גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שבוע האיור" 2015: יותר מ-50 תערוכות ואירועים

יותר מ-50 תערוכות ואירועים מרכיבים את "שבוע האיור", שייפתח בסוף השבוע הבא ברחבי ת"א, ר"ג וחולון ■ בשנתו השנייה זוכה "שבוע האיור" לחיבוק חם מצד המאיירים ומצד הממסד, והוא מורכב משפע יוזמות ויראליות כמעט

אחת התערוכות המסקרנות של שבוע האיור, "החיים עצמם", הקדימה ונפתחה זה כבר בסוף השבוע האחרון, בבית האמנים (אלחריזי 9). בפרפרזה על דברי ראש הממשלה, יזמו המאיירות קרן כץ ולירון כהן חוויה של ביקור ב"מרכז המבקרים של החיים", בהשתתפות מאיירים ואמנים, וביניהם אלון ברייאר, בינה כץ, גפן רפאלי, דר רותם, ערן הדס, שחר סריג, תהילה חכימי ועוד.

זוהי חוויה אינטראקטיבית, שבה מעורב הצופה מתחילת הדרך ועד סופה. אתם מתבקשים למלא שאלון ארוך, אישי ומפורט למדי, שבו תאפיינו את עצמכם, את חייכם ואת רצונותיכם ואהבותיכם. התערוכה היא תוצר של האינטראקציה עם קהל הצופים, והיא מתהווה ומשתנה כל העת. בבסיסה עומד סחר חליפין ישיר: באמצעות השאלון האמנים "מבקרים" בחיים של באי הגלריה, ובתמורה הם מעניקים לכם, המבקרים, בסיום התערוכה איור למזכרת, במתנה.

יותר מ-50 תערוכות ואירועים מרכיבים את "שבוע האיור", שייפתח בסוף השבוע הבא ברחבי תל-אביב-יפו, רמת-גן וחולון. בשנתו השנייה, זוכה שבוע האיור לחיבוק חם הן מצד האמנים-המאיירים והן מהממסד, והוא מורכב משפע יוזמות ויראליות כמעט, שצומחות מלמטה, מקרב היוצרים. בין המשתתפים אקדמיות לעיצוב ואמנות, חללי תצוגה מפתיעים וגלריות שיתופיות.

בעקבות זאת, הפעילות הכפילה את היקפה והשמחה רבה. אגף האמנויות בעיריית תל-אביב פרס את חסותו על שבוע האיור והכניסו תחת כנפי המותג העירוני "אוהבים אמנות, עושים איור". חברת Wix, מובילת הטכנולוגיה לעיצוב אתרים אישי, נותנת חסות ובין היתר הקימה את אתר שבוע האיור, בשיתוף עם המאייר אלון בראייר. גם שירותי המוניות של Uber בין התומכים.

"יצרנו פה פלטפורמה להציג יצירה מקורית, בלי להתכוון בכלל", אומר יובל סער, אוצר, מרצה ועיתונאי בתחום העיצוב, שיוזמה אישית שלו הניעה את המהלך הבלתי צפוי: בשנה שעברה ביקש סער להציג תערוכת איור בבית האמנים בתל-אביב. כשהחל לחקור את התחום גילה עושר של יוצרים רבי פעלים, שמשפיעים עמוקות על התרבות החזותית בארץ, ומעורבים ביצירה עולמית, בנוכחות איוריהם בספרים ובכרזות בעולם הפרסום והעיצוב. למרות זאת, כמעט תמיד הם נותרים מאחורי הקלעים.

על השאלה מה ההבדל בין איור לאמנות קשה להשיב. מאחר שאיור עושה שימוש בטכניקות אמנות לביטוי תקשורתי, הוא מתקרב ומתרחק לסירוגין מהגדרת אמנות. מעצבים גרפיים ומאיירים בעלי שיעור קומה, כמו חתני פרס ישראל דן רייזינגר או דויד טרטקובר, נתפסים כאמנים לכל דבר ומציגים בתערוכות מוזיאליות. אך בשוק האמנות, נתפס האיור, כשאר סוגי העיצוב, נמוך יותר בהררכייית היוקרה.

ההחלטה להתייחס לאיור כסוגה אמנותית העומדת בפני עצמה הגיעה כנראה בעיתוי מוצלח ופתחה גל של פעילות יצירתית שוקקת, של מאיירים ואמנים, הנהנים לקחת חלק במגוון התערוכות. אלה משחקות על קו התפר שבין איור במובנו המקורי - אילוסטרציה של רעיון, מסר או סיפור, לבין אמנות לשמה, החופשית יותר ובדרך כלל קשורה למבנה עומק רעיוני.

ברגע שמאייר "עובד עבור עצמו" ומבטא רעיונות משלו, באופן חופשי מ"לקוח" שמזמין עבודה, מה בעצם ההבדל בין איור לאמנות?

"נכון שהגבול הוא דק, כי הרי איור הוא גם סוג של ציור או עבודת אמנות", אומרת צלילית בן-נבט, מנהלת האגף לאמנויות בעיריית תל-אביב. "באקדמיה לעיצוב תקשורת חזותית, שממנה צומחים מרבית המאיירים, לומדים את הטכניקות האמנותיות. בצפייה באיור העיקר הוא הרגש, לא הסיפור הספציפי. במקום אילוסטרציה לתיאור תוכן האיורים הם התוכן עצמו.

"אולי אפשר לתאר את החוויה כיותר דו-ממדית - פחות אמנות לשם אמנות מאשר באמנויות אחרות - פיסול או מופשט או דלות החומר. אולי הטכניקה היא אמצעי ולא מהות".

- היה קשה לשכנע את העירייה להכניס את שבוע האיור תחת הכותרת של מותג "אוהבים אמנות"?

"להיפך. לא היה שום קושי. זה כנראה היה הדבר הנכון במקום הנכון, יש משהו באיור שהוא הרבה יותר נגיש דווקא, ולגוף רשמי כמו העירייה אפילו קל יותר לקבלו, במיוחד כשזה בא מהכיוון האמנותי ולא הפוליטי".

חללי תצוגה מגוונים

בבניין עיריית תל-אביב-יפו (בלובי העליון) תוצג תערוכת תמצית, המורכבת מהמיטב של התערוכות המשתתפות. לא רחוק משם, במתחם האמנים הזמני "גבירול" (אבן גבירול 108), מוצגת תערוכה קבוצתית של איורים לשיריה של דליה רביקוביץ.

סער, שיזם את שבוע האיור ומשמש כאוצר ראשי, אצר אישית חלק מהתערוכות והותיר מרחב פעולה ניכר לאוצרים שותפים ולהתארגנויות עצמאיות של מאיירים ואמנים, שהציעו תערוכות נושא ובחרו מקומות תצוגה - או להיפך (מקומות שהזמינו מציגים). לדבריו, האיור הוא "עולם של יצירה, המקיף אותנו בחיי היום יום, שמתקיים על התפר שבין העיצוב המסחרי לבין האמנות הקונספטואלית".

לשאלה מהו איור לעומת אמנות ומי מחליט מה הוא מה, הוא משיב: "התשובה היא כמעט שרירותית. לעתים תלויית קונטקסט - איפה התערוכה מוצגת, מי 'מזמין העבודה'. לעתים אלה שומרי הסף כמו האוצרים, המוסדות והגלריסטים".

לראיה הוא מדגיש כי בשבוע האיור השנה הצטרפו בהתלהבות חללי תצוגה רבים ומגוונים, אך כמעט כולם בתחום העצמאי, לא מסחרי, אלטרנטיבי. המוזיאונים הגדולים כמו מוזיאון תל-אביב לאמנות או הגלריות היוקרתיות לאמנות - אינן ברשימה.

"לעומת זאת, בין המציגים יש אמנים בולטים", אומר סער. "אני חושב שזה דור שפחות מעניינות אותו הגדרות נוקשות. הם רוצים לעבוד, ליצור, להציג".

זו הבחנה חשובה. ממש כפי שהדור הצעיר של היוצרים נע בקלות בין העולם הפיזי לרשתות, בין הפרטי לציבורי ולשיתוף ברשת החברתית, או בין הרשמי ללא רשמי, כך הם גם מקבלים בחדווה את ההזדמנות לנוע בין מדיום אחד לאחר .

לצד התערוכות יתקיימו מפגשי "פורטפוליו לייב" עם יוצרים, פעילויות איור קבוצתי בחוצות ובחללי התצוגה, סדנאות דפוס ויצירת מתנות מאוירות לחג, מכירות של מוצרי נייר, ריהוט, חולצות מצוירות ושלל מוצרים, שהוכנו במיוחד לרגל האירוע. זאת, כחלק מהתפיסה שאיור הוא גם אחד הביטויים המסחריים של אמנות ותרבות חזותית.

בין השמות המעניינים מתחום האמנות נמצא ציון אברהם חזן, בוגר המדרשה ותוכנית ארטפורט, שעבודותיו מוצגות באוספי המוזיאונים. הוא יציג איורי חלום של פנטזיה אישית, בגלריה תיאטרון החנות (רחוב העלייה 31, תל-אביב).

בגלריה מנשר (דוד חכמי 18) אסף בן-ארוש, בוגר מנשר לאמנות, מציג את תערוכת היחיד "סנדלים באורגון", שאצר עמית טריינין, ראש המחלקה לתקשורת חזותית בנשר. האיורים משקפים את המתח בין היותו "קיבוצניק ישראלי" לבין חלומו על חיים במקום אחר.

בגלריה פריסקופ לעיצוב (בן-יהודה תל-אביב), מוצגת תערוכת יחיד ראשונה של יהונתן ריינר, רופא במקצועו שהוא גם אמן ומאייר, ששב לארץ אחרי 13 שנים בלונדון. התערוכה Colonial Beauty מציגה הדפסי משי עשירים בפרטים העוסקים בפולחן היופי הנשי, זוגיות וילדות.

במרכז הגאה בגן מאיר מוצגת "קוויריפריה" ובה איורים של עמרי כהן (Omriku) לסיפורים אישיים של בני נוער גאה שהופכים תחת ידיו לסיפורי קומיקס קצרים ולכרזות מאוירות. התכנים עוסקים בהתמודדות עם סטיגמות, לחץ חברתי, יציאה מהארון, דחייה וניכור מצד המשפחה.

במכון הצרפתי (רוטשילד 7) מוצגים איורים של אורור וין, המציגים דו-שיח פיוטי, רך והומוריסטי בין החי לצומח. במוזיאון נחום גוטמן (שמעון רוקח 21, נווה צדק), מוצגת תערוכה פעילה לילדים בנושא אגדות "מעשה בגמד, בענק ובנסיכה".

גלריה אלפרד השיתופית (סמטת שלוש 5, נווה צדק), מארחת את המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, בתערוכה "קרשנדו" שאצרו איתמר דאובה ואולג מילשטיין, בהשתתפות מרצים, בוגרים ותלמידים משנקר, ביניהם ששמות ידועים כמו דוד פולונסקי, אסף חנוכה, איציק רנרט ועוד.

האקדמיה בצלאל מתארחת בגלריה השיתופית בנימין (צ'לנוב 28) בתערוכה שאוצרת מרב סלומון. שלושה סיפורים חזותיים, היוצאים מתחומי המרחב והמקצב של הדפדוף המסורתי בספר, ומתמקמים בחלל הגלריה.

איורים למכירה, סיורים ומפגשים עם האמנים: כל התערוכות והפעילויות באתר שבוע האיור: illustrationweek.co.il. ב-3-12 בספטמבר. מרבית התערוכות בחינם.

מאיירים של החיים / צילום: יח

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?