גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם את זה ביותר יצרי?

בכל הזמן הזה שחשבנו על הפסיכולוגיה של סרט חיינו, פס הקול היה כימי

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. הקיץ התפוגג, ונתן את האות לחזרה שלי לפארק לריצת הבוקר. הוא קלט אותי מהצד והצטרף אליי, וככה יצא שרק הלכנו. ובעיקר חפרנו. הוא התחיל לספר שהוא עמוק במשבר גיל. ואני שמעתי מישהו, כנראה אותי, אומרת לו: עזוב, יכול להיות שזה רק הטסטוסטרון.

אחר כך, במקרה, נודע לי שזה קרה לאחת הנשים הפעלתניות שיצא לי להכיר. היא לא הצליחה לקום בבוקר, להרים את הראש מהמיטה. המוטיבציה שלה התרסקה, היא הפסיקה לאכול, לא הצליחה לישון, כמעט לא תפקדה, כל האנרגיה שלה התפיידה. לא, זו לא הייתה שחיקה בעבודה. בדיקות דם גילו שזה הטסטוסטרון שלה שכמעט נעלם. רק אחרי שהתחילה לקבל אותו מבחוץ, חזרה לעצמה.

2. תחשבו על אנשי עשייה מוכשרים בטירוף שמשהו בניצוץ, בחיות, בדרייב שלהם - דהה. רק כי חומר כימי מסוים התכלה במוח. ומולם, השפיצים, יזמים אנרגטיים, מפוצצי אנרגיה גבוהה ומתריסה: לי יש את הטסטוסטרון ולכם לא.

והוא יודע להרים. הוא גורם לך להיות מהיר, אסרטיבי, ממוקד, תחרותי, נמרץ, יצרי, אגרסיבי. ההשפעה שלו מאז'ורית. הוא מכוון התנהגויות חברתיות. אבל ישנו גם הדאונסייד. ככל שיש יותר ממנו - האמפתיה כלפי אחרים יורדת. אתה מכוון לחשיבה יותר מערכתית ופחות ליחסים רגשיים.

3. נוהגים לכנות אותו ההורמון הגברי, אבל הוא מצוי בכמויות גדולות גם אצל נשים.

עכשיו, כשאתם מעלים את זה, אני מתחילה לחשוד שגם אצלי זה אולי קצת ירד. אני יכולה להישבע שנפטרתי מהאגרסיביות שהייתה בי פעם. וגם התחרותיות הקיצונית קצת שככה, ופתאום אני שטופת אמפתיה. ואני חשבתי שזה החיים שעיגלו אותי. שנהייתי יותר מפויסת, מכילה, סבלנית. אז מה אתם אומרים? שבעצם זה היה רק מנגנון של אות כימי שהפסיק לתת עבודה? בכל הזמן הזה שחשבנו על הפסיכולוגיה של סרט חיינו, פס הקול היה כימי.

4. אני מסתכלת עליה ורואה ערימת טסטוסטרון. את כל האנרגיה והמרץ והלהט אני מתרגמת אוטומטית לחומרי הגלם. יש לה חיים אדג'יים? היא לא פוחדת לקחת סיכונים? אז כנראה שיש לה ממנו בכמויות. תוצרי מפעל הטסטוסטרון ביותרת הכליה מופקדים עכשיו בחשבון הבנק המתנפח שלה. כן, טסטוסטרון יצייד אותך בהרבה ממה שנחוץ לך כדי להתקדם בקריירה. וכשהמפעל בצמצומים? הלך עליך. אל תחפש תשובות אצל הפסיכולוג. זה כנראה הזמן להדק יחסים עם האנדוקרינולוג.

5. זו אחת החידות הגדולות: איך הוא משפיע על המחשבות, הרגשות, התפקוד שלנו. בגדול, הוא מצית אותנו. הוא גנרטור שמייצר מגה ואטים של דחף ויוזמה, מחדד את המחשבה, ממריץ, משפר מצב רוח. הורמון ממזר, שעושה לנו אקטיבציה. לפעמים נראה שאין שום דבר רע, שקצת טסטוסטרון לא יכול לפתור. בזכותו אנחנו תופסים את החיים בביצים.

כמויות הטסטוסטרון שגברים מייצרים יכולות לנוע מפי 10 עד פי 100 מהכמות שמייצרות נשים.

ואז בא התעלול האכזרי. עד גיל 50 גברים מאבדים בדרך כלל מעל מחצית מהטסטוסטרון שמייצר גופם. עד גיל 50 יש נשים שמאבדות עד 70% ממנו.

חשבת שאתה גדול, אבל זו הייתה רק הביולוגיה. נשארת בלי החומר. האש כבתה, ואתה מבין כמה זה כוזב, חלול, בוגדני. אתה מאשים את עצמך. מה שחשבת שהוא האישיות החזקה שלך, הקילר אינסטינקט, השאפתנות, היצריות, היה, מסתבר, רק תוצר של טרנזקציות כימיות במוח. הניצחון שלך הוא רק מבוא לתבוסה שתבוא בהמשך. הסיפור של החיים שלך מתרומם עם הטסטוסטרון ומתרסק כשהוא נוטש לדרכו.

6. כל הממצאים, שמופיעים בהרחבה בגיליון, מעוררים שאלה מרכזית אחת מטרידה: איפה חופש הבחירה שלנו?

אם מנגנון פיזיקלי משפיע על המצב המנטלי שלנו, הוא נשלט לגמרי על ידי חוקי הפיזיקה. אם הרצייה, החשיבה, המשיכה, האמפתיה, הנדיבות, התחרותיות - הם תוצרים של קידוד כימי במוח, מה זה אומר על כל מה שחשבנו על הנפש שלנו?

הכימי קובע את המנטלי. את השכל ואת הרגש. אנחנו מנסים לנסח לעצמנו את חוסר המוטיבציה, אובדן היוזמה והמרץ, ועליית הנדיבות - כמצב נפשי. ואז זה מתפוצץ לנו בפנים. אנחנו מתאמצים לשווא לתת לעצמנו הסברים חברתיים, תרבותיים, פסיכולוגיים לתופעות שהן בשורה התחתונה ביוכימיה במוח. חומר נטו.

מאכזב לעשות רדוקציה לדבר הגדול העצום הזה שחונכנו לחשוב עליו ביראה: הנפש שלנו.

מאכזב לגלות שכל הרוקנרול הזה הוא רק אוסף של מולקולות. ואולי זה סוג של הקלה. זו דרכו המרושעת של הטבע לומר לך: דע את מקומך.

7. בעתיד, כשיהיה לך את הטסטוסטרון בהישג יד - תוכל להיפרע ממנו. אם במהפכה התעשייתית אנשים למדו לייצר מכונות, במהפכה של המאה ה-21 אנשים ילמדו לייצר תודעה. קרוב היום שבו נוכל במחי הזלפה להפוך עצמנו לפצצות תשוקה ולהט, יוזמה ומרץ, המטווחות זיקוקין די נור. נוכל לארגן לעצמנו מרבצי טסטוסטרון שיעיפו אותנו, שיגרמו לנו להתפקע מעוצמה, מאנרגיה, דחף, תשוקה. סוף סוף נוכל לחיות חיים עזי מבע.

כשזה יקרה נוכל בקלות 'להציץ לה', לנפש. בדיקות המעבדה יספרו לנו כל מה שצריך. האפליקציה כבר בדרך. כל מה שסיבכנו בלונג שוט, יעשה מדיד ושטוח.

8. הטסטוסטרון הוא רק מטאפורה. הוא רק אחד מתוך שורה ארוכה של חומרים. זו המגמה בגדול: להסביר את התודעה המורכבת שלנו בעזרת חקר המוח. בדיוק כמו הגישה הפסיכואנליטית, רק הפוך.

אני, ברשותכם, מאמצת בחום את הגישה שאומרת שאנחנו זה הכימיה של המוח שלנו.

כן, זה כתב הכניעה שלי. מורידה מעליי אחריות. זה לא אני, זה מה שקורה שם באמיגדלה.

מה נשאר מכל החירויות שנתנו לנו בעולם המודרני? מה עם חופש הבחירה והמחשבה? אם מה שמכתיב את רמת הסיכון שבה אבחר להשקיע את הכסף שלי - זה רק כמות הטסטוסטרון, איפה זה שם אותי?

חירות? היא קיימת כנראה רק אצל ג'ונתן פראנזן. בחיים האמיתיים אנחנו מופעלים בידי אוסף מולקולות במוח. בסוף הן מחליטות בשבילנו.

עוד כתבות

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים