גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נקודות המפתח בדרך להצלחת פרויקט תמ"א 38

איך להתניע את התהליך ■ אילו בטחונות על הדיירים לדרוש ■ מי מפקח על הפרויקט ■ וכיצד ניתן להבטיח את אחריות היזם לטיב העבודות?

 ז'בוטינסקי 56 ראשון לציון תמ"א 38/תמר מצפי
ז'בוטינסקי 56 ראשון לציון תמ"א 38/תמר מצפי

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות תמ"א 38

פרויקטים של תמ"א 38 הינם חדשים יחסית בנוף הישראלי וביצועם נחשב למאתגר הן במישור המשפטי והן במישור הביצועי. זאת בשל ריבוי הצדדים המעורבים, האינטרסים המנוגדים של הצדדים ואופיו הביצועי של הפרויקט המחייב חיכוך מתמשך בין היזם לבין בעלי הדירות.

עו"ד רן ברא"ז, שותף בפירמת עורכי הדין לוי טילר ושות' ומתמחה בייצוג וליווי דיירים בפרויקטים לפי תמ"א 38, מבהיר מהן נקודות המפתח בהתנהלות מול היזם- החל משלבי טרום הפרויקט, עבור לביצוע הפרויקט וכלה בתקופה שלאחר סיומו.

יש האומרים כי תמ"א 38 כשלה וכראיה מציגים את מיעוט הפרויקטים אשר בוצעו עד כה. האם אתה שותף לדעה זו?

"אי-אפשר להתווכח עם העובדה כי נכון לעת עתה התוכנית טרם הגשימה את פוטנציאל המימוש שלה. עד כה הוצאו היתרים לביצוע אלפים בודדים של פרויקטים מתוך פוטנציאל של עשרות ואולי מאות אלפי בניינים הזקוקים לחיזוק.

"יש להפריד לטעמי בין מיעוט הפרויקטים באזור הפריפריה לבין מיעוטם באזורי הביקוש שבמרכז. אכן בפריפריה קיים ספק באם התוכנית במתכונתה הנוכחית יכולה להוות תמריץ לחיזוק מבנים. להבדיל, מיעוט הפרויקטים באזור המרכז אינו נובע מכשל בתכנית עצמה. התמריצים אשר הוענקו במסגרת התיקון השלישי לתכנית ובכללן סל הזכויות המורחב, יצרו כדאיות כלכלית לביצוע פרויקטים רבים. לראיה מספר ההיתרים אשר הוצאו החל משנת 2013 ועד היום שווה כמעט למספרם של אלה אשר ניתנו בין השנים 2012-2005".

מהי איפה הסיבה כי גם באזורי הביקוש מספרם של הפרויקטים שיצאו לפועל קטן יחסית?

"לטעמי, נכון להיום, מיעוט הפרויקטים באזור המרכז היה ונותר כשל שוק שנוצר כתוצאה מפערי המידע בין היזמים לבין הדיירים. פרויקטים רבים אינם יוצאים אל הפועל מאחר שהדיירים אינם יודעים להעריך את שווי, היקף ופוטנציאל המימוש של הזכויות אשר בידיהם. הם אינם יודעים לתמחר את עלות ביצוע הפרויקט על ידי היזם, את היקף ההכנסות הצפויות לו מן הפרויקט, את הרווח שלו ואת ההשוואה לשיעור הרווח המקובל בענף. לכך יש להוסיף את הקושי האינהרנטי הטמון בגיבוש הסכמות בין הדיירים לבין עצמם, לאור ניגודי האינטרסים ביניהם ואת מיעוט הפרויקטים המשמשים כבסיס להשוואה".

להבין בתהליך

כיצד אתה ממליץ לדיירים להתחיל את התהליך לביצוע פרויקט?

"לבעלי דירות המגיעים אלי אני מציע קודם כל לאסוף די מידע ונתונים ביחס לפוטנציאל הנכס שלהם, להכירו ולהיעזר לשם כך באנשי מקצוע מתאימים, לרבות שמאי, מפקח בנייה, אדריכל ועורך דין מטעמם. כאשר הדיירים יבינו את שווי הנכס שבידיהם ואת האפשרויות העומדות בפניהם למימושו, יקל עליהם להגיע להבנות עם יזמים פוטנציאלים והם יוכלו להתמקד בבחירת יזם מתאים ומנוסה, ולפסול משא ומתן עקר מול גורמים בלתי מקצועיים הפועלים בשוק".

"הרבה פעמים במסגרת המשא ומתן, אני מזכיר לדיירים כי להם וליזם אינטרס משותף להוציא לפועל פרויקט מוצלח ורווחי" ממשיך ומסביר עו"ד בראז, דיירים רבים, למשל, נרתעים מהפיכת הבניין האינטימי שלהם למגדל מרובה דירות. הם מעדיפים לכפות על היזם בניית מספר מצומצם של דירות גדולות על פני ניצול מקסימלי של מספר הדירות שאותן מתירה הרשות המקומית. מטבע הדברים רווחיותו של פרויקט ובו מספר מצומצם של דירות עלולה להיות נמוכה ולהביא לכישלון הפרויקט. כישלון הוא קטסטרופה ליזם אך הוא גם מפח נפש לדיירים. לא משנה איזה בטחונות העמיד היזם, היה והפרויקט כשל, תיגרם בהכרח פגיעה גם בבעלי הדירות כתוצאה מהתארכות משך הפרויקט ועד לאיתור יזם חדש ולהשלמתו.

אילו בטחונות צריכים לדרוש הדיירים כדי לצמצמם למינימום את היקף הסיכון שלהם?

"זה תלוי באיזה דרך יממן היזם את ביצוע הפרויקט. הנכס הוא למעשה סל של זכויות בנייה. פרויקט יכול להתבצע בשני מסלולים שונים, עם או ללא ליווי בנקאי. שני המסלולים יכולים להיות נכונים ומתאימים עבור הדיירים, אך רק במידה ובונים במסגרת הסכם ההתקשרות עם היזם מנגנונים נכונים לכל אחד משני המסלולים. הסכם טוב צריך להבטיח כי גם במקרה בו חלילה היזם קרס ונקלע לפירוק או לכינוס נכסים, חשיפת הדיירים תהיה מינימאלית וסל הזכויות שטרם מומשו יאפשר איתור של יזם חדש לשם השלמת הפרויקט מן השלב בו נעצר".

כיצד יכולים הדיירים לפקח על קצב התקדמות הפרויקט. איזה כלים יש בידיהם?

"אנו נוהגים לצרף לתהליך, כבר בראשיתו, מפקח מטעם הדיירים. המפקח יהיה לרוב אדריכל, מהנדס, או הנדסאי ותפקידיו העיקריים יהיו, בשלבים הראשונים, סיוע בגיבוש המפרט הטכני שיצורף להסכם עם היזם ובחינת תוכנית הבקשה להיתר טרם הגשתה לאישור. בהמשך התהליך יפקח המפקח על התקדמות הפרויקט, יוודא את ביצוע התחייבויות היזם ויגיש דוחות תקופתיים לנציגות הדיירים. מקובל שהיזם נושא בשכר טרחתו של המפקח מטעם הדיירים, יחד עם זאת אנו ממליצים לדיירים לגבש הסכם בכתב עם המפקח, אשר במסגרתו יוגדר תפקידו ויוסדרו התחייבויותיו כלפי הדיירים".

דרושה פוליסת ביטוח מתאימה

דיירים רבים מוטרדים מנזקים שעלולים להיגרם לרכושם במהלך העבודות. כיצד ניתן להפחית חשש זה?

"החשש הוא לא רק ביחס לפגיעה ברכוש של הדיירים, אלא גם ביחס לפגיעה ברכוש של צדדים שלישיים ואף חלילה לפגיעה בגופם של הדיירים ושל גורמים אחרים המבקרים במגרש או בסביבתו. מעצם היותם בעלי הקרקע אחראים הדיירים לפגיעה בגוף או ברכוש המתרחשת בשטח המגרש. לפיכך על הדיירים לוודא כי טרם תחילת העבודות ירכוש היזם פוליסות ביטוח מתאימות לכיסוי כל הסיכונים הרלוונטיים לפרויקט מסוג זה לרבות כיסוי ביטוחי מתאים גם לדיירים מתוקף אחריותם כבעלי הקרקע. מוצע לדיירים להיעזר בשירותיו של יועץ ביטוח מתאים אשר ייקבע את היקף הכיסוי הרלוונטי, ייבחן את הפוליסות אשר רכש היזם ויאשר כי הכיסוי הביטוחי שנרכש עונה על סיכוני הפרויקט".

בסיום עבודות הבנייה, כיצד ניתן להבטיח את אחריות היזם לטיב העבודות שביצע?

"מקובל לדרוש מהיזם להתחייב לתקופת בדק ואחריות כפי שנקבעה בחוק המכר. על מנת להבטיח את התחייבויות היזם לקיים את חובתו לתיקון ליקויים שיתגלו לאחר השלמת הבנייה, מקובל לחייבו להפקיד בידי בא כוח הדיירים, ערבות בנקאית לתקופת בדק, בסכום שיוגדר מראש בהסכם ההתקשרות, בדרך כלל לתקופה של 18 חודשים עד לאחר סיום העבודות".

לסיום, מה דעתך על העמדה שהביע לאחרונה רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב, לפיה תמ"א 38 היא תכנית רעה שיש לאיידה?

"התכנית אינה חפה מכשלים ואכן יש מקום לשפר את תמריציה בכל הנוגע לאזורי הפריפריה אשר חלקם מועדים להתרחשות רעידות אדמה. יחד עם זאת, כשאני מסתכל מחלון המשרד שלי הפונה אל הבניינים המתפוררים בצפון הישן של תל אביב, ברור לי שהדרך היחידה לאפשר בנייה חדשה והתחדשות עירונית היא על ידי ביצוע עוד ועוד פרויקטים של תמ"א 38".

* עו"ד רן ברא"ז הוא שותף בפירמת עורכי הדין לוי טילר ושות' ומתמחה בייצוג וליווי דיירים בפרויקטים לפי תמ"א 38.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון