גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמיכה תקציבית קצרה

מחאת הטבות המס מובנת, אך בטווח הארוך היישובים יאלצו לקבל את חוקי המשחק

אחרי דיונים ומאבקים אינספור, אישרה ועדת הכספים את רשימת 403 היישובים שיקבלו הטבות מס גיאוגרפיות משמעותיות. תהליך אישור המתווה לא עבר בקלות - תושבי וראשי ערים, בעלי מפעלים, עסקים ותעשיינים רבים, בעיקר מצפון המדינה, יצאו יחדיו להפגין נגד המתווה החדש, בטענה כי הוצאתו אל הפועל, והוצאתם אל מחוץ למפת היישובים הזכאים להטבת מס, יגרמו לתוצאות הרסניות שיהיה קשה לאמוד, בהווה ובעתיד.

מפת ההטבות הסופית נסוגה בחלק מן המקרים מביטול הטבות לאזורים מסוימים, אך הקו הכללי - של הפחתה מבוקרת ומצומצמת של הטבות באזור צפון הארץ, בצל הרחבה כללית של תקציבי ההטבות, בעיקר בדרום ובגדה המערבית - נשמר.

שני קריטריונים עיקריים מוזכרים כאשר עולה השיח בנושא. האחד, הצדקה במתן הקלות מס לאזרחים המתגוררים ביישובים המצויים באזור בעל סיכון ביטחוני גבוה, שהרי למדינה יש אינטרס לא לאפשר לטרור ולפעולות תגמול ביטחוניות להדיר אזרחים מאזורי גבול ומאזורים רגישים. השני, הרצון לעודד תעסוקה והתיישבות ביישובים פריפריאליים מרוחקים, מחוסרי הזדמנויות תעסוקתיות מגוונות.

אלא שבמציאות הישראלית של היום אזורי הסיכון הביטחוניים היטשטשו. בשנים האחרונות הפך עוטף-עזה לאזור מסוכן בהרבה מהגליל העליון והמערבי. אזרחי מערב ירושלים סובלים מיותר אירועים ביטחוניים מאשר תושבי בית שאן.

בנוגע לפיתוח ולטיפוח יישובים פריפריאליים, גם כאן התשובה לא פשוטה. אמנם המדינה רוצה וצריכה לעודד פיזור של אוכלוסייה, מרכזי מגורים ותעסוקה מעבר לגוש דן; ואמנם הטבת מס היא כלי משמעותי שיש בידי המדינה לעשות כן; ונכון, אפשרויות התעסוקה בערד ובנהריה פחותות מאשר בתל-אביב, אבל היכן בדיוק עובר גבול ההגדרה של "פריפריה", כאשר הוא יורד מהשיח הפוליטי לקונקרטיות המגבילה של עולם המס, שבה כל קו שנמתח עולה כסף? בערבה, בירוחם או בדימונה? בקריית שמונה או בשלומי?

כמעט כל מדינת ישראל נמצאת היום תחת איום ביטחוני כלשהו, ממטולה עד אילת. בין שברקטות, בין שבסכינים, ובין שבאמצעים אחרים. האיום ועוצמתו משתנים, אבל קיימים. מעבר לזה, רוב שטח המדינה הוא פריפריאלי, לאור מוקדי התעסוקה המוגבלים מאוד הפזורים בישראל. כשיוצאים מנקודת-הנחה זו, ואם מסכימים שיש הצדקה להטבת מס גיאוגרפית כלשהי, ברור שאי אפשר להחיל את כל האזורים הנ"ל תחת הטבות המס - כי למדינה פשוט אין מספיק כסף לכולם. אז איפה עובר הגבול?

על המדינה להגדיר מראש מה סכום המקסימום שניתן להקצות, תקציבית, כהטבת מס גיאוגרפית, וממנו לגזור לאחור את מפת הסיכונים והתעדופים האזוריים. אסור להשאיר את שאלת היקפי ההטבות למו"מ פוליטי, ללחצים, לשינויי חקיקה נוספים, ולא ליד המקרה. אלא לדאוג לסכום קבוע, שהדיון הפוליטי יתנהל על התעדופים המשתנים בתוכו, ולא תוך הנחה שניתן להרחיב את הסכום לאחר מעשה, על-חשבון תקציבים אחרים.

לאחר שזה נעשה, ונקבעים היישובים הזכאים להטבה, יש לציין ולהבהיר בצורה ישירה, ברורה ונהירה כי הטבות הניתנות ליישוב כלשהו אינן הטבות לצמיתות, אלא משתנות בהתאם לצרכים חברתיים, כלכליים, ביטחוניים ועוד. מה שהיה נכון לפני 20 שנה, לא נכון להיום, ואם בעבר לדוגמה יישובי הגליל המערבי התנהלו ברמת סיכון ביטחוני המזכה אותם בהטבות מס; היום - אזורים אחרים מאוימים יותר.

האם הפחתת הטבות מהצפון, והעברתן לדרום וליהודה-שומרון מוצדקת? אם נשפוט על-פי שני המבחנים לעיל - סיכון ביטחוני ואטרקטיביות המגורים באזורים אלה בצל הטרור, וההיבט הפריפריאלי-תעסוקתי - תחת שמיכה תקציבית קצרה, ניתן לחלוק על השיקולים בנושא, אך ההחלטה הזו לא מופרכת. השיקולים פוליטיים תמיד, אך כאשר השמיכה קצרה, ואין כימות מספרי כלכלי לסיכון ביטחוני באזור נתון, שינוי מפת האזורים אחת לתקופה הוא כמעט מחויב המציאות.

מחאתם של תושבי היישובים שעבורם הופחתו הטבות המס אמנם מובנת, ובדיעבד אף הייתה אפקטיבית במידה רבה, אך בטווח הארוך, יהיה עליהם לקבל את חוקי המשחק - מפת הטבות מס נזילה, גמישה ומוגבלת מבעבר. מפת הטבות המס החדשה יכולה הייתה להיראות קצת אחרת, אך ביסודה היא מהווה איזון לגיטימי בין המשחק הפוליטי והדמוקרטי לשיקולים הממשלתיים.

הכותב, רו"ח ומשפטן, הוא יו"ר פירמת בייקר טילי ישראל

עוד כתבות

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

יואב גלנט מארח את היועץ לביטחון לאומי של ארה''ב, ג'ק סאליבן / צילום: תקשורת שר הביטחון

גלנט אירח את ג'ק סאליבן: "מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית ברפיח"

שר הביטחון בביקור בבסיס יחידה 8200: "אנחנו יודעים בהרבה מאוד מקרים איך האויב חושב ואיך האויב נערך" • נתניהו נפגש עם ראשי רשויות בצפון, סירב להסביר איך יחזרו התושבים לבתיהם - אבל הבטיח: "הצפון ישגשג" • במקביל, הירי ליישובי הצפון לא נפסק • הותר לפרסום: מ"פ בצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע קשה בהתיקלות עם מחבלים ברצועה • כל העדכונים מכל החזיתות

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

אילוסטרציה: Shutterstock

גם בעברית: ניסינו את המודל הקולי של ChatGPT והעתיד כבר כאן

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות קלות באירופה; המסחר באסיה ננעל בעליות


הניקיי עלה ב-1% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים מחר - מה צפוי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט • אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" • מיטב: "ממליצים להגדיל חשיפה למניות אירופה על חשבון ארה"ב" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את הוראות רשות ניירות ערך, הכוללות הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה המקומית; מדד הבנקים עולה ב-0.5%

מדד ת"א 90 יורד ב-0.5% • סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה