גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשלנשים עוד לא היה קול

איך הפך רעיון אבסורדי למציאות שלנו. הטור הפותח בגיליון "לייצר ערך" של "ליידי גלובס"

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

לא זוכרת שישבתי ככה בסרט. רושפת, זועמת, מתפתלת, הדמעות זלגו בפראות. המחשבות הנוקבות על איך נראו פעם החיים, לאיזו מציאות הן קמו בבוקר. חיים כגרגר אבק, תחת השפלה ורמיסה. חיים משוללי זכויות. חיים של נשים, כשלנשים לא היה קול. בלי זכות על ילדיהן, בלי זכות על רכוש, בלי זכות הצבעה. וזה לא היה כל כך מזמן. אפילו העשירות והמיוחסות ביותר היו נטולות זכויות יסוד. הן היו קניינו של הגבר בחייהן.

זה הפך לי את הקרביים. הסרט 'סופרג'יסטיות', שמביא את סיפור המאבק על זכות הצבעה לנשים, לא מפסיק להדהד בי, מציף סוג של 'אני קולקטיבי' קמאי.

לחשוב כמה מופרך היה עד לפני עשרות שנים בלבד הרעיון שלאישה תהיה זכות הצבעה. רעיון אבסורדי, שעורר גלי צחוק בקרב כל שומעיו.

עומק הבורות סביב המאבק לטובת שוויון נשים מפתיע. כמה הודחק הנושא לשוליים, גם בקולנוע. עובדה שזה אחד הסרטים הבודדים שנעשו בנושא, אף שהוא שינה את עולמנו מקצה לקצה.

זה סיפור על כוחו של הבונדינג הנשי, אבל גם בדיוק על ההיפך ממנו. מוד ווטס, פועלת קשת יום במכבסה, הייתה הכי רחוקה מכל זה. השנה הייתה 1912, והיא הייתה עסוקה מדי, מכלה את ימיה מאז גיל 12 תחת אדי הקיטור. 12 שעות ביום, מזיעה ומלאת כוויות. את הילד שלה היא רואה רק אחרי שהוא כבר ישן. נתונה לגחמות הבוס, שמאז ילדותה עשה בגופה ככל העולה על רוחו. כי מי יעצור אותו? המשטרה? רשויות החוק? איזה חוק הכיר בה כבעלת זכות על גופה?

ככה בנוי העולם, היא ידעה. והמשיכה לעשות את העבודה שלה מתוך תחושת המה-זה-כבר-משנה, סרה למרותם של הגברים בחייה.

שום דבר לא באמת ערער את עולמה כשנתקלה במקרה בהפגנה של הסופרג'יסטיות. נקודת המפנה הייתה זעירה, כמעט בלתי מורגשת. 'איך אתה חושב ייראו החיים של הילדה שתיוולד לנו?', שאלה את בעלה בבוקר ביתי בסופשבוע, כשהביטה בבטן ההריונית שלה. 'מה זאת אומרת?', ענה לה, 'בדיוק כמו החיים שלך'.

פה הייתה נקודת השבירה. הסדק שנפער בה, כשפתאום תפסה את חוסר התוחלת, הציף מעל פני הקרום הדק של חייה את השאלות הקיומיות ביותר. לעתיד כמו זה היא לא באמת רצתה להביא ילדה לעולם.

יש רק ערך אחד שידעה לייצר עד אז, לכבס במכבסה כדי לחיות. אבל את הערך הצר הזה היא המירה לפעילות שהפכה את חייה. היא לא חיפשה את האדג', אבל מצאה את עצמה נסחפת בהדרגה, בלי שום רקע אידאולוגי קודם, למאבק פוליטי. היא הפכה לאקטיביסטית, וגילתה שהיא יודעת לייצר ערך אחר לגמרי. היא גילתה את הלוחמת שבה, את המהפכנית, וזה מילא אותה תקווה. גם בתוך ערפל האבסורד, היא התניעה תנופה לחיים.

אפילו המאסרים והעינויים שעברה לא הסיטו אותה מהמסלול שעלתה עליו. 'אני אוכף את החוק', אמר לה הקצין הבכיר, והיא רק לחשה: 'החוק לא אומר לי כלום. לא שאלו אותי כשחוקקו אותו. מה תעשו? תזרקו את כולנו לכלא? אנחנו מחצית מהגזע האנושי'.

אבל המחצית הזו הייתה דוממת. האקטיביסטיות נותרו מעטות. לא רק הגברים גינו אותן, גם הנשים הוקיעו אותן, הקיאו אותן מתוכן. היום, ממרחק של זמן, אי אפשר שלא לכאוב את שתיקת הרוב. שתיקת הנשים. על מזבח הפחד לאבד את המעט שהיה להן בהווה, הן הקריבו את הסיכוי לעתיד מופשט והזוי, שבו אישה יכולה להצביע, לקבל זכויות על גופה, על רכושה, על ילדיה. התודעה הצרה והיעדר היכולת לראות את העתיד הזה הביא אותן להיצמד למוכר, ולכן גם להישאר עם מעט כל כך. כשהפחד שולט והדמיון מוגבל לכאן ועכשיו, אנחנו מנציחים את העיוות במו ידינו.

השיטה הפטריארכלית יכלה לפעול רק הודות לשיתוף הפעולה של נשים. שיתוף פעולה עם המנגנון שקרקע אותן. מוד ווטס ואחרות בחרו להילחם. המאבק שלהן, של הסופרג'יסטיות, היה מאבק שבו הן הפסידו את כל מה שהיה להן. את הילדים, את הבית, את הבעלים. אלף נשים נאסרו, אחרי שנתפסו בהפגנות ונקטו גם אמצעים אלימים. הן ישבו בכלא, חלקן שבתו רעב. מה יכול היה להצדיק את זה מבחינתן? מה יכול היה להיות שקול כנגד חיי השגרה המוכרים? רק הערך החדש שהן ייצרו. הן הצליחו לברוא יש מאין. לייצר משמעות חדשה לקיום. גם כשהכול איים להתאיין מסביב.

פיזית הן נזרקו למושב האחורי, אבל במבחן התוצאה - הן אלה שישבו מאחורי ההגה. המהפכה שהן התעקשו להוביל הייתה למהפכה הגדולה ביותר של המאה ה-20. ובסופו של דבר בכוח האלימות הן הצליחו לפרום את פקעות ההתנגדות ושינו את המציאות. מציאות שכל אישה נולדה אליה עד לפני כמה עשרות שנים בלבד. רק ב-1928 ניתנה זכות בחירה לנשים בבריטניה. בשווייץ, אפשר לדפוק את הראש בקיר, עד שנת 1971 עדיין לא הייתה להן זכות לבחור.

עקרון הרצף נמשך. המהפכה לא הסתיימה מעולם, גם המלחמה על שוויון הזכויות. נשים שמגיעות היום לשולחן מקבלי ההחלטות, חוצבות דרך עבור עצמן וגם עבור הדור הבא. כשהן במשרות תובעניות במיוחד, תתפלאו כמה גינויים הן חוטפות על 'הפקרת' הילדים והבית. אבל הן לא נדרשו מעולם לעבור ייסורי גיהינום, כמו אותו קומץ נשים מהפכניות שהפגינו גבורה עילאית.

כשיצאנו מהסרט, אחרי הקרנה מיוחדת שערך מגזין 'ליידי גלובס' (סיקור בעמודים 82-90), כולן היו נסערות. גם פמיניסטיות רדיקליות הופתעו.

"אני שואלת את עצמי אם הייתי מסוגלת לעשות את מה שהן עשו, זה בלתי נתפס", היא אמרה לי בעיניים אדומות, ובפניה נמסכה רצינות עצובה. זו אחת הנשים היותר אמיצות ומשפיעות במשק וגם היא הודתה, "אני לא הייתי מסוגלת".

הטור הפותח בגיליון "לייצר ערך" של ליידי גלובס

עוד כתבות

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח