גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה דווקא הן בטופ?

טור העורכת לגיליון "50 המשפיעות" של "ליידי גלובס"

איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב
איילת שקד / צילום: איליה מלניקוב

1. תגידו, יצא לכם לפגוש אנשים שקמים בבוקר ומחפשים את המהלך הגדול שאישה הובילה היום? אצלנו זה קורה יום יום. אם היא שם, אנחנו בעקבותיה. עושים זום אין, ודולקים אחר המנהיגות הנשית. וכן, זו עדיין דרמה, לראות אישה בראש הפירמידה, כי אנחנו הנשים קצת חדשות בעסק, אז הכול עוד טרי ורענן.

אני מסתכלת על רשימת הנשים המשפיעות שדורגו השנה, ומזהה רק מעט מאלה שהופיעו ברשימה לפני שמונה שנים. יש אולי 10 בכירות שמופיעות זו השנה השישית. כל היתר התחלפו.

2. גיליון המשפיעות שונה מכל גיליון אחר שיוצא במהלך השנה. הוא מעורר בנו כל פעם מחדש את אותה התרגשות מהולה בלחץ נוכח האחריות לספר את הסיפור הנכון, ולספר אותו נכון. איך אפשר לסכם עשייה כל כך אינטנסיבית, ואיך לא ליפול למלכודת? אנחנו חיים בתרבות של קידום מכירות. קל לנשים שמכוח מוחצנותן נמצאות בחזית התודעה, לגרוף הכרה גבוהה יותר.

בעידן הנוכחי, כשיש כבר הרבה נשים מנהלות, מקננת אצל רבות התחושה שגם הן צריכות להיות ברשימה. הן הגיעו לשיא. והן צודקות. אבל הרשימה הזו מצומצמת עד אכזריות. היא משקפת חלקיק מהמנהיגות הנשית בארץ.

בכל שבוע, כמעט, אני פוגשת נשים שמובילות מהלכים יוצאי דופן. 'מיכל, יש לי פגישה מחר, ואין לי דקה לנשום', אני מתמרדת מול המפיקה שלי.

'תלכי', היא דוחקת בי, 'את יודעת שאת תמיד חוזרת בהיי'. וזה בדיוק מה שקורה. כל פעם אחרי פגישה, שתמיד נדמה שתקועה לי בזמן הכי לא נוח, אני יוצאת מוקסמת מעוד אישה פורצת דרך, שעושה בעיניי את הבלתי אפשרי. ואז אני שואלת את עצמי: איך כמעט החמצתי אותה. מזל שמיכל לא ויתרה לי.

אז מה יש בהן, בנשים שמגיעות לפסגת העשייה? מה עובד בשבילן? יש שם בכלל מכנה משותף? נדמה לי שכן. הן עובדות בפס רחב, בתדר מפוצל. יש להן רמות אנרגיה פסיכיות כמעט. המון המון מרץ, שמחזיק אותן אקטיביות מבוקר עד לילה וגם כל הלילה. היפר אקטיביות.

הבטרייה לא נגמרת אצלן. ולא, זה לא עניין של חריצות. חריצות יכולה לסחוב אותך רק כברת דרך. את צריכה את האנרגיה המתפרצת שתשרת את כל העסק הזה של אמביציה באוקטן גבוה. ואלה, בואו לא נתבלבל, נשים שעובדות בקצבים רצחניים. אז למה? כי הן יכולות.

ואיפה החולשה שלהן? אנשים מפתחים נטיות אסתמטיות מהאבק שהן משאירות מאחור. קשה לאחרים בסביבה להתאים עצמם לקצב שלהן. לא לכולם היכולת האנרגטית הזו להיות בפול גז 100% מהזמן. לא כל האנשים מצוידים בכזה נפח מנוע. ואז מה? את רצה קדימה ומסתובבת רק כדי לגלות, שכולם בארגון הרבה מאחורייך. ועכשיו, לכי תנהלי את זה.

3. דירוג במהותו הוא פיקציה. איך אפשר להשוות בין מדענית, פוליטיקאית ומנהלת בנק גדול? מה משפיע יותר על חיינו? שרת המשפטים שיוצאת למהפכה, או נשיאת בית המשפט העליון? מנכ"לית הבנק הגדול במדינה, או נגידת בנק ישראל? המדענית שפיתחה תרופה למחלה קשה, או זו שהצליחה לשחזר תאי גזע? אי אפשר למדוד, ולכן ההיררכיה פחות חשובה. באנו להציג את ההישגים, להעמיד מודלים של מנהיגות.

ויש הרבה מה ללמוד מהן. ביקשנו וגם קיבלנו עצות. בגיליון הגדוש הזה הן שיתפו אותנו בתובנות שצברו בדרך למעלה ביזע ודמעות. הן התמודדו עם כל כך הרבה קשיים, למדו הרבה שיעורים, נכשלו וקמו, ושוב נכשלו ואז גרפו את פירות הניסיון.

כל השנה אנו מקוששים בתשומת לב ודריכות את הסיפורים החדשים שצצים בתעשייה. כמה יזמות, כמה רעיונות, כמה יצירתיות. באחרונה מתחילים לקושש אצלנו: במהדורות החדשות בטלוויזיה יושבים עם גיליונות 'ליידי גלובס', צדים את הפנים החדשות, ואז מפציצים עם היזמיות שעשו סנסציה. זה הפך מיינסטרים.

והנה עוד תופעה. אני מקבלת פניות מקוראות: 'אולי תציגו גם נשים רגילות'. אפשר להבין את זה, יש מי שחוטפות דיכאון מההצלחות הפנומנליות האלה, מהסופר סטאריות. זה מעורר בהן תסכול ואי שקט וחוסר מנוחה, כי תמיד הישגיהן ייראו בעיניהן דלים בהשוואה. אז הן מבקשות לקרוא על נשים יותר נגישות, יותר פשוטות. אבל זו בדיוק המהות של 'ליידי גלובס'. הנשים הפחות רגילות.

דווקא בגלל זה כל כך הפתיעה אותי ציפי עוזר ערמון, מנכ"לית לומניס, אשת השנה במגזר העסקי, כשאמרה לי על עצמה: "אבל אני נורא רגילה". לא, את לא.

החיים שלה זה הדבר הכי לא רגיל, וכבר ראיתי שניים שלושה מנהלים בחיי. האישה הזו עולה ביכולות הניהוליות שלה על הרבה גברים בצמרת הניהול כיום, אבל היא לא עושה עניין. היא יכלה לנהל חברה גדולה פי חמישה, אבל הענווה, הענווה. האם זה קשור למגדר? יותר מכל דבר אחר, לדעתי.

נשים, תזכרו, פועלות בסביבה לא קלה. לוקח זמן לתפיסות להשתנות. ואם זה יקרה, זה בזכות נשים כמותה. והן באות בלי פוזה. הרבה מהמטפסות בסולם מתאמצות להיראות עוצמתיות, מלוטשות פאסון. בעלות העוצמה האמיתית לא מתאמצות. הן כבר הגיעו.

4. השנה נבחרה לעמוד בראש הדירוג האישה שרשמה את ההפתעה הכי גדולה אחרי הבחירות לכנסת. סימן שאלה מרחף מעל הקלילות שבה היא מתנהלת עם הדבר הגדול והמלחיץ מאוד - הקריירה שלה. בשנת 99' היא עשתה כל מה שמהנדסת מחשבים רצינית הייתה עושה בימי פריחת ההייטק - נכנסה לפוליטיקה. איילת שקד הלכה לנהל את הלשכה של ביבי, בתקופה שבה היה במדבר הפוליטי. והשאר שייך לדברי הימים של הימין הישראלי.

קשה להיזכר במנהיג ישראלי, שהקוביות שלו הסתדרו כל כך מושלם, כמו איילת שקד 2015. היא מזמן הוציאה פטור מתקינות פוליטית, לא פוחדת לשחרר את הנצרה. לוקחת פניות חזקות, יורדת לשוליים, חוצה באדום. נסיכת הימין רוצה להיות אשת הברזל של ישראל. היא תנסה לשכנע אתכם שהיא בדיוק כמו הטייפ קאסט שלה. רק להפך. בעברית קוראים לזה תחשבו עליי מה שאתם רוצים ואני אמשיך לקבל את התפקידים הכי רציניים.

מול האדישות שהיא מפגינה כלפי המתקפות המוחצות עליה, עוד לא החלטתי אם היא מספיק עמידה כדי להחניק את הדמעות, או שאתם פשוט לא מזיזים לה.

צמרת עולם הניהול הישראלי היא זירה שמרנית מאוד. לא תמצאו אותה בפייסבוק. סלפי? תרגיעו. אבל לא איילת. היא גדלה לתוך הדיגיטציה והרשתות החברתיות. זו הממלכה שלה. שם נולד הארגון הימני שהקימה ושסחף אחריו עשרות אלפי תומכים, אותם הפעילה. אתם רואים אותה יותר מדי בזמן האחרון? תתכוננו לראות אותה עוד הרבה יותר.

חג שמח ושנה טובה!

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק