גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דע את שכר חברך

כולנו רוצים לדעת כמה מרוויחים הקולגות שלנו. כך כדאי לברר

תלוש משכורת תלוש שכר / צלם: תמר מצפי
תלוש משכורת תלוש שכר / צלם: תמר מצפי

רִיקה בייקר, מהנדסת לשעבר בגוגל, הבחינה באפליית שכר כלפי קבוצות מסוימות (על רקע מגדר ומוצא), ועשתה מעשה: היא פרסמה את שכרה ברשת החברתית, ועודדה רבים כמותה להגיב ולעשות כך גם כן.

בייקר השיגה את מטרתה - היא קיבלה תמונה ברורה לגבי פערי השכר בגוגל, אך מנהליה כעסו, נזפו בה, התנכלו לה מקצועית, והיום עבודה בגוגל היא בגדר היסטוריה בעבורה.

הנורמה: הסתרה וסודיות

יש ארגונים שבהם מקובל לשמור על סודיות שכר, ואף להחתים עובדים על סעיף סודיות. יועצים רבים מעודדים ארגונים להמשיך בגישה זו, בהיותה משתלמת לבעלי המניות.

זאת, משום שלמעסיקים ההסתרה משמעה "כאב-ראש" אחד פחות. הם מנצלים את העובדה שעובדים רבים לא יודעים כמה הם שווים או שאינם יודעים איך לנהל משא-ומתן על השכר המגיע להם, ומקווים להרוויח מכך פחות השוואה וקנאה בין עובדים, פחות דרישות מצדם להידמות לחבריהם, ובסופו של דבר חיסכון כספי.

המגמה: שקיפות שכר

לעומת זאת, יש שטוענים ששקיפות שכר עדיפה, ומתאימה יותר לעידן המידע. לדבריהם, ההסתרה אינה משתלמת לארגון אלא מבזבזת לו אנרגיה מיותרת: העובדים המתבקשים לשמור על סודיות חשים מרמור ופרנויה לגבי אפליה אפשרית בשכרם. ומאחר שאין ברשותם ערוץ התקשורת המותר לדיון בנושא, זה משפיע על תפקודם לרעה.

בנוסף לכך, במקרים רבים של הסתרה הסוגיה נותרת רגישה, סבוכה ובלתי פתורה, ומובילה לחשדנות, חוסר-אמון כללי ומרמור. במקרים אחרים הדיון בכל זאת נפתח בין הקולגות בחדרי חדרים, למרות האיסור. אז הדרמות לא מאחרות להופיע, כשעובדים מגלים שחבריהם מרוויחים יותר מהם, נפגעים עמוקות, ומאבדים מוטיבציה.

כשאין שקיפות שכר בארגון

בארגונים שממשיכים להקפיד על סודיות שכר, עובדים רבים מנסים להשיג בעצמם את המידע, כדי להבין היכן הם ממוקמים בסולם השכר הארגון, כיצד הם מוערכים בתוכו, האם הם מופלים, ובהתאם לכך לדעת אם עליהם לפעול לשינוי, או שהם יכולים להמשיך לישון בשקט.

בפועל, הדבר רלוונטי בעיקר בשלושה מצבים:

1. כשהעובד בטוח ששכרו נמוך משל אחרים - אז המידע יכול להועיל לו בתהליך המשא ומתן על שכרו.

2. כשמדובר בשכר עובד שעוזב או שמקבל קידום, ובשל כך אינו מהווה תחרות כלפי המברר, ויש פחות סיכוי לקנאה ביניהם.

3. כשהעובד חושד ששכרו ושכר חבריו נמוך ביחס למקובל, ויועיל להם לחלוק את המידע כדי לאחד כוחות ולהפעיל לחץ משותף על ההנהלה (שתתקשה לוותר על כמה עובדים ביחד, וכנראה תהיה חייבת לפתוח את הנושא לדיון).

היזהרו מבירורים

יחד עם זאת, לא בכל מצב מומלץ לגעת בסוגית השכר עם קולגות, ויש כמה שיקולים והשלכות שחשוב לקחת בחשבון.

ראשית, את ההחלטה לדבר על כך יש לעשות רק אחרי שהעובד יודע בוודאות שהוא מכיר בקריטריונים לקביעת השכר בארגון, שהרי אם לא כך - לא תהיה שום משמעות לגילוי. שנית, חשוב לבחור בקולגות הנכונים לשוחח על כך - כאלה שאפשר לבטוח בהם ובשיתוף הפעולה שלהם.

לבסוף, חשוב להיות מודע להשלכות הגילוי, ולהחליט מראש אם יש מוכנות לשלם את המחיר הכרוך בהן: אכזבה אפשרית בשל גילוי של חוסר הוגנות כלפי העובד, ובעקבות זאת חוסר רצון להמשיך לעבוד בארגון; העובדה שאולי לא יוכל לעשות עם המידע שום דבר פרקטי, וייאלץ לשמור אותו לעצמו; האפשרות שהמידע שיקבל אינו מדויק; הסיכוי שהדבר יפגע בו - או בקולגה הנחשף - אם יחליט לפנות למנהליו עם הגילוי, כפי שקרה למהנדסת מגוגל; הסיכוי שהקולגה יקנא בעקבות הגילוי, וינסה לפגוע בעובד.

מהשטח: כך אנשים מגלים את שכר חבריהם

■ מטפחים דפוס של רחרחנות חברתית: דולים מידע מקולגה מקורב שיש לו גישה לנתוני השכר (מזכיר/ת הבוס, חשב/ת השכר). קל יחסית לברר, למשל, לגבי הצעת שכר שניתנה לאחרונה לעובד עתידי.

■ מנסים לדבר עם קולגה שעוזב (אנשים נוטים להיות יותר גלויים בקשר לשכר שלהם כשהם עם רגל אחת בחוץ): "עכשיו כשאתה עוזב, בטח לא אכפת לך לספר לי כמה הרווחת כאן...", "השכר בעבודה הבאה שלך יהיה טוב כמו שהרווחת פה?".

■ מנסים לדבר עם קולגות שלא מתביישים לדבר על כך. אותם אפשר לשאול בתמימות המעוררת סקרנות: "אתה מרוצה מהשכר שלך פה?", "כמה אתה חושב שמגיע לנו?". וכשעובד מתלונן בעבודה, אפשר לשתף עמו פעולה: "עם כמה שמשלמים לנו, אנחנו לא צריכים להשלים עם זה", ולהמשיך בשיחה בנושא.

■ מנסים לדלות מידע גם מהבוס עצמו, בעקיפין. למשל: "אני מרוויח X. מה עליי לעשות כדי להרוויח Y?". אם הבוס משיב: "אף אחד לא מרוויח כאן Y", אפשר להירגע. לחלופין, אם משיב: "כדי להרוויח Y אתה צריך לסגור חמש עסקאות בחודש" - אפשר להסיק שקולגה ספציפי, הסוגר חמש עסקאות בחודש, מרוויח Y.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"