גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הרשויות החזקות צריכות להעניק מתקציביהן לרשויות החלשות?

יוזמת משרד האוצר, להכניס בתקציב המדינה סעיף "תקצוב דיפרנציאלי" שיפחית מתקציב החינוך ברשויות החזקות ויעניק יותר לחלשות, מציתה ויכוח סוער ■ הרשויות החזקות מזהירות מהידרדרות רמת השירותים שהן מעניקות לתושביהן ואילו החלשות מאיימות לפתוח במחאה רחבת היקף

שקל מאזניים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
שקל מאזניים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף ועידת עכו לעירוניות

אין ספק כי רמת העירוניות, כלל השירותים שהעיר מספקת לתושביה, תלויה במשאבים שברשותה. יש הטוענים כי פערי התקציבים בין רשויות המדורגות "חזקות" ו"חלשות", למשל, גוררים פערים באיכות החינוך ומונעים שוויון הזדמנויות מילדים שלא שפר עליהם מזלם להיוולד ברשות חזקה. סעיף חדש שמתכוון משרד האוצר להכניס לתקציב המדינה, אשר יעמוד להצבעה בסוף החודש, מתעתד לצמצם את אי-השוויון בתקציבי החינוך באמצעות "תקצוב דיפרנציאלי" - כלומר, כזה שייקח מהחזקים וייתן לחלשים. היוזמה מעוררת התנגדות חריפה בקרב ראשי הרשויות "החזקות" ואילו "החלשות" רואות בה תיקון של עוול היסטורי ומאיימות במחאה אם תקציבם לא יגדל.

חינוך הוא התחום השירותי החשוב ביותר שמעניקה הרשות המקומית ומהווה את השיקול מספר אחד בבחירה של משפחות אם לגור בעיר או לעזוב עיר", אומר שר הפנים לשעבר אופיר פינס-פז, המכהן בשנים האחרונות כראש המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב. בוועידת עכו לעירוניות, שתתקיים ב-17-19 בנובמבר ינחה פינס את המושב "עם הפנים למחר - צדק ושוויון בין עירוני", בו יפגשו ראשי רשויות חזקות וחלשות עם קובעי המדיניות וידונו ביוזמת התקצוב הדיפרנציאלי בחינוך. "ברגע שהממשלה לא מוכנה להגדיל את 'העוגה' ורוצה לתת לרשויות החלשות על חשבון החזקות, החזקות מתקוממות והחלשות לא מוכנות לוותר, ובצדק", הוא אומר.

"איום על מרכז השלטון המקומי"

"כוונת הממשלה לשנות את הפרופורציות בין רשויות איתנות וחלשות יוצרת מתח עצום בין הרשויות. המשבר, אם לא יפתר, עלול לאיים על לכידותו של מרכז השלטון המקומי ולכן מנסים להגיע לפשרה מוסכמת", אומר פינס. לדבריו, מדובר בהתנגדות עקרונית, שכן אם יאושר תקצוב דיפרנציאלי בתחום החינוך, במשרד האוצר מתכוונים להרחיב אותו בעתיד גם לתחום הרווחה.

"נכון להיום, משרד החינוך מעביר לשלטון המקומי מענקי חינוך בהתאם לנוסחה שלפיה מחושבת ההשקעה לתלמיד", הוא מסביר. "משרד האוצר טוען שהערים החזקות פחות זקוקות לתמיכה ממשלתית משום שיש להן יותר יכולות עצמיות ותושבים במעמד סוציו-אקונומי גבוה. אני לא מסכים עם האוצר. כמובן שאי אפשר שלא לתמוך בכך שהרשויות החלשות יקבלו יותר תקציבים לחינוך, רק כדאי להגדיל את התקציב לפחות ב-50% ולהשתמש בכספים בתהליך הדרגתי, שיאפשר לרשויות להיערך - לחזקות לספוג את הירידה בתקציב ולמצוא מקורות הכנסה חלופיים כדי שרמת החינוך בהן לא תיפגע, ולחלשות לגבש תוכנית עבור תוספת התקציב. אני הייתי פורס את התהליך על שלוש עד חמש שנים".

"עניין של סולידריות"

תקצוב הרשויות המקומיות במדינת ישראל נקבע על פי דירוג סוציו-אקונומי מ-1 עד 10, כאשר רשויות המדורגות ברמות 1-4 נחשבות "חלשות". "אני לא אוהב שקוראים לרשות שלי 'חלשה', היא מורכבת ומאתגרת ביחס לרשויות אחרות ולכן ראויה לתקצוב דיפרנציאלי", אומר שמעון לנקרי, ראש עיריית עכו. העיר עכו, המדורגת ברמה סוציו-אקונומית 4, עברה בשנים האחרונות מהפכה מאוד חיובית. "עכו מאוד התחזקה בשנים האחרונות מהבחינה החברתית, ובתוצאות החינוכיות עברנו את חיפה ותל אביב, אבל הפערים בין הרשויות עצומים. ילד בצפון או בדרום תלוי במענקים מהמדינה ולכן מתוקצב ב-5,000 שקל בממוצע בשנה ואילו ילד במרכז מקבל גם מהמדינה וגם מהרשות סכום של מעל 10,000 שקל בשנה. למה צריכים להיות פערים כאלה?", הוא שואל.

"כולם מסכימים שדרוש תקצוב דיפרנציאלי בין הרשויות המקומיות ושהיה צריך ליישם זאת כבר לפני שנים. הויכוח הוא מאיפה יבוא הכסף", ממשיך לנקרי. "אנחנו טוענים שהרשויות הממוקמות במרכז הארץ התחזקו מכיוון שרוב המשאבים של המדינה נמצאים בתחומן, ולכן ראוי שיתחלקו בהכנסות הללו עם שאר הרשויות".

הוא מסביר כי הכוונה היא לחלק יחסי מההכנסות העתידיות של הרשויות החזקות, אשר נובעות ממיקומן במרכז הארץ. "אנחנו לא מבקשים חלק בהכנסות מהארנונה שמשלמים התושבים או העסקים, אלא מהארנונה שהן מקבלות מהמדינה", הוא מדגיש, "כלומר, מהארנונה שהרשויות הללו מקבלות ממשרדי ממשלה וממוסדות מדינה שבחרו לפעול בתחומן בגלל שהן במרכז". בנוסף, לדברי לנקרי גם מבחינת הפיתוח, לרשויות המקומיות במרכז יתרון מובהק על אלו שבפריפריה. "אם המדינה מחליטה לבנות עוד 40 אלף יחידות דיור היא לא תעשה זאת בצפון או בדרום, ולכן אנחנו מבקשים גם חלק יחסי מהפיתוח העתידי שלהן. מהבחינה הכספית מדובר בחלק קטן מההכנסות. דרושה סולידריות בין הרשויות וחלוקת הכנסות צודקת יותר, שכל אזרח ירגיש שווה וחלק מקהילה", הוא אומר.

"אם לא יאשרו את התקצוב הדיפרנציאלי זה לא יעבור בשקט", הוא מזהיר. "הרעדנו את המדינה על הטבות המס וניאבק גם על זה". עם זאת, לנקרי אופטימי. "בשבוע שעבר מונה שר חדש לפריפריה, אריה דרעי, ואני מקווה שהוא יצליח לשנות משהו בתפיסת העולם של המדינה ובאחריות שלה כלפי האזרחים שלה".

"יש תקציב דיפרנציאלי"

"כולנו ערבים זה לזה וכולנו בעד לעזור לרשויות החלשות, אבל במדינת ישראל כבר קיים היום בפועל תקציב דיפרנציאלי לרשויות חזקות וחלשות", אומר יוסי ברודני, ראש עיריית גבעת שמואל, מהמתנגדים ליוזמה. לדבריו, הרשויות החלשות נהנות ממעל 3 מיליארד שקל בשנה במענקי איזון, ובזכותם מצבן טוב ממצבן של הרבה רשויות שלא זכאיות לכך. "הן מקבלות מימון מלא עבור שירותים שאנחנו נאלצים לשלם מכיסנו, כמו סייעת שניה בגנים או הסעות לחינוך המיוחד. אני בעד מענקי איזון ואשמח אם יגדילו אותם, אך לא על חשבוננו", הוא אומר.

ברודני מכהן בתפקיד ראש העיר גבעת שמואל כבר 7 שנים. היום מדורגת העיר ברמה סוציו-אקונומית 8, אך לדבריו, לא כך היה כשנכנס לתפקידו. "גבעת שמואל סבלה מגירעונות גדולים, ומשרד הפנים איים לסגור אותה", הוא מספר. על מנת להבריא את העיר, הנהיג ברודני תוכנית התייעלות מקיפה, במסגרתה הגדיר סדר עדיפויות, צמצם משרות וביטל פעילויות "בזבזניות". הוא החליט להקצות יותר משאבים לחינוך, והתוצאות לא איחרו להגיע. "היום גבעת שמואל היא העיר הראשונה בארץ בזכאות לתעודת בגרות ואנחנו במקום הראשון בגיוס לצה"ל ושירות לאומי", הוא מספר בגאווה, "זה לא הולך ברגל והיה כרוך בהשקעה מרובה".

ברודני מבקש להדגיש, כי בניגוד לטענת הרשויות החלשות, רוב הערים בארץ "חיות מהיד לפה". "הרשויות שלא זכאיות למענקי איזון הן לאו דווקא חזקות, הן עובדות קשה על מנת להעניק שירותים לתושבים שלהן. בזכות מענקי האיזון, ההכנסות העצמיות פר תושב בירוחם גבוהות מתושב ראשון לציון. מספרית, יש יותר מסכנים בתל אביב מאשר בדימונה או בירוחם".

"אני לא קיבלתי כלום מהמדינה. אני גובה ארנונה גבוהה יחסית מהתושבים שלי ומתנהל נכון. ברור שלמיקום במרכז יש יתרון ושתפקידה של מדינת ישראל ליישב את כל ערי הארץ, ולכן אני מסכים שיש להעניק הטבות לרשויות בפריפריה, אבל אני עובד קשה ורוצה לעמוד בכוחות עצמי. אל תיקחו ממני ואל תפריעו לי".

לדעת ברודני, התוספת למענקי החינוך של הרשויות החלשות צריכה להגיע מתקציב המדינה. "מדינת ישראל לא יכולה להתחמק מהאחריות שמוטלת על כתפיה, היא לא יכולה להגיד שהיא לא מעלה מסים ובעצם לקחת מהתושבים שלנו מס נוסף. כלומר במידה ויפחיתו לגבעת שמואל את מענקי החינוך, על מנת לספק את אותה רמת שירותים יהיה עליי לקחת את התקציב החסר מהארנונה של התושבים. לא יעזור אם יתנו לנו זמן להיערך לזה, אין לנו מקורות הכנסה חלופיים".

"מתייחסים לערים כעסק"

"ב-20-30 השנים האחרונות המדינה מתייחסת לערים כאל מיזם עסקי ולא כאל מקום שחיים בו בני אדם", אומרת אבירמה גולן, מנהלת המרכז לחקר העירוניות הפועל בבת ים. "השיטה הניאו-ליברלית מניחה שמי שמצליח לפרנס את עצמו הוא מוצלח ומי שלא מצליח הוא כישלון. זו גישה לא מפותחת וגם לא דמוקרטית. המדינה נותנת אותו סכום לכל ילד ואילו הרשויות החזקות מכפילות סכום זה בעוד שלרשויות החלשות אין כסף להוסיף. התוצאה היא שבמקום העדפה מתקנת, נוצרת אפליה שמעמיקה את העוני".

בנוסף, מציינת גולן, כי במקומות מסויימים יש לבחון מחדש את חלוקת המשאבים בין הרשויות ולדאוג לצדק חלוקתי. "במקרים כמו עיר הבה"דים, למשל, לא ייתכן שרק רשות אחת תהנה מההכנסות והרשויות השכנות לא יקבלו כלום. מדובר באזרחי אותה מדינה ולא בתחרות בין עסקים בשוק חופשי. מסיבות היסטוריות, יש ערים שהתאפשר להן להתפתח כלכלית טוב יותר מערים אחרות. לכן, במקום ליצור קטטה בין הערים, על הממשלה לקחת אחריות ולהחליט על חלוקה צודקת".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.7% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נשיא איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן: "ישראל ניסתה להתנקש בי בזמן פגישה"

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס