גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא תאמינו איך המחירים בשווייץ משתוללים

האתגר הגדול של הפורום: לשמור על המיתוג הייחודי כאירוע שקובע סדר יום עולמי, למרות הנטייה למחזר משתתפים ונושאים

דאבוס / צילום: עמירם ברקת
דאבוס / צילום: עמירם ברקת

מלון אינטרקונטיננטל בדאבוס מכונה כאן הביצה המוזהבת, בגלל צורתו וצבעו הייחודיים. מאז שנחנך לפני כשנתיים, נהפך המלון אטרקציה בקרב אורחי הפורום הכלכלי העולמי: אשתקד סעדו בו ארוחת ערב בנימין ושרה נתניהו בזמן שטוני בלייר לגם כוסיות גראפה עם ידיד בבר היפהפה, המשקיף על העמק והאלפים המושלגים.

אלא שאחרי שהוועידה הסתיימה, נעלמו גם הלקוחות היוקרתיים, ובעלי המלון הגיעו לפשיטת רגל. למזלם החליטה רשת אינטרקונטיננטל שיוקרת הכינוס בדאבוס מפצה על חוסר הכדאיות הכלכלי ורכשה מהם את המלון המפסיד. נתניהו הטרוד במערכת הבחירות לא יגיע השנה לסעוד, אבל בכניסה למלון מצפה לאורחים מערך בדיקות ואבטחה שאינו נופל מזה שמתלווה בדרך קבע לראש הממשלה הישראלי: מאבטחים חמושים, שערים מגנומטריים ובדיקות גופניות.

וזו רק ההתחלה. ערב פתיחת כינוס הפורום הכלכלי העולמי הוקפה ה"ביצה המוזהבת" בגדרות תיל מסולסלות ומעליהן ניצבת בכל כמה עשרות מטרים מצלמת וידיאו, "רכוש הצבא השווייצרי" כפי שמבהירים שלטים צהובים. בסיס צבאי קטן הוקם למרגלות המלון ולצדו הוכשר מנחת לשימוש מסוק חיל האוויר השווייצרי שיפטרל מעל שמי דאבוס בימי הוועידה, שתיפתח מחר (ד').

האבטחה היא הדבר הראשון שבולט לעין בכינוס הפורום הכלכלי העולמי השנה. אירועי הטרור האחרונים באירופה העלו את רמת האבטחה של הכינוס לשיא חדש, למרות שהמארגנים טוענים בתוקף שלא שינו דבר במערך האבטחה מאז שדרוגו האחרון בעקבות אירועי 11 בספטמבר 2001.

מכה קלה בכנף

אבל מה שמטריד את בעלי מלון הביצה המוזהבת אינם איומי הטרור הג'יהאדיסטי, אלא הייסוף החד בשער הפרנק המקומי. ביום ה' שעבר החליט הבנק המרכזי הפדרלי לבטל את שער הרצפה שנקבע לאירו מול הפרנק. ב-24 השעות הראשונות לאחר ההחלטה זינק הפרנק ביותר מ-30% מול האירו. משער של פחות מ-0.8 אירו לפרנק, התקבע המטבע השווייצרי על שער זהה למטבע של האיחוד האירופי.

המהלך החזיר את שווייץ באחת לצמרת המדינות היקרות בעולם. מחירה של מנה עיקרית במסעדה עממית יתחיל ב-100 שקל, ומוצרי יסוד כחמאה, שמנת או שישיית ביצים יעלו במרכול השכונתי בין 15 ל-20 שקל. הנפגעים המידיים מהייסוף החד בשער הפרנק הם כמובן התיירים, אלא אם כן מדובר באורחי הפורום הכלכלי העולמי. לפי ה"פייננשל טיימס", אורחי הכנס בדאבוס חשופים פחות להתייקרות הפרנק כי התשלומים על מלונות ואירוח בכנס שולמו מראש.

הנפגעים הגדולים היו דווקא מספר בתי מלון בעיירה שהפסידו כסף רב בגלל שהסכימו לקבל את התשלום בדולרים. נפגעים נוספים היו בקרב התאגידים הבינלאומיים החברים בפורום ונותנים לו חסות. התאגידים החברים, 1,000 במספר, נאלצו לספוג באוקטובר העלאה של 20% בתעריף החברות, ל-600 אלף פרנק שווייצרי. הייסוף של יום חמישי הזניק את דמי החבר פעם נוספת ב-10% במונחים דולריים - מ-630 אלף דולר ל-700 אלף.

בעלי ההון ואנשי העסקים המשתתפים בכינוס, שזרמו אליו ביומיים האחרונים במטוסיהם פרטיים או החכורים, יחושו מכה קלה בכנף, אם בכלל. כפי שציין אחד ממנהלי בתי המלון הקטנים בעיירה, רבים מהמשתתפים עדיין מחזיקים חשבונות בבנקים שווייצריים. עלות החכרת מטוס פרטי נעה בין 10,000 ל-15,000 דולר לשעה, לפי הניוזוויק. ההגעה המועדפת על העשירים משדות התעופה באזור ציריך לדאבוס הממוקמת בגובה 1,560 מטר היא במסוק - כ-20% ממשתתפי הוועידה יגיעו אליה בדרך האוויר - ורעש המסוקים לא פסק היום (ג') בשמי העיירה האלפינית השלווה.

מי שתנסה לעורר את מצפונם של המשתתפים היא ויני בייניימה, מנהלת ארגון הצדקה הבריטי אוקספם, שבמקום להפגין מול הכנס נהפך שותף אסטרטגי. לקראת הוועידה פרסם אתמול אוקספם מחקר הקובע כי המאון העליון באוכלוסייה מחזיק כיום 48% מהעושר העולמי, וכבר בשנה הבאה צפוי היקף נכסיו לעבור את קו ה-50%. חרף הממצאים האלה נבלעה סוגיית האי-שוויון ברשימה האינסופית של מושבים שיעסקו בעשרות נושאים ותתי-נושאים שעל סדר היום העולמי.

בשנים האחרונות יצאו מדאבוס כותרות ראשיות רבות בזכות הופעותיהם של מנהיגים שנויים במחלוקת כוולדימיר פוטין, רג'יפ טאיפ ארדואן וחסן רוחאני; כל אלה לא יגיעו הפעם. עם 2,500 המשתתפים בכינוס השנה אפשר למנות כ-40 ראשי מדינות וראשי ממשלות ובהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, נשיאי אוקראינה ודרום אפריקה, וראשי הממשלות של טורקיה וסין. ההחרפה במתיחויות הגיאו-פוליטיות תעמוד בראש רשימת הנושאים האקטואליים לצד השמירה על יציבות המערכת הפיננסית ואתגרי הצמיחה העולמית - סוגיות שכבר לובנו היטב בוועידות קודמות.

תשומת הלב הכלכלית צפויה לעבור מדאבוס לבנק המרכזי האירופי, שאמור להכריז מחרתיים על השקת תוכנית רכישת אג"ח הממשלתיות בחצי טריליון אירו. ברשימת הנושאים הנוספים שיידונו אפשר למצוא את השמירה על הסביבה והידלדלות המשאבים הטבעיים, תעסוקה והון אנושי, קידום שוויון מגדרי, השקעות ארוכות טווח, קידום תשתיות ואנרגיה מתחדשת, מזון וחקלאות, הסחר העולמי, עתיד האינטרנט, הפשע העולמי והמאבק בשחיתות והמגמות האחרונות בבריאות בדגש על המאבק בסרטן ובמגה-מגפות - כל אלה נכללים ברשימת "עשרת האתגרים הגלובליים" שבהם ידונו בשלושת ימי הכינוס.

ואולם נראה כי האתגר האמיתי של הפורום הכלכלי העולמי, המתכנס זו הפעם ה-44, הוא כיצד לשמור על המיתוג הייחודי שלו כאירוע הקובע סדר יום עולמי, למרות הנטייה לחזור על עצמו מבחינת הרכב המשתתפים, נושאי הדיונים והמסרים.

מועדון המתמידים: שיאן המשתתפים בדאבוס הגיע לפורום כבר 36 פעמים; הנגיד לשעבר יעקב פרנקל עם 27 ביקורים

מבין 2,500 המוזמנים שמשתתפים בכנס דאבוס של הפורום הכלכלי העולמי השנה, עשרות עולים לרגל לעיירה הגבוהה ביותר באירופה זה עשרות שנים. וילפריד שטול מחברת פסטו הולדינג הגרמנית הוא אלוף הביקורים: הוא השתתף בכל 36 הכנסים בדאבוס מאז 1979, לפי המארגנים.

מספר 2 ברשימת הוותיקים הוא המיליארדר ההודי רהול בג'ג', שמשתתף בכנס דאבוס (שאמור להיפתח מחר, יום ד', ולהסתיים בשבת) זו הפעם ה-35. יועץ הנדל"ן ההולנדי קורנליס ואן זדלהוף יחגוג מחר את שנתו ה-34 בכנס.

80 עשירים ושועי עולם השתתפו ב-20 כנסים לפחות, נכון לשנה שעברה. כמעט 1,000 השתתפו ב-10 כנסים לפחות. לארי סאמרס, לשעבר שר האוצר של ארה"ב, יכול לסמן 22 חריצים בחגורתו. ג'ורג' סורוס לא מפגר בהרבה, עם 21 כנסים. ביל גייטס יציין מחר את הכנס ה-20 שלו.

ישראל הקטנה היא מעצמת דאבוס, בזכות נגיד בנק ישראל לשעבר פרופסור יעקב פרנקל, עם 27 כנסים מאחוריו. לדברי פרנקל, המפתח להנאה ולהצלחה בדאבוס הוא "לא לנסות לעשות יותר מדי". מוטב להקדיש זמן ל"מינגלינג" ולהמתין לרגעים האקראיים של מזל. "אל תמלאו את סדר היום שלכם בפגישות בזו אחר זו", אמר פרנקל, כיום יו"ר ג'יי. פי. מורגן צ'ייס אינטרנשיונל. "אתם תחמיצו את האינטראקציות, את האווירה".

מרטין סורל, המייסד והמנכ"ל של WPP, סוכנות הפרסום מהגדולות בעולם, שזה לו הכנס ה-26, אומר: "מבחינתי זה ניצול יעיל להפליא של זמן. לקוחות, בעלי גופי מדיה, נציגי ממשלות, לכודים כולם במקום אחד. יהיה כנראה מושלג מאוד. תמיד פוגשים מישהו במסדרון או אגב הורדת המעיל". בדאבוס הוא פגש, אגב, גם את אשתו לפני 8 שנים.

המספרים של פורום דאבוס

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; הניקיי צלל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק