גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לדיל נוסף?

למה נתניהו נכנס ללחץ מחשיפת "גלובס" על ביטול ההפרדה המבנית בבזק

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

ראש הממשלה ושר התקשורת, בנימין נתניהו, עשה אתמול (ד') מאמצים גדולים כדי לשכנע את התקשורת שהוא עדיין לא קיבל החלטה בנוגע לביטול ההפרדה המבנית של בזק, "ומעולם לא נערך שום דיון ספציפי בנושא".

הדבר כמובן סותר לחלוטין את רוח התגובה שלשכתו נתנה אתמול בשעות הצהריים ל"גלובס", ובה היא אמנם לא אישרה, אך גם לא הכחישה שהחלטה עקרונית בנושא התקבלה.

אז מדוע נתניהו חושש להגיד שהוא תומך במתווה ביטול ההפרדה המבנית בבזק בתמורה להתחייבות להשקעות מצדה? הרי אפילו מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, אישר שזו התוכנית.

1. לא לחינם שורבב שמו של שר האוצר, משה כחלון, לתגובה שנתן אתמול נתניהו. האחרון רצה להראות שביטול ההפרדה כבר אושר ע"י כחלון כשר התקשורת ב-2012. על הדרך הוא מתעלם מכך שגלעד ארדן, השר שבא אחריו, לא היה מוכן לשמוע על כך ורצה להחמיר את הצעדים נגד בזק. אבל מה משנים הפרטים הקטנים כשהתמונה הגדולה היא שהיום כחלון ואנשי משרדו מתנגדים בתקיפות לביטול ההפרדה המבנית והיו רוצים מתווה אחר. למרות זאת, נתניהו ופילבר גמרו אומר לבטל את ההפרדה - והם יעשו הכול כדי להשיג את מבוקשם.

2. ולעצם העניין: הדיון אם כן לבטל את ההפרדה או לאו הוא בבחינת אחיזת עיניים, בעיקר משום שהוא כבר הוכרע בעדה. מה שחמור הוא שלא דנים במה שיבוא במקומה - וזו השגיאה הגדולה. רוצים לבטל? אהלן וסהלן. אבל אם קבעתם שבמקום הפרדה מבנית תבוא הפרדה חשבונאית, מדוע לא אומרים לציבור מה זה אומר?

ההפרדה החשבונאית אמורה להראות למפקח ולכולנו עד כמה המחירים שבזק נותנת למתחרות אכן משקפים עלויות פלוס רווח סביר. חשוב שבזק תהיה שקופה כדי שנוכל לראות את רווחיה בכל תחום ותחום גם לאחר ביטול ההפרדה המבנית, אבל לא פחות חשוב הוא לדרוש ממנה לשקף במדויק את פעילותה הסיטונאית. קרי - האם מערך מכירות הקווים והשירותים לחברות המתחרות הוגן או לא. יתרה מכך, זה חשוב גם לבזק כי אז היא תוכל להקטין את הרעשים התמידיים סביב רווחיותה האדירה.

3. בעיה נוספת היא שאף אחד לא יודע למה מתכוונים כשמדברים על "השקעות בתשתיות תמורת ביטול ההפרדה"? מישהו הגדיר מה זה? הרי בזק ממילא משקיעה מיליארד שקל בשנה בתשתיות - אז מה המשמעות של ה"דיל" הזה?

4. הפרסום הכניס את בזק ללחץ בעקבות התגובות של האוצר שמתנגד כאמור למהלך, וגם בגלל שפרטנר וסלקום עשויות להגיש נגדו בג"ץ. שתי החברות עומדות על כך שביטול ההפרדה בצורה ובאופן שמוביל נתניהו, מהווה מבחינתן פגיעה אנושה ביכולתן להתחרות בשוק.

משרד התקשורת, וגם נתניהו, מחויבים בתום לב, ולא ייתכן שמפקח יחליט על מהלך שמסתמך על קביעה מ-2012, מבלי להביט נכוחה על המציאות כיום בשוק התקשורת ולהתעלם מהרפורמה הסלולרית שכתשה את החברות. אי-שמיעת עמדתן לפני קבלת החלטה כה דרמטית, לא פועלת לטובת נתניהו, ובג"ץ כבר הביע מספר רב של פעמים את דעתו בסוגיות שקשורות לתום לב מצד השלטון. די אם ניזכר בעתירה של בזק לחשיפת מסמכים הנוגעים לרפורמה בשוק הקווי, וההחלטה של בג"ץ להורות למשרד התקשורת לחשוף אותם לאחר שסירב.

5. וכאן גם המקום לשאול מדוע בזק מתנגדת לשימוע ולמה היא עושה כל אשר ביכולתה על מנת שהוא לא יתקיים? הרי היא יכלה לקבל את הביטול מזמן אילו הייתה מסכימה לשימוע. אבל, שאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק, לא מאמין יותר להבטחות משרד התקשורת. לשיטתו, הפרדה מדורגת תאפשר לו למזג את yes ופלאפון רק בעוד כמה שנים, אם בכלל.

מבחינתו, הוא צודק. הבטיחו לו הפרדה מלאה בתמורה לרפורמה בשוק הקווי והוא מילא את חלקו בהסכם. אלא, שפרטנר וסלקום טוענות שבזק לא עשתה זאת ולכן אסור לוותר לה. לראיה, הטלפוניה שלה לא מהווה חלק מהרפורמה, וגם השלב השני של הרפורמה - דהיינו החכרת מקטעי תשתית פיסיים (שימוש בתעלות תקשורת) - עדיין תקוע בגלל התנגדותה. אז איזו הצדקה יש בביטול ההפרדה כעת?

6. ואולי ייתכן שמישהו מנסה לבשל כאן דיל נוסף - דהיינו פשרה עם בזק בנושא הטלפוניה והשלב השני של הרפורמה בתמורה לביטול ההפרדה המבנית?

עוד כתבות

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו

בניינים בסיום בנייה בבאר שבע / צילום: דיאגו מיטלברג

יותר מ-3 שנים: הקבלנים דוחים את מועד מסירת הדירות בחוזים החדשים

סעיף מועד המסירה מגיע כבר ל־40 חודשים ואף יותר, בגלל הקשיים הנגרמים מהמחסור בכוח אדם ● בינתיים המדינה לא מצליחה להביא עובדים, ונראה כי לא תסייע לקבלנים להתמודד עם המצב

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

חניית העובדים חשובה יותר? ההתנגדות שתוקעת את הרחבת תחנת הרכבת בנתב"ג

רשות שדות התעופה עצרה את העבודות להרחבת התחנה בנתב"ג בטענה לפגיעה בנגישות לטרמינל מהחניונים ● גורמים המעורים בפרטים טוענים שהסיבה נוגעת לצמצום חניות העובדים במהלך הפרויקט ● בענף חוששים מהיווצרות צוואר בקבוק בתפעול רשת הרכבות

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

פסק דין תקדימי בעליון: אישה לא מחויבת לגלות לבן זוגה כי איננו האב הביולוגי

ביהמ"ש המחוזי קבע כי בן הזוג אינו זכאי לפיצויים, והעליון דחה את ערעורו ● הנימוק המרכזי: "בירור התביעות ללא קשר לתוצאות ההליך עלול להעביר מסר לקטין כי הוא אינו רצוי" ● מומחית בדיני משפחה: "העליון ממשיך לשמור על ניתוק בין תחום דיני המשפחה ותחום הנזיקין"

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה