גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה סוד ההצלחה של "הרווק" שמגיעה לעונתה ה-20?

בינואר הקרוב יחל שידור העונה ה-20 של תוכנית הדייטינג ריאליטי של רשת ABC ■ הסדרה מצליחה לקרוץ למפרסמים תוך שהיא מתאימה את עצמה לעידן הקלטת התוכניות והרשתות החברתיות

פרחים נובלים. סדרת הטלוויזיה "הרווק", לעומת זאת, פורחת גם אחרי 10 שנים.

סימנים מוקדמים מראים שגם עונת הטלוויזיה הנוכחית של רשתות השידור בארה"ב תהיה מאתגרת. למרות שיווק מאסיבי של תכוניות בפרופיל גבוה כמו "Scream Queens" ברשת פוקס ו"החבובות" ב-ABC, קשה מתמיד להשיק סדרה חדשה, ועוד יותר קשה לשמור על קהל הצופים עונה אחרי עונה.

זה הופך את הצלחת "הרווק" ב-ABC, שתתחיל בינואר את עונתה ה-20, למהדהדת. לא רק שתוכנית הריאליטי של דייטינג מחזיקה מעמד, אלא שיכול להיות שהיא עוד יותר רלוונטית ממה שהייתה לפני 10 שנים.

כשהוורד הראשון הושט למתמודדת המודחת הראשונה בספטמבר 2002, מארק צוקרברג רק התחיל את לימודיו במכללה. לא היו דברים כמו טוויטר, פריסקופ או סנאפצ'ט. נטפליקס התעסקה רק במשלוחי DVD לבתים פרטיים, ו-TiVo היה בחיתוליו. אם החמצת פרק בתוכנית האהובה שלך, היית צריך לחכות לשידור חוזר של כל הסדרה/תוכנית, או לוותר.

מאז שהלימוזינה הראשונה חנתה באחוזה של "הרווק", ושני תריסרי נשים התחרו על ליבו של גבר אחד, התחוללו שינוי סייסמי באופן הצריכה של תוכני בידור והתפוצצות בכמות תוכניות המקור הזמינות.

כל זה הופך סדרות טלוויזיה מתמשכות ואת הזכיינות שמתפתחת סביבן, "Franchise" בלעז, ל"אנומליה מוזרה בטלוויזיה", אומר המנחה כריס הריסון, שליווה את התוכנית מתחילתה. "בדרך כלל תוכנית מוצאת קהל, ואחר כך הקהל מתבגר, והקהל הצעיר לא חושב שהיא מגניבה", הוא אומר.

שיאי טוויטר חדשים בכל פרק

האופי ה"חברתי" המולד של הסדרה, הופך אותה למשכנעת יותר לצופים ומפרסמים - עד כדי כך ש-ABC משדרת עוד שתי גרסאות של הסדרה בכל שנה - "הרווקה" ו"הרווק בגן עדן".

"בזמן שכל התוכניות ממשיכות להישחק בגלל פיצול מוגבר", 'הרווק', כמו 'הישרדות', יכולה לפרוח בנוף מעורב של צפייה בזכות העובדה שהסדרות הללו בנויות לשיחות בזמן אמת ומדיה חברתית, מה שבהחלט עוזר לטפח את המותג", אומר בילי גולד, סמנכ"ל למחקר תוכניות ב-Amplifi U.S מקבוצת Dentsu Aegis Network.

"הרווק" הולידה ליגות משחקי פנטזיה, משחקי שתייה ומסיבות צפייה משותפת ברחבי ארה"ב. יש תשדיר פרסומת של פרוגרסיב, שהוא פרודיה על התוכנית. האתר גרנטלנד (שנסגר בינתיים) של ערוץ ESPN אפילו הציע פודקאסט שנקרא "הסיבות הנכונות", שניתח באובססיביות את הסדרה (הכותרת מתייחסת לכך שהמתמודדות מתלוננות על כך שיריבותיהן הגיעו לתוכנית "מהסיבות הלא-נכונות").

כמעט כל תוכנית בסדרה רושמת שיא מדרוג טוויטר של נילסן לשעת לילה. פרק הסיום של "הרווקה", למשל, ששודר באחרונה, הניב 352 אלף טוויטים שנצפו על-ידי 4.6 מיליוני משתמשים.

ABC מכנה את מעריצי הסדרה הבלתי-מתעייפים "אומת הרווקים", וזו קבוצה שמפרסמים להוטים להגיע אליה. "התוכנית נראית היום קורצת יותר למפרסמים, מכפי שהיא הייתה נניח לפני חמש שנים, בגלל המדיה החברתית", אמר ניל ונדטי, סגן נשיא להפעלות וידיאו בזניט. "רק לעתים נדירות רואים כזו תהודה של תוכנית. אם אתה מצייר עקומת פעמון, שמראה את העניין של מפרסמים, היא מתחילה מכלום, מזנקת במהירות עם המדרוג הראשון, יורדת קצת בהמשך, וכשהמדיה החברתית נכנסת לתמונה - מזנקת שוב לגובה חדש".

בסיכום כללי, "הרווק" בגרסאותיו השונות הכניס ל-ABC סך של 187.3 מיליון דולר בפרסומות בעונת 2014-2015, לפי חברת קנטר מדיה - ירידה מ-212.5 מיליון דולר בעונת 2012-2013, אבל עלייה גדולה מ-111.3 מיליון דולר בעונת 2007-2008.

הצופים הזדקנו, אך גם התעשרו

זה לא אומר ש"הרווק" לא סבל משחיקת מדרוג. מהעונה ה-14 קיימת שחיקה מתמדת במספר הצופים, שרואים את התוכנית בשידור חי או באותו יום. המדרוג הנוכחי נמוך בהרבה מהשיא של יותר מ-14 מיליון צופים בממוצע בעונה השנייה. גם הגיל החציוני של הצופים עלה משמעותית, מ-45 בשנת 2006 לכ-53 השנה.

"הרווק" ספגה גם את הביקורת המקובלת, מההיעדר הבולט של רבגונות אתנית-גזעית עד שאלות עד כמה התוכנית באמת "אמיתית". הבעיות הללו ורבות אחרות תוארו השנה בסדרת הקריקטורה-דרמה "UnReal" של חברת ההפקות Lifetime, שאחד מיוצריה היה מפיק לשעבר של "הרווק".

בגרסה המתוסרטת והמוגזמת של Lifetime רואים את המפיקים עושים הכול - מדאגה לכך שהמתמודדים או המתמודדות יהיו שיכורים עד טיפול בתרופות שהם מקבלים; אבל כל זה לא הפריע לגרעין הקשה של "אומת הרווקים" להמשיך לצפות בתוכנית בדבקות. בארבע העונות האחרונות ממוצע הצפייה היה קצת מעל 8 מיליון צופים וצופות. ולמרות שהצופים הזדקנו ללא ספק, הם גם הפכו לאמידים יותר. ההכנסה החציונית שלהם עלתה בכ-10,000 דולר בשנה בעשור האחרון.

"יש יציבות של מדרוג", אומר דרסי בואו, סגן נשיא למדיה בחברת סטארקום. "כמפרסם, אתה יודע מה אתה הולך לקבל בכל שבוע".

"לא פוחדים לספר לכם דברים"

הטכנולוגיות והפלטפורמות החדשות לא שינו מהותית את התוכנית. "אף פעם לא נשנה את המתכון של הפורמט. תמיד יהיה טקס נתינת הוורד (למתמודדת המודחת), תמיד יהיו דייטים של אחד על אחת ודייטים בעיירה שלהם", אמר רוברט מיילס, סגן נשיא בכיר לסדרות חלופיות, מיוחדות ותוכניות לילה בחטיבת ABC בידור.

"שאלת מיליוני הדולר והתעלומה בעולם הטלוויזיה היא איך אתה משתמש במדיה החברתית" אמר הריסון. "איך אתה מיישם את זה ומתרגם את זה לכסף? זה באמת קשה, אבל לנו זה קרה באופן טבעי. זו במאה אחוז ההגדרה של קמפיין ויראלי. וזה קורה מעצמו. כשאתה מנסה להנדס דבר כזה, זה לא אותנטי ומרגיש מזויף".

אבל גם המפיקים וגם ABC מתערבים ב"שיח" החברתי. הריסון עצמו משגר טוויטים יחד עם יתר אנשי אומת הרווקים במהלך התוכנית, ובהחלט עוזר שמתמודדים שהודחו, שצברו בסיס של מעריצים, משתתפים בחוויית הטוויטים.

המדיה החברתית יצרה גם כמה אתגרים, בייחוד במובן של שמירה על פרטי עלילה של עונת שידורים קרובה בסוד. כמעט בלתי אפשרי למנוע הופעת תצלומים מהדייטים של המתמודדים בטוויטר, או מישהו שמעלה תמונה של אחד המודחים בטיסה חזרה הבייתה.

"אנחנו לא פוחדים לספר לכם דברים", אומרת ג'יל גרשמן, סגנית נשיאה לקומדיות וסדרות חלופיות ב-ABC בידור, שעזרה בהשקת "הרווק". "אנחנו מכניסים את הצופים לסיפור. אנחנו חופשיים יותר ופתוחים לציבור. אנחנו נספר לכם שמישהו הולך הביתה. העניין הוא איך הוא מודח, יותר מאשר הדחה עצמה".

מיילס אומר, שכאשר "הרווק" התחיל את שידוריו, הוא לא ידע אפילו לשגר הודעת טקסט, אבל כעת הרשת מאמצת את ההזדמנות ליצור קהילה דיגיטלית תוססת. "יש לזה פוטנציאל להישאר איתנו לעתיד בלתי מוגבל", אומר מיילס.

הרווק במספרים

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"