גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשכחו מחיבוק רפובליקאי לישראל

כל הרפובליקאים סוגדים לנתניהו, אך גם אם ייבחר אחד מהם, המדיניות לא תשתנה מהיסוד

טד קרוז במהלך הביקור באייווה / צילום: רויטרס
טד קרוז במהלך הביקור באייווה / צילום: רויטרס

בחוגים רבים בישראל, בעיקר בימין, שוררת בימים אלה אווירה של ערב ביאת המשיח, או יותר במדויק, ערב הסתלקות הסיטרא אחרא. עוד פחות משנה, אחי, והקוף השחור מהבית הלבן יזוז לנו מהעיניים, מתפייטים הטוקבקיסטים. רק חכו לינואר 2017, מתרוננים בעלי טורים מסוימים. אפילו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שמוחזק - ולו רק בעיני עצמו - כאמריקנולוג הגדול במדינה, "מאיים" שאם לא ייתמלאו דרישותיו להגדיל משמעותית את חבילת הסיוע הצבאי האמריקאי לעשר השנים הבאות הוא יפסיק את המו"מ עם ממשל אובמה וימתין לנשיא הבא בתקווה לקבל מתת גדולה יותר.

הציפיה לעידן חדש ביחסי האהבה-שנאה עם ארה"ב מזקיפה את גו הימין הישראלי, שהשתוחח מנטל הטפות המוסר המתמשכות של וושינגטון האובמית על הרחבת ההתנחלויות, על הטרוריסטים היהודיים, על המחסומים, על הריסת בתי פלסטינים, על מה לא. כאשר מישהו צח עור - אנא אלוהים, עשה שזה יהיה רפובליקאי - ייכנס ללשכה הסגלגלה, השמיים יהיו כחולים יותר והאוויר מבושם יותר. אמן סלה, יאמר נפתלי בנט.

ובכן, הנה מבזק. זה לא יקרה. כגודל התקווה יהיה גודל האכזבה. בלון האשליות של ישראלים רבים יתפוצץ בתוך כמה חודשים לאחר השבעתו של הנשיא - כל נשיא, רפובליקאי או דמוקרטית - על רחבת הקפיטול. שגרירות ארה"ב בתל-אביב לא תועבר לירושלים, ההתנחלויות יוסיפו להיות מכשול לשלום, פגיעה משמעותית של צה"ל במטרות אזרחיות בהתלקחות הבאה בעזה או בשכם תגרור גינוי על תגובה לא מידתית, והצנטריפוגות (הלגליות) באיראן יוסיפו לסוב על צירן בחדווה מפני ששום מפציץ חמקן אמריקאי לא ישלח אותן לגן-העדן של הצנטריפוגות. מה שהיה הוא מה שיהיה, אולי עם שינוי ברטוריקה, בהדגשים. הדיפלומט האמריקאי לשעבר ארון דיוויד מילר, שליווה במשך שנים את המגעים בין ישראל לפלסטינים, כתב בשבוע שעבר ב"פורין פוליסי": "בתוך שישה חודשים - שנה מקסימום - הנשיא הבא ונתניהו יטפסו זה לזה על העצבים".

האמת היא, שקל ליפול בפח כשבוחנים את ההתבטאויות העכשוויות על ישראל שמשמיעים הפוליטיקאים הרפובליקאים במאוצם לנשיאות (המאמר הזה יעסוק רק בהם; נשיאות פוטנציאלית של הילארי קלינטון או ברני סאנדרס תהיה נושא של מאמר נפרד). המתמודדים הרפובליקאים מתייחסים לישראל כאילו היתה מחוז בחירות שלהם. לו רק יכלו לחבק עוללים ישראליים פוטוגניים. כולם שרים מזמורי תהילה לישראל באזני יהודים עשירים, ובראשם שלדון אדלסון, בתקווה לקבל מהם תשר בחירות. הפרופיל הישראלי של המתמודדים הרפובליקאים שנותרו במירוץ נראה כמעט אחיד.

הסנטור טד קרוז, האידיאולוג-תיאולוג ששואף להפוך את ארה"ב לתיאוקרטיה הקפיטליסטית הראשונה בעולם, אומר כי "ב-2017, אנו זקוקים לנשיא שיתייצב מול תנועת BDS ויתמודד עמה". וגם: "אם איראן תהיה על סף השגת נשק גרעיני, הנשיא (החדש) יצטרך להתייצב לפני העולם ולהסביר בפשטות שאם איראן לא תחדל ממאמציה להשיג נשק כזה, ארה"ב תעשה זאת בשבילה". קרוז מבטיח: ביומו הראשון בבית הלבן הוא יקרע לגזרים את ההסכם עם איראן, יעביר את שגרירות ארה"ב מת"א לירושלים ויזמין את נתניהו לנאומו הראשון על מצב האומה. מדוע אין לקרוז אף מממן יהודי אחד? אולי בגלל הסממנים הנוצריים המובהקים של הקמפיין שלו, אולי בגלל נטייתו לטשטש, אם לא למחוק כליל, את הקו שמפריד בין דת למדינה ואולי בגלל החשש שהתקפותיו על "ערכים ניו-יורקיים" חושפות בעצם אנטישמיות כמוסה.

למארקו רוביו, אף הוא סנטור, דווקא יש שני מממנים יהודיים גדולים: המיליארדר היהודי פול סינגר, מקרן הגידור אליוט מנג'מנט, וסוחר הרכב נורמן בראמן. כקרוז, הוא מבטיח לבטל את ההסכם הגרעיני עם איראן, להעביר את השגרירות האמריקאית לירושלים, להזמין את נתניהו לוושינגטון ולהטיל סנקציות חדשות על חיזבאללה. על פי דף ישראל באתר שלו, הוא גם ייאבק במאמצים לשלול לגיטימציה מישראל ויגן על מאמציה להילחם בטרור. על הנשיא הנוכחי הוא כתב: "אובמה מאמין שאם ניצור מחיצה בינינו לבין ישראל, יתחזקו יחסינו עם העולם המוסלמי". מספרים על רוביו שהוא מטלפן לאדלסון פעם בשבועיים כדי להסב את תשומת לבו להתבטאות פרו-ישראלית זו אחרת שלו. אולי אין זה מקרה, שהעיתון "לאס וגאס ריוויו", הרכש החדש של משפחת אלדסון, הודיע בשבוע שעבר במאמר מערכת על תמיכתו במועמדות רוביו לנשיאות.

המתמודדים הרפובליקאים האחרים מאשימים אף הם את אובמה בהשלכת ישראל לכלבים, אף הם קצת פחות טהרנים בנאמנותם לאורתודוכסיה הימנית בסוגיית ישראל. בכל זאת, מדובר רק בניואנסים, לא בפערים. ג'ון קייסיק, מושל אוהיו, נמנע מלהתחייב להעביר את השגרירות לירושלים או לבטל את ההסכם עם איראן. ג'ב בוש, לעומתו, יעביר את השגרירות לירושלים אך גורס שמאוחר מדי לשרוף את ההסכם עם טהראן אע"פ שהוא נולד בחטא. כריס כריסטי, מושל ניו-ג'רזי, שדיבר אשתקד על "שטחים כבושים" באזני אלדסון (הוא התנצל אחר-כך), לא יכלה את ההסכם עם איראן ביומו הראשון בבית הלבן, אך הוא יבקש מעוזריו לגבש דרך להיפטר ממנו. ובן קארסון, מנתח המוח לשעבר? הקהילה הפרו-ישראלית בארה"ב הפסיקה להתייחס אליו ברצינות אחרי שהראה, בנאום בכנס של הקואליציה היהודית הרפובליקאית, שיש לו בעיה להבדיל בין חמאס לחומוס. בכל מקרה, נשיא הוא לא יהיה.

מבין כל המועמדים הרפובליקאים, דונאלד טראמפ הוא הבעייתי ביותר מבחינת הממשלה הנוכחית בישראל. באותו כנס של הקואליציה היהודית הרפובליקאית הוא תמה האם לישראל יש "מחויבות" לשלום עם הפלסטינים. הוא סירב להתחייב להכיר בירושלים השלמה כבירת ישראל בטענה שהדבר עלול לפגוע במו"מ פוטנציאלי. אחר-כך הוא חזר בו. הוא לא התלהב מהעסקה עם איראן אך סירב להתחייב לבטל אותה, אם ייבחר. חתנו אמנם יהודי, בתו, איוואנקה, התגיירה, ויש לו קשרים עם העולם היהודי בניו-יורק, אך הוא קפריזי, לא יציב, לא ניתן לחיזוי ובעיקר - הוא לא חייב שום דבר לאף אחד. בירושלים מתנחמים שסיכוייו לזכות בנשיאות אינם גדולים אפילו אם יעלה בידו לזכות במינוי מפלגתו לתפקיד.

