גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעללות סמויה בעובדים

כך תזהו אם אתם עוברים התעמרות רגשית במקום העבודה

קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock
קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock

אחד מכל ארבעה עובדים סובל מהתעמרות מצד מנהליו, אך לא כולם יודעים שהם נכללים בסטטיסטיקה הזאת. הצעת החוק של מרב מיכאלי נגד התעמרות בעבודה היא, בתקווה, צעד בדרך לצמצום התופעה.

קשה מאוד לזהות

לא כולם מודעים לכך שהם סובלים מהתעמרות רגשית, משום שהיא חמקמקה ביותר. כשזה קורה, העובד מרגיש שמשהו לא בסדר - אבל אינו מסוגל להניח את האצבע על הדבר עצמו.

"כשמנהלת שלי נוכחת במשרד, אני מעמידה פנים שהכל בסדר, אבל מהלכת על ביצים. אני מנסה ככל האפשר להימנע מאינטראקציה עמה, ומרגישה בושה על הדברים שאני עושה בנוכחותה, על אף שאני עושה בדיוק מה שצריך לעשות. היא מאוד ביקורתית. הכי מפחיד אותי שתתרגז עלי. כשהיא שואלת אותי משהו, לעולם איני עונה מתוך אינסטינקט ובטבעיות. אני כמעט תמיד אומרת מיד 'כן' מְרַצֶּה, ובדיעבד מתייסרת שלא פעלתי אחרת".

המנהל עוטה מסכות

הדבר מבלבל במיוחד כשהמנהל מתייחס לעובד כאילו היה חברו. מצד אחד, כל עובד ישמח אם מנהלו יתעניין בו, בתחביביו ובמשפחתו, ויערבוֹ בפעילויות חברתיות. מצד שני, במקרים רבים מדובר במניפולציה של בוס שמבקש לקנות את אמון העובד, כדי לטשטש את התנהגותו המתעמרת.

"הוא יודע עלי הרבה, ומצליח לבלבל אותי. רגע אחד הוא חייכן, חם, מתעניין - ואני נחשף ומשתף, ורגע אחר הוא משתמש במידע עלי כדי לחזק טיעונים שלו. למשל, כשניסה לתרץ מדוע מינה עובד אחר לניהול תיק, שידע שרציתי לקבל על עצמי, אמר לי בחיוך: 'אתה כזה רכיכה בזוגיות - אין סיכוי שתחזיק מעמד מול הלקוח הזה'. ואז, כל שנותר לי הוא לשנוא את עצמי שסיפרתי לו על חיי האישיים".

מהי התעמרות רגשית סמויה?

אפשר לזהות בקלות בריונות המתבטאת בהתייחסות מבזה דרך צעקות, קללות והאשמות שווא. אולם צעדים אחרים שנוקט המנהל המתעלל רגשית עלולים להיות סמויים.

למשל, מנהל יכול לשבש בכוונה את יכולת העובד לבצע את תפקידו, באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או תנאים לא הגיוניים לבצעו. אז העובד עומל קשות כדי לעמוד בדרישות, אך לא מצליח לספקן. המנהל, מצדו, יודע שאין לו סיכוי, אך הדבר מקנה לו לגיטימציה לביקורת (שמתווספת לביקורות קודמות, ויחד הן מזינות את חוסר הביטחון, הספק העצמי והמתח הרב של העובד).

מנהל יכול גם להיות קטנוני ולהיטפל לעובד בנוגע לפרטים נקודתיים, לגרום לו לתחושת בושה מתמדת, להפיץ עליו שמועות מזיקות מאחורי גבו ולבודדו חברתית, להתעלם מרעיונותיו ולמדר אותו מקצועית, לייחס את הקרדיט לביצועיו לעובד אחר, או לייחס לו כישלונות של אחרים.

במקרים אחרים, מנהל מנחית על עובדו משימות הקשורות לסיפוק צרכיו האישיים, ולגרום לו לאי-נעימות רבה, מבלי שיוכל לסרב. "עזבי את המשימה הזאת עכשיו. יותר חשוב שתדברי כרגע עם גרושתי על ההסכם". לעתים הדבר אף נעשה במסווה ערמומי של חביבות והחמאה: "בניגוד אלי, את טובה עם אנשים, לך היא בטח תקשיב".

כך או אחרת, מנהלים כאלה מזריקים רעל לדמם של עובדיהם, טיפין-טיפין, בשקט, ובמסווה של תמימות, חברות או נחמדות.

שתיקת הקורבן מזינה את המתעלל

מזרק הרעל הזה מתרוקן לאיטו - אך ממשיך להתמלא כשהנפגע לא פועל כדי לשנות. יתכן שאינו מודע לכך שהוא חווה התעללות, חושש לפצות את פיו מחשש לאבד את עבודתו, או סבור שתלונתו רק תחמיר את התנהגות המנהל.

לעובד קשה גם לדמיין שמישהו יאמין לו ויסייע (לרוב לא נראה שהחברים מתכוונים לעשות זאת, כי גם הם פוחדים ליפול קורבן), ולעתים הוא פשוט מקווה שיצליח לרצות את מנהלו ולזכות ב"חנינה".

במקרים אחרים העובד מייחס את הדברים - בטעות כמובן - לטבע האדם, לטיבם של יחסים, ולמצב חולף. כך סיפרה לי עובדת שחוותה התעללות רגשית בעבודה: "שכנעתי את עצמי שהכל בסדר. אמרתי לעצמי - תהיי סלחנית. אל תעשי עניין. את בעבודה, לא בגן. המנהלת לא אמא שלך ולא חייבת לך כלום. היום, בחברה אחרת, כשאני מוערכת ואפילו אהובה, אני מבינה כמה רע זה היה, וכמה נזק היה נגרם לי לו נשארתי שם".

מִזדהים? בדקו אם אתם חווים התעמרות סמויה

• אתם חשים חרדה בקרבת המנהל, ומאוימים על ידיו.

• לא משנה כמה תתאמצו - אתם חשים שלא תצליחו לרצות את המנהל. הוא נטפל לפרטים קטנים בעבודתכם, ולעולם אינכם מקבלים ממנו פידבק חיובי על מעשיכם. לעתים אתם חשים שאתם מאמינים לו: שאתם באמת לא טובים בתפקידכם.

• אתם מרגישים שהמנהל פרץ לתחום הפרטיות שלכם, ומצטערים על כך.

• אתם מרגישים שמזלזלים בכם, לא מודים לכם, לא מכבדים את שעות העבודה שלכם - ואין לכם אפשרות להתלונן.

• אתם סובלים בעבודה ושונאים את ימי ראשון. אתם בודדים בעבודתכם, מגלים מידע רק בדיעבד ובמקרה, חשים שאתם מושא לרכילות, וחשים שבויים בתפקידכם.

אמנם יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי לעצור את זה, אבל רבים נואשים מדי כדי לנסות. לכן, כולי תקווה שהצעת החוק תהווה צעד בדרך למנוע מקרים עצובים כאלה.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות