פליקס אבוטבול, מארי פיזם - ומקום 14 ברשימת העבודה

עורכת הדין הפלילית עד לא מכבר, רויטל סוויד, התברגה במקום ב-14 ברשימת מפלגת העבודה לכנסת

עו"ד רויטל סויד / צילום: תמר מצפי
עו"ד רויטל סויד / צילום: תמר מצפי

אחת מהפתעות הפריימריז במפלגת העבודה היא האישה שזכתה להתברג במקום ה-14 ברשימה, עורכת הדין הפלילית עד לא מכבר, רויטל סוויד. סוויד היא אולי ההפך מה-DNA של הדורות האחרונים במפלגת העבודה, שכולל עיתונאים לשעבר וצעירים שצמחו מהמחאה החברתית.

סוויד התפרסמה כסנגורית פלילית, שבעבר ייצגה את משפחות הפשע בנתניה, כמו גם את מארי פיזם, שהורשעה בשידול לרצח בתה, רוז פיזם.

רשימת לקוחותיה לשעבר של סוויד אינה תואמת בדיוק את רוח יחימוביץ'-את-שפיר המנשבת במפלגה. אם מי שעושה יד אחת עם "טייקונים" זוכה לביקורת נוקבת מצד חלק מאנשי המפלגה, כיצד תתקבל שם הסנגורית לשעבר של משפחת אבוטבול?

סוויד העידה על עצמה בעבר שידעה שתהיה עורכת דין עוד מילדות. לאחר שהשלימה את לימודי המשפטים באוניברסיטת בר-אילן, התמחתה סוויד בפרקליטות מחוז תל-אביב. מעט לאחר שהוסמכה כעורכת דין, חצתה את הקווים מהצד התובע לצד המסנגר.

באמצע שנות ה-90 החלה סוויד לפעול באופן עצמאי, בשיתוף-פעולה עם משרדי עורכי דין מוכרים בנתניה. כך התגלגל לפתחה אחד מלקוחותיה הגדולים, פליקס אבוטבול, ראש משפחת הפשע הנודעת, ובהמשך ייצגה גם את בנו, יוסי אבוטבול, ואת אחיו, צ'רלי אבוטבול, ובשנים הבאות גם את בני משפחת שירזי.

סוויד חדלה מלייצג משפחות פשע לקראת סוף העשור הקודם. בראיון ל"גלובס" ב-2009 הסבירה את החלטתה בטשטוש הקודים והגבולות ששררו בעבר בקרב משפחות הפשע: "בעבר התעסקתי בתיקים ובלקוחות שהחברה מכנה 'משפחות או ארגוני פשיעה', היום אני כבר לא שם. החלטתי שאני לא רוצה להיות יותר חלק מהתיקים האלה, ממספר סיבות שהעיקרית שבהן היא השינוי שחל בעולם הפלילי. משהו קרה בעולם הפלילי-העברייני בשנים האחרונות, שקצת היטשטשו הגבולות והקודים. אם פעם היו קודים מאוד ברורים אצלם, אצל מי שמכונים 'ארגוני פשיעה', היום הם כבר פחות ברורים.

"אנחנו כסנגורים הבנו את הקודים האלה, לא קיבלנו ולא חיינו אותם, אך הבנו אותם. אבל פתאום משהו מטשטש את הקודים, והסנגור כבר לא מתמודד באותה זירה שהכיר, ויש יותר זילות לתפקידו.

"גם הלקוחות עצמם כבר לא חיים את הקודים ואת המוסר שלהם. זה מתחיל בפחות כבוד שהם רוחשים אחד לשני, ומסתיים בזה שהם לא מתייחסים יותר לחברה שסביבם. גבולות היטשטשו. בעבר, אם הייתה יריבות מסוימת בין עבריינים, לעולם לא היית פוגע באזרחים תמימים - ובטח לא בילדים או בנשים שאינם חלק מהעניין העברייני שלך. היום, אם מישהו חדור מטרה ורוצה לפגוע בחבר שלו - כבר לא כל-כך אכפת לו את מי הוא לוקח על הדרך. זה משהו שזולג הלאה, ולכן החלטתי שאני לא מוכנה להיות שם".

מפלגת העבודה זכתה היום (ד') לשבחים על הייצוג הנאה (יחסית) של נשים במקומות ריאליים ברשימה לכנסת. המועמדת סוויד באה מתחום הפלילים, שנחשב לתחום גברי לא פחות ואולי אף יותר מן הפוליטיקה. היא בוודאי תחוש הקלה להימצא ברשימה המציגה לפחות 7 נשים עד למקום ה-22.