גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליברפול: פעם מעצמה, היום סתם קבוצה

ברנדן רודג'רס, שפוטר השבוע מעמדת המאמן - הוא בסה"כ קורבן נוסף של הדעיכה הכלכלית הנרשמת באנפילד בעידן הפרמיירליג ■ בלי כספי נפט, נדל"ן לונדוני, אצטדיון ענק או יכולת מיתוג כמו של המתחרות - לא בטוח שגם מחליפו המיועד יוכל להחזיר עטרה ליושנה

ליברפול / צלם: רויטרס
ליברפול / צלם: רויטרס

גרהאם סונס, ג'ון בארנס, איאן ראש, ביל שאנקלי, בוב פייזלי, This is Anfield, רוני רוזנטל, אבי כהן, קני דאלגליש, קווין קיגאן, אלן הנסן, והאמת שאפשר להמשיך את רשימת המכולת הזאת עד לאורך של גיליון מיוחד - כי כל כך הרבה שמות גדולים ופאתוס והיסטוריה יש מאחורי המותג העוצמתי הזה שנקרא "ליברפול". אבל אלו עוצמות השייכות לעולם הישן: ליברפול של העולם החדש הוא מועדון תקוע, עם הווה בלתי מזהיר ועתיד לוט בערפל.

***

את העובדה שדווקא ליברפול "הגדולה" הפכה ביום ראשון לקבוצת הפרמיירליג הראשונה בעונת 2015/16 שמפטרת את המאמן שלה (דיק אדבוקאט, מנג'ר סנדרלנד, התפטר באותו יום) לא ניתן לייחס למקריות. ברנדן רודג'רס הצפון-אירי הוא בסופו של דבר קורבן של מערכת שהצלחה בה הפכה לאתגר כמעט בלתי אפשרי. הכישלונות על המגרש חוזרים אצל ליברפול פעם אחר פעם אחר פעם. "ליברפול עדיין סובלת ממשבר זהות בעידן הפרמיירליג", כתב דייויד קון מ"הגרדיאן", ועם האספקט המספרי של הקביעה הזאת קשה להתווכח: הקבוצה שזכתה ב-18 אליפויות עד הקמת הליגה האנגלית הבכירה בגרסתה המחודשת והנוצצת ב-1992, הסתפקה מאז ב-0 הנפות של הצלחת הנכספת - ורק בשלוש סגנויות.

רודג'רס, 42, הגיע לליברפול בקיץ 2012 כסוג של הבטחה צעירה, אחרי שהניע את גלגלי הפרויקט היפה של סוונזי סיטי, עם כדורגל שהתבסס על סגנון ספרדי מובהק של שליטה בכדור. 12 נקודות בלבד העונה בשמונה מחזורים חרצו את גורלו. להגנתו יאמר שכמו תמיד במקצוע הזה - גם אצלו לשפיץ של הנעל היו השלכות כבדות משקל: הרי אילולא אותה החלקה מפורסמת של סטיבן ג'רארד לקראת סוף עונת 2013/14, לכו תדעו איפה הסיפור הזה נגמר (כנראה בתואר). אם כי נדמה שהמדיניות של הבוסים שלו מלכתחילה לא באמת כיוונה אל עבר האוורסט הזה.

***

מאז השתלטה על המועדון חברת פנווי ספורטס גרופ (FSG) האמריקאית, היא ניצלה כל חלון הזדמנויות שהיה לה על מנת להרוויח כסף גדול ממכירות של שחקנים. האג'נדה ברורה: העסקים המוצלחים קודמים לרצון להצליח על המגרש בכל מחיר. כשפרננדו טורס הסריח את המגרש במדי צ'לסי, לאחר ש-FSG מכרה אותו בכ-41 מיליון ליש"ט, זה עוד איכשהו נראה הגיוני, בדיעבד. אבל כשלואיס סוארז, אולי השחקן השלישי בטיבו בעולם בשעתו, נמכר לברצלונה בקיץ 2014 - זה כבר הריח כמו ויתור מראש, סוג של הצהרת כניעה: אנחנו לא במשחק של הגדולים באמת. הרי גם לחלוץ האדיר מאורוגוואי, וגם לראחים סטרלינג שנמכר בחלון האחרון ליריבה ישירה של ליברפול בפרמיירליג - מנצ'סטר סיטי (תמורת הון תועפות כמובן) - ניתן היה להציע חוזים חלומיים משודרגים, להשאיר אותם במועדון, לבנות אותם כסמלים. אבל בעוד סיטי, צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד הן קבוצת שרודפות בכל חלון העברות אחרי השחקנים הכי טובים בעולם (האחרונה לא מכרה אף כוכב-על שלה מאז רונאלדו ב-2009) - ליברפול מעדיפה במודע להיות חוות השבחת סוסים. בכדורגל המודרני, המשביחות הן בדרך כלל הקבוצות הבינוניות.

את הבחירה של FSG אפשר להסביר באמצעות הבדלי תפישה פיננסיים מהותיים: אלו של הכדורגל האירופי; ואלו של הענפים האמריקאים, שם הספורט הוא קודם כל ביזנס. FSG, בראשותו של ג'ון וו. הנרי, נחתו בפרמיירליג עתירי ניסיון ניהולי מליגת ה-MLB, בה רק חמש מתוך 30 קבוצות, לפי "פורבס", מפסידות כסף; בוסטון רד-סוקס שלהם הוא ארגון כלכלי מצליח במיוחד, שרשם ב-10 השנים האחרונות רווח תפעולי מצטבר של 170 מיליון דולר. וליברפול? רק לאחרונה, בדוחות 2013/14, הצליחו ב-FSG להעביר אותה בפעם הראשונה לאיזון (רווח של 900 אלף ליש"ט לפני מס). זה כמובן לא היה מצליח להתרחש בלי מכירה הגונה בכסף גדול של כמה וכמה כדורגלנים. זה כמובן משהו שיונייטד הרווחית בטירוף, שגם לה יש בעלים אמריקאים - לא ממש זקוקה לו.

המשבר המתמשך של ליברפול בעידן הפרמיירליג נובע קודם כל מהפערים הכלכליים שהיריבות צברו על חשבונה בזמן שהיא נכנסה לקיפאון. בשנות ה-90 זו הייתה יונייטד שפיצחה ראשונה את אלמנט המסחור והספונסרשיפ של עולם הכדורגל החדש; בתחילת שנות ה-2000 נכנסו למשחק כספי האוליגרכיה של רומן אברמוביץ' בצ'לסי, אחר-כך ארסנל הפציעה עם ניצול מדויק של בועת הנדל"ן הלונדונית, ואז צצו להם גם השייח'ים של מנצ'סטר סיטי. בסופו של תהליך, הרי שגם ללא הגב הכלכלי החזק יותר של בעלי ארבע המתחרות הגדולות של ליברפול (חלק מהבעלים שלהן פזרנים, חלקם פחות) - כולן רשמו בעונת 2013/14 הכנסות טבעיות של 300 מיליון ליש"ט וצפונה מכך, בעוד ליברפול הסתפקה לפי "דלויט" ב-256 מיליון ליש"ט.

***

ב- FSG ניסו לצמצם את הפער הזה באמצעות הוצאות כספים "חכמות" יותר. הם נחתו באנפילד עם הילת ה"מאניבול" שריחפה מעליהם מארה"ב, ובהתאם לכך הם ניסו למצוא "מציאות" בשוק. בתקופתו של רודג'רס אפילו הוקמה "ועדת העברות" שכללה חמישה אנשים אשר התכנסו אחת לשבוע לדון על תחום הרכש, כאשר לרודג'רס הייתה את המילה האחרונה על קניות ומכירות. אבל גם עם הכסף שהיה לרודג'רס ביד - ההתנהלות שלו לא תמיד הייתה מבריקה. "אחרי מכירת סוארז", כותב טום שין ב"אינדיפנדנט", "ובדיוק כמו טוטנהאם לאחר מכירת גארת בייל - גם ליברפול בחרה במדיניות של שימוש בכספים שהתקבלו עבור הכוכב הגדול ברכישת הרבה שחקני דרג שני... הבנק לא 'נשבר' עבור שחקן בכיר אחד - הדיבורים היו עלו אלכסיס סאנצ'ז, רדמאל פלקאו ואדינסון קבאני, בעוד במציאות הוחתמו לזאר מרקוביץ', אדם לאלאנה ומריו באלוטלי". מתוך 23 שחקנים שנקנו או הושאלו לליברפול בתקופת רודג'רס, טוען שין - רק שניים ניתן להגדיר כהצלחות גדולות (דניאל סטארידג' ופיליפה קוטיניו).

על מה שהתרחש בחדרי חדרים בליברפול ניתן ללמוד מהסיפור הבא: הרכש של באלוטלי, למשל, לא התקבל בהתלהבות רבה, בלשון המעטה, על-ידי אותה "ועדת העברות", שכללה מלבד רודג'רס את מנכ"ל המועדון איאן איירה, ועוד שלושה אנשי מקצוע (הסקאוט הראשי, ראש מחלקת איתור שחקנים ומנהל ביצועים). אך בסופו של דבר, לפי דומיניק קינג מה"דיילי מייל", ההתעקשות של המאמן, שחשב כי הוא יהיה זה שיצליח להוציא מהאיטלקי המשוגע את הכישרון החבוי בו - הנחיתה את באלוטלי באנפילד. מה זה בעצם אומר? שאחרי כל ה"מאניבול", הסטטיסטיקה, ההתפלספויות - בסוף הכל היה תלוי בתחושת הבטן של איש אחד. וככה קצת קשה לגרום למעט כסף לקנות "יותר".

***

העתיד עשוי להיות קצת יותר תחרותי עבור ליברפול לאחר שיושלם פרויקט הרחבת אנפילד. אחרי שנים של עיכובים, המיזם כבר יצא לדרך, וכנראה שכבר בתחילת העונה הבאה ליברפול תשחק במגרש עם 59 אלף מקומות. בשביל קבוצה שהכניסה רק 51 מיליון ליש"ט מ"ימי משחק" ב-2013/14, התוספת השנתית לקופה, המוערכת בעשרות מיליונים - יכולה בהחלט לסייע. הפרויקט, אגב, ימומן בחלקו על-ידי הלוואה ללא ריבית אותה תעניק FSG למועדון (ואמורה להיות מוחזרת לאמריקאים בתוך חמש עד חמש שנים וחצי).

העתיד, כמובן, תלוי גם במידת ההצלחה בבחירת המנג'ר הבא. לפי הפרסומים באנגליה, עושה רושם שזה עניין של ימים עד שיורגן קלופ ימונה לתפקיד. הגרמני נראה כמו האיש הנכון על מנת לשרת את המטרות של הבעלים: הוא הרי כבר הגיע להישגים מרשימים עם קבוצות שסבלו מחסרון תקציבי, כמו מיינץ ודורטמונד (לפני שהשפעתו עליהן דעכה והתפטר משתיהן).

אבל אולי ליברפול זקוקה לחילוף דווקא בעמדה מכרעת יותר: אולי היא צריכה בעלים אחר עם חזון מעט יותר אמביציוזי. בעלים שיכוון לשחקנים הגדולים ביותר, למאמנים הגדולים ביותר שידועים ביכולת ניהול טאלנטים במערכות גדולות לחוצות. קרלו אנצ'לוטי, למשל, מובטל בימים אלה. אבל קודם כל צריך להחזיר את ליברפול, שתקועה בבינוניות - לדבר הגדול שהיא הייתה פעם.

עוד כתבות

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות