גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 20 שנה: יובל רן יגיע להעיד בארץ

רן ייחקר נגדית על תצהיר שמסר במסגרת בקשתו שביהמ"ש יורה למפרקי קווי אשראי לזנוח את התביעות נגדו על הנזקים שנגרמו לחברה - זאת, לדבריו, בשל עזרתו לניהול הליך הפירוק ■ טוען: "המפרק הפר הסכם ברור בינינו"

18 שנים לאחר שברח מן הארץ ויותר מ-20 שנה אחרי התפוצצות פרשת קווי אשראי, ביום ראשון הקרוב צפוי יובל רן, מנכ"ל קווי אשראי לשעבר, להתייצב לעדות באולמו של השופט איתן אורנשטיין בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

רן ייחקר בחקירה נגדית על תצהיר שמסר במסגרת בקשתו שבית המשפט יורה למפרקי קווי אשראי לזנוח את התביעה שהוגשה נגדו, זאת בשל עזרתו לניהול הליך הפירוק שעשוי לפי הערכות להניב לנושים, באופן נדיר, החזר מלא של כספם.

רן הגיש בדצמבר 2014 את הבקשה להורות לאחד משני המפרקים שמונו לחברה, עו"ד יצחק מירון, למחוק אותו מרשימת הנתבעים בתיק אחר, בו תבע המפרק את רן ונתבעים אחרים על הנזקים שנגרמו לחברה בפרשה שהביאה להתמוטטותה. זאת, לטענת רן, בשל התחייבות של מירון למחוק את רן מרשימת הנתבעים בשל סיועו לתביעה שהגיש המפרק נגד קבוצותיהם של אנשי העסקים קובי מימון, חיים צוף וכן נגד קבוצת משפחת לבנת.

"נכרת הסכם ברור ומפורש ביני לבין המפרק (בשם קווי אשראי), לפיו קווי אשראי והמפרק התחייבו למחוק אותי מהתביעה ולמעשה לחזור בהם מהתביעה נגדי. קווי אשראי והמפרק הפרו את ההסכם איתי, ולכן אני פונה לבית משפא נכבד זה שיאכוף עליהם לעמוד בהתחייבותם", כתב בבקשה רן, שאינו מיוצג רשמית על-ידי עורך דין והגיש את הבקשה כתצהיר הערוך בגוף ראשון.

"מילאתי את חלקי"

רן טוען כי מילא את התחייבותו בהסכם בסיועו לתביעה שהניבה לאחרונה 60-65 מיליון שקל לקופת הפירוק. "מילאתי את חלקי בהסכם וסייעתי רבות לחברה ולמפרק", טוען רן. "למעשה, הבאתי במו-ידי לכך שחברת קווי אשראי והמפרק הצליחו להגיע להסכם פשרה עם חלק מהנתבעים בפרשת 'תאגידי הנפט' (קבוצת מימון-צוף, משפחת לבנת ובנק דיסקונט), בסך כולל של כ-65 מיליון שקל. אלא שהמפרק לא עמד בהתחייבותו, וחברת קווי אשראי והמפרק לא מחקו אותי מהתביעה, כפי שהתחייבו".

סיוע במידע ועובדות

רן אף טוען כי "החל מראשית 2010 התחלתי לסייע למפרק במידע ועובדות בנוגע לפרשות השונות בתביעה. במהלך כ-3 שנים ניהלתי שיחות רבות וארוכות, יום-יומיות, עם המפרק ושלוחיו, והועברו אליי אלפי מיילים עם עובדות, ניתוחים ומסמכים לגבי התביעה. גיליתי למפרק במהלך אותן שנים מידע רב שלא היה ידוע לו ולא יכול היה להיות ידוע לו. תיארתי למפרק בפירוט את כל מהלך האירועים בפרשות השונות המופיעות בתביעה ובעיקר בעניין קבוצת מימון ופרשת 'תאגידי הנפט'".

רן טען אף כי נפגש עם המפרק, מירון, ועורכי דין ממשרדו בניו-יורק למספר ימים, ובהמשך ביוסטון טקסס, שם מתגורר רן מאז ברח מהארץ לפני 18 שנים, למשך 4 ימים.

רן מפנה לשיחות טלפון מוקלטות שקיים עם עו"ד אלעד אלעזר ממשרדו של עו"ד מירון, בהן לטענתו הובטח לו לסגת מהתביעה נגדו. בהקלטות נשמע לכאורה אלעזר אומר כי בכוונת מירון להגיש בעתיד בקשה לבית המשפט כדי לקבל את אישורו למחיקת התביעה נגד רן, בשל חוסר התוחלת שבניהולה שעה שרן הוכרז שלא בפניו כפושט-רגל.

"לא הובטחה תמורה"

בתגובה שהגישו לבית המשפט לא הכחישו המפרקים, עו"ד יצחק מירון ורו"ח חיים רבינוביץ', את הקשר עם רן, והודו בקיום מאות שיחות טלפון והתכתבויות ענפות עמו.

המפרקים טענו כי לא הובטחה לרן תמורה כלשהי בקשר למסירת המידע, וכי "נמסר לו מספר רב של פעמים כי אין באפשרותם להבטיח לו מתן טובות הנאה כלשהן כנגד קבלת המידע... וכי בכל מקרה יהיה עליהם לקבל את אישור בית המשפט לכל הסכם שייחתם בין הצדדים".

"רצה לתקן חלק מהעוולות"

לטענתם, רן העיד בפניהם מספר פעמים כי המוטיבציה שלו למסירת המידע נובעת גם מרצון "לתקן חלק מהעוולות שנגרמו לנושי קווי אשראי".

לתגובה שהגישו המפרקים צורפו מספר מסמכים, לרבות תצהיר שהגיש רן לבית המשפט בעבר, לפיו הוא פנה למפרקים "שלא על מנת לקבל תמורה".

במייל ממארס 2014, שצורף אף הוא לתגובת המפרקים, כתב רן: "פי וליבי שווים, אכן לא ביקשתי מכם דבר, ובסגנונכם המעורפל, במתכוון לא הבטחתם לי דבר".

בתשובה לתגובת המפרקים כתב רן כי "ברור לי כיום שהמפרק צריך את אישור בית המשפט הנכבד, ואדרבא - שיגיש בקשה ויבקש אישור. שיתכבד ויסביר לבית המשפט הנכבד שכך הוא התחייב כלפיי, וכי הדבר כדאי לקופת הפירוק, וכי רק בזכות עזרתי הוא גבה 60 מיליון שקל שלא היה לו סיכוי לגבות אותם, וכי ממילא לתביעה נגדי אין שום ערך".

סאגת קווי אשראי: סוף טוב לנושים ולמפרקים

קווי אשראי הייתה חברת החזקות ציבורית שנסחרה בבורסה בתל-אביב עד סוף שנות ה-90, שהשקיעה בחברות נפט, נדל"ן ופיננסים והציגה רווחים נאים בדוחותיה. עם התמוטטות החברה נמלט רן מהארץ והשתקע בטקסס. בהמשך נשרף ארכיון החברה.

לאחר מינויים למפרקים, הגישו מירון ורבינוביץ' לפני כעשור תביעה נגד מנהלים ובעלי מניות בחברה, שבמסגרתה נטענו טענות שונות על פעולות תרמית והברחת נכסים בחברה על-ידי חלק מן המנהלים.

חלק מהפרשה נוגע לפרשת 'תאגידי הנפט', במסגרתה טענו המפרקים כי בכירים בקבוצת מימון-צוף ובקבוצת לבנת שילמו לבעלי השליטה בחברות ציבוריות שונות כספים שונים "מתחת לשולחן", על-ידי העברות כספים בארץ ובחו"ל. זאת, לכאורה, בתמורה להסכמת החברות הציבוריות למכירת מניות שהחזיקה קווי אשראי בתאגידי נפט, במחירים אטרקטיביים לקבוצות מימון-צוף ולבנת.

לאחרונה הגיעו מירון ורבינוביץ' לפשרה עם קבוצת מימון-צוף ועם משפחת לבנת, שלפיה ישלמו לקופת הפירוק סכום של כ-60-65 מיליון שקל, המהווים את מרבית הסכום שיעמוד לטובת ההחזר לנושים.

לפני כחודש אישר השופט איתן אורנשטיין את מתווה שכר-הטרחה של המפרקים מירון ורביבנוביץ' בתיק, ופסק להם שכר-טרחה בשיעור של בין 8% ל-12% מקופת הנשייה, בהתאם לשיעור ההחזר לנושים. זאת, בנוסף לשכר-טרחה של 15% מסכום התביעות בהן זכו הנושים. בסך-הכל עשוי סכום שכר-הטרחה של המפרקים בתיק להגיע לכ-20 מיליון שקל.

בהחלטתו שיבח השופט אורנשטיין את פועלם של המפרקים וציין כי "היה ספק גדול אם ייפרע ולו חלק זעום של חובות החברות שבפירוק לנושיהן. רק לאור פועלם המבורך של המפרקים שנדרשו לאתר ולהתחקות אחר אלפי מסמכים, לקיים חקירות של גורמים שונים, לאסוף נתונים וללקט פיסות מידע - יזכו נושי החברה להיפרע את חובם בצורה משמעותית. אין ספק כי עבודתם ראויה לשבח".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות