גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האורן חזן של ארה"ב

לא רק בליכוד תופסים את הראש. המפלגה הרפובליקנית מתקשה לבלוע, או להקיא, את טראמפ

דונלד טראמפ / צילום: בלומברג
דונלד טראמפ / צילום: בלומברג

נמאס לכם מאורן חזן בכנסת? לא יהיה נחמד לראותו נבעט אל מחוץ למשכן? אין ספק שאי שם במחוזות נידחים של הימין הישראלי, שבהם הביטוי תקינות פוליטית הוא קללה גסה, יש שרואים בו נכס לאומי, אבל ציבורים רחבים בישראל, לרבות פלחים משמעותיים במפלגתו שלו, סבורים שהח"כ המגושם הזה הוא מבוכה לאומית וכתם על הליכוד. אין מפלגה שרוצה להיות מזוהה עם אחד שמתאנה לבעלת מוגבלויות, למשל, או שהמשטרה המליצה להעמידו לדין בגין תקיפת עובד ציבור. אבל, במדינה דמוקרטית,  איך אפשר להשליך מהפרלמנט מחוקק שנבחר כחוק? התשובה היא, שבישראל אי אפשר, אלא אם כן המחוקק שבו מדובר הורשע בעבירה שיש עמה קלון. וכך, חזן עדיין ח"כ.

וזו, בתמצית, מהות הדילמה שעמה מתמודדת עתה המפלגה הרפובליקנית בארה"ב: איך להיפטר מדונאלד טראמפ, מניפולטור נרקיסיסטי וציני, שנתקע לה כעצם בגרון ושמאיים על סיכויה לזכות בבחירות לנשיאות ב-2016?  כמובן, אוקיינוס של הבדלים מפריד בין חזן לטראמפ. המיליארדר אינו מחוקק והח"כ הוא כאסקופה הנדרסת מול העוצמה הפיננסית הכבירה של איל תכניות הריאליטי. חזן הוא ברמן לשעבר, שניהל "מלון עם קזינו" באיזו עיירה בבולגריה; טראמפ הוא מוגול גלובלי. טראמפ הוא אורטור (צרחני) מוכשר, שמפעיל את מאזיניו כאילו הם מריונטות בתיאטרון בובות; חזן הוא סתם צרחן.

נזקו של חזן, בסופו של דבר, בעיקר אסתטי: פגיעה בטעם הטוב.  נזקו של טראמפ מוחשי ואדיר ממדים: הוא מחבל באינטרסים הגלובליים של ארצו ומלבה שנאה גזענית שעלולה לעודד פיגועי טרור נוספים בה ולגייס מפגעים חדשים. לאיסלאמיסטים הרדיקליים אין ממש מדינה, אבל בשבילם טראמפ הוא הדבר הכי קרוב לנכס לאומי, מפני שהצהרותיו מרחיקות הלכת נגד מוסלמים, שעושות כותרות בכל העולם, מעניקות לגיטימציה לקמפיין שלהם למלחמה בין ציוויליזציות.

חזן נמצא על סף קץ הקריירה הפוליטית שלו; סביר להמר שהוא לא יהיה חבר בכנסת הבאה ומי יודע אם כהונתו בכנסת הנוכחית לא תיגדע. טראמפ נוסק לגבהים פוליטיים מסחררים. הוא עשוי להיות מועמד, אמנם לאו דווקא רפובליקני, לנשיאות ארה"ב. נשיא הוא לא יהיה (ועל כך בהמשך), אך הוא כבר נעשה - ועוד יהיה שנים רבות - פוליטיקאי עוצמתי, אולי העוצמתי ביותר בארה"ב.

אבל, למרות ההבדלים הברורים, המכנה המשותף בין חזן לטראמפ הוא משמעותי: שניהם מוזילים ומביישים את המערכות הפוליטיות שבתוכן הם מתפקדים ושניהם מבוצרים בהן היטב. אי אפשר לגעת בהם, למרות שהמפלגות שמעניקות להם כסות פוליטית, בעל כורחן, בזות להם ודורשות את רעתם. אך בעוד שחזן הוא אצבעוני מבחינת התמיכה בו, טראמפ הוא קולוסוס. כל אמירה שערורייתית שלו מגדילה את מספר תומכיו. מסקנדל לסקנדל כוחו עולה. וככל שהממסדים, לרבות הממסד הרפובליקני, מגיבים בפלצות רבה יותר על כל זליגה מילולית שלו, ככל שהתקשורת והמדיה החברתית מתארות אותו כ"פשיסט", "גזען" ו"מוסוליני", חיבוקי אוהדיו מתהדקים.

ההכרזה העדכנית של טראמפ - "לסגור כליל את ארה"ב לכניסת כל המוסלמים"  - לא היתה אפוא התפרצות ייצרית של נואם באקסטזה, כפי שאפשר אולי להתרשם, אלא הימור מושכל של תחבולן , שיודע לנצל את הפחדים המוצדקים של הנוהים אחריו, אנשים מבוהלים שהפנימו את סרטוני הווידיאו של עריפות ראשים ופיגועי ירי המוניים. 65% מהרפובליקנים שמתכננים להצביע בפריימריז של מפלגתם תומכים בהצהרה הזו, על פי סקר אינטרנטי של בלומברג (ורק 18% מהדמוקרטים). סקרים אינטרנטייים פחות אמינים מסקרים טלפוניים, אך סקרים טלפוניים שנערכו באחרונה מאששים את הסקר של בלומברג. למשל: סקר שנערך בקרוליינה הצפונית, יומיים לפני הקטל בקליפורניה, שבו נהרגו 14 אנשים מירי של מוסלמים רדיקליים, מראה תמיכה משמעותית של רפובליקנים בהגיגים קודמים של טראמפ  על מוסלמים: 48% תומכים בהקמת מאגר מידע מיוחד על מוסלמים בארה"ב; 35% תומכים בקריאת טראמפ לסגור את כל המסגדים. וסקר  ארצי של you guv והאפינגטון פוסט ממארס העלה, של-58% מהרפובליקנים יש דעה שלילי על האיסלאם.

מה קורה פה? איך זה שדמגוגיה שקופה ובוטה כל כך מצליחה לסחוף קהלים אדירים? האם בוחרים רבים כל כך נעדרי תחכום פוליטי מינימלי? כיצד בגירים מגיבים בצייתנות חזויה על כל גירוי פבלובי ציני? זה אכן שיעור מעניין בתורת השיווק. טראמפ זיהה פלח זנוח, פגוע כלכלית ומתוסכל באוכלוסיית הבוחרים ובנה סביבו את הקמפיין שלו. אני מכנה אותו הפלח הדווקאי. באנגלית יש ביטוי לתיאור התנהגויות דווקאיות מסוימות: STICK IT TO THE MAN, ובתרגום חופשי מאוד: "דפוק את הממסד". זה מה שהפלח הטרמפאי שואף לעשות, וטראמפ מספק לו את הצינור הפוליטי לניקוז תסכוליו. בשביל הדווקאים, דברי הנאצה שמטיח טראמפ באובמה ה"פסיכי" וב"אפסים" בצמרת הם אורגזמיים. מבחינתם, פיגוע הטרור האיסלמי בסאן-ברנארדינו, בשבוע שעבר, שהעניק לטראמפ הזדמנות היסטורית לאשש את התבטאויותיו הכסנופוביות נגד המקסיקנים, נגד סין, נגד רוסיה וכמובן נגד המוסלמים, מעיד על כך שהאצבע של נביאם מונחת על דופק ההיסטוריה.

הדווקאים הם לבנים בני המעמד הנמוך והבינוני-נמוך. רובם סיימו בית-ספר תיכון בלבד ורובם ככולם דפוקי העידן הכלכלי הנוכחי, שהחל בקריסה הפיננסית הגדולה ב-2008. העולם המוכר והטוב שלהם משתנה לנגד עיניהם ואין להם כלים להתמודד עם השינויים. פילוח נתוני סקר ארצי של CNN, מיום ו' שעבר, שבו קיבל טראמפ 36% תמיכה של הבוחרים הרפובליקנים, מראה שבקרב נעדרי השכלה אקדמאית מגיע שיעור התמיכה בו ל-46%! לעומת זאת, בקרב בעלי תואר אקדמאי, שיעור התמיכה בטראמפ יורד ל-18% והוא מידרדר מהמקום הראשון למקום השלישי. הפער הזה מראה, שהמיליארדר הוא בעצם גיבורם של בני מעמד הביניים הנמוך במפלגה הרפובליקנית, על פי איפיונו של "וושינגטון פוסט". האוהדים האלה נוטים לייחס את צרותיהם למהגרים לארה"ב, שגוזלים מקומות עבודה ומורידים את רמות השכר, ולשחורים ש"מקבלים סיוע שלא מגיע להם" מרשויות הסעד האמריקאיות. הדמוגרפיה המשתנה בארה"ב מפחידה ומרגיזה אותם. הממסד הרפובליקני, שבאורח מסורתי שואף לקצץ עד כמה שאפשר ברשת הביטחון הציבורית, הוא אויבם. אך טראמפ הוא אלוהים ומישנתו נהפכה לתנ"ך ללבן המפוחד והלא משכיל בארה"ב.

לממסד הרפובליקני יש בעיה גדולה עם הטראמפאים. הם יכולים, אולי, להעניק למנהיגם את מועמדות המפלגה לנשיאות, אך הם אינם חזקים דים כדי להניף אותו לבית הלבן בבחירות הכלליות.  לא זו בלבד שמועמדות של טראמפ  תסחוף המוני דמוקרטים לקלפיות כדי להצביע נגדו - הם אוהבים לשנוא אותו - אלא שרפובליקנים רבים אינם מוכנים לקבל אותו כמועמד, בין השאר מפני שהוא חף מעקרונות שמרניים טהורים. הם אולי לא יצביעו בעד הילארי קלינטון, המועמדת הוודאית של הדמוקרטים, אך הם יישארו בבית ביום הבחירות. בה בעת, הרפובליקנים חוששים לבעוט את טראמפ מהפריימריז, גם אם ימצאו דרך לעשות זאת. על פי סקר של יו.אס.איי. טודיי,  68% מאוהדי טראמפ אומרים, שאם הוא יחליט לפרוש מהמפלגה הרפובליקנית ולרוץ כמועמד עצמאי - הם יצטרפו אליו. מועמדות עצמאית של טראמפ תפלג אפוא את הקולות הרפובליקנים ופירושה ניצחון כמעט ודאי של קלינטון.

וכך, למרות הקיטור החם שיוצא מהקמפיין של טראמפ, הוא לא יהיה הנשיא הבא. אבל הוא תקוע עמוק בגרונה של המפלגה הרפובליקנית, לא לבלוע ולא להקיא, בדיוק כפי שאורן חזן תקוע בגרון הליכוד. מי מטריד יותר את מפלגתו? אני הייתי מהמר על טראמפ.

עוד כתבות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה