גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתה כבר לחזור

על חופשה אני יכולה להתפשר, לא על החופש. חופשה היא בונוס, חופש הוא חמצן

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. זהו, נגמר לי. הגיע לי עד פה. אני כבר עובדת על האדים של מה שהייתה פעם האנרגיה שלי. גיליון רודף גיליון, ואפשר כבר לגרד אותי מהרצפה. לא רוצה יותר להפעיל כותבים, לא רוצה לנסוע שעה למערכת. בלוטת השעבוד הפכה דלוקה ומוגדלת, מגורה מדי מהמערבל האימתני הזה שנקרא חיי עבודה. הגיע זמן חופשה.

והבריף פשוט: כמה שפחות גירויים. אטרקציות אורבניות לא באות בחשבון. הדבר האחרון שבא לי זה עיר תוססת, תזזיתית ואקסטטית.

2. אז ככה, מגיעה לחוף, וזה מרגיש קצת כמו אשמה. המוח מנסה להסתגל לחוסר מעש. אחרי יומיים, הוא מתחיל להרפות. מגע המים בים פועל את פעולתו, ומראות נושנים קמאיים, שהם לא מסדרונות מערכת, גרפיקאים, כתבים, צלמים ומגיהות, מתחילים לחזור אליי בהדרגה. מתמסרת למצב צבירה ביזארי, נקרא לו רוגע. זה שוט יפהפה.

חופשה היא המותג הכי לוהט באוגוסט, והוא מצטלם מעולה בתנוחות מגרות על אי קריבי שטוף מרגריטות קפואות. אבל במשך שנים כל מה שרציתי כדי להתאושש זה ספר טוב על חוף הים פה בתל אביב. לא ביקשתי ספארי צלילות ולא רכיבה על צבי ענק. לא הייתי צריכה אי אקזוטי שעושה פוזות פוטוגניות (האמת שכן הייתי צריכה, אבל הדחקתי). הייתי עולה על מדי ב', מנתקת טלפונים ונכנסת ל'מצב'. המצב' הוא בהייה סבלנית בגלים, שהדבר היחיד שמפר אותה הוא הצצה בשורות של טקסטים מענגים מהספר שעל רגליי. מדי פעם אני מגוונת בגיחה אל תוך המים השקופים, השמש ניתזת על הגלים. ואני כבר מכירה אותה, את הבהירות הצלולה שמסתננת לתודעה: הלו, בייב, קבלי התרעה: יש לך פה חתיכת אושר, אל תחמיצי את הרגע. אני משקיפה לתוך השקיפות הזו, מנסה להתרכז במה שלמדתי להכיר כנוכחות שלי. הזמן מפסיק להתקיים, נפרש לפניי בנעימים. הכול הופך מחודד יותר, המחשבות, התחושות. ימיך הבנאליים הופכים לנוסח קצת יותר נשגב של עצמך.

תזכרי את הרגע הרך הזה, אני מנסה להתרכז, אם לא תניחי לו להישמט מידייך הוא עשוי להתגלות כנקודת מפנה. ואני מניחה להן להיערם, להארות שמפציעות, לפני שהעולם ינעץ בי שוב את שיניו החדות ותשומת הלב שלי תתפזר לאלפי רסיסים, בריכוז תמידי במשהו אחר.

והחופש עושה את העבודה. אט אט הגוף מתרפה, מתפייס, מזדקף. אחרי כמה ימים כאלה מרגישה חדשה ונכונה. חדשה מהניילונים, נכונה לקרב.

ואז התמיסה הזו מפסיקה לפעול את פעולתה. אחרי יומיים-שלושה מיציתי. הבנתי את העיקרון, חופש בלה בלה. והגעגוע המוכר למוכר מתחיל לכרסם. מתגעגעת לילדים, מתפקעת מגעגועים הביתה, מתגעגעת למערכת. ביומיים האחרונים כבר מחכה שייגמר. כן, אני מאלה שרוצים כבר לחזור. תמיד רוצה לחזור.

3. האם זה כל מה שאני רוצה מחופשה? רק שתכייל אותי, תאפס אצלי את המונה, כדי שיהיה לי כוח לחזור לעבודה? נסו אותי היפותטית: 'נניח שיש לך כסף, ואת לא צריכה לעבוד יותר. את מוזמנת לבלות את ימייך בחופשה אינסופית'.

תנו לחשוב. אממ, חשבתי. תודה לא.

היה לי איזה רגע שבירה כזה בחופשה האחרונה, שבו קצת נפרמתי, ויכולתי לדמיין את עצמי כמו האנשים האלה שחיים את החופש. זה היה רגע שבו השתכשכתי במימי הבריכה החצי-צוננים מול הים, וחשבתי שזו דווקא דרך לא הכי איומה להעביר את ימיך. כמעט מצאתי את עצמי מוותרת על עקרונות, שבעת אחרת הייתי מגנה עליהם בחירוף נפש. אבל נשבעת שהרגע הזה נמשך, ובכן, רגע. כי תכף רציתי להגיע לעבודה ולספר את הדליפה הזו לצוות שלי. ובחיי שהתגעגעתי אליכם. ויאללה, בואו נעשה יחד עיתון. כי עשייה יותר מגרה אותי מחוסר עשייה.

4. יש אנשים שפשוט לא בנויים לחיי חופשה. הם זקוקים לדרגות חופש, והם דואגים שיהיה להם מזה במינון נדיב ביומיום. כי אין להתבלבל. כשמקדם החופש בחיים שלך מספיק גבוה, גם העבודה הכי מכבידה עשויה להיות נסבלת. על חופשה אני יכולה להתפשר, לא על החופש. חופשה היא בונוס, חופש הוא חמצן. בלעדיו, אני מתחילה לבעוט. ולא, אני לא מחפשת חופש טהור. הוא מדי חתרני ומהפכני בשבילי, מאיים אפילו. צריכה את הגבולות, הם מגוננים בדרכם.

החיים שלנו מתנהלים כל הזמן במתח הזה שבין הצורך בשגרה וביטחון לבין הצורך בריגוש וקצת אי ודאות. אם יש מספיק ריגוש בחיי השגרה, ירד מפלס המתח.

בספרה האוטוביוגרפי "רק ילדים", הרוקרית פטי סמית מספרת על היחסים עם רוברט מייפלתורפ, אמן הצילום הפרובוקטיבי. אם יש משהו שמתקרב לחופש טהור, זה זה. היא לא בחלה בעוני קיצוני לטובת החופש. היא ישנה ברחובות ובחורים מעופשים, מתרכזת במוזיקה ובאמנות, "מאושרת פשוט להיות חופשייה". היא שוטטה ברחובות, חקרה את סביבותיה, הייתה לה האמנות. והיה רוברט.

קורט קוביין של אחרי "נברמיינד", בשיא ההצלחה של נירוונה, לא נתן לכללי המשחק למעוך לו את החופש. הוא עשה קאט מסיבוב ההופעות המתבקש, פיהק על המראיין בטלוויזיה ונשאר בבית עם קורטני לאב, לעשות הירואין, לצייר, לנגן. זה נגמר רע, אבל בשום שלב לא כופף את הערכים שלו.

יש לי ידיד שהוא לא קוביין, אבל כמותו מואס בדיכוי הבורגני, מסרב להיות סריס במקהלה, או ליתר דיוק לעבוד בעבודה מכניסה. אל תזכירו לו משרד, הוא בוחר בחיי חופש. אמן, נו. אבל איך הוא לא רואה שהחופש הזה יקר מדי בשבילו. הוא השתעבד אליו כמו שהסכין באטרף על החתך שהיא פוצעת. מילא, אם היה נהנה, אבל הוא אכול חומציות פסימית, בעיקר כלפי אנשים שכן מצליחים להתפרנס. 'זו הבחירה שלך', אני מזכירה לו, 'בחרת בחופש'. אם אתה מרגיש עני, כבול, עקוד, צלוב, מה שווה לך השחרור הזה.

5. ובכלל, המשרד הוא פיקציה. כשהמקצוע שלך הוא יצירת תוכן, כל רגע בחיים, גם החופשות, הופך חומר עבודה. על כל דבר שאתה חווה, אתה שואל: אייטם או לא אייטם?

המוזה לא דופקת בדלת ונכנסת למשרד בין תשע לחמש. אוצרותיו הפועמים של העולם, אנשים, ספרות, מוזיקה, מתגלים תוך כדי החיים עצמם.

החוויה חולפת מיד, ומה שבאמת נשאר זה הזיכרון שלה. וזה בסופו של דבר הנכס העיקרי שיש לנו. הנובליסט פרופ' כהנמן אומר שיש לנו הטיה בהערכת החוויות שלנו. מה אנחנו זוכרים מהן? את הסוף ואת השיא. זה מה שנשאר.

עכשיו, אנחנו אוטוטו מסיימים להוריד את הגיליון הזה שנע על הציר שבין חופש לחופשה, ואני לגמרי זוממת לחתוך מהעבודה. בואו לא נתלהב, 4 ימים זה יום אחד יותר מדי.

הסברתי לכם: אוהבת לנסוע, אבל מתה כבר לחזור.

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"