גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נעלמים": תערוכה חדשה בסדנאות האמנים בירושלים

תערוכה בסדנאות האמנים בירושלים עוברת בין משחקי מחבואים בילדות לחרדת ההיעלמות והנראות בעידן המעקב הדיגיטלי ■ וגם: התערוכה "נונפיניטו" מציגה את בוגרי המחזור השלישי בתוכנית שהות האמנים ארטפורט

"אירועי הקיץ שעבר העמידו בלב השיח הציבורי מוטיבים תת-קרקעיים שונים (ממקלטים ועד מנהרות), שהובילו אותי להרהר במגוון האפשרויות להסתתר/להתחבא/להיעלם ולהימצא מחוץ לחיי היומיום", כותבת קרני ברזילי, אוצרת התערוכה "נעלמים" המוצגת ב"ת(א)עשייה", גלריית סדנאות האמנים בירושלים. בתערוכה מציגים חמישה אמנים העוסקים בחשיפה והסתתרות, היעלמות והתעלמות, ובמצבי סף.

"נדמה כי המפגש הראשון שלנו עם פעולת ההסתתרות והכמיהה להיעלם היא במשחק הילדות 'מחבואים'.

"יחד עם זאת, התשוקה 'להתחבא' קיימת בנו לאורך כל חיינו, וביתר שאת כיום, כאשר אנו מודעים להיותנו נתונים למעקב, נצפים ומתועדים על-ידי אמצעים טכנולוגיים מתקדמים באשר נפנה (לוויינים, מצלמות אבטחה, מעקב אחר חיפושי גוגל במחשב שלנו ועוד). אמצעים אלו חושפים אותנו ונדרש מאמץ רב לחמוק מהם", ממשיכה ברזילי.

העבודות בתערוכה מתבוננות במושג ההיעלמות ובשאיפה של הפרט לטשטש את נוכחותו במרחב הפיזי כמו גם במרחב הווירטואלי. כך למשל, רמי מימון עוסק במצב מנטלי מעורער ומתעתע הנע בין נוכחות והיעדר, בין עירנות לשינה, גילוי והסתרה. הינדה וייס מצביעה על כמיהה כמעט נאיבית להיטמע בנוף, בעוד פעולת ההסתתרות של תמר נסים מופרת על-ידי המציאות המטרידה. ירון לפיד מציג מצב קיצוני של רצון לברוח מן המציאות הממשית. בעבודה אחרת הוא חוקר את אותה עמדה ביחס למרחב הווירטואלי.

כמוהו, ליליאנה פרבר מציבה במרכז את האמביוולנטיות והמורכבות של היעלמות בעידן הנוכחי - אם היא בכלל אפשרית.

ביום שישי הקרוב (14 באוגוסט, בשעה 12:00) תתקיים בתערוכה הרצאה של ליאור זלמנסון "איך להיעלם לגמרי?".

סדנאות האמנים גלריה ת(א)עשייה, רחוב האומן 26, א.ת. תלפיות, ירושלים. פתוח בימים א'-ה' 10:00-19:00, ו' 10:00-13:00. ללא תשלום.

תמר נסים,

רזידנסי: סוף באמצע הדרך

התערוכה "נונפיניטו" מציגה את בוגרי המחזור השלישי בתוכנית שהות האמנים ארטפורט

תערוכת סוף השנה של ארטפורט "נונפיניטו" מתרחשת ברגע מלאכותי בזמן - רגע לפני שתוכנית הרזידנסי (שהות אמן) מסתיימת, אך לאו דווקא כשהפרויקטים שעליהם עבדו האמנים בשנה האחרונה מגיעים לידי סיום - כך מסבירים אנשי תוכנית הרזידנסי ארטפורט, בראשות האוצרת ומנהלת התוכנית ורדית גרוס, את תמונת המצב.

"עבור רוב אמני המחזור השלישי של ארטפורט - גיא גולדשטיין, הינדה וייס, נטליה זרובוב, ציון אברהם חזן, רון עמיר וקבוצת 'תנועה ציבורית' - שנה אינה פרק זמן ארוך ליצירה. הפרויקטים שלהם דורשים אורך נשימה". האם לקהל יש את אותו אורך נשימה הדרוש להבשלת היצירות? האם הוא יחוש בהבדל? שאלות אלה נשארות פתוחות, כאשר אמנים מציגים את עבודתם. מבחינה מסוימת, עבודת האמן היא תמיד במצב ביניים - שהרי התהליך האמנותי לעולם לא מסתיים.

בארטפורט מבהירים שלא מדובר בפרויקט גמר של סטודנטים אלא בתוכנית שנועדה לאפשר לאמנים לעבוד ולהתפתח. "מאחר שרבים מהפרויקטים שנבטו השנה בארטפורט יבשילו רק בשנים הקרובות, 'נונפיניטו' היא לא תערוכת סיכום שנה. היא הזדמנות להכיר את הפרויקטים עליהם עבדו האמנים בחודשים האחרונים, לפני שהם הושלמו אבל כשהם כבר מוכנים לחשיפה לקהל".

בשישי הקרוב יתקיים סיור מודרך בתערוכה ומפגש עם האמנים (שישי, 14.8, שעה 12:00). הם יציגו את עבודותיהם, ידברו על תהליך העבודה ועל תכניותיהם להמשך הדרך.

גיא גולדשטיין עוסק בתרגום צבעים לסאונד ובחזרה, בפרויקט שאפתני הכולל אינספור ניסיונות, ציורים והדפסים. רק מתי מעט מהם מוגדרים על ידיו כעבודות שלמות שימצאו את דרכם אל הקירות. איך מחליטים מתי העבודה גמורה? מתי תרגום הצליל לתמונה הוא ניסיון ומתי הוא עבודת אמנות?

הינדה וייס יוצרת וידיאו מצילומים שמקורם בעולם האמיתי, שהופכים תחת ידה לסצנה סוריאליסטית מתמשכת. היא מתייחסת לנוף כמשקף מצב, עיצובו מחדש מאפשר לה לחשוף את מה שמוסתר בו. פעולה זו בוחנת כיצד הופך ההווה לסוג של אסקפיזם על-ידי טשטוש מתמיד של העבר והעתיד.

נטליה זורבוב, חברת קבוצת הציירות "הברביזון החדש", חושפת בתערוכה את התהליך הארוך בדרך לתמונה, הכולל רישומי ביניים, התבוננות מחודשת וחזרה שוב ושוב לאותה נקודה במקום ובזמן.

רון עמיר עובד שנים רבות על פרויקטים מורכבים של צילום. הצילומים שלו ממתקן חולות חושפים מציאות של ארעיות וזמניות, ואילו גיבוריו הם אנשים שיציבות היא הדבר לו הם כמהים יותר מכל.

קבוצת הפרפורמנס תנועה ציבורית מציגה מדי יום שישי עד סוף החודש (בשעות 12:00-16:00), את "תדרוך II", במהלכו נפרשת רשת מורכבת של קשרים ושיחות, שהיו חלק מהמחקר של הקבוצה אודות אמנות מודרנית שנעשתה בפלסטין לפני 1948. המעבר ממחקר לפעולה הופך את ציבור המתודרכים לסוכני מידע. ההשתתפות בהרשמה מראש במייל: debriefingsessions gmail.com@. ארטפורט מנוהלת ללא מטרות רווח ביוזמת ובמימון הקרן המשפחתית על שם תד אריסון.

ארטפורט, דרך בן צבי 55 (במתחם בזק לשעבר), תל-אביב. התערוכה פתוחה עד סוף החודש בימי חמישי 12:00-20:00, שישי ושבת 10:00-16:00. ללא תשלום.

נטליה זורבוב,

קראפט: שטיחים של זמן

תערוכת קראפט - "זמן שטיח" שבה מפורקים חומרי גלם "בעלי עבר" והופכים למארג חדש

התערוכה "זמן שטיח" היא תערוכת קראפט אמנותית ובה שטיחי קיר ורצפה עשויים מחומרים משומשים וממוחזרים. שתי אמניות ירושלמיות כרמל גורני ותמר פייקס, יוצרות יחד שטיחים מעשה טלאים, על-פי הגדרות עבודה ווקיות שניסחו לעצמן.

גורני היא גאולוגית, מעצבת גרפית, בונה בובות ענק ורהיטים מקרטון. פייקס היא אמנית, מעצבת טקסטיל, קדרית, פסלת ואחראית על תחום "אומנות בזבל" ומנחה קבוצות בתחום המחזור מטעם המחלקה לאמנות פלסטית בעיריית ירושלים.

בשטיחים שהן מציגות בתערוכה ב"גםגלריה" בתל-אביב, הן מפרקות חומרי גלם "בעלי עבר", כמו מכנסיים וחצאיות, וביסודיות ובדקדקנות הופכות אותם למארג חדש. התוצאה היא סדרה של אובייקטים מקוריים שמקומם בין האמנות לשימושיות. הסימטריה והגאומטריה המקורית של הבגד יוצרות שפה אסתטית ייחודית.

גםגלריה, מאפו 27, תל-אביב, ב' 17:00-19:00, ה' 19:30-2130, ש' 12:00-14:00.

מתוך התערוכה

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

שעות לאחר התקיפה בתימן: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר