גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה השחורה של משקיעי הביומד הישראלים

מניות הביומד הישראליות הלמו במשקיעים בשנה החולפת ■ 70% - זוהי הירידה שיכולה להתרחש תוך כמה רגעים בחברת ביומד שלא מצליחה בניסוי קליני (ומתעקשת לספר לשוק כי היא הצליחה, למרות שכולם רואים את הנתונים)

ביומד / צילום: בלומברג
ביומד / צילום: בלומברג

9 (וחצי) הנפקות ביומד ישראליות. אם יש דבר ש-2014 תיזכר בגללו בסקטור הביומד המקומי, יהיה זה גל ההנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק. לא פחות מתשע חברות - מספר שיא - יצאו להנפקה בוול סטריט, בעקבות ההתלהבות היוצאת דופן של שוק ההון האמריקאי מחברות צעירות הפועלות בתחום.

חברות הביומד הישראליות שהונפקו ב-2014 גייסו סך כולל של 472 מיליון דולר (לא כולל קייט פארמה, החצי-ישראלית, שהיא סיפור בפני עצמו), סכום גדול מאוד שנכנס למימון המדע והחדשנות הישראלית. ההשפעה הייתה עוד מעבר לגיוסים עצמם: ב-2014 לא הייתה חברת תרופות ישראלית שלא שקלה, אם בינה לבין עצמה ואם בשיחות חולין, את האפשרות שהחיים מעבר לים יהיו יפים יותר.

במבט להמשך, חמש חברות ישראליות נוספות הודיעו כי הן בוחנות את האפשרות להנפיק ב-2015, ביניהן צ'ק קאפ, אנדוצ'ויס, ת'רהקואט וייתכן שגם שתיים שלא הצליחו להנפיק בשנה שעברה - פוליפיד ומאפי. נכון להיום אין סימנים כי חלון ההנפקות בוול סטריט עומד להיסגר, אם כי נראה שלא יהיה תוסס כמו בשנה שעברה.

10.4%- היא התשואה הממוצעת של החברות המנפיקות בשנה החולפת. עם סיום שנת 2014, החברות שהונפקו מציגות ברובן תשואות לא מלהיבות לאחר ההנפקה (ראו טבלה). עם זאת, כל החברות הללו גייסו הון שיספיק להן להגיע עד אבני דרך משמעותיות. כמעט לכולן יש אירועים קריטיים באופק, וב-2015 ייקבע במידה רבה גורלן לשנים הקרובות.

גם ארבע חברות הביומד הישראליות שהונפקו בנאסד"ק ב-2013 רשמו תשואה שלילית בשנה החולפת, ובממוצע מינוס 68%, וזאת בניגוד למדד הנאסד"ק ביוטק שרשם תשואה חיובית של 34%. עם זאת, רוב החברות הקטנות בתחום הביומד, ולא רק הישראליות, רשמו תשואה שלילית בנאסד"ק ב-2014, והמגמה החיובית נזקפת לזכותן של החברות הבינוניות והגדולות.

106 - זהו המספר הכולל של חברות ביומד שהונפקו השנה בארה"ב, כך שניתן לראות שהחברות הישראליות נוטלות חלק משמעותי במגמה, אבל לא מובילות אותה. הנפקות הביומד בוול סטריט היוו כ-40% מסך ההנפקות, אם כי רק כ-10% מהסכום גויס.

ההתלהבות מחברות הביומד מעבר לים נובעת מפריצות דרך מדעיות אמיתיות בתחום הרפואי, יחד עם הקלה מסוימת בדרישות הרגולטורים מחברות תרופות עם מוצרים חדשים באמת, תקנות חדשות המקלות על הנפקת חברות קטנות וכסף זמין בגלל ריביות נמוכות.

7 - זהו מספר החברות הנסחרות בבורסה בתל אביב אשר הודיעו על כוונתן להירשם למסחר גם בארה"ב, לאחר שראו את השווי ואת סכומי הכסף שמשיגות החברות שמנפיקות שם. רק חברה אחת מימשה את הכוונה: ביולייט. בין החברות שבוחנות גם רישום למסחר מעבר לים נמצאות חברות חזקות כמו אינטק פארמה ומדיגוס, בינוניות בגודלן כמו ביונדווקס, וכמה קטנות מאוד, כמו כיטוב, תראפיקס וקדימהסטם. עם הפעילות התוססת בשוק בזמן האחרון - אולי הן יפתיעו.

70% - זוהי הירידה שיכולה להתרחש תוך כמה רגעים בחברת ביומד נאסד"קית אשר אינה מצליחה בניסוי קליני (ומתעקשת לספר לשוק כי היא הצליחה, למרות שכולם רואים את הנתונים).

הסיפור של חברת אלקוברה הישראלית הוא אחד מכמה דרמות שקרו השנה בתעשיית הביומד המקומית, והפכו את 2014 לשנה שתיזכר גם בזכות זה שלא היה בה רגע דל. VBL הנפיקה וביטלה את הנפקתה לאחר שכבר החלה להיסחר. עובדי חברת אנדרומדה (חברה בת של כת"ב הנסחרת בתל אביב), שנמכרה להייפריון האמריקאית, הואשמו במרמה בניהול הניסוי הקליני.

האם מדובר ב"תופעה ישראלית" דווקא? ממש לא. ב-VBL היה זה משקיע אמריקאי שהתחייב להעביר כסף וחמק מהתחייבותו באופן חסר תקדים, תוך יצירת נזק אדיר לחברה הישראלית. באנדרומדה, הרוכשת היום מתייחסת קצת אחרת לגבי ה"מרמה" לכאורה, ואין ספק כי גם האמריקאים פעלו בפזיזות כשמיהרו להטיח האשמות לפני שהעניין בורר.

ההנהלות של החברות הישראליות פעלו באופן מרשים מול המשברים, לאחר ההתאוששות מן ההלם הראשוני. ובכל זאת, האירועים הללו הוציאו מן הארון את הסקפטיות שהייתה ממילא למשקיעים אמריקאים כלפי חברות זרות, וספציפית ישראליות. ישראלים בשוק ההון בארה"ב טוענים כי ניכרת כעת רתיעה לא סמויה מן העבודה עם חברה ישראלית. רתיעה שכזו לא תפסול מראש חברה ישראלית, אך תקשה עליה את דרכה.

37%- זוהי התשואה שרשם מדד הביומד בת"א אשתקד, בזמן שאחיו בבורסת הנאסד"ק משגשג כל כך. זאת לאחר שב-2013 הניב המדד תשואה חיובית של 28%. בתחילת השנה דווקא ניכרה עלייה במדד, וקפיצה של מאות אחוזים בכמה מניות קטנות, בעקבות ההתלהבות מן האפשרויות והמגמות בחו"ל.

אולם, בעקבות אירועים כמו אי-הצלחה של קמהדע בניסוי הקליני, ומכירות לא מלהיבות בחלק מן החברות המבטיחות, השוק תוסכל ממניות הביומד, והעניין שלו בהן פחת.

כ-40 מיליון שקל - השקיעו גופים מוסדיים ישראלים אשתקד, בכל אחת מן החברות בריינסוויי, איתמר מדיקל ורדהיל, הנסחרות בת"א. לצד השקעות נוספות בחברות קטנות יותר בתחום, מדובר בפעם הראשונה שבה מקצים המוסדיים המקומיים סכומים משמעותיים לחברות ביומד הנסחרות בבורסה בת"א.

רוב ההשקעות הללו בוצעו עד אמצע השנה, כשמדד הביומד עדיין היה בנסיקה. רובן מניבות, נכון להיום, תשואה השלילית, ובחלק המקרים איבדו השקעות המוסדיים עשרות אחוזים מערכן. אם מגמה זו לא תשתפר, כנראה לא נראה שוב גל כזה ב-2015.

2 אקזיטים (שאינם הנפקה) בלבד נרשמו השנה בשוק הפרטי - סימביוניקס וגרין סמוק, שגייסו כ-120 ו-110 מיליון דולר בהתאמה. קרנות הון סיכון שפועלות בתחום המכשור הרפואי מתקשות לגייס, ומספר קרנות מעורבות מוותרות בהדרגה על התחום. תת-סקטור אחד סותר מגמה זו - תחום הבריאות הדיגיטלית.הנפקות הביומד הישראליות של 2014

מה עשו השנה הנפקות הביומד של 2013

עוד כתבות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.7% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות