גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סליחה, טעיתי

למה כדאי להודות בטעויות לפני המנהל, ואיך עושים זאת נכון?

קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock
קריירה הייטק סלולר / צילום: thinkstock

עובדת ששכחה לשמור קובץ חשוב, עובד ש"פיטר" את הלקוח הלא נכון, עובדת ששלחה מייל עם מידע חסוי לעיניים שלא היו אמורות לראות אותו, עובד שלא עמד בזמנים - טעויות בעבודה קורות לכולם על בסיס יומיומי.

כשזה קורה, העובד ששגה חווה דיסוננס. מצד אחד, הוא חושש שחשיפת הטעות תפגע בו אישית ומקצועית, ושבעקבותיה ייתפס כחלש ויסתכן בנזיפה, באכזבה ובבוז, בפגיעה במערכת היחסים עם המנהל, בפגיעה במעמדו ואף באיבוד משרתו.

מצד שני, לחיפוי על הטעות עלול להיות נזק רב יותר מאשר ההודאה בה. למשל, אם הטעות תתגלה מאוחר מדי (לאחר שהלקוח החשוב עזב, למשל), ולא תהיה עוד הזדמנות לכפר עליה. לעתים ההסתרה גוררת גם הסתרות ושקרים נוספים, וכשהטעות לא מטופלת היא עלולה לייצר בעיות תפקודיות ולפגוע בתפוקה, בתוצרי העובד, וברווחיות הארגון.

אתם קשים עם עצמכם

איש לא שש ליטול על עצמו אחריות על טעות. כולם מעדיפים שטעות תיוחס לאחרים, ורוב האנשים חוששים להיחשף בטעותם. אולם בזמן שחשש זה הוא עניין סובייקטיבי, העובדות האובייקטיביות מצביעות על כך שאנשים מגיבים לטעויות של עצמם בעוצמה רבה יותר מכפי שהם מגיבים לטעויות של אחרים, ומכפי שהסובבים מגיבים לטעויות שלהם.

נשמע מסובך, אך בפשטות: אנשים קשים עם עצמם יתר על המידה, וחבל שכך. בפועל, כולם מצפים שטעויות יקרו סביבם. כולם טועים, גם הממונים. ובימים שבהם מידע זורם במהירות ובחופשיות, קשה מאוד לשמור סודות. לרוב הם מתגלים, ועדיף שהמנהל ישמע מן השוגה בעצמו, מלכתחילה. יתרה מזו, כשמנהל שומע על טעות של עובד מגורם אחר, במקרה, הדבר נתפס כתוצאה של ניסיון לטייח ולהסתיר, וצפוי לפגוע באמון שלו בעובד.

הטעות שלכם היא הזדמנות

הטעות הגדולה ביותר שאדם יכול לעשות היא לחשוש מהטעויות של עצמו, להלך על ביצים, להפסיק ליצור (כדי לא לשגות), ולאטום אוזניים לאנשים המצביעים על טעויותיו.

אלברט איינשטיין אמר: "מי שלא טעה מעולם, כנראה לא ניסה שום דבר חדש", ואכן, טעויות מובילות לחדשנות ולפריצת דרך. הן מייצרות מדיניות חדשה המתקנת את המצריך תיקון. הרבה יותר מההצלחות שלנו, אנחנו למדים מהטעויות שלנו.

תלמדו להתנצל נכון

זה עדיין לא כל כך פשוט. כשמודים בטעות צריך גם להתנצל, ורוב האנשים מסתבכים בנקודה זו, משום שהם מתמקדים בעצמם: ברגשות, בכוונות ובמחשבות שלהם ("לא התכוונתי", "אני לא מבין איך זה קרה לי", "כל כך ניסיתי").

במקום זאת, לפני שמתנצלים חשוב לברר מי הוא האדם שממול, ולמה בדיוק הוא זקוק. את המנהל (למשל, זה הנדרש להציג הסבר ללקוח) סביר להניח שלא ממש מעניין מה העובד ששגה מרגיש. הוא רוצה תובנות פרקטיות, פתרונות, דרך פעולה, הבטחה. לעומת זאת, בהתנצלות בפני קולגה (למשל, זה שיידרש לעבוד כעת שעות נוספות) כן עשויים להועיל הבעת אמפתיה ומתן ביטוי לנקודת המבט שלו: "אני מצטער, אני יודע כמה קשה עבדת על המסמך הזה, זה בטח נורא מתסכל להתחיל הכל מהתחלה".

תסתכלו למנהל בעיניים

ככל שהעובד פתוח וכן באשר לטעותו, כך גדלים הסיכויים שהבעיה תיפתר במהירות ובלי שיסתבך בצרות. נצלו את ההזדמנות להשיג את אמון המנהל, והודו בטעותכם ביעילות:

? היזכרו בזמן: את ההודאה בטעות כדאי לעשות בסמיכות למאורע עצמו. ככל שתחכו - כך תסתכנו בסיבוכים האפשריים. ככל שתקדימו - כך תקדימו גם בפתרון הבעיה ובתיקון התדמית הפגועה שלכם.

? הגיעו עם מידע: לפני שפונים למנהל, כדאי לחשב את הנזק האפשרי של הטעות, ולהצטייד בכל מידע אפשרי לגבי מה שאירע ומה שעתיד לקרות בעקבות זאת. הדבר משדר אכפתיות, אחריות, ורצון ללמוד מהטעות.

? הגיעו עם תכנית: הפגינו שליטה. דעו כיצד לפתור את הבעיה שנוצרה בשל טעותכם, והגיעו למנהל כשדרך הפעולה כבר בראשכם, או לאחר שכבר תיקנתם את הטעות.

? היו ישירים וענייניים: אל תשתמשו במכבסת מילים (ניסוח סביל: "נעשו טעויות", לשון רבים: "טעינו"). התנהגות כזאת רק תסגיר את ניסיונכם להתרחק מאשמה, תציירכם כמשתמטים הדורכים על עמיתיכם, ותסכן אתכם באבדן האמון מצד חבריכם. קחו אחריות אמיתית בלי להאשים אנשים אחרים ("חבל שאלי לא עשה גיבוי") או נסיבות חיצוניות ("ממש קל לטעות במערכת החדשה - אין שום חיווי ויזואלי לאחר שמירת הקובץ").

? אל תבחלו באמצעים: הראו למנהל שכדי לתקן את טעותכם אתם מוכנים להשקיע רבות (למשל, בשעות נוספות) ואף להקריב מעצמכם (למשל, בוויתור על בונוס - מה שעשוי שלא להתממש בפועל, אך ירשים את המנהל). לקולגה שצפוי להישאר שעות נוספות לטובת תיקון הטעות הציעו סיוע או ליווי.

? נצלו את ההזדמנות ללמידה: בחנו מה גרם לטעותכם מלכתחילה, ואתרו את שורש הבעיה, כדי שתוכלו לעקור אותו ולמנוע טעויות חוזרות. "שורש" הוא, למשל, הנחות שגויות שהתבססתם עליהן. גם בכך כדאי לשתף את המנהל, ולהראות לו שאתם לוקחים את הנעשה ברצינות ובאחריות.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית ומומחית לקריירה ולניהול. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"