גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תופעה: עמותות אמנים עצמאיות מגייסות תמיכה ומימון מהציבור

מכון אלפרד מקים אגודת ידידים בהשקעת מינימום של 300 שקל לשנה, בתמורה לקרבה לאירועי האמנות ולפעילויות המכון ■ "מקום לאמנות" בקריית המלאכה בת"א יוצא בקמפיין הד-סטארט לגיוס מימון להמשך פעילותו

מכון אלפרד/ צילום: עדי לוי
מכון אלפרד/ צילום: עדי לוי

1. מקום לאמנות: קהילת אמנים וקהל

"אני לא מכיר מקום כזה בעולם", אומר האמן יונתן אולמן, פעיל מרכזי בעמותת "מקום לאמנות בקריית המלאכה", באחת משיחותינו על מודל הפעילות המיוחד של המקום, שקם ביוזמה עצמית של כמה אמנים והתרחב לפעילות אורגנית ורבת פנים. זר לא יבין זאת, אבל מאז הוקם המקום, לפני כשנה, הוא הפך ללב ול"מורה נבוכים" של מבוך הבניינים בקריית המלאכה, בין רחוב שוקן ושדרות הר-ציון בתל-אביב. מרכז פעיל שדלתו פתוחה ואמנים נכנסים ויוצאים בו בכל שעות היום. נקודת מפגש טבעית בין האמנים לקהל הרחב.

כעת יוצאת עמותת מקום לאמנות בקריאה לאותו קהל, לתמוך בקמפיין הד-סטארט לגיוס 150 אלף שקל לפחות, שיאפשרו את המשך הפעילות. גובה התרומות החל מ-50 שקל, והתורמים יקבלו בתמורה עבודות אמנות, מפגשי אמן, הרצאות, סדנאות, סיורים ואפילו ציור דיוקנם, בהתאם לבחירתם ולהשקעתם.

קריית המלאכה היא שרשרת של מבני תעשייה, שאכלסו תעשיות זעירות מהסוג שהולך ונכחד בארץ. מתפרות, יבואני טקסטיל, בתי דפוס ומתקני חלקי חילוף, מפנים את מקומם בהדרגה לחללי סטודיו של אמנים, מוזיקאים, מעצבים ואולמי מופעים. במקום התפתחה בעשור האחרון קהילת אמנות שוקקת עם יותר מ-200 סטודיואים ו-13 גלריות - מסחריות ושיתופיות, עממיות ויוקרתיות.

"הקמנו את המקום על בסיס תרומות של מספר אנשים פרטיים שנתנו מימון ראשוני - לתמיכה בהקמת המקום, השיפוץ שהיה נחוץ והפעילות בשנה הראשונה", אומרת האמנית אורית טוכמן דואר, שזיהתה את ההזדמנות כשמסעדת פועלים פינתה את החלל בכניסה לבניין, בשביל המרץ 6, שבו שוכן גם הסטודיו שלה.

במקום פעילים אמנים צעירים וותיקים, האוצר והמנהל האמנותי ניר הרמט מנחה קו אוצרותי של שילוב בין-דורי של אמנים ותצוגה רחבה ודינמית, המתחלפת בקצב מהיר ומאפשרת חשיפה מירבית של אמנים רבים. בנוסף המקום מארח אמנים וקבוצות חיצוניות. האמנים החברים בעמותה משלמים 200 שקל בחודש. סכום המכסה כשליש מההוצאות החודשיות. יש גם תמיכה הדדית בין האמנים במקרה של צורך, כי לא כולם יכולים לשלם. ההוצאות הקבועות כוללות את שכר הדירה של החלל ושל המחסן, עליו נוספת ארנונה גבוהה של 7,000 שקל לחודשיים. המקום משלם משכורות מינימליות לאנשי התפעול ורוב הפעילות של האמנים וההפקה נעשית בו בהתנדבות.

טוכמן-דואר: "יש כאן אמנים בכירים ואמנים שהם בטופ של הטופ, בוגרים ומורים של בתי הספר הכי חשובים, אמנים שיש להם מה לתת והם רותמים את הקשר והעשייה רבת-השנים שלהם לטובת הקהילה. כמו חונכות וליווי וייעוץ. אנשים כמו ציבי גבע ושמחה שירמן, שתורמים מזמנם ומהיידע האדיר שלהם. חלק מהאג'נדה שלנו היא לחבר ולקשר בין היוצרים. חיבורים שאמנים צמאים להם. סביבנו התפתחה קהילה פעילה עם טוב-לב ונתינה אחד לשני".

גם מבחינת הקהל הצגת תיקי האמן והיצירות במקום, עם מחירים גלויים ונגישים (החל מ-80 שקל) "ירד מחסום הפחד של הכניסה לגלריה", היא מוסיפה.

הצורך בקמפיין גיוס הכספים התעורר בגלל עלויות התפעול הגבוהות, שאינן זוכות עדיין להקלה מצד הרשויות. עמותות צעירות פועלות במלכוד: "ברור לי שיש אלפי עמותות וזה בסיס מאוד רחב לשחיתויות ולטובות הנאה - אולי לכן יש חשדנות מאוד גדולה כלפי בקשות לתמיכה ולהקלות. עמותה נדרשת להוכיח ניהול ספרים תקין במשך מספר שנים כדי לעמוד במבחן התמיכות. הכשל הוא שיש פה עשייה של אנשים פרטיים, שלא עושים כלום לכיסם אלא לטובת האמנים והתרבות בארץ. זה מרחיק את הפעילות השלילית שמתקיימת באזור, משביח את השטח ואת הקהל המגיע לאזור. זו הפכה להיות אטרקציה לתיירות - גם חוץ וגם פנים. אזור בעיר שמרוכז בו משהו חזק ועכשווי, שמציג את פני האמנות כיום".

- מה את רוצה שיקרה?

"אני חושבת שהעירייה צריכה לבוא לחבק דבר כזה, מעבר לתקנונים בירוקרטיים. למצוא מבחני נאותות שיאפשרו לעבוד. אני רואה בעירייה את הפרטנר הטבעי שלנו, שעוד לא גילה אותנו".

www.artspacetlv.org

 מקום לאמנות בקריית המלאכה / צילום: רמי זינגר

2. מכון שיתופי לאמנות

אלפרד מציע לכם חברות. אלפרד אינו איש, אלא קבוצת אמנים צעירים ועצמאיים, שהקימו עמותה וגלריה לפני 10 שנים, ולפני כשנה וחצי, הרחיבו את פעילותם וייסדו מכון שיתופי לאמנות צעירה. כעת הם מקימים אגודת ידידים בפורמט ייחודי, מהלך כלכלי שמטרתו לתמוך במימון הפעילות של המכון לשנה הקרובה.

המהלך של הקמת הידידים נעשה במודל חדשני: "אם כרגיל מדובר באגודות של קבוצה מצומצמת של אנשים עשירים, שתומכים במוסדות אמנות ומקבלים מעמד של אליטה, אנחנו מתאימים את הפורמט למציאות שלנו: אנחנו מציעים חברות באגודת הידידים בתרומה מאוד נמוכה - 300 שקל לשנה (25 שקל לחודש) או 540 שקל לשנה. התרומה מוכרת לצורכי מס, שמתוכה 30% חוזרים לתורם בתיאום מס (גם לשכירים)".

בתמורה לתמיכה האמנים מציעים לחברי אגודת הידידים ביקורי סטודיו והזמנות לאירועי המכון, מסיבות אמנות ולהרצאות, הנחות בסיורי אמנות בארץ ואף לחו"ל, הנחות ברכישת יצירות אמנות ועוד.

"בניגוד להד-סטארט, אנחנו לא קובעים סכום לגיוס אלא מספר ידידים באגודה. במקום מפגש חד-פעמי בין תורמים למתרימים אנחנו מעוניינים ליצור קהילה תומכת, שגדלה איתנו ובונה איתנו בהדדיות ולאורך זמן את המכון. שמנו לעצמינו יעד של 500 חברות וחברים באגודת הידידים עד לסוף 2015".

"אגודת הידידים היא חידוש אחרון בשורה של חידושים שקשורים גם לאופי הפעילות שלנו כקבוצה וגם לגיוס הכספים", אומר האמן גידי סמילנסקי, שנמנה עם מקימי אלפרד. "החידוש הראשון היה בעצם הקמת הגלריה השיתופית לפני עשור - לא המצאנו שום דבר אבל מאז הקבוצות שפעלו בארץ בשנות ה-60 וה-80 לא הייתה פעילות כזו".