פוליטיקאי הוא פוליטיקאי הוא פוליטיקאי, אך האם ייתכן שכל ההצהרות הפרו-ישראליות של רפובליקנים חובבי ציון אינן אלא הבל פה של רטוריקת בחירות? קרוב לוודאי שכן. כוונת זדון אין פה, רק כניעה למציאות פוליטית. מתמודד על הנשיאות יכול לומר כל דבר. נשיא לא. מאריו קואומו, לשעבר מושל מדינת ניו-יורק, אמר פעם שנאומי בחירות הם כמו פיוט, אך מלאכת הממשל היא פרוזה. כל אדם שעיניו בראשו מבין שהעברת השגרירות האמריקאית לירושלים, או הכשרת ההתנחלויות, או ויתור על קווי 67, או ביטול ההסכם עם איראן יערערו את מדיניות החוץ האמריקאית מן היסוד, יחבלו ביחסיה עם הגוש הערבי והמוסלמי האדיר ויפגעו במעמדה הגלובלי. שום נשיא - רפובליקאי או דמוקרטי - לא יפקיר את האינטרסים של ארצו כדי להיטיב עם מדינה זרה, ולו גם בעלת ברית כישראל.

הקואליציה נגד דאעש, בניין הקלפים המט ליפול של ארה"ב במדמנה הסורית, המאבק המתמשך באל קאעדה, הצורך לתחזק את הקואליציה נגד איראן כערובה שמשטר האייתאללות יקיים את ההסכם הגרעיני, הבסיסים האמריקאים במפרץ הפרסי - כל אלה ועוד ייחשפו לסכנה קיומית אם נשיא רפובליקני יממש את ההצהרות על ישראל שהשמיע כמועמד. הנזיפות הפומביות לישראל אכן עשויות להיפסק בממשל רפובליקני פוטנציאלי. הכביסה המלוכלכת שוב לא תכובס בפומבי. שוב לא נשמע שפקיד בכיר בממשל כינה את נתניהו "צ'יקן-שיט". ייתכן שרה"מ אכן יוזמן לוושינגטון זמן קצר לאחר השבעתו של הנשיא רוביו. סביר להניח שאיום הסרת המטריה האמריקאית (הווטו) במועצת הביטחון לא יעלה בכלל על הפרק. כל אלה, למעט ה"מטריה", הם קוסמטיקה. אבל המהות לא תשתנה. החיכוך התמידי בין ירושלים לוושינגטון סביב בעיות שנובעות מהמשך הכיבוש - יימשך בכל עוזו.

ולאחר הכל המותג הרפובליקני אינו ערובה למדיניות פרו-ישראלית. בואו נזכור את ג'יימס בייקר, שר-החוץ בממשלו של ג'ורג' בוש הראשון, שאמר ב-1992, זמן קצר לפני תחילת ביקורו של רה"מ יצחק שמיר בבית הלבן, "שהיהודים ילכו להזדיין; בלאו הכי הם לא מצביעים בשבילנו". ובואו נזכור גם שרונאלד רייגן, אחד מהידידים הגדולים שהיו לישראל אי פעם בבית הלבן, עיכב העברת מטוסי אף 16 לישראל ב-1981 כדי למחות על החלת החוק הישראלי על רמת הגולן; ושממשלו של ג'ורג' בוש הבן התחכך כל העת עם ישראל בסוגיות ההתנחלויות, ובהתעלמות מהמלצות (אם לא תחינות) של ישראל הוא איפשר בחירות בעזה שהעלו לשלטון שם את חמאס - בכיה לדורות.

זה אולי ברור, אך כדאי להדגיש זאת שוב: כל נשיא, רפובליקאי כדמוקרטי, דואג בראש ובראשונה לאינטרסים של ארצו, כפי שהוא מבין אותם. האינטרסים של ישראל יהיו תמיד בעדיפות שניה, וסיום הנוכחות הישראלית בגדה הוא אינטרס אמריקאי. כך היה, כך הווה וכך יהיה.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן