גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל טרור או גל ירוק?

הבורסה הישראלית: בין גלי הטרור למשבר במזרח הרחוק

בורסה / צילום: תמר מצפי
בורסה / צילום: תמר מצפי

האירועים הכלכליים שהתרחשו לפני פחות מחודשיים, ב-24 באוגוסט 2015, ערערו את ביטחונם מאות-מיליוני אנשים בעולם. באותו יום נפתח שבוע המסחר העולמי עם התרסקות הבורסה של שנחאי, שצנחה ביותר מ-8%. וכך קיבלנו תזכורת חשובה וכואבת עד כמה שביר ופגיע המערך הכלכלי הגלובלי. מדדי המזרח העיקריים צנחו ב-4.5%, השערים בבורסות המערב ירדו בחדות (ניו-יורק - 6%, לונדון - 5%) וגם אצלנו בישראל, צנחה הבורסה ביותר מ-3%.

היום, על רקע גל הטרור הפוקד אותנו, ניכר כי האירועים הכלכליים של סוף אוגוסט 2015, נשכחו, משל היה מדובר בהיסטוריה רחוקה ולא רלבנטית. אך הנתונים הכלכליים האלה הם פקטור המשפיע על כספי החסכונות של מרבית הישראלים, ובאופן אירוני - אולי אפילו הרבה יותר מגל הטרור.

על-פי ניסיון העשורים האחרונים, מצב ביטחוני רעוע במדינה גורם למסחר בתל-אביב להתנהל כמעט מיד בירידות שערים בטווח הקצר-מיידי, אך גם להתאזן חזרה באופן מהיר למדי. גל הטרור הנוכחי אינו יוצא דופן בעניין זה. דוגמאות לכך היו התנהגות המדדים לפני שבוע. ביום שלישי, שעבר, 13.10.15, יום לאחר שציינו ארבעה פיגועים בבירת המדינה ירושלים; וכן תגובת המדדים לפיגוע בתחנה המרכזית בבאר-שבע לאורך היומיים האחרונים.

רבים תוהים היום אם ועד כמה תלויה הבורסה באחד העם בגלי טרור כאלה ואחרים, ולאן מועדות פניה בצל הגל הנוכחי. האמת היא, שהבורסה תלויה הרבה יותר בשוק העולמי ופחות בגלי טרור המשפיעים לטווח קצר מאוד.

איך ניתן להסביר את הניתוק היחסי שבין תל-אביב-25 לירושלים, ומדוע הבורסה הסינית משפיעה על חסכונות הישראלים יותר מאירועים ביטחוניים מקומיים? בשנים האחרונות צמחה כלכלת סין בקצב מואץ של 10% ויותר בשנה, צמיחה שהביאה לגידול עצום בביקוש הסיני לסחורות ממדינות המייצאות משאבי טבע ומקורות אנרגיה, דוגמת מדינות המפרץ, קנדה ואוסטרליה. במקביל, מדינות המערב העתיקו מפעלים שלהן לסין כדי לחסוך בעלויות ייצור, שכירות וכוח-אדם. בהתפתחות מקבילה, רכשו הסינים איגרות-חוב של הממשל האמריקאי במיליארדי דולרים, צעד אשר מיתן משמעותית את שיעורי הריבית, ועודד משקיעים אחרים, קטנים וגדולים, לחפש השקעות בעלות פוטנציאל תשואה גבוה בשווקים המתעוררים. וסין שימשה כיעד מועדף.

הוסיפו לזה את העובדה שסין הגדילה משמעותית את האשראי שלה, בכל המגזרים, ובעיקר בנדל"ן, ושהבנקים בסין דיווח על שווי נכסים בסך 29 טריליון דולר במדינה, והרי לנו בועה המחכה להתפוצץ.

5 טריליון הדולרים שנמחקו מהבורסות של סין תוך פחות משבוע באוגוסט, לצד החשש דאז כי אירועים אלה מהווים את תחילתה של קריסת הכלכלה הסינית, הביאו את הממשל בבייג'ינג לבצע צעדים שהוא אמנם יכול לבצע בסיבוב הנוכחי, אבל לא בטוח שיוכל לבצע אותם בקלות ובמהירות כאלה גם בעתיד. סין רכשה מניות ואיגרות-חוב של החברות הגדולות (בעל כורחה וללא דיווח רשמי), אישרה השקעה של קרנות הפנסיה בבורסה המקומית, הורידה את שיעור הריבית על ההלוואות במשק הסיני, הורידה את הריבית על ההפקדות, ואת שיעור רזרבות המזומן אשר הבנקים יידרשו להחזיק ב-0.5%. כל אלה מיתנו את הירידה. וכך, בטווח הקצר, השווקים מצליחים למצוא את האיזון הדרוש להם כדי "למשוך" עוד קצת.

השאלה היא - אם בטווח הארוך נוכל להיות בטוחים כי הצעדים שעשתה ממשלת סין אכן ימנעו התנפחות מחודשת של הבועה ואת זעזועי-המשנה הצפויים בעקבותיה בשוקי העולם? הרי בסך-הכול עברו פחות מחודשיים מאז אותו יום שחור. האם זה פשוט כל-כך לתקן משבר פיננסי בסדר גודל כזה?

הירידות שנרשמו בעולם בעקבות צניחת הבורסה הסינית דאז, מרמזות עד כמה מצבן של הבורסות בעולם הוא בלתי יציב. גם הקשר של המערכת הבורסאית לערך הריאלי של החברות היצרניות הולך והופך לתלוש יותר עם הזמן, השווי הבורסאי בשווקים השונים תופח ללא פרופורציה, כתוצאה של הריבית האפסית בעולם, שכנראה לא הולכת לעלות משמעותית בשנים הקרובות.

ובישראל - בעוד רבים שואלים "לאן מועדות פניה של הבורסה בצל גל הטרור הנוכחי?", אין זו השאלה שיש לשאול. מניסיון העבר ניתן להניח כי השערים בתל-אביב ירדו אבל גם יתוקנו במהירות לכשיעבור זעם. בהיעדר חלופות, ועם צפי להמשך שיעורי ריבית נמוכים, הבורסה הישראלית צפויה בשנתיים הקרובות להמשיך ולהישאר רלבנטית כאפיק השקעות מועדף, בעל פוטנציאל תשואה סביר, על אף מקדם הסיכון הגבוה והטרור המשתולל ברחובותינו.

עם זאת, השאלה הגדולה אשר תשפיע על כספי המשקיעים והחוסכים בישראל עדיין נותרה בעינה, והיא - "מתי יתרחש המשבר הגדול הבא בכלכלת העולם". כלומר, יהיו השלכות ברורות לרעה של משבר עולמי על הבורסה בישראל.

בינתיים, עד בוא המשבר, המדדים ימשיכו לעלות, לא משום שכלכלת ישראל כה יציבה, לא בשל הצמיחה ביצוא ובפריון, וגם לא בעקבות תיקון כשלים משקיים. המדדים עולים על אף מיתון הולך ומחריף. מדדי הבורסה ימשיכו ויצמחו כל עוד הבועה נשמרת, עד המשבר הגדול הבא. הטריגר שיכול להביא לירידות בשוק ההון - בתקווה שלא נופתע מאירועים שטרם ראינו בשני העשורים האחרונים - לא יהיה כנראה המצב הביטחוני.

הכותב, רו"ח ומשפטן, הוא יו"ר פירמת בייקר-טילי ישראל

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסה המקומית; מדד הבנקים מזנק ב-1.9%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% • סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרוייקטים של בניה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מהליך זה מדולל חנן מור, ושותפו מאור, לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ●  בית המשפט: "המרת החוב להון יאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות קלות באירופה; המסחר באסיה ננעל בעליות


הניקיי עלה ב-1% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים מחר - מה צפוי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט • אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" • מיטב: "ממליצים להגדיל חשיפה למניות אירופה על חשבון ארה"ב" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעירייה, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

אילוסטרציה: shutterstock

מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה: רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● מה חושבים על כך האנליסטים?

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

הנשיא החדש של איראן: כך הוא יתמנה ומי המועמד הצפוי

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי, מדובר בסגנו מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה