ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב? סגן הנשיא בוחן הצטרפות למירוץ

ברקע: כרסום בתמיכה במתמודדת הדמוקרטית המובילה, הילארי קלינטון ■ ביידן נועד בסוף השבוע עם סנטורית משפיעה ועם יועצים קרובים ■ בעבר הכריז שיודיע על החלטתו עד סוף הקיץ

ג'ו ביידן / צילום: רויטרס
ג'ו ביידן / צילום: רויטרס

סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בוחן אפשרות להתמודד על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. מהלך כזה, שעד לפני כמה שבועות נראה בלתי סביר בגלל מעמדה המבוצר של הילארי קלינטון כמתמודדת המובילה במירוץ הדמוקרטי, מצטייר עתה כהגיוני יותר ויותר ומתחיל לקבל גיבוי מגורמים דמוקרטים על רקע הכרסום המתמיד בתמיכה בקלינטון, בעיקר בגלל חשדות שהיא השתמשה בחשבון אי-מייל פרטי (ולא בשרת ממשלתי, כנדרש) להעברת מסרים אלקטרוניים מסווגים בהיותה שרת-החוץ. האם היא ניסתה להסתיר משהו? תוהים מבקריה.

הצטרפות ביידן למירוץ עשויה לשנות כליל את הדינימיקה במערכה על הנשיאות. על פי סקר של CNN מ-19 באוגוסט, מוסיפה קלינטון לגבור על כל מתמודד רפובליקני פוטנציאלי ברמה הארצית: היא רשמה יתרון של 6% על דונאלד טראמפ ועל מושל מדינת וויסקונסין, סקוט ווקר; של 9% על מושל פלורידה לשעבר, ג'ב בוש; ושל 10% על אשת העסקים קארלי פיורינה. אך הפער בינה לבין טראמפ התכווץ ב-10% בהשוואה ליולי.

יתר על כן, בציבור האמריקאי מתחזקת ההערכה, שקלינטון שגתה כאשר השתמשה בחשבון אי-מייל פרטי למשלוח דוא"לים רשמיים. 56% מהאמריקאים גורסים כך, על פי הסקר של CNN, בהשוואה ל-51% במארס.

נוסף לכך - וזה אולי ההיבט המפחיד ביותר מבחינת קלינטון - על פי סקר של אוניברסיטת קוויניפיאק מ-18 באוגוסט, בכמה מדינות מפתח היא היתה נוחלת תבוסה מול אחד או יותר מהמתמודדים הרפובליקנים לו הבחירות היו נערכות ביום שבו נערך הסקר. למשל: בפלורידה, בוש היה גובר עליה ביחס של 49% מול 38%; סנטור מארקו רוביו ביחס של 51% מול 39% וטראמפ ביחס 43% מול 41%.

מכה קלה בכנף המטוס?

בעיני הדמוקרטים, הנשיאות היתה אמורה ליפול לחיקה של קלינטון כפרי בשל. אך המעידה שלה בפרשת השימוש בחשבון אי-מייל פרטי, שנחשבה בעיני הממסד הדמוקרטי עד לעת האחרונה כמכה קטנה בכנף המטוס הנוסק של המועמדת המובילה, נראית עתה כאש במנוע. יחד עם זאת, אף לא אחד מהמתמודדים הדמוקרטיים העכשוויים יכול להיכנס לנעליה הגדולות. ההצלחה הגדולה של הסנטור ברני סאנדרס, שמושך המוני דמוקרטים עם מצע סוציאליסטי (בגוון אמריקאי) לא תניב לו את מועמדות המפלגה הדמוקרטית. הוא פשוט שמאלני מדי לטעם הרוב הדמוקרטי. המתמודדים הדמוקרטים האחרים אינם מצליחים לגייס יותר מאחוזי תמיכה ספורים. החרדה הקולקטיבית של הדמוקרטים שקלינטון לא תצליח לקטוף בעבורם את הבית הלבן סוללת איפוא את הדרך לעלייתו של ביידן, שיש שרואים בו את התקווה הגדולה הבאה של הדמוקרטים. עובדה היא, שהסקר של קוויניפיאק, שמוזכר למעלה, מצא שביידן יהיה מסוגל להביס כמה מתמודדים רפובליקניים, בעוד שקלינטון ניגפה לפניהם.

וכך, עם אוזן קשובה לרחשי הלב הדמוקרטי הקולקטיבי, נפגש ביידן בסוף השבוע עם הסנטורית הדמוקרטית המשפיעהאליזבת וורן, שבעבר הלא רחוק דובר בה נכבדות כמתמודדת אפשרית על הנשיאות. וורן היא אחת מראשי האגף הליברלי של המפלגה הדמוקרטית ופגישה עמה היא, כנראה, מאמץ לבדוק האם אגף זה יתייצב מאחורי ביידן כאשר הקמפיין של סנדרס יגיע לקיצו הטבעי. ביידן אף נועד עם כמה מיועציו הבכירים, שליוו אותו במשך שנים רבות בהיותו סנטור ואחר-כך בלשכת סגן הנשיא.

בשבועות שחלפו נוסדה ועדת פעולה פוליטית (PAC) לגיוס כספים למען ביידן, אם הוא יחליט לרוץ. בכל זאת, כניסתו הפוטנציאלית למירוץ תהיה קשה. מותו של בנו, בו, במאי, לאחר התמודדות בת שנתיים עם מחלת הסרטן, האפילה על חייו הפרטיים והמקצועיים של סגן הנשיא. רק בשבועות האחרונים הוא שב למסלול פעילות סדיר והחל להאזין ברצינות לקריאות של תומכיו להיכנס למירוץ לבית הלבן. בעבר הוא הודיע, שיכריז על החלטתו בסוף הקיץ. עכשיו נראה שנשמע ממנו רק בספטמבר או באוקטובר.