גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחסור במלונות? 7,000 חדרי מלון נמצאים בבנייה"

על רקע המצב הביטחוני והירידה בתיירות הנכנסת, עומדת התפוסה במלונות על 62% בלבד ועוד אלפי חדרי מלון עומדים להתווסף בקרוב לשוק ■ אז למה שר האוצר ושר התיירות מכריזים על צעדים להוספה מהירה של עוד עשרות אלפי חדרי מלון

נצרת / צילום: בן יוסטר
נצרת / צילום: בן יוסטר

בחודש נובמבר האחרון הציגו שר האוצר משה כחלון ושר התיירות יריב לוין "תוכנית לאומית להוזלת מחירי הנופש בישראל", תוך הבטחה כי מחירי החופשות יוזלו בשיעור של כ-20% בתוך כחמש שנים. השרים הבטיחו שהליכי הבנייה יקוצרו, שהיצע חדרי המלון יגדל ושהתחרות בשוק התיירות תגבר.

את הרקע לתוכנית הסבירו באוצר ובמשרד התיירות במחסור חמור בחדרי מלון שנוצר כתוצאה מקשיים ביורוקרטיים, מהליכי תכנון ארוכים ומסורבלים וסיכון כלכלי גבוה, שבעטיים יזמים נמנעים מבניית מלונות חדשים.

מהנתונים שהציגו האוצר ומשרד התיירות עולה כי בעשור האחרון נבנו בישראל רק כ-3,000 חדרי מלון חדשים (עלייה מזערית של 6%), ובשורה התחתונה ההיצע הנמוך של חדרי המלון בישראל הוא הגורם העיקרי לעליית מחירי הלינה בישראל בעשור האחרון, בשיעור של 70%.

הימשכות וסרבול הליכי התכנון וקבלת ההיתרים אכן מהווים חסם עיקרי בבניית מלונות חדשים בישראל, ולא אחת נדרש למעלה מעשור להשלמת הליכי הבנייה. היזם אלפרד אקירוב כבר הצהיר לא פעם שלאחר השלמת פרויקט ממילא בירושלים, שארך כמעט שני עשורים, הוא לא יבנה יותר בישראל ויפנה להקים מלונות רק בחו"ל. חסם נוסף שעליו מצביעים באוצר ובמשרד התיירות הוא הפער שבין התשואה הממוצעת בענף לבין רמת הסיכון הגבוהה, דבר הגורם לקשיים בקבלת מימון מגופים פיננסיים ולהגדלת עלות ההון בפרויקט.

מטרת התוכנית שהציגו השרים היא לתת מענה אמיתי ומיידי לחסמים הללו, להגדיל את היצע חדרי המלון, להוות מנוע לתחרות בשוק ולהביא להוזלת מחירים.

יעדי התוכנית כפי שהציגו השרים הם כי בתוך חמש שנים יוקמו בישראל 15 אלף חדרי מלון חדשים ובתוך 10 שנים 27 אלף חדרים חדשים. לראשונה, בתי מלון יוגדרו כתשתיות לאומיות ויאושרו באופן מהיר ופשוט בוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). הגידול הדרמטי במספר חדרי המלון אמור להביא להוזלה של 20% במחירי החופשה. נוסף לכך, הצהירו השרים כי לראשונה ועדות מקומיות עצמאיות יוכלו לאשר שימוש של עד 20% משטח המלון לטובת מגורים. זאת במטרה להקטין את הסיכון ליזמים, להרחיב את מקורות המימון ולקצר את זמן החזר ההשקעה הראשונית בכחמש שנים. "זהו מהלך שישפיע על הכיס של כל אחת ואחד מאיתנו", אמר שר התיירות יריב לוין במסיבת העיתונאים בנובמבר. "התוכנית תביא לכך שיזמים לא יאלצו לעבור את מסע הייסורים הביורוקרטי, והקמת מלון בישראל לא תהיה בגדר חלום. אנו נותנים מענה ופתרון ליזמים ומשקיעים מהארץ ומחו"ל, שנמנעו עד כה מלהשקיע במלונות בישראל, ומורידים את הסיכון הכלכלי הכרוך בהשקעה".

"משבר לא קטן בתחום התיירות"

אלא שנתונים שמציגה התאחדות המלונות בישראל מעוררים שאלה באשר לקיומה של מצוקה חמורה בתחום.

על פי הנתונים, בישראל יש כיום 50 אלף חדרי מלון, ומתחילת השנה ועד חודש אוקטובר התפוסה הממוצעת בבתי המלון עמדה על כ-62% בלבד. בסיכום שנת 2014, מדווחים בהתאחדות, עמד הרווח התפעולי הממוצע לחדר במלון בישראל על 26.5 אלף שקל בלבד, לפני הוצאות פחת. על פי נתוני ההתאחדות, ב-2015 נפתחו 1,194 חדרי מלון חדשים, וכיום נבנים בפועל 6,481 חדרי מלון נוספים (ראו טבלה). בקרוב צפויה להתחיל בנייתם של 1,713 חדרי מלון נוספים. מכאן, שב-2015 בלבד נבנו ונמצאים בהליכי הקמה כ-7,000 חדרי מלון חדשים.

"אנחנו נמצאים במשבר לא קטן בתחום התיירות", אומר מנכ"ל התאחדות המלונות, נועז בר ניר, לשעבר מנכ"ל משרד התיירות. "נכון לנובמבר 2015 אנחנו בירידה של 23% בכמות לינות התיירים לעומת נובמבר 2013. כל המלונות מתבססים על כך שיהיה גידול בתיירות ובינתיים אנחנו במשבר גדול. עד שהתגברנו על צוק איתן הגיעה אינתיפדת הסכינים וכרגע המצב בתיירות קשה, ואני מעריך שבדצמבר תירשם ירידה יותר גדולה". לדבריו, משרד התיירות השיג תקציב שיווק מרשים. "ואני מקווה שהתקציב יתורגם לשיווק שיהיה אפקטיבי בעקבות המצב. הדבר הכי חשוב מבחינת תיירים הוא המצב הביטחוני. אבל כרגע מצד אחד אנחנו נמצאים במשבר ומצד שני המון בתי מלון עתידים להיפתח או נמצאים בשלבי בנייה. הכמות זו של 7,000 חדרים לא היה לה אח ורע מאז שנת 2000".

לדברי בר ניר, "טוב לעודד בניית בתי מלון, אבל הבנייה לוקחת זמן וזה יתן פירות בעוד הרבה שנים. כרגע המצב ממש לא טוב והוא גם לא אחיד בכל אזורי הארץ. יש מקומות שבהם המצב סביר, כמו תל אביב, אבל יש מקומות שהמצב בהם חמור כמו נצרת, ירושלים וטבריה. בנצרת יש תנופה אדירה של בתי מלון, אבל אין להם פרנסה. גם בירושלים. איפה שהמלונאות מבוססת על תיירות פנים, המצב יותר טוב. אבל מקומות שמתבססים על תיירות חוץ נמצאים בבעיה".

- אז מה הפתרון?

"הממשלה צריכה להתמקד בשיווק. לבנות מלון זה חשיבה לטווח רחוק, כי זה לא קורה מחר בבוקר. אבל קודם כל צריך לפתור את בעיות התדמית שיש כרגע והמשבר שנובע מתחושת התיירים לאור מה שהם רואים בתקשורת לגבי המצב הביטחוני".

- אז מה דרך המלך להורדת מחירי המלון?

"על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רווחיות בתי המלון בארץ היא נמוכה. בעשור האחרון עברנו חמישה אירועים. חדר במלון בארץ יקר כי ישראל מדינה יקרה ועלויות הייצור שלה יקרות. מה לעשות שלהעסיק חדרן באילת עולה כמו להעסיק חדרן בגרמניה, ויקר משמעותית מיוון וספרד. כוח האדם פה הרבה יותר יקר, המזון פה יקר ב-27% ממדינות ה-OECD, והשכר פה גבוה יותר מאשר בהרבה מדינות באירופה, כולל מדינות OECD. שכר המינימום פה הוא 1,100 אירו, ובמצרים 156 אירו ובירדן 241 אירו, יוון 684 אירו, ספרד 724 אירו. גם הארנונה גבוהה פה פי ארבעה מאשר באירופה, ויש לנו הוצאות שיש רק במדינת ישראל כמו חובת מציל כל השנה כולל בחורף, אגרת בריכת שחייה, אגרת מאבטחים. הממשלה יכולה להוריד עלויות מיותרות".

"אני חסיד גדול"

מי שדווקא תומך בתוכנית הממשלה לעידוד הקמת בתי מלון הוא ראש עיריית חיפה יונה יהב, שאינו חושש מהעובדה שכיום נבנים ברחבי עירו 51 בתי מלון, שחלקם כבר נפתחו השנה. "בשלוש השנים האחרונות התווספו ל-1,400 חדרי המלון בחיפה, 3,300 חדרים נוספים. אני חסיד גדול של התוכנית הממשלתית, כי צריך להוזיל את מחירי הנופש, מאחר ואנחנו לא עומדים בשום תחרות עם תיירות באגן הים התיכון כמו יוון וטורקיה. כל מי שמתנגד לתוכנית, ומסתכל על המצב הביטחוני הנקודתי, לא מסתכל נכון, כי התפתחות תיירותית לוקחת שנים. לא ייתכן שבקפריסין שמתגוררים בה מיליון איש, מבקרים 4 מיליון תיירים בשנה, ובישראל שמתגוררים 8 מיליון תושבים, מבקרים 3.5 מיליון תיירים בשנה. זה חסר היגיון".

יהב לא חושש מקניבליזם של בתי המלון בחיפה, שיתחרו זה בזה. "אני מסתכל על כל מלון שנבנה כמרכז שיווק של עצמו ושל העיר. אבל נכון שהמדינה חייבת גם לתת מענקים או הלוואות בתנאים טובים לשדרוג מלונות קיימים כי תיירים היום לא ילכו למלונות זניחים, רק למלונות טובים".

גורמים במשרדי הממשלה הסבירו שלמרות ההכרזות, הם מעולם לא חשבו שיש מחסור בבתי מלון בישראל, אך ביקשו "לשפר את המצב שבו יזמים חוששים להקים בתי מלון בגלל הזמן הממושך שדרוש כדי להחזיר את ההשקעה". קיצור הבירוקרטיה אמורה לעודד הקמת בתי מלון חדשים, והיא תייתר את הצורך במתן מענקים לבתי מלון חדשים, מאחר שהיזמים ייהנו מרשת ביטחון גבוהה יותר.

"מקימים מלונות חדשים, ולא משפצים את הקיימים"

סוגיה נוספת שבר ניר מתייחס אליה היא העובדה שהממשלה מעודדת בניית בתי מלון חדשים, אך לא שיפוץ ושדרוג מלונות קיימים. "זו טעות. הממשלה נותנת תקציבים על פי חוק עידוד השקעות הון לשיפוץ ולשדרוג מפעלי תעשייה למשל. לא חוכמה לבנות מלונות חדשים כשבמקביל ייסגרו מלונות קיימים, לכן חשוב להשקיע בשיפוץ ושדרוג לצד הבנייה החדשה. אם זה לא יקרה, נראה כאן הרבה קריסות של בתי מלון. נסגרו ונמכרו כבר כמה בתי מלון באילת ובאשקלון, וישנם מלונות נוספים שנמצאים בסכנת קריסה. לא לכולם יש יכולת להעביר תקופה קשה. היום אין מחסור בחדרים, ולא צפוי להיות מחסור עם 7,000 החדרים החדשים שנבנים. התקציב שהביא שר התיירות עשוי להגדיל את מספר התיירים הנכנסים, אבל נכון להיום אין מחסור".

באוצר שוללים את ההשוואה בין מפעלי תעשייה שמקבלים מענקים מהממשלה, לעומת בתי מלון קיימים שלא מקבלים סיוע. לדבריהם, אין מה להשוות בין שני העסקים, "שכן המענקים שמקבלים מפעלי תעשייה מיועדים לשדרוג מכונות שמגדילות את הפיריון במשק, בעוד שיפוץ מלון הוא עניין פרטי של כל מלון ומלון".

מלונות

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות