גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמ"א 38: שיקולי כדאיות כלכלית ולא בטיחות מנחים את הדייר

כך על פי מחקר שהוצג בוועידת השיווק להתחדשות עירונית ■ "בתחום ההתחדשות העירונית אין לממשלה איזושהי דרך להתערב ולהשפיע ולכן עליית הערך גדולה מאד"

רחוב אילת, בת ים / צילום: תמר מצפי
רחוב אילת, בת ים / צילום: תמר מצפי

*** הכתבה בשיתוף איגוד חברות התמ"א 38

איך יודעים שענף מסוים תופש תאוצה? בודקים אם מתקיים כנס בו יוכלו כל הפעילים להחליף כרטיסי ביקור ולבצע את הליך המינגלינג המפורסם. וברגע שעורכים כנסים העוסקים בתחומים שונים בתוך הענף, כבר ניתן להבין שהעסק הופך לרציני ביותר. אז כנסים וועידות בנושאי ההתחדשות העירונית ותמ"א 38 כבר היו, אך כעת יזמי הענף עלו מדרגה וארגנו ועידה בנושא שיווק ומכירות להתחדשות עירונית, מתוך הכרה בכך שמוצר ההתחדשות העירונית בכלל והתמ"א 38 בפרט, הינו מוצר נבדל ולכן דרך שיווקו שונה מאשר פרויקטי דיור רגילים.

למרות, שכאמור, מדובר על תחום שונה, עדיין, אוכל טוב וכדורגל תמיד עושים את העבודה ומחממים את האווירה, ולכן, לאחר דברי פתיחה של דן קצנובסקי, מנהל מרכז פישמן לנדל"ן, ראשון הדוברים היה רן בן שמעון, מאמן מכבי פתח תקווה. בן שמעון התייחס דווקא לימיו כמאמן עירוני קריית שמונה ועל הדרך שבה ניתן עם תקציב קטן להקים קבוצה שזוכה באליפות ישראל בכדורגל. הוא הגביל זאת לעובדה שפרויקט תמ"א 38 הוא בסדר גודל קטן במונחי נדל"ן, וגם תקציב השיווק שלו נמוך ומכאן שיש להתוות אסטרטגיה יעילה וזולה ועדיין לעמוד במטרה.

מוטי ויזל, מנכ"ל ובעלי מכון המחקר לייעוץ אסטרטגי vcell, סיפר כי "תחום התמ"א 38 עבר משלב האופוריה לשלב ההפנמה "ובאמצעות מחקר שערך ובחן את המגמות החמות בתמ"א 38 סיפר כי הנכונות להיכנס לתהליך של תמ"א 38 אצל הדיירים אינה אוטומטית ועל פי הממצאים מהמחקר עולה כי אמנם המודעות בקרב הציבור לפתרון התמ"א 38 עלתה, אך איתה עלתה גם ההתנגדות להליך. זאת לעומת תוצאות מחקר דומה שנערך לפני כשנתיים. אחת מהסיבות לירידה במוטיבציית הדייר להיכנס להליך היא חוסר האמון במערכת היחסים אל מול הדיירים בבניין וכן הבעייתיות הבירוקרטית אל מול הרשויות המקומיות.

עוד שינוי מהותי בטעם הצרכני התבטא בכך שאם בעבר הצורך הראשוני של הדייר מתמ"א 38 נבע מההיבט הביטחוני, הרי שכעת שיקול הכדאיות הכלכלית עומד בראש מעייניו. כמו כן, עולה מן המחקר כי קיימת עדיפות ברורה בקרב הציבור לפרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה על פני פרויקטים של תמ"א 38 חיזוק מבנים וככל שהדיירים צעירים יותר, נתון זה הופך למובהק יותר.

כ"סטאדי קייס" לבחינת מורכבות שיווק פרויקט התחדשות עירונית, סיפר רוני כהן, מנכ"ל אלדר שיווק על פרויקט יאפא, של חברת צברים, על גבול תל אביב בת ים, במהלכו שווקו 101 יחידות דיור, בעלות של כ-145 מיליון שקל תוך שעתיים בלבד. איתור קהל המטרה הנכון, בשילוב מועדון הצרכנות "הבית האקדמי", יחד עם פתרונות מימון נוחים המאפשרים ללקוח להביא מהבית הון עצמי נמוך של כ-10% מסך הרכישה, תוך כדי יצירת באז תקשורתי רחב, הביאו לעניין הרב בקרב ציבור ועזרו להצלחת הפרויקט.

פעילות שיווק זולות

דן גינגיס, מנהל חטיבת אלדר SOHO, המתמחה בשיווק פרויקטי בוטיק של תמ"א 38 סיפר כי אחד האתגרים המרכזיים בשיווק פרויקטים של תמ"א 38 חיזוק מבנים הוא "איך לשווק בניין קיים ולא אטרקטיבי כסינדרלה". גינגיס סיפר כי הקמפיין צריך להיות נייד, קצר וממוקד ומאחר ואין תקציב שיווק גדול, חייבים לקלוע במטרה בקמפיין שכן התקציב הנמוך לא מאפשר לשנות גישה לאחר מכן.

בשל תקציב השיווק הזעיר, יש להתמקד בפעולות שיווק קטנות וזולות, כגון שיתופי פעולה לוקאליים עם דמויות מוכרות בסביבת הפרויקט שיכולים לייצר באז חיובי, חלוקת מצרכים בסופר השכונתי, מבצע של חבר מביא חבר, ועוד. פעולות אילו נותנות למשווק את האפשרות לטעות שכן הן זולות וניתן לייצר במקומן אחרות מועילות. עוד הוסיף גינגיס כי מאחר וקיימת נטייה בקרב התושבים ומשפרי הדיור להישאר בשכונה שלהם, כמעגל ראשון יש לפנות אל דיירי הבניין ולבדוק האם הם רוצים לשדרג לדירה חדשה בתוך הבניין שלהם, לאחר מכן יש לפנות למשפחות של אותם דיירים ולחברים שלהם ולאחר מכן לדיירי השכונה.

השקפות שונות

בפאנל שעסק באיזונים שב"שילוש הקדוש" של כל פרויקט, תמחור, מימון ושיווק, אותו הנחה ויזל, סיפר רוני צברי, מנכ"ל חברת צברים, כי בפרויקט יאפא מכרו לרוכשים חלום וכי קיים פוטנציאל גדול מאוד להשבחה בשל הזרמת אוכלוסיה צעירה ואיכותית לאזור לצד הקרבה לים. פער ההשקפה בין היזם בעל החזון לבין השמאי הריאלי בא לידי ביטוי, כאשר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, סיפר כי "אנו לא יכולים לתמחר חלום, אלא בוחנים את השווי הנוכחי בפרויקטים, אך יחד עם זאת אנו מנסים להיות מעודכנים ולהעריך גם על בסיס מקרים אחרים של התפתחות פרויקטים של התחדשות עירונית, גם אם לא מדובר באותו האזור". לדבריו "בתחום ההתחדשות העירונית אין לממשלה איזושהי דרך להתערב ולהשפיע ולכן עליית הערך גדולה מאד".

ירון בלנק, מנכ"ל חברת גלים, סיפר כי גם בפרויקטים של תמ"א 38 יש יתרון לגודל שכן קל ויעיל יותר לייצר פתרונות שיווק לפרויקט בין 60 יח"ד מאשר לפרויקט בין 6 יח"ד בלבד. לעומתו, אילי בר מנכ"ל משותף בחברת אקו סיטי וראש אגף תכנון באיגוד חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית בלשכת המסחר תל-אביב, דיבר אף הוא על היתרון שיש בגודל אך מאספקט המיקרו - הייחודיות לאזור בו הוא מבוצע הפרויקט. "תל אביב שונה משאר הערים בכל הקשור לתמחור פרויקטים של תמ"א 38. אין כל חשיבות למספר החדרים אלא למ"ר של כל דירה. לרוב, ככל שהדירה קטנה יותר כך המחיר לכל מ"ר גבוה יותר, אך באזורי הפריים של מרכז תל אביב לעיתים זה הפוך וכל מ"ר נוסף עולה יותר".

כמו כן, טען בר כי מאחר ומדובר בפרויקטים קטנים יש להקפיד על תכנון מדויק על פי צרכי המקום, שכן אחת הטעויות הגדולות זה לייצר תמהיל עם דירות דומות מדי. באשר למימון הפרויקט, מיכל בראון, מנכ"לית אלטשולר שחם פתרונות מימון, יעצה ליזם בתחילת דרכו לצרף בתור שותף יזם עם ניסיון שיקל על מלאכת השגת המימון, או לחילופין להעסיק בשירותיו צוות בעל שם וניסיון בתחום.

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?