גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נפוצץ את בועת המחירים

תוכניות הממשלה אינן מספיקות. יש הכרח לטפל בו-זמנית הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש

משה כחלון / צילום: שלומי יוסף
משה כחלון / צילום: שלומי יוסף

במאמר הקודם שפורסם ב"גלובס", ציינו מספר תרחישים שעשויים להביא לצניחת מחירי הדיור. אך התרחישים שעשויים לפוצץ את בועת מחירי הנדל"ן אינם פוטרים את הממשלה מחובתה לפעול בלי להמתין עד שכוחות הכלכלה יפעלו את פעולתם - עד שהריבית תעלה בחדות, או עד שהמיתון יתדפק על הדלתות, מה שיבוא קודם. צריך לקחת יוזמה ולעשות מעשה.

במטרה לצנן את עליית מחירי הדירות, ניסו ממשלות ישראל כמה דרכי פעולה, בהן הצהרות בנוסח "פטיש 5 קילו", תוכנית "מע"מ אפס" על רכישת דירות בסכום מסוים, שלא הגיעה למימוש, וטוב שכך, "מחיר מטרה", העלאת מס הרכישה ועוד. לאחרונה, שר האוצר משה כחלון ושר הבינוי יואב גלנט שמים את יהבם על תוכנית "מחיר למשתכן", שיש לה סיכוי טוב להצליח אם תהיה מספיק מאסיבית, אבל עדיין אין די בכך.

כדי לגרום לירידת מחירי הדירות, צריך הרבה יותר מזה, ויש הכרח לטפל בו-זמנית הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש.

אף שהנתונים על מגמת מחירי הדירות שפורסמו לאחרונה אינם חד-משמעיים, ישנם כמה סימנים המעידים על התייצבות במחירים, הן במישור ציפיות הקבלנים והן במישור כוונות הצרכנים לרכישת דירות.

הצעדים לטיפול בהיצע

כאשר דנים בנושא של ההיצע בתחום הדיור, הטענה הנשמעת מיד היא ש"אין די קרקע", וה"מדייקים" יותר מוסיפים: "אין די קרקע באזורי הביקוש". הנה לנו עוד אחד מן המיתוסים שענף הנדל"ן מלא בהם.יש קרקע די והותר, וכן - גם באזורי הביקוש, כולל בתל-אביב.

ראשית, ניתן להגדיל באופן ממשי את היצע הדירות (מה שבחלקו כבר נעשה) ע"י פינוי בסיסי צה"ל באזור המרכז. בסיסים דוגמת צריפין, תל-אביב, סירקין, שלישות, שדה דב, האזור הגדול של תעש ברמת השרון (אחרי ניקוי הקרקע), "הגוש הגדול".

שנית, המושג של "אזורי הביקוש" הוא כבר מזמן לא ת"א וגוש דן רבתי. פיתוח תשתיות התחבורה מקל מאוד על זוגות צעירים למצוא את מקומם הרחק מת"א, גם אם מקום עבודתם הוא בגוש דן. הבעיה היא לא במחסור בקרקע, אלא בתהליכי התכנון והביצוע ה"ארוכים להפליא". הפתרון מצריך טיפול בכל "שרשרת המזון" - מוועדות התכנון דרך הפיתוח, אמצעי הייצור, הבנייה (מדוע היא צריכה להימשך יותר משנתיים?).

גם מעבר לכך יש היצע קרקע למכביר, ויש פתרונות ידועים שכל מה שצריך זה ליצור תשתית משפטית וביורוקרטית נוחה יותר לתוכניות פינוי-בינוי ולתמ"א 38. מדובר בהריסת שכונות שלמות שנבנו בישראל בשנות ה-50, ה-60 וה-70, שחזותן נוראית ושמהוות סכנה למתגוררים בהן (רעידות-אדמה), ולטפל בבנייתן מחדש, כאשר ניתן לשלש ויותר את מספר הדירות על אותה יחידת קרקע.

מצד המיסוי - גם החמרות במיסוי תחום הנדל"ן עשויות לדחוף ל"זריקת" עשרות-אלפי דירות ריקות ומשרדים שהוסבו מדירות לשוק.

פתרון נוסף בצד ההיצע, שהוא באופיו פתרון לטווח ארוך, הוא הקמתו, סוף-סוף, של שוק מוסדר של שכירות, במקום ההפקרות השוררת בתחום זה שנים. לחברת "דירה להשכיר" יש פוטנציאל ניכר לטווח ארוך. הוא יכול להיות מאוד כלכלי לזוגות צעירים שיובטח להם תשלום שכ"ד סביר, שיעלה בהתאם למדד המחירים לצרכן ולטווח ארוך מאוד. זה מה שדרוש כדי לשנות את ה"דיסקט" שאדם חייב לגור בדירה בבעלותו. ניתן בהחלט לייצר פתרונות כאלה שיהיו כדאיים גם ליזמים.

הצעדים לטיפול בביקוש

אחרי שאמרנו את כל זה, נאמר עם זאת, שאין די בטיפול בבעיית יוקר הדיור רק דרך צד ההיצע. יש לטפל גם בצד הביקוש וכאן אני מציע פתרון מאוד בלתי שגרתי, אך לדעתי, יעיל מאוד.

בשנת 1981 פרסמתי יחד עם שותפי בבית-ההשקעות מיטב, שלמה סימנובסקי, כתבה שכותרתה ה"פודל". הימים היו "הימים העליזים" של ויסות מניות הבנקים, שדאגו לכך שמניותיהם לא ירדו ולו ליום אחד, אלא יעלו מדי יום כמעשה שבשגרה בין 0.25% ל-0.4%.

אך לנו, במיטב, הימים לא היו עליזים, שכן חששנו מאוד ממה שעתיד לקרות כאשר הבועה הזו תתפוצץ. לכן נמנענו, ככל יכולתנו, מלרכוש את המניות, אף שהיינו נתונים ללחץ כבד של לקוחות שלא הבינו מדוע אנחנו מתעקשים לא לרכוש עבורם את מניות הבנקים ה"עולות תמיד".

בערבו של יום, ובסוג של הומור שחור, כתבנו את מאמר ה"פודל" - ראשי-תיבות שחיברנו לפועלים, דיסקונט, ולאומי, שמאלפים את ה"כלב" - הציבור - לרכוש את מניותיהם, עם העצם היומיומית הממכרת שהם זורקים לו - מניות שיודעות רק לעלות.

הצענו לממשלה להנפיק איגרות-חוב של המדינה שיהיו צמודות למדד הבנקים, "מדד פודל", אבל יעניקו למשקיעים ריבית נמוכה בנוסף, מעין "פודל פלוס". כתבנו, שהמדינה תרוויח מכך, שכן היה לנו ברור שיום יבוא הבועה תתפוצץ, מחירי מניות הבנקים יצללו, האג"ח בעקבותיהן; והתחייבויות המדינה יקטנו.

נזכרתי והזכרתי את הכתבה ההיא - כי יש דמיון רב בין העלייה שנרשמה במניות הבנקים אז, לבין העלייה במחירי הדירות בשנים האחרונות. נכון, יש גם שוני, שהרי אז מקור הביקוש היה בבסיסו מלאכותי, וכיום הביקוש לדירות רובו אמיתי, אבל הוא נובע מצירוף של נסיבות שגם הוא אינו בר-קיימא.

אז מה הפתרון? המדינה תנפיק איגרות-חוב ממשלתיות צמודות למדד מחירי הדירות (בתוספת ריבית מסוימת), כפי שהוא נמדד ע"י הלשכה-המרכזית-לסטטיסטיקה (או אפילו ברמה אזורית). מהלך כזה יאפשר לכל מי שחושש שמחירי הדירות "יברחו לו" להשקיע באג"ח אלה ככל יכולתו. ברור שמהלך כזה לא יעזור לכל מי שצריך דירה כאן ועכשיו, אבל הוא ישחרר לחץ עצום של ביקוש לדירות. המדינה תרוויח מהמהלך הזה גם במונחים של עלויות המימון, שכן כל אדם נבון מבין, שכל מה שאיננו טבעי ואין הציבור יכול לעמוד בו, סופו לרדת.

המהלך הזה יצנן את הביקוש לנדל"ן, ביקוש שמגיע משני כיוונים: מצרכני דירות, שמבקשים להקדים את רכישת הדירה שלהם, מחשש שמחר יהיה יקר יותר. נכון, זהו פתרון חלקי כי הם יוכלו להשקיע רק את הכסף שיש להם (ללא רכיב המשכנתא).

אשר למשקיעים בנדל"ן שמאמינים בהמשך עליות המחירים בנדל"ן, אלה יסתפקו באג"ח צמוד למדד מחירי הדירות, שמעניק להם בנוסף לעליית ערך (שבה הם מאמינים) ריבית שנתית של 2%, שעדיפה על תשואת השכרת נכס ב-3% על כל המתלווה לכך, עלויות שונות כמו מס-רכישה, עלויות משפטיות, לרבות הסיכון שבאי-השכרת הנכס בפרקי זמן שונים.

יתרה מכך, מבחינת שוק ההון יהיה במהלך זה גיוון נוסף של מכשירים פיננסיים, ומבחינת משרד האוצר ובנק ישראל, המחירים שייקבעו לאיגרות-חוב אלה ייתנו אינדיקציה ברורה ויומיומית לציפיות בשוק - כלי עזר ממדרגה ראשונה לקובעי המדיניות. בשלב הראשון ניתן לשקול את פתיחת הגיוס אך ורק למשקיעים פרטיים (ולא למוסדיים). ולאלה החוששים מעלות גיוס ההון, זהו חשש שווא.

נניח שבשנה הראשונה למהלך, המדינה תנפיק כפיילוט איגרות-חוב בסכום כולל של 10 מיליארד שקלים (במקום אג"ח צמודות מדד). ההנפקה תהיה בשלב זה לשלוש-חמש שנים, מתוך הערכה שעד אז יחול שינוי בנתיב המחירים. נניח, שניתן יהיה להנפיק איגרות-חוב כאלה בעלות אפקטיבית של 2% לשנה צמוד למדד מחירי הדירות, עלות שהיא גבוהה בכ-2% יותר מעלות הגיוס של אג"ח ממשלתית צמודת מדד, לאותו פרק זמן. מדובר בסכום פעוט במונחי תקציב.

הכותב הוא יו"ד מיטב דש השקעות

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים