גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גם הערבים רוצים לחיות בערים עם תכנון מיטבי בסטנדרט גבוה"

בשנים הקרובות אמורה לקום בגליל המערבי העיר הערבית, "טנטור" ■ מושב מיוחד בוועידת עכו לעירוניות יעסוק באתגרים הניצבים בפני מתכנני העיר, ובעתידה של העיר הערבית בישראל

ערבים בשוק /  צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ערבים בשוק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף ועידת עכו לעירוניות

אם תשאלו את הישראלי הממוצע כיצד המגזר הערבי רוצה לחיות ובאילו פתרונות דיור הוא מעוניין, קרוב לוודאי שלרוב תענו שהערבים בישראל רוצים לגור בכפרים, בבתים גדולים שמאכלסים חמולות של עשרות נפשות, וגם לא מאוד משתוקקים לשלם כספי מסים לטובת בניית תשתיות מתקדמות ושטחים ציבוריים. ״זו גישה אוריינטליסטית, תלויית הקשר, גישה שמנציחה פערים״, אומר מתכנן הערים פרופ׳ ראסם חמאיסי מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת חיפה. חמאיסי טוען שלפני 1948 כבר החלה האוכלוסייה הערבית בישראל בתהליכי עיור מואצים, שמלחמת העצמאות קטעה. ״התהליך הזה נפסק ושארית האוכלוסייה התכנסה בכפרים, בלית ברירה: מדיניות ממשלתית הפקיעה ממנה קרקעות וחסמה אותם מניידות במרחב הזדמנויות חופשי. זה הנציח את התפיסה הזו בקרב הממסד והציבור היהודי, ואפילו גרם להפנמה בקרב הערבים בעצמם״.

חוסר התוקף של הגישה הזו התברר ביתר שאת בשנים האחרונות: ״תסתכל על הציבור הפלסטיני בגדה המערבית״, מדגים חמאיסי, ״הם עוברים לרמאללה ולשכם ולעיר החדשה רוואבי, וכמוהם הציבור הערבי החי בישראל, שעובר לנצרת ולחיפה ולעכו. האוכלוסייה הערבית לא בנויה ממקשה אחת, יש בה שונות, אבל המחסור בפתרונות דיור עבורם הנציח את התפיסה, שמגיעה מבחוץ, שהם רוצים לגור בצורת חיים כפרית״.

זהו אחד האתגרים שעמדו בפני מתכנני העיר הערבית המתוכננת הראשונה בישראל, שאמורה לקום בשנים הקרובות סמוך לג׳דידה-מכר בגליל המערבי ונושאת את השם הזמני ״טנטור״: להתנער מהדעות הקדומות ולברר בדיוק מה מעמד הביניים הערבי בישראל רוצה. מושב מיוחד בוועידת עכו לעירוניות, שתתקיים בין ה-17 ל-19 בנובמבר עומד לעסוק בדיוק בסוגיה זו: העתיד של העיר הערבית בישראל. וכנראה שהעתיד הזה דומה מאוד לעתיד העיר היהודית בישראל. בסופו של דבר, חרף הסכסוכים ואי ההסכמות, כנראה שהמגזרים הערבי והיהודי בישראל די דומים בהעדפות שלהם בתחום הדיור.

מחסור באופציות מגורים

"מתוך התהליכים שעשינו עד עכשיו עולה ציפייה לעיר מודרנית בסטדנרטים הגבוהים ביותר״, אומר אילן טייכמן, מנהל תחום תכנון ובינוי עירוני באגף תכנון במשרד הבינוי והשיכון המנהל בין היתר את פרויקט העיר הערבית ״יכול להיות שהחלום הוא צמוד קרקע, בדיוק, אגב, כמו אצל היהודים. אבל האפשרויות מוגבלות והחיים חזקים מהן - כפי שיהודים יודעים גם. יהיה תמהיל של בנייה בטנטור, בנייה רוויה וצמודי קרקע".

״חלק ניכר מפתרונות הדיור הנוכחיים בחברה הערבית הוא תוצאה של אילוצים״, טוען אופיר פינס, שר הפנים לשעבר וראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת ת״א, ״יש הרבה ערבים שרוצים לבנות לגובה ולהשתחרר מהבנייה החמולתית. השאלה היא זמינות הקרקע. העיר החדשה, בסופו של דבר, צריכה להיות עיר מודרנית: ערביי ישראל מסתכלים על מה שקורה מסביב והדור הצעיר, גם אם לא כולו, מאוד רוצה שיהיו פתרונות נוסח עיר מודרנית, על פי כל קנה מידה: בתים משותפים, סטנדרט בנייה גבוה יחסית".

"חשוב לזכור", מוסיף פינס, "שאמנם ברמה האידיאלית החתירה היא ליצירת עיר לכולם, אולם ברמה הפרקטית ובכדי להתמודד כראוי עם מצוקות הדיור בחברה הערבית, אין מנוס מהקמת עיר ערבית בזמנים הללו״.

״אחד הדברים שעשינו זה לבדוק מה קורה בציבור הערבי, יזמנו מפגשים ופורומים שונים כדי להבין מה רוצים״, מספר טייכמן, ״והתברר לנו שהם רוצים לראות בדיוק מה שהיהודים רוצים: עיר כמו מודיעין וכמו כרמיאל, תכנון מיטבי בסטנדרטים הגבוהים, שטחים ציבוריים ושירותי חינוך ותחבורה ציבורית וחניות ורחוב מסחרי. לא טלאי על טלאי כפי שקורה לא פעם בהרחבות ביישובים ערביים קיימים״.

פרופ׳ חמאיסי מעריך, לפי מחקר שביצע, שכ-30-40 אחוזים מהציבור הערבי ״מעדיפים לצאת מהמסגרת הכפרית המסורתית למתכונת עירונית״. הבעיה הייחודית למגזר הערבי בישראל היא מחסור באופציות אחרות. אם זוג יהודי צעיר יכול לבחור בין עירוניות נוסח תל אביב לבין עירוניות נוסח מודיעין, וכמו כן לבחור אופציה של מושב, יישוב קהילתי או אפילו לנסות להתקבל לקיבוץ, הרי שעבור הערבים הצעירים רוב האופציות האלה חסומות. ואפילו בתוך הכפרים מגוון האפשרויות מצומצם מאוד. בתוך המגזר הערבי יש מיעוט בעלי קרקעות, ויש רבים שאין להם קרקע ועל כן אינם יכולים לבנות בית, ומנגד יש להם אופציות מוגבלות מאוד בצורות התיישבות אחרות. הערים המעורבות הגדולות - חיפה, נצרת, תל-אביב יפו ועכו, בין השאר, מסוגלות לספוג רק חלק קטן מהמעוניינים בהגירה אורבאנית, לכן לפי חמאיסי יש קבוצה גדולה של ״מחוסרי דיור ומחוסרי קרקע״, שכמהים ״להתנייד למקומות חדשים כדי לזכות בפתרון מגורים איכותי״, וכל המעורבים תומכים בשלב זה ביצירת פתרון ייעודי לערבים, אף שאינם רוצים למנוע בחוק מיהודים לעבור לעיר החדשה.

״שאלת ההפרדה היא שאלה מצוינת״, אומר פינס, ״היישובים של הערבים צפופים מאוד ויש להם דרישה אמיתית וצורך אמיתי. יש בעיה עצומה של היעדר דיור, היעדר קרקע, ושל צפיפות. יש מקום לייצר פתרונות על בסיס הקבוצות השונות גם אם אנחנו מעוניינים לחיות ביחד. תייצר עיר אחת - לכולם ואתה עלול שלא למלא את היעד בסופו של דבר״. גם טייכמן סבור כך: ״להגיד - ׳שיגורו איפה שהם רוצים׳ אפשר להגיד כבר היום, ועובדה שהמצוקה גדולה. אני אישית הייתי רוצה לראות חברה הטרוגנית שחיה בצורה משולבת, אבל אני לא בטוח שאנחנו שם, ובשלב הזה יש לתת פתרונות ייחודיים לצרכים ייחודיים שלא מקבלים מענה בדרך הרגילה״.

״ברמה העקרונית העיר צריכה להיות פתוחה לכולם״, אומר חמאיסי, ״אבל בינתיים שתי האוכלוסיות מעדיפות מגורים נפרדים ובעוד שלאוכלוסיה היהודית יש מגוון צורות דיור ביישובים שונים, לאוכלוסיה הערבית חסר המגוון. אני רוצה להאמין שתהיה שותפות באזורי תעסוקה ובמרחבים תפקודיים, שתגיע גם למרחבים שכונתיים״.

לא פרבר שינה

הנקודה האחרונה נוגעת בסוגיית יכולתה של העיר החדשה להיות בת-קיימא: הרבה מאוד מועצות מקומיות ערביות בישראל סובלות מגרעונות עמוקים, ונשענות על תמיכה גדולה מהמדינה, וחלק מרכזי מהתכנון המוקדם של העיר החדשה עוסק במניעה מוקדמת של מצב שכזה. ״קריטי שלעיר תהיה יכולת לייצר הכנסות, שלא תהיה תלויה במדינה למענקי איזון״, אומר פינס, ״האתגר הוא שטנטור תהיה מלכתחילה בעלת יכולות כלכליות ויקימו אזור תעשייה ומסחר, ואולי גם תיירות, לא רק בתים ובתי ספר. זו תהיה החמצה אם העיר תהיה פרבר שינה ותו לא. הפתרונות הכלכליים שלה צריכים להיות משולבים עם יישובים קיימים, כיוון שאסור שג׳דידה מכר תפסיד מהמהלך. מודיעין החריבה את לוד, וצריך ללמוד מהניסיון - ליצור משהו חדש בלי להרוס את מה שמסביב. העיר החדשה צריכה לשרת את האזור".

טייכמן מסביר ש״פעלנו לכלול איזור תעסוקה בתוך תכנון העיר שיוצר גם הזדמנויות תעסוקה קרובות וגם הכנסות לרשות המקומית. חשוב לייצר עיר שאינה עניה ושאינה תלויה לחלוטין במדינה. זה חלק מהיתרון של מהלך חדש וגדול - לקחת חטיבת קרקע זמינה ולייצר בה את כל מערך הפתרונות״.

מעבר לכל האתגרים האלה בדרך להצלחה של הפרויקט החדש, חמאיסי מבהיר שיש צורך גם במהלך לביסוס אמון בין הרשויות במדינה לבין הציבור הערבי שהוא קהל היעד של העיר. ״אוכלוסיות תמיד חוששות ממצב שאינן רגילות לו. כדי לייצר מערכת אמון עם הציבור הערבי צריך לזרז תהליכי תכנון ופיתוח. זאת, כדי למחוק מהתודעה עמדות בקרב הציבור שלפיהן הערים האלה נבנות עבור משתפי פעולה. צריך לייצר מנגנוני אכלוס מותאמים לאוכלוסייה הערבית, לייצר מסד של סובסידיות ותמיכה בזוגות צעירים ולהציע צורות דיור שיש בהן אלמנטים שמתחשבים במאפיינים של אוכלוסייה בשלב מעבר של התפתחות הכלכלית שלהם, כדי למשוך קהל צעיר ולשבור את ההנצחה של המצב הקיים״.

עוד כתבות

נשיא איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן: "ישראל ניסתה להתנקש בי בזמן פגישה"

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.6% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק