גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הדירות אינם גזירת גורל

מה בכל זאת עשוי להביא לירידת מחירי הדירות בשנים הקרובות?

דירה בת 5 חדרים בחדרה, ברחוב אחד העם במרכז העיר / צילום: תמר מצפי
דירה בת 5 חדרים בחדרה, ברחוב אחד העם במרכז העיר / צילום: תמר מצפי

מדד מחירי הדירות עלה בשש השנים האחרונות ב-80% בממוצע. אם בתחילת 2009 נדרשו 119 חודשי עבודה כדי לרכוש דירה בת ארבעה חדרים במרכז הארץ, כיום נדרשים לכך כ-150 חודשי עבודה, שכן מחירי הדירות עלו בשעה שהשכר הממוצע במשק עלה אך במעט. 150 חודשים לרכישת דירה? לא מדויק. מדובר באנדרסטייטמנט ענק, שכן החישוב הזה מניח, כנראה, שהבן-אדם לא אוכל, לא שותה, לא מתקשר, לא משלם ארנונה, לא משלם מס-הכנסה, בקיצור - לא נושם.

לא מעט סיבות חברו יחד כדי לייצר ולתדלק את מחירי הדירות בשנים האחרונות.

הריבית הנמוכה מאוד - בין היתר בפיקדונות בבנק, שהביאה אנשים למסקנה שכדאי לקחת חלק מהכספים שמונחים בחשבון ללא תשואה, ולהשקיע אותם ברכישת דירה; האפשרות ליטול משכנתא - בשיעור ניכר מערך הנכס ובריבית נמוכה מאוד לטווח ארוך, הן בהלוואה בריבית קבועה והן בהלוואה בריבית משתנה; הרצון לייצר שכ"ד - מקור הכנסה "קבוע ויציב" שיחזיר את המשכנתא ועוד משאיר כסף; הרצון בבעלות על נכס יציב ("4 קירות") - והחשש מנכסים פיננסיים ("ניירות") שערכם עשוי לעלות ולרדת במהירות (טראומת משבר 2008); מדיניות מיסוי מקילה - גם אם הטלת המסים הוחמרה מעט לאחרונה, היא עדיין מקילה יחסית למיסוי בשוק ההון; צורך אמיתי במגורים (ביקוש לדירות) - שלא "פגש" היצע מספק בגלל מחדלים מתמשכים של הממשלה ורשות-מקרקעי-ישראל; אמונה מיסטית שהמחירים "יכולים רק לעלות" - "מה שהיה הוא שיהיה", ולכן כדאי לרכוש היום, לפני שיהיה יקר יותר מחר; הון שחור - ש"מולבן" דרך רכישת דירות על-שם בני משפחה אחרים; גידול במספר המשקיעים היהודים מחו"ל - בשל אנטישמיות ו/או סיבות אחרות.

מבין שלל הגורמים האלה שניים בולטים במיוחד בהשפעה שלהם על שוק הדיור:

האחד - הריבית הנמוכה עד אפסית, שיש לה תכונה "מוזרה". היא מנפחת את הערך ומעלה את המחיר הן של נכסים פיננסיים, דוגמת מניות, והן של נכסים ריאליים - דוגמת קרקעות ודירות.

השני - והעיקרי, בעיית ההיצע. ההיצע הנמוך יחסית לביקוש נבע ונובע משורה של החלטות שגויות של ממשלות ישראל בשנים האחרונות; ומשורה ארוכה של חסמים ביורוקרטיים ואחרים שגורמים להתארכות משך הבנייה, למחסור בכוח-אדם מקצועי ולאי-וודאות של הקבלנים, שכולם מייצרים עליית מחירים.

אמרנו אמנם חסמים רבים - אבל יש גורם מרכזי אחד "בשרשרת המזון" הזו, שבעבר קראו לו "מינהל מקרקעי ישראל", וכיום שמו החדש הוא "רשות מקרקעי ישראל" (רמ"י).

מגמת עליית המחירים צפויה לכאורה להימשך ולהימשך, שכן הריבית הנמוכה בפיקדונות לא צפויה לעלות "מחר בבוקר", וגם הריבית הנמוכה על משכנתאות לא צפויה להתייקר מאוד בטווח הקרוב. האנטישמיות באירופה לא "הולכת" להיעלם, ונראה כי גם המיסוי המקל על הנדל"ן יחסית לאפיקי השקעה אחרים, לא עומד להשתנות.

ואם לא די בכך, אז נוסיף לזה את "תחושת העושר" של המשקיעים, את העובדה שאוכלוסיית ישראל צעירה מאוד, מה שמבטיח ביקוש לדירות לאורך זמן, את שיעורי הגירושים הגבוהים (ואז, צריך שתי דירות), את ה"עובדה" שאין די קרקע, והנה לנו "גזירת שמיים" לעלייה בלתי פוסקת במחירי הדירות.

האומנם זו גזירה משמים? לא ממש.

בכל עשור בששת העשורים האחרונים, היו שלוש-ארבע שנים של ירידות במחירי הדירות. מתקשים להאמין? פנו לנתוני הלשכה-המרכזית-לסטטיסטיקה, או אם תרצו לשנים -1997-2005, שבהן ירדו מחירי הדירות באופן ריאלי בין 25% ל-40%. כן, כולל בת"א, "מנהטן" הישראלית.

נכון שמחירי הדירות בישראל עולים לאורך זמן, אבל שיעור העלייה שלהן הוא צנוע - ובימים כתיקנם הוא אף נמוך ממה שמעניקות איגרות-חוב צמודות למדד המחירים לצרכן, אבל לא כיום. ובכלל, באופן כלכלי טהור, בלי להכניס שיקולים אחרים שהם בעיקרם פסיכולוגיים-אמוציונליים, עדיף, לאורך זמן, לשכור דירה מלקנות דירה.

העלייה במחירי הדירות מ-2005 ועד 2015 נחלקת לשתי תקופות. מ-2005 ועד ראשית 2009, העלייה הייתה בגדר תיקון לירידה של השנים הקודמות; ומ-2009 ועד היום, העלייה הייתה נסיקה שגרמה לסטיית מחירי הדירות מהתוואי הרגיל של העלייה, מאז שנות ה-60 ואילך.

אז מה בכל זאת עשוי להביא לירידת מחירי הדירות בשנים הקרובות? ישנם שלושה גורמים-תרחישים שיכולים לגרום לכך בלי התערבות ממשלתית כלשהי.

1. עלייה מהותית בריבית לטווח קצר (פק"מ) ובריבית לטווח ארוך (משכנתא).

כל בר-דעת מבין, שאף שייתכן שהריבית הנוכחית של בנק ישראל תישאר פחות או יותר בעינה בשנה-שנתיים הקרובות, היא לא יכולה להחזיק מעמד לאורך זמן במובן של הטווח הארוך. ומכיוון שההחלטה לרכוש דירה היא החלטה כבדת משקל וכסף, וזוהי החלטה לטווח ארוך מאוד, הרי שמה שקובע זה לא מה קורה היום, אלא מה יקרה "מחר" או "מחרתיים". גם אם נניח שהריבית תישאר ברמות נמוכות מאוד בעשר השנים הקרובות, צריך להבין, שזה יקרה רק אם המשק העולמי והמשק הישראלי ייקלעו למיתון ממושך וכבד, ואז אנחנו מגיעים לתרחיש השני.

2. מיתון במשק מלווה באבטלה כבדה.

המשק הישראלי מצוי כיום בהאטה מסוימת, אך לא במיתון, שמשמעו ירידה בתוצר. אם חלילה ניקלע למיתון, ברור שמחירי הדירות ירדו מאוד. באווירה של מיתון ושל אבטלה גדולה וגוברת, הביקוש והתיאבון לרכישת דירות יורדים דרמטית, והצורך לממש דירות גדל, כך שמשוואת הביקוש-היצע משתנה לחלוטין.

3. ירידה בכוח הקנייה.

גם בלי מיתון, כוח הקנייה שלנו במונחי דירות נשחק דרמטית בשנים האחרונות. אם בתחילת 2009 היה "ישראל ישראלי" זקוק ל-X משכורות כדי לרכוש דירת ארבעה חדרים בראשל"צ, כיום הוא זקוק לעבוד לפחות 30% יותר כדי להגיע לרכישת דירה.

ואם אתם שואלים - אז איך זה שדי הרבה זוגות צעירים שעבדו שנתיים-שלוש בלבד, מסוגלים לרכוש דירה, חפשו את התשובה אצל ההורים. תרבות המשפחה הישראלית היא, שההורים מסייעים לילדים לרכוש דירה. אבל הבעיה היא שלא רק יכולתם של הזוגות הצעירים לרכוש דירה נשחקה, אלא גם יכולתו של דור ההורים נשחקה, והיא צפויה להישחק אף יותר כתוצאה מהעלייה בתוחלת-החיים ובשנות הפנסיה שהן הרבה יותר ארוכות.

קיצורו של עניין, כאשר מחירו של נכס כלשהו סוטה מתוואי ההתנהגות הנורמלי שלו, כפי שקרה למחירי הדיור, וזה נובע מסיבות זמניות, ולא מבניות, הוא חוזר כעבור זמן לתוואי. ובלשון בורסאית: "What goes up must go down". זה נכון לשוק המניות וזה נכון גם לשוק הדירות.

האם הממשלה צריכה לתת לכוחות השוק לגרום באמצעות אחד התרחישים האלה לירידה במחירי הדירות? התשובה היא לא. המדינה אינה יכולה להמר בנושא רגיש וקיומי כזה. עליה לעשות מעשה, ויש מה לעשות. ועל כך במאמר הבא.

הכותב הוא יו"ר מיטב דש השקעות

עוד כתבות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים