גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצה להיות ג'ורדי קרויף?

במכללה האקדמית בווינגייט הוציאו לדרך קורס למנהלים ספורטיביים, בהשראת הצלחת ההולנדי במכבי ת"א ■ הבעיה: אפילו המשתתפים לא מאמינים שהבעלים עדיין בשלים לפונקציה כזאת ■ החניך איווניר: "לא יהיו מנהלים ספורטיביים בספורט הישראלי"

קורס מנהלים ספורטיביים באקדמיה לחינוך גופני במכון וינגייט / צילום: גרשון ולדמן
קורס מנהלים ספורטיביים באקדמיה לחינוך גופני במכון וינגייט / צילום: גרשון ולדמן

ביום ראשון שעבר נפתח במכללה האקדמית במכון וינגייט קורס ראשון מסוגו בישראל: קורס למנהלים ספורטיביים. הרצאת הפתיחה ניתנה לפרופסור ניקוס קראטקוליס, פרופסור להתנהלות ארגונית וניהול ספורט באוניברסיטת ניקוסיה, אדם שלפי הרקורד שלו נחשב לבר סמכא בכל הנוגע לניהול ספורט בקפריסין וברחבי אירופה. ספק אם יש אדם כזה בנמצא בישראל, ואולי בשל כך, נבחר השכן להמריץ בהרצאת הפתיחה את 25 החניכים. "עד לפני 8 שנים", אמר להם קראטקוליס, "לא היה מנהל ספורטיבי בקפריסין. בשום ענף, בשום דרך. ואז הגיע ג'ורדי קרויף לא.א.ק לרנקה. היום, אין מועדון קפריסאי שמכבד את עצמו שאין לו מנהל ספורטיבי".

קרויף נמצא כאן כבר שנה שלישית. הקורס הזה הוא ברוחו ובצלמו, גם אם הוא מצטנע ואומר שלא. אתמול, יום המפגש השני, הוא עשה את שיחת הפתיחה שלו. יהיו לו עוד הרבה גיחות לקורס. בווינגייט מתייעצים איתו. המטרה היא לייצר הרבה קרויפים. אם בקפריסין אפשר, למה לא בישראל. הבעיה היא שחלק לא מבוטל מבאי הקורס לא ממש מאמינים שהם יעסקו אי פעם בניהול ספורטיבי, או שאי פעם יהיו פה מנהלים ספורטיביים.

את העונה הזו החלו בישראל שלושה מנהלים ספורטיביים, (אם לא מחשיבים את שי אהרון, מנהלה הספורטיבי של הפועל קטמון, מוליכת ליגה א' צפון) - קרויף, איל ברקוביץ' בהפועל ת"א ועומר גולן במכבי פ"ת. ברקו חזר כבר להיות שדר רדיו, גולן חניך בקורס. ספק אם גולן הוא ספורט דיירקטור, כמתחייב מהשם. הוא הרבה דברים במכבי פ"ת, וההגדרה שלו היא מנהל מקצועי. עכשיו הוא לומד את הגדרת התפקיד האמיתית: "זרקו אותי למים מאוד עמוקים עם כרישים", הוא אמר השבוע, "אף אחד לא נתן לי הגדרת תפקיד של ניהול מקצועי. הם לא ימציאו לי בקורס שום דבר חדש, כי לשבת על חוזים ישבתי גם בתור שחקן וגם בתור מנהל מקצועי, אבל אני יכול להסתכל על כדורגל בצורה שונה. לכל מועדון יש הד.נ.א שלו ואין שיטת ניהול אחת".

הוגה הקורס הוא ד"ר איציק בן מלך, מנהל המרכז לרפואה ומתודיקה במכללה האקדמית בווינגייט ומנהל את הנושא המדעי בנבחרת ישראל, עובד צמוד עם אלי גוטמן. "תמיד רציתי שיהיו מנהלים ספורטיביים בישראל והייתי אפילו היוזם של המבנה הנוכחי במכבי ת"א. כשאלכס שניידר הגיע הצעתי לו מההתחלה שיהיה מנהל ספורטיבי. בניגוד למאמן, מנהל ספורטיבי נותן דגש על המשכיות".

***

הקורס היה צריך לצאת לדרך בקיץ שעבר אבל נדחה. מי שהצליח לסייע להוציא אותו לדרך הוא שוער הנבחרת לשעבר, דודו אוואט, בוגר הקורס הספרדי למנהלים ספורטיביים, שנתן לחברים בווינגייט את תכנית הקורס. עם הרעיון הבסיסי כבר היה יותר קל להתקדם. גם המנהלים הספורטיביים של התאחדויות הכדורגל באוסטריה ובדנמרק הוזעקו לסייע.

הבעיה היתה הליהוק. כל בוגרי קורס הפרו בהתאחדות הוזמנו להשתתף, מעטים מהם הגיעו. אחד מהמשתתפים בקורס, פרשן ערוץ הספורט עמרי אפק, סייע גם הוא בליהוק. גם בן מלך פעל במרץ. כך למשל הוא פנה ליוסי בניון ואליניב ברדה. בניון סירב בנימוס, למרות שעל פי חוזהו במכבי חיפה, הוא צפוי להתמנות בקיץ הקרוב למנהל ספורטיבי.

גם אחרי שיצא הקורס לדרך, עדיין נותרו בו לא מעט חניכים שמודים שהסיכוי כי יהיו כאן מנהלים ספורטיביים - שואף לאפס. למשל מוטי איוניר: "לא יהיו מנהלים ספורטיביים בכדורגל הישראלי. כי הבעלים של הקבוצות הם המנהלים הספורטיביים אז למה הם צריכים עוזר? אני לא רואה את הכדורגל הישראלי בעוד שנה, שלוש או ארבע, עם אפילו שבע קבוצות שיהיה להם מנהל ספורטיבי. לכדורגל הישראלי יש את ההנהלות שלו לטוב ולרע. רוב בעלי הקבוצות אוהבים לנהל את העניינים שלהם לבד וחלקם מבינים כדורגל. אני לא אומר את זה בציניות ולא בלעג. אני אומר שזו המציאות ואנחנו רוצים להיות ריאליים למציאות שלנו".

* אז למה אתה שם?

"אני עושה את זה באופן אישי כי יש דברים שמעניינים אותי ויכולים לתרום לי ולהוסיף לי, ולא כי אני חושב שבעוד שנה זה יוביל אותי להיות הג'ורדי הבא של הכדורגל הישראלי".

* למה בקפריסין זה הצליח?

"למה בקפריסין אף עיתונאי לא מתקשר למאמן הביתה ושולח לו סמס ובישראל עושים את זה? זה לא שקפריסין מושלמת, אבל גם קפריסין זה מקום שבו הבעלים של א.א.ק לרנקה נתן לג'ורדי את המפתחות".

***

25 חברים בקורס, רובם מהכדורגל - כולל אלי אוחנה, ניר דוידוביץ', מיכאל זנדברג, ויקו חדד, ניר לוין, ניסו אביטן, אורי אוזן, עופר פביאן - וגם לא מעט מהכדורסל: ניקולה וויציץ', צביקה שרף, אפי בירנבוים, גלעד זיו (מנכ"ל מכבי ראשל"צ), רובי בלינקו ורועי ברקוביץ'. בן מלך רצה נציג מהכדוריד ומהכדורסל. מהכדוריד הגיע רענן סובול ממכבי ת"א, אחד ממקורביו של לוני הרציקוביץ'.

בינתיים היו שני ימי מפגש. עד נובמבר יהיו עוד 25, כ-130 שעות. השבוע ביקרו את החניכים ג'ורדי קרויף שסיפר באדיקות איך הגיע להיות מנהל ספורטיבי. בלרנקה רצו שיהיה שחקן, והוא ענה להם שהברך תמנע ממנו את התענוג המפוקפק. גם מאמן הוא לא רצה להיות, אז מינו אותו למנהל ספורטיבי והוא יצק את התוכן. הוא גם סיפר לחניכים איך זה עובד במכבי ת"א ואפילו אמר: "התוכניות שלי במכבי השתנו. רציתי להביא זרים איכותיים אבל כאלה לא יגיעו לפה בגלל המצב הבטחוני, אז שיניתי אסטרטגיה והחלטתי להשתלט על השוק הישראלי". ל"גלובס" הוא הסביר השבוע למה חשוב הקורס: "הצורך במנהל ספורטיבי לא אמור להיות קשור לתוצאות אלא לאסטרטגיה. זה אמור לשמר דרך וכיוון לטווח ארוך וטווח בינוני בעיקר כי מאמנים מכוונים תמיד לטווח הקצר. הקורס הזה בכלל לא קשור אליי אלא לתפקיד. המדינות בהן למאמנים יש את 'היציבות הבריטית', ההשפעה של מנהל ספורטיבי גדולה יותר. ארסן ונגר לא צריך מנהל ספורטיבי, אבל הוא יוצא מן הכלל בגלל משך הזמן שהוא מכהן כמנג'ר ארסנל".

בן מלך סבור כי מדובר בקורס מאסט: "המנהל הספורטיבי לא יכול להצליח אם הוא פוזל להיות מאמן. יש מקומות שהוא קובע את הדרך, או בוחר מאמן. זה תפקיד שבארץ נצטרך אותו ואם רוצים להתפתח - חייבים אותו, גם בהתאחדות וגם במועדונים".

המרצה השני השבוע היה מנכ"ל מכבי חיפה, איתמר צ'יזיק, שסיפר איך עובד הארגון במכבי חיפה, אבל באותה נשימה הסביר למה לא צריך מנהל מקצועי במכבי חיפה. ההרצאות הן בעיקר שיחות פתוחות. עומר גולן אומר: "זה יותר סיעור מוחות. הדיון פתוח בין כולם ברוב הזמן. אני מאוד אופטימי לגבי הכיוון הזה, למרות שזה לא יקרה בכל קבוצה כי לא כל הבעלים לא מקבלים שינוי כזה".

בקורס יש כבר שני מחנות: הצעירים שמאמינים בדרך הזו והוותיקים שדי מזלזלים בה. זקן באי הקורס (64), צבי שרף: "אני הולך לכל מיני השתלמויות ומתעניין בכל. אני אוהב לשמוע ולהשמיע, אוהב ללמוד, לקבל איזה טיפ. אני חושב שאפשר שהמאמן יהיה גם המנהל המקצועי. זה לא אומר שאני הולך להיות מנהל מקצועי, יכולתי להיות מנהל מקצועי כבר לפני 20 שנה, זה בעיקר להעשיר אותי".

* סקפטי?

"לא רואה בישראל שיש הרבה קופצים. כאן התהליך הזה ייקח יותר זמן. גם בכדורסל אין את זה. זה מתחיל בזה שמישהו יצטרך להוציא עוד צ'ק. בהפועל עכו אלון חרזי היה מנהל מקצועי ויובל נעים היה מאמן, ובגלל ההוצאה הכספית זה התפרק. עכשיו העירייה היא המנהלת המקצועית של עכו, וזו הדוגמה ההפוכה. מה שכן, אי אפשר להביא מישהו שניהל קוקה קולה או תנובה כדי לנהל ספורט".

כל חניך בקוריס משלם כ-6,000 שקלים, סכום זהה לחניכים בקורס מדריכים או מאמנים. ההתאחדות לכדורגל נותנת ייעוץ, לא סיוע, כך שרוב הסיכויים כי ההפסדים לא יכוסו על ידי אף גורם חיצוני. בן מלך: "זה עולה למכללה הרבה כסף. בדרך כלל ההתאחדות לכדורגל הייתה שותפה פעילה, אבל היום כבר לא מבקשים ממנה בגלל המצב הכלכלי".

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר