גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צובעים את המטרופולין בירוק: "השטחים הפתוחים בערים הם אתגר"

שטחים פתוחים ירוקים הם חלק בלתי נפרד מכל עיר או מטרופולין ■ בוועידת עכו לעירוניות יערך דיון בשילוב נכון שלהם במרקם העירוני ובתרומתם לאיכות חיים בת קיימא בערים

פארק בעיר/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פארק בעיר/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף ועידת עכו לעירוניות

אחת המגמות הברורות של העשורים האחרונים, ויש להניח כי היא רק תמשיך ותתחזק בעשורים הבאים, היא תופעת העיור. בישראל, כמו במקומות שונים בעולם, השכילו להבין כי יש יתרון רב לערים גדולות המספקות שלל שירותים לתושבים, כאלו המהוות מטרופולין אחד גדול, המחליפות את הכפרים הקטנים ואת יישובי הספר המרוחקים זה מזה. הערים במתכונתן המודרנית, אמורות לספק לתושבים את כל צרכיהם, ובה בעת לשמור על איכות הסביבה, ולדאוג לחיים ברי קיימא - דהיינו, להגן ככל הניתן על המשאבים הקיימים בהן.

בהקשר לכך עולה שאלת המפגש בין העיר הבנוייה למרחבים הפתוחים הירוקים שתידון במושב "בין עיור לייעור - חיים חדשים בערים" בוועידת עכו לעירוניות שתערך בין ה-17-19 לנובמבר: האם ניתן לשלב בין עיור מוגבר, מבנים צפופים ובניינים שיעמדו בביקוש העולה לדיור, לשטחי טבע, פארקים ויערות? כיצד עושים זאת נכון, ואיפה ניתן לראות זאת בארץ?

"93 אחוז מהאוכלוסייה בישראל, חיים בישובים עירוניים והשטחים הפתוחים בהם מהווים אתגר", אומרת גילת לווינגר, ראש תחום תכנון נוף במשרד הבינוי והשיכון. לדבריה, "משרד הבינוי והשיכון מלווה תוכניות כבר משלב השיווק והתכנון. אנחנו פועלים מול עיריות ורשויות, כאשר אנחנו אחראים על פיתוח של סביבת מגורים ולא רק על בניינים, הכוונה היא גם לקידום תכנון כבישים והתחדשות עירונית בכלל. לכן יש לנו נקודת מבט רחבה בפעילות עם צוותי המתכננים".

- מה חשיבותה של סביבת המגורים ולמה התכנון המוקדם כל כך חשוב?

"התכנון הנדרש לשטחים פתוחים בערים שונה במגזר הכללי, בחרדי, ובערבי; הוא שונה בפריפריה ובערי המרכז. שוב אדגיש שזו סביבת מגורים - ולכן, כשמדברים על שטחים פתוחים או שצ"פ, כלומר שטח ציבורי פתוח כמו גנים ופארקים, אנחנו מדברים על המרחב החשוב שבין הבניינים - כל המקומות שבהם יש חיי שכונה ויש יחסי גומלין בין התושבים. סביבת המגורים חשובה כי היא המפגש עם הטבע, והוא תורם להתארגנות קהילתית טובה. לכן חשוב שזה יבוצע נכון, שתהיה מערכת גומלין בין הפנוי לבנוי".

עם זאת, לווינגר מזכירה שמדובר באתגר, מאחר שתמיד ישנם אילוצים ומגבלות. זה קורה בעיקר כשמתכננים בעיר קיימת וותיקה, לעומת עיר חדשה בה יש יותר חופש תכנוני. מאידך, יש לזכור, שבעיר חדשה יחסית, לוקח זמן מה עד שנוצר מרקם עירוני של ממש וחיי קהילה.

תכנון מולטי-דיסציפלינארי

אתגר נוסף הקיים בערים ובשילוב שלהן עם שטחים פתוחים וטבע, הוא זה הטופוגרפי. כך, תכנון עיר הממוקמת באזור הררי, שונה מעיר הנמצאת על שטח שטוח. "כל זה מתכתב עם איכות הסביבה", מסבירה לווינגר, "ככל שיש יותר נגישות ותכנון שמותאם לטופוגרפיה, כך המרחב העירוני יהיה מזמין יותר".

ובאשר לפארקים העירוניים, אלה חשובים לא רק בכדי להעניק לתושבים תחושת "כפריות עירונית" שתפצה על האורבניות, יש להם גם שימושים נוספים. "הם מנקים את האוויר" מזכירה לווינגר, "הם משמשים תשתית לניהול נגר - כלומר כאשר יורד גשם באמצעות שטחי הטבע ניתן להזרים מים לשטח פתוח, כך שהם יחלחלו בהדרגה לקרקע. בדרך זו השטחים הפתוחים גם מסייעים להוריד את העומס, אותו ראינו בגשמים האחרונים. שטח פתוח גם יכול להיות חלק ממערך ניהול המים בעיר, היא מדגישה.

עוד היא מוסיפה כי שטחים כמו פארקים הם בעלי תרומה נפשית ובריאותית, בין היתר באמצעות ספורט ושבילי אופניים. "כשאנחנו במשרד מתכננים שכונות אנחנו דואגים לשילוב אוכלוסיות שונות: גם לאלה שמטיילים עם הכלב, גם לקשיש עם המטפלת וגם לחובבי ספורט. אנחנו בודקים לעומק את השימוש בעצים, לא רק בפארק, אלא גם ברחוב: אנחנו מוודאים שברחובות יש מקום לעצים לרוחב ולעומק, ושכל התשתיות יתאימו לבורות שתילה".

"בבסיס העבודה שלנו", היא מסכמת, נמצא תכנון מולטי-דיסציפלינארי; כאשר מתכננים שכונה אי אפשר להסתפק רק באדריכל או במתכנן כבישים. תכנון יעיל דורש צוות תכנון הכולל גם אדריכל, גם מתכנן נוף, מתכנן כבישים, הידרולוג, שמאי, ובהתאם לצורך גם ייעוץ אקולוגי".

שטחים פתוחים שווה איכות חיים

"אנחנו חושבים שאיכות חיים עירונית שומרת על השטחים הפתוחים", מסכים פנחס כהנא, מנהל מחלקת התכנון היוצא של קק"ל, שישמש כיו"ר מושב "עיור וייעור" בוועידה. "אם העירוניות לא תהיה מספקת, נראה פירבור, שזו מגמה שהיא בעצם נגד שטחים פתוחים, וזה מתרחש כשאיכות החיים לא טובה. זה קרה בדרום הארץ כשלצד באר שבע קמו ישובים, כיוון שאיכות החיים אז לא הייתה משביעת רצון דיה".

כהנא מסכים גם הוא כי יש חשיבות רבה לשטחים פתוחים בערים, ולו רק בגלל הצורך באיכות חיים גבוהה, לדבריו קק"ל אף פועלת לקדם את הנושא: "בנגב, כחלק ממדיניות הסיוע לפריפריה החלטנו להקים פארקים עירוניים. האדריכלים של קק"ל פעלו לסייע לישובים בדרום כמו דימונה ואופקים, והקימו בהם פארקים. ההצלחה הגדולה שלנו הייתה בחידוש האזור של נחל באר שבע שבעבר סבל מהזנחה. לקח זמן רב לנקות את השטח, והיום המקום נראה אחרת - הקימו שם אמפיתאטרון, כרגע עובדים על הקמת אגם מים. הביקוש לדירות עלה באזור הזה". כהנא מזכיר שגם במרכז, הפארקים העירוניים הם בעלי חשיבות מכרעת: "הפארקים בתל-אביב הם מטרופולינים. הם לא משמשים רק את העיר, אלא גם את הסביבה.

למסלולים וליערות יש חשיבות בריאותית. בראש העין, ביוקנעם, היערות היו פעם 'חצר אחורית' - לשמחתנו, בהמשך הבינו שזה נכס בעל ערך מוסף לעיר. דבר נוסף - יש חשיבות עצומה לצל עירוני. הוא זה שמאפשר לנו לטייל ברחוב, ובמקביל גם קולט אבק, מנקה את האוויר וכמובן מעניק שפע צל ועוד", מזכיר כהנא.

ענת גולד, מנהלת מחלקת התכנון הנכנסת של קק"ל מחזקת את דבריו של כהנא ומוסיפה: "לצד המאמץ של קק"ל בניהול שטחים פתוחים ושטחי יער, אנו פועלים במרחב העירוני כחלק מהרצון לחזק את הערים ולאפשר פעילויות פנאי ונופש וליצור סביבה ירוקה עבור התושבים. קק"ל פועלת בסביבה העירונית על ידי שיקום נחלים עזובים ושטחים נטושים והחזרתם לשימוש ציבורי".

להטמיע את הטבע בשיטות שונות

דיויד מדוקס, מייסד ועורך כתב העת The Nature of Cities Principal , שייקח אף הוא חלק במושב המדובר, סבור גם הוא כי לטבע יש תרומה אקולוגית חשובה מאוד לערים, אולם הוא מאמין שאין דרך אחת טובה לשילוב בין הטבע לאורבניות. "לערים שונות יש אתגרים שונים, ולכל אחת יש להתאים את זו שמתאימה לה", הוא מסביר, "אם הייתי צריך לתת המלצה אחת ברורה, הייתי מנסח זאת כך: הטמיעו את הטבע בחיי היומיום, בשיטות שונות, בין אם הן בסדר גודל קטן או גדול'.

- פארקים עירוניים, ואפילו יערות מקומיים, הם שילוב נכון של טבע ואורבניות?

"ללא ספק. אני מרחיב מעט את משמעות המונח 'פארקים' ו'יערות'. הפארקים בגדלים השונים מאפשרים גישה לכמות משתנה של אנשים, יערות טובים לערים וכמותם גם העצים המפוזרים ברחובות לאורך המבנים".

- מה צריכה להיות מידת מעורבותם של התושבים בקבלת ההחלטות לגבי מבנה עיר מגוריהם?

"למי העיר שייכת? האין זו העיר של התושבים? לא רק שהם צריכים להיות מקבלי החלטות, עליהם גם להיות שחקני מפתח בתהליך. ואני מדבר על יותר מאשר תהליך בחירות. השתתפות אמיתית בתהליך היא המפתח. איך נראית העיר, או השכונה שהתושבים היו רוצים? את זה צריך לשאול אותם, להכניס אותם לתהליך, ואז לפעול בהתאם לרצונותיהם, ולא להשתיק אותם באמצעות טענה של 'ידע מקצועי'".

- כיצד להערכתך יראו ערי העתיד?

"זה כבר תלוי בקבלת ההחלטות שלנו. אני מקווה שהן יהיו גמישות ומקיימות. לתחום הירוק יש תרומה גדולה בהגשמת המטרות האלו. היום רבות מהערים הגדולות אינן מנהלות אורח חיים מקיים. אבל יש גם ערים חדשות, ההערכה היא שכ-60 אחוזים מהערים שיתקיימו בשנת 2030 עדיין לא הוקמו. זה אתגר עצום, ומאידך זו גם הזדמנות. חשוב שבערים החדשות לא נחזור על טעויות שעשינו בעבר".

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בוול סטריט; טסלה נופלת בכ-7% בעקבות הכרזת מאסק על הקמת מפלגה חדשה

הנאסד"ק יורד בכ-0.6% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: בבית הלבן דנו לאחרונה בתוכנית הגירה מרצון מעזה

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע● נשיא איראן טוען שישראל ניסתה להתנקש בו ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק