה, צומצמה ואין ספק שזו כבר לא עוד אסטרטגיית הצמיחה של סטימצקי.

ומה הלאה?

בכנסת נשמעות זמירות לגבי שינויים נוספים שנחוצים בחוק. הבולט שבהם נוגע למשא-ומתן בין הוצאות הספרים לבין צומת ספרים וסטימצקי, לגבי היקף ההנחות שיתנו הראשונות לאחרונות מהמחיר הקטלוגי. פעם בשנה אמור להיחתם הסכם כזה, ועמדתן הדומיננטית של רשתות הספרים מאפשרת להן לגבות הנחות גבוהות מההוצאות. סערה גדולה הייתה בסוף 2013 ותחילת 2014 סביב דרישות הנהלתה הקודמת של סטימצקי מהמו"לים. במשא-ומתן לקראת 2015, מעריכים גורמים בשוק שהתנאים יישארו זהים לאלו שהיו ב-2014. ח"כ ניצן הורביץ (מר"צ), ממקדמי חוק הספרים המקורי, דוחף להגביל את הרשתות בהנחה שיוכלו לדרוש מהוצאות, אבל ספק אם יצליח לגייס לכך מספיק תמיכה.

סימן השאלה האחרון נוגע לקהל הקוראים. האם לאחר שהחרימו את החנויות בעקבות עליית המחירים של ספרים חדשים, עם היכנסו לתוקף של החוק הם יתרגלו למצב החדש ויחזרו לפקוד את חנויות הספרים. או אולי, בעידן שבו פיתויי הפנאי כה רבים, קניית ספרים תהיה למנת חלקה של קבוצה קטנה בלבד, ואיתה יתכווץ גם ענף המו"לות המקומי.

השחקנים הבולטים בשוק הספרים

המספרים של שוק הספרים







עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף

צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל שירד מאופנוע, נכנס למבנה - וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך • עדכונים שוטפים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח