גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשר האוצר הבא: המשימות הפיננסיות הבוערות שיש לבצע

דיור זה לא הכול: שר האוצר הנכנס יצטרך לטפל בכמה סוגיות דחופות בתחום הריבית ודמי הניהול בפנסיה, שטואטאו כבר כמה פעמים אל מתחת לשטיח ■ וגם: דוחות אקסלנס שופכים אור על המחירים הנהוגים בשוק קרנות הנאמנות

1. שעות מעטות לאחר שהתבררו תוצאות הבחירות, ובצל הניתוחים וההערכות לגבי הקואליציה הבאה, והאם משה כחלון יהיה שר האוצר, נותרו על שולחן השר הבא כמה סוגיות פיננסיות פנסיוניות שדורשות טיפול. מדובר בנושאים ושטואטאו לא אחת אל מתחת לשטיח, וכדאי שהממשלה הבאה תקדם את הטיפול בהם.

לצד המשימות הידועות, החשובות והדחופות - כמו התמודדות עם עולם של ריביות אפסיות (ושליליות בפועל) והשפעתו הממריצה על השווקים השונים, לצד טיפול רוחבי ומעמיק בבעיות בשוק הנדל"ן ושאלות תקציביות שנוגעות לעלות הביטחון - ישנם כמה דגשים פיננסים-פנסיוניים שכדאי להתחיל מהם, אבל לא להסתפק בהם.

אחרי שדמי הניהול בשוק הגמל עברו למגמה של ירידה, כדאי לטפל בקהלים שבויים, שמשלמים הרבה מאוד על ביטוחי המנהלים, וגם לטפל במרווח בבנקים ובחברות בנות שלהם, שגובים ריביות גבוהות גם מלקוחות רגילים שאינם בפרופיל סיכון משמעותי. כמו כן, הגיע הזמן לטפל בבעיית הריבית התחשיבית בפנסיה, שמשמעותה סבסוד בעייתי של המבוגרים על חשבון החוסכים הצעירים. השר הקודם נמנע מלטפל בסוגיה מחשש להצטייר כפוגע באוכלוסיות אלה ואחרות.

נוסף על כך, על פי רוב המדינה עוסקת בשוק העבודה רק מזווית המעסיקה הגדולה של עובדי המדינה, אבל האחריות שלה רחבה בהרבה. קיימת בעיה בשוק העבודה הפרטי, שם יסבלו רבים מחוסר ביטחון תעסוקתי בגילים מבוגרים, ומתנודתיות ואף ירידה בהכנסה, ומעבר ממעמד של חוסך למעמד של צורך, וזה יביא אותם להיות גמלאים עניים מאוד. זו פצצת זמן שלא הגון שלא לטפל בה.

לזה מתווסף הצורך להחליט להיכן הולכת הפנסיה הצוברת - האם ממשיכים להשאיר את הסיכון על החוסך, או שיוצרים רובד פנסיה בסיסי ראוי - ולא רק כדי לצאת ידי חובה כפי שבא לידי ביטוי כיום בביטוח לאומי - כולל שינוי מבנה הטבות המס לחיסכון הפנסיוני והסבסוד לחוסכים ולחיסכון.

אבל כדאי גם שהמדינה תפסיק לטפל רק בשוק הפנסיה הצוברת, ותחדל מלהתחמק מהטיפול הקשה בהרבה בחובות העתק שלה בפנסיה התקציבית. שם נמצא הכסף הכי גדול, עם התנאים הכי טובים, שאין כמותם לאלו שבפנסיה הצוברת.

איפה להתחיל? למשל, הגיע הזמן להפסיק לאפשר בקלות רבה העלאות דרגות שכר או ועדות רפואיות ערב פרישה, כמתנה לפורש שיקבל תוספת לקצבה.

2. מה קורה בשוק קרנות הנאמנות? כבר כמה שנים אנו מצויים בשוק של גיוסים בקרנות הנאמנות, לצד שחיקת שיעור דמי הניהול. אבל על רקע הגידול הנמשך בנכסים, שעומדים כיום על כ-262 מיליארד שקל, ובהתחשב בגידול הצפוי בניהול הכסף הפסיבי, עוקב המדדים, נראה שההכנסות השקליות מניהול קרנות נאמנות רק יגדלו, ויותירו מקום לשחקנים נוספים.

בשוק הזה היתרון לגודל הרבה פחות מהותי מאשר באפיקי החיסכון לטווח ארוך, ובעיקר בשוק הפנסיה החדשה - שהוא השוק הצומח המשמעותי בשוק הפנסיוני.

נכון לסוף פברואר היו בשוק זה שבעה גופים מנהלים שניהלו יותר מ-20 מיליארד שקל כל אחד. משיחות שקיימנו, וכן מהמספרים של הפדיונות והיצירות בקרנות, מסתמן שינוי אפשרי ביחסי הכוחות בענף.

האם ישנו שינוי תפיסתי אצל היועצים בבנקים, אלו ששולטים בכיוון ובמידת הזרם בשוק הזה? לדברי גורם בשוק, שאינו חף מאינטרסים, "אפשר שיש אנטי מסוים שמתפתח אצל יועצי הבנקים נגד שחקנים גדולים, שכל פעם מגייסים לקרן אופנתית, ואחר כך המציאות משתנה. לכן, החוקים בתעשיית הקרנות משתנים בשנים האחרונות, ויש יותר מקום לשחקנים הלא גדולים לצמוח. נמשיך לראות את המגמה הזו כנראה", הוא העריך.

בהקשר זה נציין כי פסגות כבר אינו השחקן הגדול ביותר בשוק קרנות הנאמנות, גם לא השני ולא השלישי. בית ההשקעות, שאחרי הרכישות שנבעו מרפורמת בכר הפך מגוף קרנות נאמנות עם ניהול תיקים גם לגוף גדול בתחום החיסכון לטווח ארוך, נמצא כיום במקום הרביעי בענף קרנות הנאמנות.

נכון לסוף פברואר נוהלו בקרנות של פסגות כ-30.9 מיליארד שקל, שבריר בלבד מתחת לכספים שנוהלו במגדל שוקי הון, וכמה מיליארדים מתחת לנכסי הנאמנות שנוהלו בהראל פיננסים ובמיטב דש, הגדולים בשוק (עם נכסים מנוהלים בהיקף של כ-35 מיליארד שקל ו-36 מיליארד שקל, בהתאמה). זאת, בין היתר, בשל פדיונות ניכרים שנרשמים שם. מבחינת פסגות מדובר על בעיה שמתווספת לצבירה שלילית בקופות הגמל לתגמולים, ולנוכחות מצומצמת עדיין בשוק הפנסיה החדשה. זאת על רקע כך שככל שנוקפות השנים, אייפקס, שצפויה להשלים בקרוב את מכירת החזקותיה בתנובה בעסקה מוצלחת, צריכה להתחיל ולקדם את האקזיט שלה בבית ההשקעות. אקזיט במובן יציאה, ולאו דווקא במובן הצלחה מסחררת.

3. ומה עם מחיר הנאמנות? הירידה בדמי הניהול בשוקי הגמל ובשאר אפיקי ניהול הכסף, שם נראית מגמה של הורדת שיעור דמי הניהול (שממותנת ומקוזזת הודות לגידול אדיר בהיקף הכספים המנוהלים, שתורמים להכנסות השקליות מדמי הניהול), מורגשת גם בשוק קרנות הנאמנות.

ברשות ני"ע גילו כי ממוצע שכר מנהל קרן בקרנות הנאמנות עמד ב-2014 על רמה של 0.97%. זאת לעומת רמה של 1.03% בסוף 2013, 1.22% בסוף 2012, 1.34% בסוף 2011 ועד ל-1.71% בסוף 2008.

ואולם, בדוחות השנתיים של בית ההשקעות אקסלנס, בניהול עוזי דנינו, נכתב ביחס לשוק הקרנות, כי "מגמת השחיקה בדמי הניהול, שהחלה ב-2012 והתגברה ב-2013, המשיכה גם לתוך 2014, באופן שדמי הניהול הממוצעים בתעשייה ירדו ל-0.69% בלבד. הירידה בדמי הניהול הממוצעים נובעת מגיוסים גדולים בקרנות מחקות ומהתחרות הגוברת, אשר הובילה להמשך מגמת הפחתות דמי ניהול אצל מרבית הגופים המתחרים". ב-2014 גבתה אקסלנס בקרנות הנאמנות דמי ניהול של 0.53% בממוצע.

בבית ההשקעות, שמחזיק בתיק קרנות הנאמנות החמישי בגודלו (25 מיליארד שקל נכון לסוף פברואר) ובתיק תעודות הסל הגדול בשוק (36 מיליארד שקל), ציינו עוד כי "החברה מעריכה כי אם יקודמו ההצעות לתיקוני החקיקה בתחום קרנות הנאמנות, הנוגעות בין היתר לכניסת גורמים מחו"ל, להסדרת תחום תעודות הסל ולרישום למסחר של יחידות קרנות הסל, תחריף התחרות בתחומים האמורים". גם בהיבט זה אפשר להשליך ממה שאקסלנס חושבת על יתר הענף, ולכן יש לצפות להמשך ירידה בדמי הניהול, בוודאי במונחים של שיעור.

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.7% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים