גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אילו אפשרויות נותרו לטבע בקרב ההשתלטות על מיילן?

ענקית התרופות אבוט מצטרפת למשולש הפארמה ותומכת בעסקת מיילן-פריגו ■ השלבים הצפויים כעת יתרחשו בשני צדי האוקיינוס: בארה"ב ובהולנד

ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר
ארז ויגודמן / צילום: איל יצהר

שלוש ענקיות תרופות מעורבות כיום בשני ניסיונות, הסותרים זה את זה, לביצוע השתלטות עוינת, ומי שעשויה להכריע את התוצאה היא ענקית תרופות רביעית. אבוט האמריקאית היא בעלת המניות הגדולה ביותר (14.5%) במיילן, שעליה מנסה טבע הישראלית להשתלט בניגוד לעמדת ההנהלה של מיילן. זאת, כשבמקביל מיילן עצמה מנסה להשתלט על חברת פריגו, כשגם במקרה זה הנהלת פריגו מתנגדת לרכישתה.

אתמול (ג') פרסמה אבוט הצהרת תמיכה בעסקת מיילן-פריגו ובאסטרטגיה של מיילן כחברה עצמאית. ההצהרה נתפסת כצעד שצפוי להקשות על טבע להשלים בהצלחה את ההשתלטות שלה על מיילן. טבע כבר ציינה בעבר שתרכוש את מיילן רק אם עסקת מיילן-פריגו לא תבוצע. תמיכת אבוט בעסקת פריגו מגדילה את הסיכוי לכך שהעסקה זו תאושר באסיפת בעלי המניות של מיילן, שצפויה להתכנס בתחילת הרבעון השלישי.

בנוסף, ההצהרה של אבוט לא כוללת התנגדות למחיר שטבע מציעה, כלומר, על פניו, נראה שהתמיכה של אבוט בהמשך עצמאותה של מיילן אינה שאלה של מחיר. "כבעלת המניות הגדולה במיילן, וכשותפה שלה לייצור, אבוט שקלה את המצב ומאמינה שהאסטרטגיה העצמאית של מיילן ורכישת פריגו יחזקו את הפלטפורמה שלה", אמר מיילס ווייט, יו"ר ומנכ"ל אבוט. "זהו צעד משכנע מבחינה אסטרטגית, שיגביר את הערך לבעלי המניות והדרך להשלמתו ברורה. לאור זאת, נתמוך בעסקת פריגו".

יו"ר מיילן, רוברט קורי, המוביל את ההתנגדות לרכישת החברה בידי טבע, ועושה זאת תוך שהוא מרבה לפזר עקיצות כלפי טבע והנהלתה, מיהר לברך על תמיכתה של אבוט, ומסר כי אף שהיא אינה מחויבת לכך אבוט בחרה להביע תמיכה במיילן, באסטרטגיה שלה, ובעסקת פריגו.

אבוט הפכה לבעלת המניות הגדולה במיילן לפני כמה חודשים, במסגרת עסקה שבמסגרתה קנתה מיילן מאבוט נכסים שונים תמורת 5 מיליארד דולר במזומן ובמניות מיילן. אותה עסקה, אגב, הפכה את מיילן לחברה הולנדית. אמנם, הרישום בהולנד היה לצורכי מיסוי, אך הוא מאפשר למיילן גם מנגנון של "גלולת רעל" שיכול, אולי, להקשות על טבע להשתלט עליה.

צריך לציין כי למרות העסקה שביצעו שתי החברות, אבוט אינה מחויבת לתמוך בעסקת פריגו: כחלק מההסכם בין מיילן ואבוט, יכולה האחרונה להצביע בנושאים מסוימים בניגוד לעמדת דירקטוריון מיילן. מנגד, כל עוד אבוט היא בעלת מניות (לאבוט יש חלון הזדמנויות מסוים למכור את החזקתה במיילן) היא מחויבת להצביע במקרים מסויימים - ובהם ניסיון השתלטות כמו זה של טבע - בהתאם לעמדת דירקטוריון מיילן.

הסיכוי הגובר לביצוע עסקת מיילן-פריגו (לפחות מצד בעלי המניות של מיילן - דירקטוריון פריגו מתנגד כאמור לעסקה) הוביל אתמול לזינוק של 4.3% במניית פריגו בניו יורק. במקביל, מניית מיילן נחלשה אתמול בוול סטריט ב-2.1%, וטבע ירדה ב-0.5%.

מאבק משני צדי האוקיינוס

מה יהיה השלב הבא? למרות ההתפתחות האחרונה טבע לא מוותרת כל כך מהר על מיילן. "טבע מציעה לבעלי המניות של מיילן פרמיה משמעותית, ערך מזומן מיידי ופוטנציאל חיובי ממשי במסגרת של חברה חזקה יותר פיננסית ומסחרית בהשוואה להצעת הרכש לפריגו", נמסר מהחברה. "יש התאמה אסטרטגית ותרבותית חזקה באיחוד של טבע ומיילן וטבע ממשיכה להיות מחויבת למימוש עסקה שתיטיב באופן משמעותי עם בעלי המניות, הלקוחות, המטופלים והעובדים של שתי החברות".

השלבים הצפויים כעת יתרחשו בשני צדי האוקיינוס: בארה"ב ובהולנד. מיילן ממתינה לאישור של ה-SEC, רשות ניירות הערך האמריקאית, כדי שתוכל לזמן רשמית אסיפה לאישור עסקת פריגו. המסמכים הועברו ל-SEC כבר לפני יותר מחודש, אך מיילן טרם קיבלה אישור.

ההערכה היא שברגע שיתקבל האישור הזה, מיילן תקבע מועד לאסיפה, ואז ככל הנראה תגיש טבע את הצעת הרכש הרשמית והמחייבת למיילן. ייתכן שהיא תהיה משופרת ביחס למחיר המקורי עליו דובר (82 דולר למניית מיילן, סה"כ מעל 40 מיליארד דולר) או שתכלול רכיב כספי גבוה יותר. ייתכן שגם מיילן תשפר שוב את הצעתה לפריגו.

במקביל, טבע צפויה להמשיך ולאסוף בשוק הפתוח מניות של מיילן. כיום היא מחזיקה ב-3.9% ממיילן, וכבעלת מניות היא תוכל להעלות הצעות לסדר היום באסיפות מיילן. בהנחה סבירה שתגיע ל-4.6% ממניות החברה, הדבר יפתח לטבע אפשרות משפטית לפנות ל-Enterprise Chamber, בית משפט ספציפי בהולנד שיש לו סמכות למשל להשעות דירקטור או למנות דירקטור עצמאי.

לדברי מומחה לדין ההולנדי, מסמכי ההתאגדות של מיילן אינם מסמכים טיפוסיים בהשוואה לחברות אחרות שהתאגדו בהולנד, והכוח שיש לדירקטוריון בה רב במיוחד. ייתכן שגם הסוגיה הזו תעלה לדיון משפטי. עניין נוסף הוא "גלולת הרעל" - הסכם להקצאת אופציות call לגוף שיכול במקרים מסוימים לממש את האופציה, ובאופן זמני לקבל לידיו את השליטה בחברה, זאת כדי לאפשר לחברה זמן נוסף לדון למשל עם רוכשים פוטנציאליים אחרים.

אם טבע תחזיק ב-4.6% ממיילן היא תוכל להיאבק בכך משפטית ב- Enterprise Chamber. כבעלת מניות במיילן, טבע יכולה לחבור לעוד בעלי מניות ולהציע להחליף את הדירקטוריון. לאישור מהלך כזה נדרש רוב רגיל באסיפה.

אם בעלי המניות של מיילן יתמכו בעסקת פריגו, סביר שטבע תיסוג. אבל גם אם לא יהיה רוב לעסקת פריגו, ואבוט תמשיך להתנגד לעסקת טבע, ברור שהצעת רכש של האחרונה לא תזכה לרוב של 100% וגם לא ל-95% שלהם זקוקה טבע כדי לעשות "Squeeze out" (מכירה כפויה של מניות המתנגדים).

ועדיין, בפני טבע פתוחות גם אפשרויות אחרות: טבע יכולה להגיע להחזקת שליטה במיילן, כשבחברה יישארו בעלי מניות מיעוט. זאת אפשרות לא אידאלית אך כזאת שניתנת להשגה. ותמיד קיימת גם האפשרות שאבוט תבחר להיענות להצעת הרכש, אם תראה שהיא אטרקטיבית עבורה מבחינה פיננסית.

אם למרות הכל טבע תרים ידיים, תעלה השאלה מה יעלה בגורל ההחזקה שלה במיילן. במקרה כזה, טבע נשארת עם החזקתה הנוכחית בשווי של למעלה ממיליארד דולר במניות מיילן, שהופכת בדיעבד להשקעה פיננסית. סביר להניח שבמקרה כזה מחיר מניית מיילן יירד, כך שייווצר לטבע הפסד "על הנייר". כרגע זהו עדיין תרחיש רחוק אך גם אליו אנחנו עוד עשויים להגיע בסאגה המתמשכת הזאת.

עסקת טבע -מיילן

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום