חסינות שווייצרית: 4 מניות איתנות עם תשואה דיבידנד נאה

שוק המניות בשווייץ הפגין ב-2014 עמידות מול טלטלות הנפט והדולר, ונקודת הפתיחה של חברות רבות בה, לקראת השנה הנכנסת, היא מבטיחה ■ הנה ארבע מומלצות להשקעה, מסדרי גודל שונים

ממוצרי חברת Arizta / צילום: אתר החברה
ממוצרי חברת Arizta / צילום: אתר החברה

שוקי המניות בעולם פתחו את השנה בקול ענות חלושה, בדומה לדרך שבה סיימו את 2014. מספר שאלות מהותיות ימשיכו להטריד את המשקיעים: האם הכלכלה הצומחת בארה"ב תמשוך מעלה את הצמיחה בשאר העולם, בדגש על אירופה, או ששיא הצמיחה של ארה"ב מאחוריה; כיצד יגיבו הבנקים המרכזיים לסכנות הדפלציה, ששבו לאחר צניחת מחירי הנפט; האם תוכנית הרחבות נוספת באירופה, שתושק בקרוב, תשנה את המומנטום בשוקי היבשת; וחשוב מכל, כיצד יושפעו רווחי החברות השנה מהצמיחה העולמית הלא-שוויונית, מחוזקו של הדולר ומירידת מחירי חומרי הגלם והנפט בראשם.

אחד השווקים החסינים במהלך השנה האחרונה לטלטלות הנפט והדולר, היה שוק המניות בשווייץ. מדד המניות במדינה השיא תשואה של 9.5%, לעומת עלייה של 2.9% במדד השווקים העולמי. המדד אמנם התממש בכ-6% בחודש אוקטובר, אולם חזר ועלה ובכך תיקן ירידה זו.

הכלכלה השוויצרית המשיכה בשנה החולפת לצמוח בשיעור עודף על מדינות אירופה, בהובלה מעט מפתיעה של ענפי היצוא - תרופות, כימיקלים וכן מכשירים מדויקים לתעשייה ושעונים. הכלכלה צפויה לצמוח בכ-1.8% בכל אחת מהשנתיים הקרובות, בדומה ל-2014; והמדיניות המוניטרית, שמיועדת לתמוך בשער החליפין, צפויה להישאר במוקד.

הרצפה להתחזקות הפרנק, שהבנק המרכזי קבע על 1.2 אירו, מחזיקה מעמד, ומנטרלת פגיעה ביצוא, לאור חולשת האירו בשנה האחרונה. הרצפה הזו הביאה את הבנק המרכזי לקבוע ריבית שלילית על פיקדונות, כתגובה להכרזת תוכנית הקלה כמותית מצד הבנק המרכזי האירופי (ECB) שצפויה להתרחב בחודשים הקרובים ולהיות מוכרזת ב-22 בינואר.

הריבית הקצרה, שצפויה לנוע בין מינוס 0.75% ל-0.25%, אמורה לשפר מצב מגזרים הנהנים מעלויות מימון נמוכות כמו נדל"ן וצריכה, וצפויה לשפר את היתרון היחסי בהשקעה במניות ובנדל"ן ריאלי על חשבון מזומן ואג"ח.

מדדים: ככה זה כשיש שניים

באחרונה, לאור ההתפתחויות החיוביות, הגדלנו את המלצתנו להשקעה במניות בשווייץ על חשבון מניות בבריטניה, שממשיכות לפגר.

ירידת מחירי האנרגיה בעולם חיובית לחברות בשווייץ ואף למעלה מכך לחברות הנסחרות. המשקל הישיר של חברות האנרגיה במדדים עומד על 0.6% בלבד - שיעור מהנמוכים בשווקים, יחד עם גרמניה אגב. מנגד, רכיב מניות הצריכה גבוה, ועומד על כ-27%, והוא צפוי ליהנות ישירות מצמצום הוצאות האנרגיה. השלכות עקיפות, דרך חברות תעשייה הקשורות לתחום האנרגיה, מצריכות זהירות בבחירת השקעות פרטניות. חשיפה חיובית נוספת לחברות הנסחרות, היא שיעורן הגבוה יחסית של חברות המייצאות לארה"ב - כ-27% מהכנסות החברות מגיעים מארה"ב, המצויה בהתרחבות כלכלית מרשימה ברבעונים האחרונים.

בדומה למדדי מניות במדינות צומחות כמו ארה"ב, מכפיל הרווח במניות בשווייץ מצוי מעל הממוצע ההיסטורי, ועומד על 16.3 (לעומת ממוצע של 14.3 מאז 2000). על התמחור מפצה דיבידנד ממוצע של 2.7%, ולפיכך בחברות מסוימות אף יותר מזה.

מבין החברות הנסחרות, אנו ממליצים "משקל יתר" על חברות גדולות מחלקות דיבידנד, וכן על חברות בינוניות שהן בעלות שיעורי צמיחה גבוהים. רווחי חברות ה-Midcap בשווייץ צפויים לצמוח ביותר מ-10% בכל אחת מהשנתיים הקרובות, ומכפיל הרווח שלהן ירד באחרונה, ביחס למכפיל החברות הגדולות, ונסחר בדומה למדד הכללי.

למשקיעי המדדים כדאי לשים לב שיש שניים מרכזיים. האחד, SMI, נסחר גם בשוק המקומי בשקלים, והוא לא מגביל את גודל החברות הנסחרות. שלוש חברות הגדולות בו מהוות כ-60% מהמדד: נסטלה (כ-21%), נוברטיס (כ-19.5%) ורוש (כ-18%). המדד השני הוא MSCI Switzerland Capped (סימול: EWL), אשר בו מוגבל משקל המניות המקסימלי ושלוש החברות האמורות מהוות כ-44% מהרכבו.

צמיחה עודפת

בין החברות הגדולות המומלצות נציין את נוברטיס (NOVN:VX), אשר את מחיר היעד עבור מנייתה העלינו באחרונה, מתוך הערכה להשקת תרופות מוצלחת בשנה הקרובה. אנו צופים לה שיפור ברווחיות ובמרווחים. צנרת התרופות של נוברטיס אמורה לכפר על אובדן בלעדיות על תרופות חשובות ב-2016, וכן לשפר עוד את סנטימנט המשקיעים כלפי החברה שהשיאה תשואה עודפת גם ב-2014. תוצאות החברה לרבעון הראשון אמורות להתפרסם ב-27 בינואר, ורווחיות החברה בשנה הקרובה צפויה לגדול של כ-14%.

חברת Adecco (סימול: ADEN:VX), שהומלצה כאן בעבר, היא מובילה עולמית בתחום השמת עובדים זמניים, אשר אמורה ליהנות משיפור שוק העבודה באירופה אך גם בארה"ב. האחרונה מהווה כ-20% מהכנסותיה, צרפת - כ-25%, ובריטניה וגרמניה - כ-10% כל אחת. חולשה בצרפת פגעה מעט בדוחות רבעון השלישי של החברה, אך להערכתנו התמונה הכללית החיובית לא משתנה. החברה הודיעה על תוכנית רכישת מניות גדולה, ואנו מעריכים צמיחה של כ-4% בהכנסות בשנה הקרובה ושל כ-12% ברווחים.

מבין החברות הבינוניות נציין את Aryzta (סימול: ARYN:VX), יצרנית מזון, ובעיקר דברי מאפה, שהיא מובילה עולמית בשווקים ספציפיים. החברה מחזיקה 68% ב-Origin Enterprise, המתמחה בפתרונות לתחום החקלאות והמזון ונסחרת בלונדון. הכנסות Aryzta מתחלקות באופן שווה בין ארה"ב ומערב אירופה - כ-45% לכל אזור. הצמיחה האורגנית במכירות החברה אמנם נמוכה, אבל רכישות הביאו לזינוק של 18% בהכנסות, לפי הדוח שפורסם בתחילת דצמבר. סך רווחי החברה צפויים, להערכתנו, לצמוח השנה בכ-4.5%.

עוד בין הקטנות נציין את Ascom (סימול: ASCN:SW), חברת ציוד תקשורת, המתמחה בפתרונות לשוק הסלולר. החטיבה העוסקת בבחינה וניתוח של רשתות פועלת ביותר מ-180 מדינות, ומחזיקה בכ-40% מהשוק העולמי הזה. תוצאות חלשות בחציון הראשון ושוק תחרותי פגעו מעט באמון המשקיעים ובמחיר המניה, אולם חציון שני משופר מחזק את הערכתנו בנוגע לחברה ולמודל העסקי שלה. אנו צופים צמיחה אורגנית של כ-5% בהכנסות החברה ב-2015 ורווח שיעלה בכ-6%.

לסיכום, הצמיחה העודפת של הכלכלה השוויצרית בשנה הקרובה, לצד מטבע שאינו צפוי להתחזק בעקבות פעילות הבנק המרכזי, מחזקים את דעתנו לגבי חברות רבות הנסחרות בבורסה בשווייץ. המשך שיפור בכלכלה בארה"ב ואפשרות צמיחה משופרת גם באירופה, בעקבות היחלשות המטבע וירידת מחירי האנרגיה, משפרים אף הם את עמדת הפתיחה של החברות הללו.

* הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המניות השוויצריות
 המניות השוויצריות