גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית-ספר למשחק

בסוף, לגרמנים לא תהיה ברירה אלא להתקפל

אנגלה מרקל ואלקסיס ציפראס / צילום: רויטרס
אנגלה מרקל ואלקסיס ציפראס / צילום: רויטרס

תוצאות משאל-העם היווני שנערך השבוע, שלפיהן 61% מאזרחי יוון דחו את "תוכנית החילוץ" האירופית וקירבו את יוון צעד נוסף להיפרדות מגוש האירו, זכו בישראל להתעניינות עצומה יחסית לאירוע כלכלי, שהשלכותיו החברתיות היו עד כה, למרות הכול, די מינוריות.

הסיפור היווני חשוב ומעורר עניין, לא בגלל השלכותיו המיידיות על חיי היוונים ו/או השלכותיו על הכלכלה הגרמנית, וגם לא בשל השלכותיו עלינו בישראל, ו/או על עתיד גוש האירו. הוא חשוב כי הוא מלמד אותנו, בין היתר, שיעור חשוב על מידתו וגודלו של חוסר ההיגיון הבסיסי שעל-פיו בנויה המערכת הכלכלית הבין-מדינתית כיום, על הסכנות הטמונות בה, וההשלכות הפוליטיות שלה. ובנוסף, הוא מלמד אותנו - לאן התהליכים הללו והבריתות הכלכליות האירופיות הולכים בשני העשורים הקרובים.

נחזור לרגע לגוש האירו - במשך שנים הלוו הגופים האירופיים כספים למדינות החלשות בגוש, כספים אשר הגיעו בסופו של דבר בעיקר מהמדינות החזקות בגוש - גרמניה וצרפת בראשן - הנהנות מיתרונותיו הכלכליים. לכספים הללו, מלבד ריבית נאה, התלוותה תועלת נוספת, והיא יצירת תלות כלכלית של המדינות החלשות בגוש במערכת הפיננסית המאוחדת של מרבית היבשת.

ואז, בינואר השנה, הגיעה וקמה הממשלה היוונית החדשה, בראשות מפלגת סיריזה.

במשך שנים התרגלו המדינות לסדרי עולם כלכליים בין-מדינתיים שמתנהלים כאילו מדובר היה ביחסי מסחר בין גורמים עסקיים - למשל, גרמניה שהשקיעה ברכישת אג"ח זבל קונצרני יווני - רק ללא מרכיב הסיכון. החובות לא נגבים, הם גם לא נמחלים, הם פשוט מגולגלים הלאה, לעתיד, לחובות הבאים. המצב הזה היה נוח לכולם כל עוד איש לא הרים את המסך, והצביע בקול על האשליה המובנית. ההנחה שמדינה באיחוד תפשוט רגל או תגיד למלווים שנתנו לה כסף - "עד כאן, אינני יכולה עוד לעמוד בחוב הזה", לא עמדה במקור באמת כחלק מהתרחישים הריאליים של כלכלני האיחוד ושל משרד האוצר הגרמני.

אך ליוונים נמאס.

גם אם עמוק בפנים, מרבית הגורמים המעורים בנבכי הכלכלה המקומית מבינים כי האחריות למצב הנוכחי נופלת רובה ככולה על כתפיים מקומיות, אין הם רואים תכלית או תועלת בפריסת הסדרי חוב אשר רק יחריפו את המשבר הכלכלי היווני, במקום להוציא אותו מהבוץ. כשמיתון חריף נענה בתוכנית צנע, בצמצום הוצאות, בצמצום צריכה ובצמצום פעילות עסקית, במקביל להרחבת החזרי חוב - מקבלים כדור-שלג המאיץ את פשיטת-הרגל ולא מונע אותה.

תיאורטית - הגרמנים צודקים. אפשר לפרוס את מרבית הכסף להסדר עתידי. אך פרקטית, ללא תוכנית כלכלית גמישה יותר, וויתור על חלק מהחוב, הכלכלה היוונית תקרוס לתוך עצמה, ותקבור איתה את שאיפות החזרי ההון של האיחוד ושל גרמניה.

מבחינת הגרמנים, ההנחה המקורית שעמדה מאחורי הענקת ההלוואות המתמשכות ליוון, הייתה כי סדרי העולם לא ישתנו. יוון אולי לא תחזיר את כל החובות, אך היא תמשיך ותמחזר אותם קדימה מספיק זמן, על-חשבון הדורות הבאים, עד להחזר של שארית החוב הנוכחי לפחות לאורך 20 השנים הקרובות.

ואז הגיע ראש-ממשלה יווני שמאלני-רדיקאלי, אלכסיס ציפראס, שהבין שכל חזות התמיכה האירופית אינה אלא העמדת-פנים בשל אינטרסים צרים, וקרע את המסכה מעל פני גוש האירו. אף שהגרמנים יודעים שאין כסף, הם מתעקשים לקבל את ההחזר. במקום להגיד להם פשוט "אין כסף, החוב לא יוחזר", ציפראס הציב את משאל-העם ככסות פוליטית שתאפשר לו להוציא את העגלה מן הבוץ.

האירוניה של המצב הנוכחי היא, שלגרמנים לא תהיה ברירה, אלא להתקפל. ציפראס עשה להם בית-ספר למשחק, כאשר התפטרות שר האוצר היווני יאנוס וארופאקיס אינה אלא חלק מן המערכה השנייה במחזה שעוד רחוק מסיומו.

גרמניה לא יכולה להרשות לעצמה פרישה מיידית של יוון מגוש האירו. המסכה כבר נקרעה, אך פרישה יוונית תקרע אותה לגמרי. ברגע שבעלות החוב האחרות בשולי הגוש - איטליה, ספרד, קפריסין - יראו שאפשר לעשות שרירים מול גרמניה וצרפת, ולצאת מזה בשלום - בלי לשלם את כל החובות - הן ילכו במהרה בעקבות היוונים. הנזק הכלכלי למדינות החזקות בגוש יהיה אז גדול בהרבה. אנגלה מרקל יודעת זאת, וכך גם פרנסואה הולנד.

בעקבות זאת, מה שצפוי בסבירות גבוהה הוא עדיין אותו תסריט שהיה צפוי גם לפני שנה. למרות תוצאות משאל-העם, למרות הסערה הציבורית, ההסדר יגיע גם יגיע. התנאים יהיו נוחים יותר, חלק משמעותי מהחוב יימחק,חלק יוחזר בפריסת חובות ארוכה יותר. הגרמנים לא יספגו את ההשלכות בשקט, אך יגיבו באיפוק - ייתכן כי יוון תפרוש מהגוש, אך יושג הסדר שיוודא שזה יקרה בהסכמה, בידיעה מראש, בעוד מספר שנים. בלי זעזועים גדולים מדי לשווקים ולכלכלות האיחוד.

הסדרים דומים יגיעו בעשור הקרוב עם כלכלות חלשות אחרות בגוש. זהו תהליך בלתי נמנע. בסופו של דבר, יוון היא רק הסנונית שצופה את פני העשור הקרוב בכלכלה האירופית.

הכותב, רו"ח ומשפטן, יו"ר פירמת בייקר-טילי ישראל ומרצה במכללה למנהל

עוד כתבות

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס, סקר רסול סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023 אנחנו באובדן מוחלט"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

התובע בבית הדין הפלילי בהאג: רוצה להוציא צו נגד נתניהו וסינוואר בגלל פשעי מלחמה

התובע בהאג ביקש צווי מעצר גם נגד גלנט, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ: נאפשר למדינה לדרוש מחברות מזון וטואלטיקה לחשוף מספרים סודיים

בג"ץ דן היום בעתירות שהגישו התאחדות התעשיינים ושורת חברות מסחריות נגד דרישת המפקח על המחירים לדרוש מהן נתונים כספיים ביחס לפעילותן ● הדיון נסב על השאלה האם למדינה יש סמכות לדרוש מהחברות את הנתונים הללו ביחס למוצרים שעליהם לא הוטל פיקוח ● השופטים הבהירו לחברות כי בכוונתם לדחות את העתירות