בכך מכוון סמילנסקי להבדל המשמעותי בין קבוצות האמנים - מאז האימפרסיוניסטים ועד אופקים חדשים בהנהגתו הכריזמטית של יוסף זריצקי, 10פלוס שהנהיג רפי לביא או גלריה אחד העם, שהקימו אריה ברקוביץ, שרה חינסקי ורונית דברת בשנות ה-80 ונתנו את הטון להתעוררות התרבותית והאורבנית של רחוב שינקין. "ההבדל העיקרי הוא שהקבוצות בעבר התרכזו סביב אידאולוגיות או כיוון אמנותי. אצלנו התעורר הצורך במקום להציג וצורך כלכלי לתמוך בפעילות של הצגת אמנות".

ומוסיפה האמנית אפרת גל: "התחלנו 10 אמנים, שכל אחד משלם סכום קבוע ויש חלוקת עבודה ויחד אנחנו מקיימים פעילות תערוכות שוטפת. המקום היה הסטודיו של האמנית מרגרט סטרוטר, שהציעה לנו לחלוק את השטח כדי להציג ולסייע בתשלום שכר הדירה. התחילו לפנות אלינו אמנים נוספים ולבקש להציג, וכך התחלנו גם לארח תערוכות של אחרים וללוות ולייעץ. צברנו נסיון בניהול, אוצרות והפקה".

סמילנסקי: "עם הזמן עברנו מפעילות שעיקרה הצגת האמנות לנפח פעילות הרבה יותר גדול ומגוון, שכולל גם הרצאות, הוראה וליווי אמנים, פעילות בין-תחומית. נוצר כאן מרכז תרבות פעיל. כשהתחלנו לגדול ראינו צורך במימון מעבר לדמי החבר של האמנים החברים (כיום 12 אמנים בקבוצה)".

ערוצי מימון נוספים הם מכירת אמנות שנתית. סמילנסקי: "במחירי רצפה - עד 1,000 שקל. זה כל-כך הצליח שכל הגלריות השיתופיות הלכו בעקבותינו וכיום יש הרבה יותר מכירות כאלה. זה רק מעיד על צורך - וגם מקרב עוד מעגלים של קהל - אולי אנשים שלא רגילים לקנות אמנות ומגיעים ורואים שזה אפשרי".

הקושי היה בתשלומים הגבוהים: "משרד התרבות והעירייה לא ידעו איך לאכול סוג כזה של פעילות ולקח זמן של דיאלוג עקשני, שבו סייעו לנו אמנים ותיקים ואנשי מקצוע, כדי להרחיב את ההגדרות הצרות של הרשויות".

בכך המכון סלל את הדרך לגופים נוספים, קולקטיבים של אמנים וגלריות שיתופיות, המבקשות הכרה בפעילותן ללא מטרות רווח והקלות בתשלומים הכבדים לעירייה. "אמנים שמתחילים פעילות דומה באים להתייעץ איתנו וללמוד מהניסיון", אומרת גל.

עם השנים הגיעה ההכרה בעמותה ולבסוף גם תמיכה כספית מעיריית תל-אביב וממשרד התרבות. אך הסכומים אינם מספיקים לפעילות. לפני כשנתיים התרחב המכון ועבר למעונו החדש - בניין בן 3 קומות בין יפו לנווה-צדק, ששיפצו במו-ידיהם ובתקציב זעום. בבניין פועלת הגלריה ולצדה חללי סטודיו ופעילויות תרבות וחינוך שוטפות.

"אנחנו עובדים במודל מכיל", אומר סמילנסקי. "אמנים אורחים שמציגים תערוכות אצלנו הם כמו חברים זמניים בקבוצה. ואם הם מוכרים עבודות הם מקבלים את מלוא התמורה לעצמם".

ומוסיף האמן דביר כהן-קידר: "הצגנו עד היום מאות תערוכות, אנחנו כחברי הקבוצה משלמים כדי לעבוד בה ולא לוקחים רווח לכיסנו, כולנו גם מלמדים. אגודת הידידים תשמש לנו כרשת קהילתית רחבה, של מאות אנשים שיוכלו להרגיש כחלק מהבית שלנו".

www.alfredinstitute.org

מכון אלפרד/ צילום: עדי לוי

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב