גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרשות שנויות במחלוקת

איך הפרישו הפועלים ומזרחי כ-70 מיליון דולר בלי לדווח

ציון קינן בנק הפועלים / צלם: סיון פרג'
ציון קינן בנק הפועלים / צלם: סיון פרג'

זה כמה שבועות מקיימים בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות דיונים קדחתניים בנוגע להפרשה שיבצעו בגין חקירתם על ידי הרשויות בארה"ב. הלחץ בין הצדדים התגבר כאשר גם רשות ני"ע התערבה בסוגיה זו, עת גילתה שהבנקים ביצעו הפרשות בנושא ולא דיווחו עליהם.

בסוף השבוע הוחלט כי בנק הפועלים צפוי להפריש 50 מיליון דולר ואילו מזרחי טפחות יפריש 20 מיליון דולר. מרבית הסכום בשני הבנקים כבר הופרש החל בדוחות הרבעון השני, ואולם לא נעשה להם גילוי. גילוי זה ייעשה בדוחות הרבעון הקרוב. איך נוצרה התסבוכת הזו של הפרשות שבוצעו ולא דווחו, ומה צפוי בהמשך:

1. מערכה ראשונה: בנק ישראל דורש הפרשות - ההפרשה "הסמויה" נעשתה בהוראת בנק ישראל. שני הבנקים חשבו שאין זה נכון לבצע הפרשה בשלב שכזה, כאשר בבנק הפועלים אפילו לא החלו במגעים מול האמריקאים. בבנקים אף חששו כי אם יבצעו הפרשה שכזו, הרי שהדבר ייתפס כהודאה באשמה בעיני האמריקאים, ויגרום להם רק להעלות את הקנס. זאת ועוד, בבנקים טוענים כי בנקים זרים אחרים הנמצאים גם כן בחקירה מול הרשויות בארה"ב, לא ביצעו הפרשות עד אשר גובש הסדר הפשרה.

עם זאת, בבנק ישראל חשבו שמטעמי שמרנות נכון שהבנק יכין כרית ביטחון. בכדי להתמודד עם הטענה שביצוע ההפרשה יגרום נזק לבנק ויגדיל את הקנס, הסכימו בבנק ישראל כי לא יינתן לכך גילוי. התוצאה: בנק ישראל, שניסה להיות שמרן בסוגיה זו, החליט באופן שנוי במחלוקת, שכן במקביל לביצוע ההפרשות כתבו בנק הפועלים ומזרחי טפחות בדוחותיהם כי אינם יכולים להעריך את מידת ההפסד מפרשה זו: "בנסיבות אלה אין הפועלים שווייץ יכול לאמוד באיזו מידה החקירה תשפיע עליו", כתב בנק הפועלים, ואילו מזרחי טפחות כתב: "לא ניתן להעריך את הסיכוי להתממשות הפסד לבנק בגין האירועים שבנדון או את סכומי החשיפה המתייחסים לכך או את טווח החשיפה".ההחלטה של בנק ישראל שלא לתת גילוי להפרשות נשענה על עקרונות כללי החשבונאות האמריקאיים (שעליהם מתבססים דוחות הבנקים) האומרים כי ניתן שלא לתת שיוך להפרשה, כשמתן הגילוי עלול לפגוע בעסקי החברה, וכשמדובר בהפרשה שאינה מהותית.

2. מערכה שנייה: איך קובעים את גובה ההפרשה - נראה כי ההפרשות שביצעו הבנקים ושיבצעו גם ברבעון הקרוב אינן דרמטיות, בוודאי לא לעומת הקנס ששילם בנק לאומי - 400 מיליון דולר. גובה ההפרשה הנוכחית מתבסס על הנוסחה שקבעו הרשויות בארה"ב עם ממשלת שווייץ על גובה הקנס שישלמו בנקים שיבחרו בהסדר פשרה. הנוסחה מתבססת על היקף החשבונות של הלקוחות האמריקאים: כמה נכסים היו בהם ומתי הם נפתחו, וגובה הקנס הוא בשיעור של 20%-50% מאותם חשבונות. נציין כי הפועלים ומזרחי טפחות אינם נכללים ברשימת הבנקים הזכאים להיכלל בהסדר הפשרה. עם זאת, גם לאומי לא נכלל בהסדר הפשרה, ובכל זאת חלק מהקנס ששילם התבסס על אותה נוסחה.

3. מערכה שלישית: רשות ני"ע מגלה את ההפרשה הסמויה - ברשות ני"ע, בראשות פרופ' שמואל האוזר, לא אהבו את הפרשנות החשבונאיות של בנק ישראל והבנקים. הרשות שלחה מכתב לבנקים לפני כמה שבועות ושאלה אותם מה מידת החשיפה ודרך הטיפול שלהם בפרשה. לאחר שגילתה כי הבנקים ביצעו הפרשה, ולא סיווגו אותה ככזו, הרשות דרשה מהם במכתב חריף שנשלח לפני ימים ספורים לתת לכך גילוי מלא.

לדברי גורמים במערכת הבנקאית, בנק ישראל ממילא התכוון שבדוחות הקרובים יינתן גילוי לאותן ההפרשות. הסיבה לכך היא שבסוף דצמבר פרסם בנק לאומי את פרטי ההסדר שאליו הגיע עם הרשויות בארה"ב, וממנו עלה כי חלק מהקנס מתבסס על הנוסחה השווייצרית, מה שמלמד כי גם בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות ישלמו קנס המבוסס על נוסחה זו, ולכן אין יותר אי-ודאות לגבי חלק זה בקנס, וניתן לפרסמו.

4. מערכה רביעית: מורידים את הלהבות, אך הסיפור אינו נגמר - נראה היה כי מתפתחת מלחמה בין רגולטורים. האוזר לא אהב את האפשרות שדודו זקן אפשר לבנקים להפריש מבלי לתת לכך גילוי, ובצעד חריג דרש מהם לבצע את הגילוי. כעת ברור שגילוי כבר יתבצע בדוחות הקרובים. עם זאת, עדיין לא הוחלט סופית איך יתבצע אותו גילוי, ומה יהיה נוסחו. לשם כך יסכמו את הפתרון בנושא במשותף בנק ישראל ורשות ני"ע, שמנסים להפחית את גובה הלהבות שנוצרו בין הצדדים, כאשר נראה היה כי הרשות מתערבת בענייני הבנקים, הרגילים לעבוד כמעט באופן בלעדי מול בנק ישראל. מה שעוד ברור הוא שההפרשות המדוברות הן סנונית ראשונה בלבד, והנזק של שני הבנקים לא יסתכם ב-70 מיליון דולר. לשם השוואה, בבנק לאומי הנוסחה היוותה כ-40% מהקנס הסופי של הבנק. כמו כן הזמן אינו משחק לטובת הבנקים - ככל שהזמן חולף, האמריקאים רק מעלים את רף הקנסות כלפי הבנקים הזרים.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון