גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק כמחצית מהסטודנטים למשפטים מתכננים לעסוק בעריכת דין

אלפי סטודנטים למשפטים בארץ ניגשים בימים אלה לראיונות קבלה לסטאז' ■ סקר קודקס מגלה כי רוב מוחץ מהם (74%) הצביעו על "מקצועיות ו"אווירה נעימה" כפרמטרים החשובים ביותר עבורם בבחירת מקום ההתמחות

מתמחים במשפטים / צילום: ליאור מזרחי
מתמחים במשפטים / צילום: ליאור מזרחי

החל מ-15 במארס ולמשך 10 ימים, ניגשים אלפי סטודנטים למשפטים ברחבי הארץ לראיונות קבלה להתמחות במשרדי עריכת הדין, בחברות, בפרקליטויות ובבתי המשפט. המדובר בסטודנטים למשפטים שיתחילו את ההתמחות בעריכת דין בחודשים מארס וספטמבר 2017. תקופת ההתמחות היא תקופה קריטית עבורם. רבים מקרב המתמחים נשארים לעבוד במשך שנים ארוכות במקומות שבהם התמחו, ובמידה רבה קובעת תקופת ההתמחות את גורל הקריירה המקצועית של עוה"ד.

לרגל התחלת ראיונות ההתמחות ערכה "קודקס", חברת ההשמה למשפטנים המובילה בארץ, סקר שבוחן את רצונותיהם והעדפותיהם של הסטודנטים למשפטים בנוגע לתקופת התמחות. הסקר נעשה בקרב 1,000 סטודנטים למשפטים מכלל האוניברסיטאות והמכללות בישראל, שהתבקשו להשיב על שאלון אינטרנט והוא מתפרסם ב"גלובס" בבלעדיות.

אנחנו חיים בעידן שבו הכסף הוא לעתים כמעט חזות הכול, ואולם תוצאות סקר המתמחים של "קודקס" מעלות כי השכר הוא לא הנושא החשוב עבור הסטודנטים בבואם לבחור מקום להתמחות בו. לפי הסקר, שני הדברים שהכי חשובים לסטודנטים בבחירת מקום ההתמחות הם שתהיה בו אווירה נעימה ושהוא יהיה מקום מקצועי.

במסגרת הסקר, קיבלו הסטודנטים את האפשרות לבחור ביותר משיקול אחד שמנחה אותם בבחירת מקום ההתמחות. 74% מקרב המשתתפים בסקר ענו כי ה"מקצועיות" ו"אווירה נעימה" הם הפרמטרים החשובים ביותר עבורם בבחירת מקום ההתמחות; 54.2% מהמשתתפים ציינו כי שיקול אחר שמנחה אותם בבואם לבחור מקום להתמחות הוא סיכויי ההישארות כעורכי-דין במקום העבודה עם תום ההתמחות וההסמכה לעריכת-דין; רק 30.5% מקרב משתתפי הסקר השיבו כי גובה השכר שישתכרו בתקופת ההתמחות הוא הנושא החשוב להם ביותר בבחירת מקום להתמחות בו; כ-30.5% בחרו בפרמטרים של "שעות עבודה" ו"סביבת עבודה" כבעלי משקל בבחירת מקום ההתמחות.

ביטחון תעסוקתי ויציבות

מנהלת מחלקת המתמחים בקודקס, עו"ד דנה גוטרמן, סבורה כי עמדת הסטודנטים הנחשפת בסקר, עומדת בניגוד להנחה של רוב המעסיקים, הסבורים שלשכר יש משקל רב מאוד בבחירה של הסטודנטים את מקום ההתמחות. "הסטודנטים מצביעים בבירור כי השכר מהווה פרמטר משני, וכי הם ילכו להתמחות במשרד שייתן להם את ההזדמנות הטובה ביותר ללמוד ולהתפתח, ולאו דווקא במשרד שישלם להם את המשכורת הגבוהה ביותר. אני חושבת שזה בהחלט מחייב את המשרדים להיערך בהתאם".

לגבי הנתון, לפיו למעלה ממחצית מהסטודנטים (54.2%) בחרו בסיכויי ההישארות במשרד (בטווח ארוך) כפרמטר קריטי בבחירת מקום ההתמחות, אומרת עו"ד גוטרמן כי "הנתון הזה מלמד שגם ב-2016, בעולם תעסוקתי תזזיתי של שינויים רבים, לפחות בשוק עריכת הדין ביטחון תעסוקתי ויציבות הם שיקולים כבדי משקל בבחירת מקום עבודה".

עוד בחן סקר המתמחים מהם תחומי העיסוק המשפטי שבהם שואפים הסטודנטים לעסוק בעתיד. בתשובה לשאלה באיזה תחום משפטי ירצו לעסוק לאחר ההסמכה לעריכת-דין, בחרו 22.1% מהסטודנטים בליטיגציה; 14.7% במשפט מסחרי; ו-8.9% במשפט פלילי. עוד דורגו בבחירות הסטודנטים: תחום הנדל"ן עם 7.4%; היי-טק עם 6.8%; ומסחרי בינלאומי עם 4.7%; הסקר מגלה כי אף אחד מהסטודנטים אינו מפנטז על עיסוק בהוצלאה לפועל ורק כ-1.5% מהמשתתפים שואפים לעסוק בעתיד בדיני עבודה ושיעור דומה בפירוקים וכינוסים; כ-20% מהסטודנטים השיבו כי הם עדיין אינם יודעים באיזה תחום משפטי ירצו לעסוק בעתיד.

סקר קודקס, הוסיף ובדק מהו גודל המשרד שבו הסטודנטים מעדיפים להתמחות. מהתשובות עולה כי 64% מהסטודנטים מעדיפים להשתלב במשרד גדול; 24% - במשרד בינוני; ו-12% - במשרד בוטיק, המתמחה בתחום נישה ספציפי.

קרש קפיצה

שאלה נוספת שהציג הסקר, התייחסה להערכת הסטודנטים לגבי הסיכוי שימשיכו לעבוד בתחום המשפט גם לאחר ההתמחות. הנתונים שהתקבלו מפתיעים במיוחד. פחות ממחצית מהנשאלים - רק 48.9% מהסטודנטים - העידו שהם שואפים לבנות קריירה משפטית ארוכת טווח; קרוב לרבע מהמשיבים (23.7%) ענו שהם שואפים לבנות קריירה משפטית, אך רואים בכך מקפצה לתחומים אחרים; 4.7% ענו שאינם מעוניינים להמשיך לעסוק בעריכת-דין לאחר ההתמחות; ו-22.6% עדיין לא קיבלו החלטה בנושא.

עו"ד גוטרמן אומרת כי למרות השחיקה בערך המקצוע והשיח על ההצפה של השוק בעורכי דין והפגיעה ביוקרתו, המקצוע עדיין נחשב אטרקטיבי. עם זאת, לדבריה, "חלק גדול מהסטודנטים מזהים בענף קרש קפיצה להזדמנויות קריירה עתידיות, ואנו מרגישים בשיח ער בנושא בעיקר סביב הבחירה בהתמחות במשפט מסחרי. עדיין, תואר במשפטים, בדומה לחשבונאות, נתפס ככזה המקנה מקצוע שפותח הזדמנויות קריירה במגוון רחב של תחומים לבוגרים, במיוחד בעולם העסקי. כפי שאכן ניתן לראות בפועל, רבים מבוגרי הפקולטות המובילות למשפטים הינם מנהלים בכירים ומנכ"לים של חברות בולטות במשק".

הסטודנטים נשאלו גם לגבי שאיפותיהם המקצועיות בתוך משרדי עריכת-הדין ובמגזר הציבורי. 69% מהם ציינו כי הם שואפים להגיע למעמד של שותפים במשרד; 12% ענו שהם שואפים לקבל תפקיד של עו"ד במחלקה משפטית בחברה; ו-19% ענו שהם מכוונים לתפקידים אחרים.

כמחצית מהסטודנטים מתנגדים להארכת הסטאז'; 20% לא היו ממליצים ללמוד משפטים

במסגרת רפורמה כוללת שהיא מקדמת בשוק עריכת הדין, החליטה לאחרונה שרת המשפטים, איילת שקד, להאריך את תקופת ההתמחות במשפטים משנה לשנה וחצי ולהגביר את הפיקוח על המתמחים. השינוי לא יחול על הסטודנטים של היום, אלה שהשתתפו בסקר "קודקס", אלא רק על מי שהתחיל ללמוד משפטים לאחר ההחלטה. למרות שההארכה אינה נוגעת אליהם, מעלה הסקר כי יותר ממחצית מהסטודנטים (52.1%) מתנגדים לרפורמה, ורק שליש (30.5%) תומכים בה. ליתר המשיבים לא הייתה עמדה מובהקת בנושא.

בהמשך לשאלה הזו, נשאלו הסטודנטים האם היו ממליצים למי שמתלבט היום אם לפנות ללימודי משפטים לבחור בכך, בעקבות הרפורמה והארכת תקופת ההתמחות. 40% ענו שהיו ממליצים; חמישית ענו שלא היו ממליצים; וחמישית ענו שתשובתם תלויה ביכולת הכלכלית של המועמד.

מנהלת מחלקת המתמחים בקודקס, עו"ד דנה גוטרמן, אומרת שעוד מוקדם לעמוד על מלוא המשמעויות של הרפורמה המתוכננת בענף עריכת הדין. "ההשלכות, בדומה לרפורמות ושינויי חקיקה שחזינו בהם בשנים האחרונות, יהיו כאלה שניתן להבין את מלוא השפעתן רק לאחר שייושמו ויינתן די זמן להטמעתן. עם זאת, התנגדות הסטודנטים בולטת ונראה שהיה מקום להיוועץ בהם ולהיחשף גם לזווית הראייה שלהם במסגרת הדיונים בנושא".

מטרידה במיוחד העובדה, שכ-20% מהמשיבים, היו שוקלים האם להמליץ לחבר ללמוד משפטים בשל שיקולים כלכליים. לדברי גוטרמן, "זה בהחלט מטריד. המשמעות היא שהארכת ההתמחות, מעבר למטרה לשמה פותחה, עלולה להחטיא את המטרה דווקא בנוגע לסטודנטים חלשים ואלו שיגיעו מהפריפריה".

תחום העיסוק המשפטי המועדף

סוג המשרד שהסטודנטים מעדיפים

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עולה ב-6%, אלוני חץ יורדת ב-4.5%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור (22.17%), תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלו בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי