שליש מניצולי השואה ויתרו על מזון בשל מצוקה כלכלית

כך עולה מסקר שערכה הקרן לרווחת ניצולי השואה בישראל לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה ■ עוד עולה מהסקר כי ל-27% מהניצולים לא הייתה אפשרות לחמם את בתיהם בחודשי החורף האחרון

ניצולי שואה / צילום: רויטרס
ניצולי שואה / צילום: רויטרס

30% מניצולי השואה המתגוררים בישראל נאלצו לוותר על מזון בשל קשיים כלכליים, ורבע מהם ויתרו על תרופות מסיבה זהה - כך עולה מסקר שערכה הקרן לרווחת ניצולי השואה בישראל ושפורסם היום (ב') לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה שיצויין ביום חמישי.

בישראל חיים כיום כ-189 אלף ניצולי שואה, מהם שני שלישים נשים, ומדי יום מתים 40 ניצולים בקירוב. 45 אלף מהניצולים חיים מתחת לקו העוני. בד בבד מכירות המדינה וועידת התביעות באוכלוסיות חדשות כניצולי שואה הזכאים לסיוע.

באופן טבעי, אוכלוסיית ניצולי השואה הולכת ומזדקנת והגיל הממוצע של הניצולים עולה בהתאם; גילם הממוצע של הניצולים הוא 83.3. על פי נתוני הקרן ונתוני מכון ברוקדייל ל-2013, כ-65% מהניצולים הנזקקים לסיוע הם בני 80 ויותר. זאת ועוד, 40% מהניצולים הם בני 86 ויותר, וכ-13% מהם בני 90 ויותר. יותר משליש מהם (36%) חיים לבדם ונאלצים להסתדר בגפם.

הקרן לרווחת ניצולי השואה ערכה השנה כמה סקרים על מנת לאמוד את מצבם ואת עמדותיהם של ניצולי השואה, של בני הדור השני והשלישי ושל הציבור הרחב. מהממצאים עולה כי ב-2015 חלה הרעה במצבם של הניצולים: בשנה זו דיווחו 39% מהניצולים כי היחס בין הכנסותיהם להוצאותיהם לא מאפשר להם חיים בכבוד, לעומת 31% שטענו כך אשתקד. 30% טענו כי ויתרו על מוצרי מזון בשל מצבם הכלכלי, לעומת 19% ב-2014, ורבע מהניצולים ויתרו על תרופות או על טיפול רפואי בעקבות קשיים כספיים, לעומת 17% בשנה הקודמת.

עוד עולה מהסקר כי ל-27% מהניצולים לא הייתה אפשרות לחמם את בתיהם בחודשי החורף האחרון, ו-20% העידו כי אינם חשים בטוחים בבתיהם. 45% ציינו כי הם מרגישים בדידות רוב הזמן או מדי פעם. זאת, אף שכ-60% מהניצולים דיווחו כי הם נפגשים עם בני משפחתם לפחות פעם בשבוע. הסבר לכך ניתן למצוא בפערים בין הדיווחים של ניצולי השואה לאלו של בני הדור השני והשלישי לגבי תדירות המפגשים עם בני המשפחה. לרוב, הניצולים מדווחים על פגישות בתדירות נמוכה יותר.

בסקר שנערך בקרב הציבור הרחב נמצא כי קרוב למחצית (46%) מהציבור חוששים שהשואה יכולה לחזור. כך העידו גם 47% מהניצולים ו-47% מבני הדור השני והשלישי. עוד עולה כי 45% מהציבור מעריכים שרוב ניצולי השואה חיים בעוני. 17% סברו שמצב רוב ניצולי השואה טוב או סביר. עם זאת, 74% חושבים שהמדינה מטפלת בניצולי השואה בארץ בצורה לא טובה.

ממצאי הסקר מעלים תמונה עגומה גם באשר לזיכרון השואה. מהסקר עולה כי 46% מהניצולים מאמינים כי הדורות הבאים בישראל לא יזכרו את השואה לאחר לכתם, לעומת 31% מהציבור הכללי הסבורים כך. בסקר שנערך בקרב בני הדור השני והשלישי לשואה עולה כי 43% תומכים כיום כלכלית בבני משפחתם ניצולי השואה. 13% העידו כי תמכו בקרוביהם בעבר, אך לא כיום. 54% מהם אינם מרוצים מהאופן שבו מטפלת המדינה בצורכי הניצולים ובני משפחותיהם.

עוד נשאלו בני הדור השני והשלישי באשר לשיקוליהם לעזוב את המדינה. 69% טענו כי לא שקלו זאת, לעומת 26% ששקלו זאת לפחות פעם אחת. 30% העידו כי הם חווים קשיים נפשיים או בריאותיים בשל היותם בני דור שני ושלישי לניצולי השואה.