גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התרגיל של ועדת הכספים לתקיפת סלינגר

בזמן שהממונה על שוק ההון העדיפה לצאת לחופשה שנקבעה מראש, חברי ועדת הכספים לא חסכו ביקורת עליה, בעוד שהיא נערכת להפיכת האגף שבראשותה לרשות עצמאית ■ בינתיים, הקולגה מרשות ני"ע, שמואל האוזר, סימן השבוע וי חשוב

דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי
דורית סלינגר / צילום: תמר מצפי

הח"כים נגד סלינגר, ולהיפך

הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר, דורית סלינגר, באה לתפקידה כדי לשנות ולעשות. בדרך לשם היא לא עוצרת במקומות שאחרים כנראה היו עוצרים כדי להקשיב ולבחון מראש כמה שיותר תסריטים, להחליק פינות, לעדן, להשיג הסכמה ולחזק יחסים עם גורמי השפעה אחרים, ועוד. בדרך הזו היא התקדמה בחלק ניכר ממטרותיה המרכזיות, למרות התנגדויות של גורמים מהשוק, חברות הביטוח או סוכני הביטוח בעיקר, אך גם המעסיקים ואפילו ההסתדרות. זירה אחרת שהייתה בעייתית עבורה היא הכנסת.

זה החל די מזמן, כשהאגף התקשה להעביר בוועדות הכנסת רגולציה כפי שרצה, ונאלץ לראותה מתמוססת. הח"כים מצדם חיפשו השפעה, והאגף, במיוחד תחת סלינגר, חיפש לעצמו כבישים עוקפים. פחות תקנות שדורשות את אישור הח"כים ויותר הוראות וחוזרים שנסגרים בתוך האוצר. אתמול, כך נראה, זה הגיע לשיא.

דוגמה טובה לכך היא קרן הפנסיה ברירת מחדל לציבור הרחב. הנושא עלה בתחילה בחוק ההסדרים. בלחץ הח"כים, שחלקם הושפעו מלחץ גורמים מהשוק, הנושא הזה הוצא מחוק ההסדרים, מבחינתם כדי לעבור בחקיקה עצמאית. אבל, סלינגר בחרה לקדם זאת בחוזרים שלא מצריכים את אישור ועדת הכספים של הכנסת, בראשות היו"ר ח"כ משה גפני.

כך, המהלך של קרן ברירת מחדל - שגורר ביקורת חריפה משלל גורמים, בהם המעסיקים, ההסתדרות, קבוצות הביטוח הגדולות וכמובן סוכני הביטוח - זכה אתמול לדיון ארוך בוועדת הכספים, שבמהלכו הח"כים תקפו את סלינגר והאגף שבראשותה, ואמרו שהליך מרכזי שכזה חייב לעבור דרך הכנסת. אבל, לא רק שהביקורת החריפה כנגד האוצר והמקצועיות שלו נשמעה בחריפות לא שגרתית, אלא שסלינגר, שנראה שמבחינתה הכנסת הפכה לזירה בעייתית משום שלדידה חלק ניכר מהח"כים הם אינטרסנטים מטעם בעלי עניין בשוק, ובאופן לא ראוי מבחינת הציבור הרחב, בכלל לא הייתה שם כדי לשמוע את הדברים. וגם לא מי מסגניה הבכירים.

מדוע? סלינגר הייתה אתמול ביום חופשה. בסביבת האוצר מסבירים כי החופשה נקבעה מבעוד מועד, ולכן ועדת הכספים התבקשה לדחות את מועד הדיון ליום אחר, כך שתוכל להגיע. ואולם, הם אומרים, בניגוד לדחיות רבות שנעשו בעבר בבקשות מעין אלה, הפעם הוועדה לא דחתה את הדיון, "אולי כדי שיוכלו לתקוף אותה על כך שלא הגיעה".

מנגד, ח"כ מיכל בירן ציינה כי "אני שמחה שהממונה שוכנעה בצורך בקרן ברירת מחדל, אך הכוונה שלה להעביר את המתווה בהליך עוקף חקיקה מחבלת ביכולתם של נבחרי הציבור לשמור על הזכות של כולנו להזדקן בכבוד. על רקע זה, ההיעדרות של סלינגר מהדיון אתמול צרמה לי במיוחד. אני מצפה מהדרג המקצועי לשתף איתנו פעולה, בעיקר כשמדובר בנושא כה משמעותי, שישפיע על עתיד כולנו".

ח"כ מיקי זוהר אמר לנו, כי "בסך הכל סלינגר עושה עבודה טובה עבור הציבור. אבל, לעתים היא שוכחת שיש נבחרים מטעם הציבור. הפקידות לא יכולה לעשות פעולות משמעותיות והרות גורל לבד, ללא הכנסת והריבון".

כך או כך, נראה שמבחינת סלינגר, שלא אחת הלכה בדרכים עוקפות כנסת בהחלטותיה, הכנסת הפכה לגזרה בעייתית אף יותר. הדבר מתחדד על רקע הפיכתו של אגף שוק ההון לרשות עצמאית חיצונית לאוצר. מהלך שיחזק את היכולות של האגף, אבל שעלול להפוך אותו חלש עוד יותר מול הכנסת.

זאת משום שללא הגב של האוצר, ובמיוחד ללא אגף תקציבים, המרחק הגיאוגרפי מהכנסת - המתארך עם עזיבת בניין האוצר למעון אחר, סמוך להר המנוחות - הופך משמעותי בהרבה. פתאום הכנסת הופכת יעד בעייתי הרבה יותר. לרשות חיצונית שאין לה במה לסחור עם חברי הכנסת, בדגש על יו"ר ועדת הכספים, אין הרבה מה לעשות חוץ מלהמתין, להסביר ולקוות. ממה שלמדנו לא אחת, למשל עם רשות ני"ע, זה ממש לא תמיד עובד ועוזר מבחינת הרגולטור. מכאן, נראה שרשות שוק ההון תהיה הרבה פחות חזקה בהעברת תקנות וחוקים, והיא תתמקד בעיקר באסדרה פנימית בחוזרים. תוסיפו לזה את היחסים הרעים של סלינגר עם ח"כים רבים, שרואים אותה כמי שרצה קדימה מבלי לבחון סוגיות חשובות, וכמי שאינה מקשיבה למי שיש להקשיב לו, ונראה שהדבר יקבל משנה תוקף לשנים הקרובות.

כך או כך, התזכיר אף העביר כמה מסמכויות השר והכנסת לסמכות יו"ר הרשות החדשה, לכשתוקם, כדי שיו"ר הרשות יהיה דומיננטי וחזק. לאור זאת, מעניין יהיה לראות אילו שינויים ובלמים חברי הכנסת ינסו - ויצליחו - להכניס לחקיקה שמוביל האוצר להוצאת אגף שוק ההון מהאוצר והפיכתו לרשות עצמאית.

האוזר מקבל רוח גבית מהשר; חובת ההוכחה עליו

אפרופו רשות ני"ע, שבראשות פרופ' שמואל האוזר, בימים האחרונים הוא סימן 'וי' גדול. ראשית משום ששר האוצר משה כחלון נתן לו בהחלטה ראויה ונכונה עוד כהונה, הפעם של שלוש שנים, כיו"ר הרשות, ושנית בגלל שלאחר חודשים ארוכים של עיכוב, לשכת השר שחררה עתה את החקיקה שתקדם את שינוי מבנה הבעלות בבורסה, תוך שנתנה לרשות של האוזר רוח גבית לשורת מהלכים שהיא מבקשת לקדם - כגון שינוי שבוע המסחר בבורסה, הפחתת רגולציה מסוימת, התרת מסחר בישראל במניות של חברות ענק בינלאומיות שהונפקו בארה"ב ובאירופה, ועוד.

אמנם עד כה האוזר לא השלים בהצלחה את השינויים המשמעותיים והאסטרטגיים ביותר, אבל את הדרך שבה הוא מאמין הוא כבר התווה. עכשיו גם השר הצטרף אליו, וסימן את המטרות שרצה. עכשיו נשאר רק להשיג אותן.

ועוד הערה ביחס להצעת החקיקה של האוצר ורשות ני"ע לשינוי מבנה הבעלות בבורסה: כמעט כל ההצעה מתייחסת לחיזוק ולעיגון כללי הממשל התאגידי של הבורסה, היבטי רישוי והחזקת אמצעי שליטה בבורסה, ביטול התלות שיש בין חברות בבורסה לבין בעלות על הבורסה, וכמובן הפיכתה לחברה בע"מ למטרת רווח. כל מה שהאוזר מאמין בו ומקדם זה זמן. בשוק יש כאלה שחוששים מהשלמת המהלך של הפיכת הבורסה לחברה למטרות רווח בידי בעלים כלשהו. גם מצד כאלה שאינם נמנים עם הבנקים שמסומנים כמתנגדים העיקריים למהלך הזה (משום שיאבדו את שליטתם בבורסה, שלא אחת מהווה תחרות לעסקיהם העיקריים כנותני אשראי).

כך, השבוע אמר לנו גורם בשוק ההון, כי "גם לאחר שינוי אופי הבורסה לחברה למטרות רווח, ככל הנראה לא יהיה קיטון בהוצאות של הבורסה, וזאת בגלל הוועד של העובדים. לכן, הרווחיות שיבקש כל מי שיחזיק בשליטה בבורסה תבוא רק מגידול בהכנסות. אני מקווה מאוד שהגידול האמור לא יגיע מהעלאת עמלות מסחר או כל מיני עמלות שימוש במדדים וכו', שבסופו של דבר יגולגלו להגדלת העלות למשקיע הבודד, כי אם מהגדלת היקפי החברות והמסחר בבורסה". החשש האמור מוצדק ומבוסס. הבורסה היא מונופול, וככזה יש חשש שמי שיזכה לשלוט בה יוכל ליהנות ממנה גם אם היא תמשיך לגמגם, וזאת דרך ייקור השירותים שלה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

פתיחה חיובית בוול סטריט; ספוטיפיי מזנקת בכ-13%

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

כך נלחמים חוקרים יהודים וישראלים בחזית האקדמית

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס