גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשקיעים ימרטו שערות, אבל יהיה הסכם בגוש האירו"

סיימון רואו, מנהל קרן הנאמנות European Growth Fund, מצדיק את ההימור על אירופה: "אנשים מאמינים שהאירו לא יחזור להתחזק מול הדולר בקרוב, מה שמשפר מהותית את יכולת התחרות של החברות האירופיות מול האמריקאיות"

סיימון רואו / צילום: תמר מצפי
סיימון רואו / צילום: תמר מצפי

נתונים שפורסמו בארה"ב בסוף השבוע האחרון, לימדו כי הכלכלה האמריקאית צמחה בשנת 2014 ב-2.4%, ורשמה שיפור קל לעומת שיעור צמיחה ממוצע של 2.2% שנרשם בה בשנים 2010-2013. גוש האירו צמח אשתקד ב-0.9%, כאשר הכלכלה הגדולה ביבשת, גרמניה, רושמת צמיחה גבוהה יותר 1.6%.

תחזיות שמספקים גופי מחקר שונים מצביעים כי מגמה זו תימשך גם ב-2015. כך למשל מעריכה חברת המחקר האמריקאית הקונפרנס בורד, כי בשנה הנוכחית יעלה שיעור הצמיחה בארה"ב ל-2.6%, בעוד שבגרמניה תירשם צמיחה של 1.6% בלבד. גוש האירו עתיד להמשיך ולהתאושש ויציג צמיחה של 1.3% - הגבוה ביותר מאז 2010, כך לפחות מעריכים כלכלני נציבות האיחוד האירופי.

אלא שהפערים בתחזיות הצמיחה לא מרגשים לפי שעה את המשקיעים. לאחר שבשנים 2010-2014 הציג מדד S&P 500 האמריקאי תשואה של 85% והשיג את מדד דאקס הגרמני שרשם תשואה של 65% בלבד (שניהם במונחי מטבע מקומי), השנה נרשם שינוי מגמה. בחודשיים הראשונים של 2015 עלה מדד דאקס ב-16%, בעוד מדד S&P 500 מסתפק בעלייה של 2% בלבד.

דיווחים שהתפרסמו במהלך פברואר בתקשורת הכלכלית העולמית הצביעו על עוד ועוד קרנות גידור ומשקיעים מוערכים שמגדילים את היקף השקעותיהם במניות החברות האירופיות, ומקטינים במקביל את שיעור החזקתם במניות אמריקאיות. אפילו הכלכלן זוכה פרס הנובל, הפרופ' רוברט שילר, אמר לאחרונה לערוץ CNBC כי הוא שוקל לממש את השקעותיו במניות אמריקאיות ולהשקיע באירופה, שם המניות להערכתו זולות הרבה יותר. שילר אפילו סיפר כי הוא מהמר על השקעה בקרנות סל שעוקבות אחרי מדדי המניות של ספרד ואיטליה.

לדעת סימון רואו, מנהל קרן הנאמנות European Growth Fund של חברת ניהול הקרנות הבריטית הנדרסון (שמיוצגת בישראל בידי מיטב דש), הפער החיובי בתשואות השנה לטובת אירופה קשור לשתי סיבות עיקריות: החולשה של האירו שמאפשרת לחברות האירופיות הבינלאומיות להרוויח יותר, והציפייה להעלאת ריבית בארה"ב עוד השנה.

"אנשים מאמינים שהאירו לא יחזור להתחזק מול הדולר בקרוב ויישאר לאורך זמן לטובת העסקים האירופיים. ככה שעבור חלק מהחברות מדובר בשיפור מהותי בכושר התחרותיות מול החברות האמריקאיות. הסיבה לכך היא שהריבית בארה"ב תחל כנראה לעלות הרבה לפני שבאירופה יפסיקו את צעדי ההקלה הכמותית ויתחילו להעלות ריבית", אומר רואו בראיון ל"גלובס".

- אז למה אנשים בכל זאת נרתעים או נרתעו עד לאחרונה מהשקעה באירופה?

"הכלכלה באירופה מאוד מדוכאת, אבל למעשה היא לא הייתה מקום גרוע בשביל המשקיעים. ואני חושב שיש בלבול אצל אנשים בין המדינה ולבין הכלכלה שלה, כלומר העסקים הפרטיים בה, כי הדינמיקות עשויות להיות שונות למדי".

"הזווית היוונית, הזווית הגרמנית"

התפיסה הזאת התגלתה כחשובה במיוחד עבור מי שעקב לאחרונה בדאגה אחר הזכייה של מפלגת השמאל סיריזה בבחירות ביוון, שהובילה לכותרות ענק באמצעי התקשורת בנוגע למשבר המתפתח בינה לבין מדינות האיחוד המובילות ובראשן גרמניה. הקרע בין הצדדים סביב צעדי הצנע הנדרשים מיוון כנגד המשך מתן אשראי למדינה תואר כבלתי נמנע, וככזה שעשוי לגלוש למדינות נוספות וחשובות יותר לאיחוד האירופי, כמו ספרד ואיטליה.

"לדעתי אפשר להסתכל על המצב הזה משתי זוויות שונות - הזווית היוונית והזווית הגרמנית", אומר רואו. "בצד היווני, יש להם ממשלה חדשה שנבחרה על פלטפורמה של רצון בשינוי בהסדרים הקיימים והם צריכים להשיג שינויים מסוימים כדי שיוכלו להציג אותם לעם ולשווק אותם כהצלחה. הם גם צריכים להראות שהם נלחמו חזק עבור השינויים הללו, שהיה קרב, כך שהם לא יכולים להגיע להסכם במהירות. גם בצד הגרמני צריכים להראות כמי שמציגים קו נוקשה במו"מ, כי אחרת הם יספקו רוח גבית למפלגות בעלות מצע דומה במדינות כמו ספרד ופורטוגל, וגם שם יתחיל תהליך דומה.

"ואחרי שאמרנו את כל זה, אני בטוח שהגרמנים רוצים להשאיר את היוונים בתוך גוש האירו, לא בגלל יוון עצמה אלא בגלל שאחרת זה יעודד מדינות נוספות החוצה. אז יהיו ודאי ויתורים מסוימים, כאלו שמצד אחד ייראו לא מהותיים בגרמניה אבל מהצד השני יאפשרו ליוונים להציג התקדמות במצבם. אבל לפני זה שני הצדדים יצטרכו להראות שהם מנהלים מו"מ נוקשה, ולכן אנחנו נכנסים לתקופה שבה כולם יטענו שהם לא יעשו אף ויתור והמשקיעים ימרטו שערות, אבל בסופו של דבר יגיעו לאיזשהו הסכם".

- אז אין בעצם איום ממשי על האיחוד המוניטרי באירופה ועל שוקי המניות ביבשת?

"אני לא חושב שזה איום רציני, למרות שאף פעם לא ניתן לשלול לחלוטין התנהגות לא רציונלית אצל אחד הצדדים. השורה התחתונה בנושא זה היא שליוון יש יותר מדי חוב והבעיה היא כיצד מארגנים מחדש את החוב הזה ככה שמדינות אחרות לא ידרשו גם כן ארגון מחדש, וזה כשלכל מהלך של ארגון מחדש יש השפעה ניכרת על מגוון גורמים כמו הבנקים. לכן, האיחוד האירופי נדרש למצוא פתרון ליוון שלא יסבך את המצב, וכמובן שהיוונים מבינים את זה ובגלל זה הם מנהלים מו"מ קשוח, כפי שכל אחד אחר היה עושה במקומם".

- ומהם האיומים הממשיים שכן מסכנים את הכלכלה האירופית בתקופה הנוכחית?

"האיומים הם יותר לטווח הבינוני. כרגע אנשים מדברים על כך שהנפט הפך לזול יותר ושזה מסייע לצרכנים, על כך שהאירו נחלש וזה מסייע ליצואנים ולכלכלה כולה. אבל הדאגה שלי היא שאם המצב באיטליה ובצרפת ישתפר במקצת בגלל הגורמים הללו, כולם ידברו על כך שהמצב משתפר ולכן לא צריך לפתור את הבעיות במערכת החוקתית ואת מערכת המס במדינות האיחוד. הזמן היחיד שבו אנשים ירצו לעשות שינויים בתחומים אלו הוא רק כשיש משבר. כך שהדאגה שלי היא ששיפור במצב בטווח הקצר ימנע טיפול בבעיות המורכבות יותר, כמו למשל טיפול בכשלים בשוק העבודה בצרפת.

"האיחוד האירופי צריך לפתור את חוסר ההתאמה בין המערכות של המדינות השונות, כי אני לא חושב שהמצב הנוכחי יכול להימשך לאורך זמן. הם חייבים לשפר את הדרך שבו האיחוד המוניטרי פועל, כי אחרת נצטרך להתרגל למשברים מאין אלו שמגיעים אחת לשנתיים-שלוש".

- מהם הסקטורים המומלצים כיום להשקעה באירופה ומאילו סקטורים להיזהר?

"אני משתדל להתרחק מחברות שפועלות במגזר הסחורות וכך גם מחברות שפועלות בסביבה הדורשת השקעות הוניות גבוהות על בסיס קבוע. גם מגזרים שפועלים תחת רגולציה הדוקה , דוגמת תשתיות ציבוריות ותקשורת, הם מאוד בעייתיים. אני גם מעדיף חברות בעלות קניין רוחני מהותי, או חברות בעלות יחסי שותפות ארוכי טווח עם לקוחות עסקיים.

"מה שאני עוד אוהב אלו חברות שיש להן בעל מניות מרכזי שמהווה מאין עוגן, ויש כאלה באירופה. משפחה או כמה משפחות או אפילו יזם בודד שיש לו רקורד מוכח בניהול העסק בדרך שמרנית למדי וזה נותן לך את הביטחון שההנהלה תשתמש בכסף שהחברה מרוויחה בדרך מועילה ונבונה, ולא יעשו למשל רכישות טיפשיות או יקימו מיזמים מסוכנים עם אנשים מוזרים בסין".

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט