גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יונה יהב: "העסקים הקטנים-בינוניים הם הבסיס של הכלכלה"

אירוע "כלכלה על הבר" של "גלובס" בשיתוף בנק לאומי נערך בהשתתפות ראש עיריית חיפה ■ חיים טל, ראש ענף בנקאות לעסקים בבנק, סיפר כי מדי שנה נפתחים בארץ 50-55 אלף עסקים, וכ-40 אלף נסגרים במקביל, ואף סיפק טיפים לעסקים קטנים ובינוניים

יונה יהב, ראש עיריית חיפה, מגיע למפגש של כלכלה על הבר שנערך בבר ליבירה שבעיר, בג'ינס ובחולצת פולו, ומעיד שאשתו העירה לו על כך. "אמרתי לה שאף אחד לא מגיע לאירועים כאלו בלבוש מכופתר", הוא מספר בחיוך. יהב נשא דברי ברכה קצרים באירוע המשותף ל"גלובס" ובנק לאומי שהתקיים בשבוע שעבר תחת הכותרת "עסקים קטנים ובינוניים".

"העסקים הק טנים-בינוניים הם הבסיס של הכלכלה", אמר יהב. "חובה שיהיו בראש סדר העדיפויות הכלכלי, וחובה להקל על כל יזם להקים עסק. רוב היזמים מתייאשים הרבה לפני שהעסק קם, עוד בשלב קבלת האישורים הרגולטוריים להקמתו. אצל הרגולטור אין את המונח שקיים בעולם המשפטי 'סופיות הדיון'. אין סוף לתהליך הבירוקרטי, ונדרשת רפורמה ברישוי עסקים".

"לייצר סביב עסקית נוחה"

חיים טל, ראש ענף בנקאות לעסקים בבנק לאומי התמקד בצרכים ובאתגרים הייחודיים בתחום: "העסקים הקטנים-בינוניים הפכו באחרונה למנטרה. עד לפני שלוש שנים מדובר היה בסגמנט מוזנח, ואילו עכשיו כולם מדברים עליו. בעקבות שינויים כלכליים-חברתיים-פוליטיים, מקבלי ההחלטות הבינו כי מדובר בנושא חשוב שתרומתו לכלכלה משמעותית מאוד. ההבנה הזו חלחלה אף לרמת ראשי הרשויות שהבינו שצריך לתמוך בעסקים אלו, ומר מר יהב הוא דוגמה מצוינת לכך".

טל בחר להגדיר עסק קטן-בינוני לפי שני קריטריונים: מספר מועסקים ומחזור הכנסות שנתי. "כשמספר המועסקים הוא מתחת ל-30, מדובר בעסק קטן. וכשמחזור ההכנסות השנתי נמוך מ-10 מיליון שקל, זהו עסק קטן". חשוב לזכור שכל העסקים הגדולים היו פעם קטנים ולכן לכל משק כלכלי צריך להיות אינטרס לתמוך בעסקים קטנים".

טל סיפק לאורחי האירוע סקירת מאקרו קצרצרה במסגרתה סיפר כי בארץ יש כ-500 אלף עסקים, וכ-480 אלף מתוכם הם קטנים. "ניתן לחלק את העסקים הקטנים לשתי קבוצות. הראשונה, שמונה כ-200 אלף עסקים, הם עוסק מורשה, כלומר עסק של בן אדם אחד. השנייה, כל היתר, אלו עסקים שבהם יש יותר מעובד אחד. מדי שנה נפתחים בארץ 50-55 אלף עסקים, וכ-40 אלף נסגרים במקביל. כלומר הדלתא היא 10-15 אלף עסקים ששורדים, ולמען האמת, אני לא יודע אם היזמים שלהם הם אמיצים או טיפשים. המטרה, ולא רק שלנו, היא לייצר לאותם אלו ששורדים סביבה עסקית נוחה וכך להגדיל את הדלתא כי הגדלת הדלתא פירושה יותר צמיחה ותעסוקה".

טל העניק מספר טיפים להקמת עסק; "הראשון: לכו למראה ותשאלו את עצמכם האם אתם מתאימים להיות אנשי עסקים. האם יש לכם את התכונות הנדרשות מאנשי עסקים כמו היכולת לנהל מו"מ, היכולת לחיות באי וודאות וכדומה. יש תכונות שאם אין לכם אותן, לא תצליחו. ואם אתם תוהים באשר לכך, היצמדו למשך תקופה מסוימת, בדומה למתרחש בסטאז' בעריכת דין, היצמדו לאיש עסקים כדי שתבינו מה זה אומר לנהל עסק משלכם. הטיפ השני: המוצר או השירות שלכם צריך להיות בעל ערך מוסף, ולא כמו כל מוצר/שירות שקיים בשוק. הטיפ השלישי: תבנו תוכנית עסקית. תוכנית עסקית היא המצפן של העסק, והיא צריכה לענות על שאלות כמו מי קהל היעד, מה יהיה תזרים המזומנים בשנה הראשונה וכדומה".

חיים טל ואירי שחר / צילום: פאול אורלייב

הטיפ הרביעי, לפי טל, הוא להתחבר לעולם הדיגיטלי. "בעולם הדיגיטלי, אין הבדל בין עסק קטן לגדול. מי שלא יבין את זה, יפספס הרבה. הטיפ החמישי: את העסק תתחילו עם כמה שפחות הון בנקאי או הון זר. בתחילת הדרך, עסק אינו מרוויח ואתם לא רוצים שהוצאות המימון יכבידו עליכם. והטיפ השישי והאחרון: בחירה נכונה של בנקאי ורו"ח/יועץ מס. אלו שני הגורמים שמלווים את העסק ביומיום ולכן לשניהם יש משמעות גדולה".

"אסור לעצור את הרוח היזמית"

גם לאירי שחר, המשתתף השני בפאנל, שמכהן כמנכ"ל ובעלים של רשת הסופרמרקטים החדשה "אחד", יש מה לומר על תחום העסקים הקטנים-בינוניים. הרשת של שחר יצאה לדרכה לפני פחות משנה, ופתחה עד כה שני סניפים - ברעננה ובנתניה, כשמטרתה היא לשווק מוצרים של ספקים מקומיים קטנים-בינוניים וכך להעניק להם יתרון מול ספקי המזון הגדולים ששולטים על שטחי המדף ברשתות השיווק הגדולות, ובעקיפין - לנסות להוזיל את יוקר המחייה בארץ.

שחר פתח את דבריו באומרו כי "רוב הספקים שלי הם עסקים קטנים, וחלקם לא שרדו את התקופה האחרונה. שחר טוען כי "אחד" אינה עסק חברתי, אך היא הרבה יותר חברתית מכל עסק אחר שקורא לעצמו חברתי.

"ברשת שלי אין את מוצרי תנובה, שטראוס-עלית וכדומה. כשהקמתי אותה, היו מי שטענו שלא ניתן להחזיק רשת כזו בשוק כמו ישראל כי שוק המזון כאן מאוד מונופוליסטי. וזה נכון. שוק המזון בישראל הוא מאוד ריכוזי והאשמה היא למעשה בנו. אף אחד לא אשם חוץ מאתנו. כשהצרכן הישראלי נכנס לסניף של 'אחד' ורואה מוצרי חלב של 'מחלבות השומרון', לדוגמה, ומכיוון שהוא לא מכיר אותם, הוא מחפש את מוצרי תנובה. אין לכך הסבר חוץ מאשר שטיפת מוח שהוא עובר".

שחר טוען כי המחירים ברשת שלו נמוכים בכ-30% מהמחירים המקובלים ברשתות הדיסקאונט הגדולות. "חוויתי קשיים רבים תוך כדי הקמת הרשת, אבל עמדנו במשימה ועד כה הקמנו שני סניפים. אלו סניפים ללא מבצעים. אני לא חושב שבן אדם שקונה מוצרים כמו פסטה או קמח צריך לקנות אותם במבצע. לא הגיוני שהוא יחכה למבצע כדי לקנות מוצרי מזון הכרחיים. בישראל, חמישית מהקניות שלנו זה מבצעים, וזה שיעור גבוה משמעותית מכל שיעור מקביל במדינה מערבית".

לשחר, ולא במפתיע, יש בטן מלאה על שוק המזון הריכוזי בישראל וארבע יצרניות המזון ששולטות בו: תנובה, שטראוס-עלית, אסם והחברה המרכזית למשקאות קלים (טרה וקוקה קולה): "הטענה המרכזית היא שהמוצרים של הארבע אלו יותר איכותיים. זו טענה לא רלוונטית ואני מוכן להוכיח את זה". בהקשר של שטראוס-עלית (תוצר המיזוג בין מחלבות שטראוס לעלית, ט.צ.), טוען שחר כי זהו מיזוג שהרגולטור היה חייב למנוע. "זה חמור בעיניי".

"אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך, של ניסיון בכל רחבי הארץ. אנחנו רוצים לעשות מהפכה ולחנך את השוק שאפשר אחרת. זה לא קל, אך כשמשהו בוער בך כאיש עסקים, ואתה ממש רוצה לעשות אותו, אז קל יותר להתגבר על הקשיים. וכן, אני הקמתי עסק למטרת רווח, לא למטרת שמיים אך אני מקווה ליצור דרכו שינוי חברתי".

לבסוף, הצהיר שחר כי "אסור לעצור את הרוח היזמית שבוערת בישראל, ולא רק בתחומי הטכנולוגיה. בשוק המזון אנחנו עדיין רחוקים ממהפכה של ממש, אך זה אפשרי. ההצלחה שלי היא לא רק שלי. היא של כולם".

עוד כתבות

אורי וטרמן, מנכ''ל שופרסל / צילום: יונתן בלום

רגע לפני הפרידה משופרסל: וטרמן ואברכהן מציגים דוחות טובים ורווח שיא

הכנסות שופרסל בשנת 2023 הסתכמו בכ-15.2 מיליארד שקל - גידול של כ-3.6% לעומת 2022 ● הרווח הנקי ברבעון הרביעי הסתכם ב-133 מיליון שקל - שיא רבעוני עבור החברה ● לצד הגידול בהכנסות: חיתוך בהוצאות וצמיחה ברווח התפעולי של רשת הפארם Be ● הקבוצה בוחנת דרכים למכור את החזקותיה בארנק הדיגיטלי פייבוקס

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-1.6%, ההנג סנג קופץ בכ-1.5%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בהמשך היום צפויים להתפרסם נתוני הצמיחה בבריטניה ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● סטלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים שהטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

עופרה שטראוס / צילום: יונתן בלום

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה (יו"ר החברה), עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות החברה ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

ביל אקמן ואישתו נרי אוקסמן / צילומים: RICHARD BRIAN, רויטרס; ויקיפדיה, Noah Kalina

המיליארדר ביל אקמן: "בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה בגלל המלחמה"

אקמן ואישתו נורי אוקסמן רכשו בתחילת השנה כ־5% ממניות הבורסה תמורת כ־100 מיליון שקל ● "אני מאוד מתרשם מההנהלה, התוכניות העסקיות שלהם והיכולות הטכנולוגיות שלהם", כתב בציוץ ב-X

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

דורי נאוי / צילום: איל יצהר

דורי נאוי על ישראכרט: "צריכים להחליט אם להכניס שותף או לוותר"

לאחר שבנק ישראל הבהיר לחברת אחים נאוי כי לא תוכל לשלוט בחברת כרטיסי האשראי עם פחות מ-30% מהמניות, בעל השליטה אומר כי "לא תם המשחק מבחינתנו; ישראכרט יכולה להמריא ולייצר תחרות אם יתנו לה את הכלים המתאימים"

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

נשק אמריקאי נוחת בישראל אחרי המתקפה ב־7 באוקטובר / צילום: ap, Lolita Baldor

אמברגו הנשק הקנדי על ישראל רק נכנס לתוקף, וכבר עומד בסימן שאלה

ברקע החלטת הפרלמנט הקנדי לעצור את היצוא הביטחוני לארץ, הודיע משרד החוץ במדינה כי חברות עם אישורים בתוקף, יוכלו להמשיך ● בשלהי 2023, זינק יצוא הנשק מקנדה לישראל

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה שהוא גם בעלים של חלק מהחצר ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הפניקס: רווח של 1.1 מיליארד בשנת 2023 - בדומה ל-2022

חברת הביטוח הגדולה בישראל רשמה שיפור ניכר בתחום הביטוח הכללי ונהנתה מהעליות בשוקי ההון ● הרווח ברבעון האחרון התקרב ל-600 מיליון שקל ● בתחום החיסכון ארוך-הטווח והאשראי עלה הרווח לסך של 450 מיליון שקל

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה