גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקהילה הרוסית מתנהלת במידה רבה מאחורי הקלעים"

המנכ"ל הנכנס של ערוץ 9, יורי קגנוביץ', פונה לקהל הרוסים הצברים, אלה שחוגגים גם את ראש השנה וגם את הנובי גוד, ומכחיש את השמועות על קשרי הערוץ עם אביגדור ליברמן ("בתקופת הבחירות הוא כעס עלינו ולא הגיע לפה")

יורי קגנוביץ'. "אנחנו חוזרים למקום הפרופורציונלי שלנו. לא יהיו קיצוצים בעתיד" / צילום: איל יצהר
יורי קגנוביץ'. "אנחנו חוזרים למקום הפרופורציונלי שלנו. לא יהיו קיצוצים בעתיד" / צילום: איל יצהר

לבן של יורי קגנוביץ', המנכ"ל הטרי של ערוץ 9, קוראים גיל. הוא נער תל-אביבי בן 17, שנולד בישראל, ושפתו עברית. בכל בוקר לפני שהוא יוצא ללמוד בתיכון חדש, הוא מניח תפילין ולאחרונה השתתף בגיבוש לקורס טיס. אם לא טיס, ברור לו שילך לסיירת מטכ"ל. ועדיין, בחשבון האינסטגרם של הנער בעל תספורת המוהוק, לפני כל תמונות הסלפי המתבקשות, במקום שבו דורשת האפליקציה את הבלתי אפשרי מבני הדור הזה - להזדהות - כתב גיל באותיות קיריליות: *******. רוסי.

"לפני חצי שנה הוא בא אליי", מספר קגנוביץ' האב, שעלה לארץ בעלייה הגדולה של שנות התשעים, ואמר לי "'אבא, בחיים לא אוכל להתחתן עם בחורה צברית, רק עם בחורה רוסייה'. שאלתי למה, והוא אמר, 'אני רוצה שלאשתי ולי יהיו חוויות משותפת מהילדות. אותו האוכל, אותם החגים".

- והוא הרי מכאן, צבר בעצמו.

"אנחנו מדברים איתו רק עברית, והוא כמעט לא קורא רוסית. הוא ישראלי לכל דבר והוא גאה בזה, אבל הוא גאה גם בזה שהוא רוסי. לא מזמן הוא לקח אותי למופע של ראפר רוסי שלא הכרתי, וראיתי שם 3,000 צעירים קופצים, וכולם כמוהו, צברים. זה מוכיח את מה שגם אני מרגיש, שאנחנו לא שונים מאף ישראלי אחר. אנחנו הולכים לצבא וצמים ביום כיפור ועומדים בצפירות. אנחנו גאים במדינה שלנו, וכשהמטוס נוחת כשאני חוזר מחו"ל אני מתרגש. אבל אני חיה אחרת. יש לי זהות אחרת".

בחזרה למוסקבה וסמרקנד

עוגת הזהויות הישראלית, ששנים תפחה בכור ההיתוך באחידות מעושה, מתפוררת, וגם הישראלי דובר הרוסית רוצה את הפרוסה שלו. לבני העלייה הגדולה של שנות התשעים נולד כבר דור שלישי, ובניגוד להנחה הפטרונית שרווחה בקרב הקולטים לפני כמעט 30 שנה, היטמעותו של הציבור הזה לא באה לידי ביטוי בהיעלמותו. להפך, הוא יצר ישראליות חדשה משלו, ברורה, לא מתנצלת ומנוסחת היטב - בשתי השפות גם יחד. נובי גוד וראש השנה, חומוס ודג מלוח.

עבור ערוץ 9, לתרבות הישרוסית יש משמעות כלכלית. אחרי הכול, התקשורת המגזרית - בין אם היא ערבית, רוסית או דתית - היא גלגל הטווייה שהופך את הררי קש הזהויות לחוטים אחידים של זהב. כבר שנים שהערוץ, שידע ימים טובים אך גם קשים מאוד, מנסה לגרום למפרסמים להבין שיש פה ציבור בעל מאפיינים מגובשים, ושאפיק 9 הוא המקום היחיד להגיע אליו. המנכ"ל שנכנס רק לפני חודש לתפקיד מאמין שעכשיו זה אפשרי מתמיד.

"אפשר לחלק את אוכלוסיית דוברי הרוסית לשלושה", אומר קגנוביץ'. "יש את אלה שבורחים מהרוסיות, שלא רוצים לשמוע על השפה, שמתחתנים עם צברים ופשוט בורחים ואפילו מתביישים בזהות שלהם. זה מיעוט שאני לא חושב להגיע אליו בכלל. שיהיה להם לבריאות. יש קהל נאמן, מבוגר, שהאסתטיות של המסך פחות חשובה לו, והוא מתמקד בתוכן. ויש קהל בגילי ביניים, ישראלים שנמצאים 25-30 שנה בארץ, שעשו צבא ואוניברסיטה והקימו פה משפחות, והם הרוב. הם דו-לשוניים, ולא משנה להם באיזו שעה לצרוך תוכן. יש להם אפיון רגשי ותרבותי שונה מהצבר. הם רוצים לשמר את השפה בבית, הם שולחים את הילדים שלהם לגנים דוברי רוסית, והם נאמנים למועדים קלנדריים שונים, לאוכל, לספרים".

קגנוביץ', שבחודש הבא ימלאו לו 40, הוא בן הדור שאליו פונה הערוץ. הוא עלה מרוסיה בשנות התשעים, סיים את אורט סינגלובסקי ולמד מתמטיקה באוניברסיטה. לאחר שתוכנת הניווט שפיתח התרסקה עם בועת ההיי-טק בראשית המילניום, הוא התמקד בתחביב שלו - תקשורת. תחילה ברדיו דובר הרוסית ספוטניק ובהמשך חבר לקבוצה שהקימה את ערוץ 9, אז ישראל פלוס. מאז הוא שם כמעט ברציפות. תחילה כמפיק, בהמשך כמפיק ראשי וסמנכ"ל, ולפני חודש החליף את המנכ"לית ויקי גורדין.

יש בקגנוביץ' משהו סוחף, ולרגע אפשר לשכוח את התלהבותם של אלה שקדמו לו, והתקשו להציל את הערוץ ממשבריו. היא גם כנראה זו ששכנעה את הבעלים, איש העסקים אלכסנדר לוין, לתת לו את המושכות ולשנות את אופיו של הערוץ, שוב. "הראייה שלי פשוטה - לתת תוכן שאי אפשר לצרוך בשום מדיה אחרת", אומר קגנוביץ'. "אמרתי ללוין שאם ניקח את הכסף שמושקע היום ב'הישרדות' או ב'אח הגדול' ונפיק ריאליטי באותה ההשקעה רק ברוסית - זה לא יביא תועלת. זה קיים כבר ואני כדו-לשוני יכול לראות את זה בערוץ 2. אבל ברגע שאני אתן לצופה תוכן שייגע בעצב שלו כישראלי-רוסי, אני אתן לו משהו שונה".

- איזה תוכן למשל?

"אנחנו נעלה רצועת פריים אחרי החדשות, שאחת התוכניות בה תהיה עם מגישת החדשות שהחזרתי לערוץ, ילנה לגוטינה. היא תראיין יהודים דוברי רוסית מצליחים מהעולם. תוכנית אחרת, 'מייד אין ישראל', תראה את ההישגים של דוברי רוסית בגילי בתעשיות הטכנולוגיות. 'רצועת הביטחון' זו תוכנית על צבא וביטחון דרך הפריזמה של הרוסים, ו'בחזרה ל-USSR' תחזור לערי המוצא שלנו: מוסקבה, בישקק, סמרקנד, ותבדוק מה השתנה שם ב-25 השנים שאנחנו פה. נעלה גם תוכנית ילדים שתלמד את הילדים שלנו רוסית. תוכן כזה הוא האופציה היחידה לשמר ולהביא קהל חדש".

מיומו הראשון בתפקיד נפגש עם פרסומאים ומציג את תוכניתו, ולדבריו "הם לא מודעים למגזר הזה. אנחנו מציעים קמפיין משולב של טלוויזיה, אתר ומדיה חברתית. הם יושבים מולי בפה פעור".

"השוק מתנהל בצורה הזויה"

כשמגיעים למתחם השידור העצום שבנה לוין בפאתי מודיעין עבור ערוץ 9, אי אפשר להתעלם מתחושת הריקנות. לוין, שעשה את הונו בעולם התקשורת הרוסי, רכש את הערוץ לפני שלוש שנים מלב לבייב, לאחר שהגיע להפסדי ענק, וניפח אותו לממדים שלרגע הפיחו משב תקווה בשוק הטלוויזיה הישראלי כולו. הוא בנה אולפנים מתקדמים ומשרדים בקווים נקיים של הצלחה, ואפילו בחן את רכישת ערוץ 10. מצבת העובדים הכפילה עצמה, ההפקות הפכו לגדולות ונוצצות והיומרנות זרמה כמים. עד סוף 2015 חזרה הפרופורציה, שדרת המשרדים ננטשה ועשרות עובדים נשלחו הביתה. לפני כחודשיים, המנכ"לית שלחצה עבור לוין על האקורדיון - מילאה וגם רוקנה - בחרה לעזוב.

- מה הוביל לעזיבה של גורדין?

"ויקי היא אשת עסקים מובהקת, עורכת דין. היא הייתה יד ימינו של אלכסנדר, הגיעה כדי לעזור לו להגשים את חלומותיו ועשתה את מה שיכלה. העובדה שכתבת שהיא עזבה כי היא נדרשה לעשות עוד קיצוצים לגמרי לא נכונה. היא הרימה את הערוץ מבחינה עסקית בשנתיים הראשונות אחרי משבר פרסום מאוד קשה. להבנתי היא קיבלה הצעות ופנתה לעסקים פרטיים".

- היה פה תהליך קשה של קיצוצים.

"לא נכון - הערוץ הזה היה תמיד כ-100 עובדים".

- ואז הוא קפץ ל-200.

"נכון, כי הבעלים הגיע עם ראייה מאוד חיובית וחיונית, שהייתה טיפה מוטעית".

- מוטעית מאוד.

"הוא איש טלוויזיה עם ניסיון רב שנים. כשהוא הגיע הוא אמר, 'אתם ערוץ נישה קטן, שפונה לבקושי מיליון איש, בואו ננסה לצאת לחו"ל ולהפיק דברים יותר רחבים, נוצצים ויפים'. הוא רצה להפוך את הערוץ לערוץ ברודקאסט שמן".

- ואף אחד לא אמר לו "אתה טועה"?

"הוא לא טעה, השוק הזה מתנהל בצורה הזויה".

- הרצפה עקומה.

"דוברי הרוסית מונים 18% מהאוכלוסייה. עד שלוין נכנס, נתח הצפייה של הערוץ היה 5%, כי זה מה שהשוק נתן לו, זה מה שהשקענו כלכלית וזה מה שקיבלנו. המטרה שלו הייתה להוביל לנתח של 10%-11%. אין סיבה שזה לא יקרה. הוא לא לקח הלוואות, והשקיע הכול מכיסו".

- כמה כסף הוא הפסיד פה?

"הוא השקיע כמעט 20 מיליון דולר, והפסיד קרוב ל-60 מיליון שקל. הוא הגיע לפה עם תוכניות מאוד מפורטות מא' ועד ת', אבל השוק לא אכל את זה. משרדי הפרסום המשיכו לתת לנו את מה שנתנו לנו לפני. יש פה טעות בתפיסה שהמגזר הזה לא קיים".

- אבל גם הרייטינג לא השתנה.

"הרייטינג בקרב העולים עלה מ-2.5% ב-2012 ל-5%. בחודשים האחרונים אנחנו ממשיכים לעלות. מרגע שלוין בא, היה לכולם ניצוץ בעיניים והדם זרם. ואז עברו חודש וחודשיים וחצי שנה ושנה. הרייטינג גדל, אבל ההכנסות לא גדלו איתו. והוא ניסה והשקיע עוד כי הוא האמין שצריך להרגיל את הצופה. הצופה התרגל, אבל המפרסם לא אכל את זה, והמשיך להיות בגישה שהמגזר הרוסי לא קיים".

- ואז התחיל קיצוץ.

"תפסיק לקרוא לזה קיצוץ! אנחנו חוזרים למקום הפרופורציונלי שלנו. אני תמיד אמרתי לו לא לעשות מהפך חד מדי. ייעצתי לו לנקוט גישה יותר איטית. אני מאמין שאם אצליח להעלות את נתח הצפייה שלי אפילו באחוז אחד, אני בסדר. בחצי השנה האחרונה לא היו קיצוצים, ולא יהיו קיצוצים בעתיד. נקודה. אנחנו היום סביב 100 איש ואני אפילו מגייס אנשים שקוצצו לפני חצי שנה ושנה".

- גורדין הצהירה בסוף השנה שעברה שהרבעון הראשון של 2016 ייגמר באיזון. לשם זה הולך?

"היה הכי קל לי לא לגעת בתוכן ולהגיע לאיזון תפעולי בסוף הרבעון. אבל זו לא המציאות. היום אני משקיע בתוכן ואני הולך להשקיע בו כל שקל שנרוויח. לא יהיה שקל שיוחזר כדיווידנד. אלה ההסכמות שלנו ולכן לא נהיה מאוזנים בסוף הרבעון. הייתי משנה של ויקי כל השנים, ואני יכול להגיד לך שאת המבנה המקוצץ אמנם בניתי איתה, אבל אלה הידיים שלי ותוכנית העבודה שלי".

- ביקשת הזרמה נוספת לצורך התוכנית שלך?

"לא".

- אז לוין לא יזרים יותר כסף לערוץ?

"הוא יזרים כסף עד יולי. כך הוחלט בתחילת 2015. אם לא הייתי משנה את הלוח ומפיק ספיישל אנשי השנה ומגייס, היינו מאוזנים בסוף 2016".

- עד כמה העובדה שעצרו את המעבר של תאגיד השידור הציבורי למודיעין פגעה בכם?

"מאוד. זה החזיר אותנו שנתיים אחורה. ראינו בזה הזדמנות עסקית טובה מאוד. היינו יכולים להפסיק לקבל הזרמות ולהשקיע בתוכן מהכיס, כי זה היה מביא אותנו לרווחיות. היה מדובר פה על יותר מחצי מיליון שקל בחודש. היינו מחזירים את ההשקעה שלנו במתחם הזה, ואם הם היו נכנסים לפה על-פי התוכנית, הם כבר היו עולים לאוויר ב-1 במארס. נכון להיום, אין שידורים ואין נעליים".

- זו הייתה טעות לבנות את המבנה הזה פה?

"לא. הוא מחזיק את עצמו. אני היום במגעים עם הפקות גדולות שיבואו לצלם פה וכבר החתמנו כמה סדרות. זה עסק וחברה נפרדים, לא של ערוץ 9, יש פה סמנכ"ל שעוסק בזה. אני לא נוגע בזה".

"אין שופט עליון, תת-אלוף"

- יש היום לאוכלוסייה הישראלית-רוסית מובילי דעת קהל, מנהיגים?

"יש, אבל מעט מדי. יש פה תקרת זכוכית. עדיין אין בישראל שופט עליון אחד מהעלייה הרוסית של שנות התשעים, אין תת-אלוף. זו לא אפליה כלפי רוסים, זו מציאות שכל עלייה נתקלה בה".

- יש מודעות כלפי היעדר מזרחים, דתיים ונשים בתקשורת, אבל נדמה שלא מחפשים את הרוסים. יש תפיסה שזה ציבור שלא שואף לנראות.

"אם זה היה כך, לא היו פוליטיקאים שמושכים אחריהם את הציבור הרוסי. זה לא שמובילי דעת הקהל החליטו עבורנו שנשמור על הזהות שלנו. הקהילה הזו החליטה על כך בעצמה".

- יש גזענות כלפי יוצאי רוסיה?

"אני לא נתקל בזה. לא יותר משיש כלפי כל אחד אחר. הנה לדוגמה הקמפיין שאדיר מילר עשה עבור מכבי באחרונה ועורר מחלוקת (מילר לעג ללקוחה ממוצא רוסי שהתקשרה לשירות הלקוחות של קופת החולים - ל"א) - למרות שהיו כמה סרטונים בקמפיין הזה, רק הקהילה הרוסית הרימה את הקול וזה הפתיע אותי. הם ממש חוללו מהפכה ברשתות החברתיות. במידה רבה זו קהילה שמתנהלת מאחורי הקלעים באתרים שלה ובמקומות שלה".

- היית מעלה קמפיין כמו של מכבי אצלכם?

"בטח. אני אישית כדובר רוסית וצרכן תוכן, חייכתי מזה. אפילו שיתפתי את הקמפיין בקבוצת הווטסאפ המשפחתית".

"כל כלי תקשורת בישראל צריך פוליטיקאים"

קגנוביץ' לא רוצה לדבר על פוליטיקה, אך אומר כי "זה לא סוד שדוברי הרוסית נוטים ימינה בארץ - גילי הביניים נוטים למרכז-ימין והמבוגרים יותר, ימנים יותר".

- במהלך השנים נרמז על הקשר של ערוץ 9 לפוליטיקאים דוברי הרוסית שהתייצבו לצדו בכנסת כשהיה נדרש. במיוחד על הקשר ל"ישראל ביתנו" ולאביגדור ליברמן.

"זה הזוי. אתה העיתונאי הראשון שאומר לי את זה בפנים, לא ראיתי כותרת על זה בעיתון או כתבה על זה".

- אבל אתה מכיר את השמועות.

"אין לשמועות האלה בסיס, כי לפחות בשתי מערכות הבחירות האחרונות, ליברמן כעס עלינו ולא הגיע לפה".

- למה?

"כי נתנו במה שווה לכולם".

- הוא כנראה התבסס על משהו אם הוא הרגיש שמגיעה לו במה יותר מלכולם.

"לא קשור בכלל. אני לא אכנס לנעליו. שמרנו על יחס שווה כלפי כולם ותמיד הקפדנו שאף פוליטיקאי לא יגיע לפה בלי סיבה. אף אחד לא מלטף אותם כאן, וליברמן חשב שנלטף אותו".

- כי הוא קיווה שתזכרו לו חסד נעורים, על זה שאנשיו דאגו להכניס אתכם לעידן פלוס או לבטל דמי זיכיון.

"זה היה השר זאב אלקין, זה לא היה קשור לאנשים של איווט, למרות שהם תמכו בזה. היוזמות לאורך השנים היו של הליכוד. כל כלי תקשורת בארץ צריך פוליטיקאים. אבל זה לא אומר שיש נטייה לכיוון כזה או אחר, לא לימין ולא לשמאל. במערכות הבחירות ערכנו טבלאות כדי לראות שאנחנו נותנים במה מאוזנת לכולם".

- מה אתה חושב על הקו שנוקט ערוץ 20?

"מה שהם עושים עכשיו - לפנות לאוכלוסייה מאוד ימנית, ואפילו ימנית קיצונית - זו הברירה היחידה שעומדת בפניהם מבחינה אסטרטגית-שיווקית. זו בעיניי האופציה היחידה שלהם להגיד 'אנחנו על המפה'. אחרת אני לא רואה צורך בערוץ מסחרי מעבר למה שכבר קיים היום".

- חשבתם פעם ללכת לקו השיווקי הזה של פרובוקציה?

"ממש לא. אנחנו לא צריכים את זה. הקהל שלנו כבר אצלנו".

יורי קגנוביץ'

אישי: בן 39, גרוש

תפקיד: מנכ"ל ערוץ 9

השכלה: תואר ראשון במדעי המחשב

תפקידים קודמים: משנה למנכ"ל ומפיק ראשי בערוץ 9

תוכנית מועדפת לצפייה: חדשות

עוד משהו: עורך טיולי דיג בעולם

ערוץ 9

פעילות: שידור טלוויזיוני לצורכי הציבור דובר הרוסית בישראל

שנת הקמה: 2002

בעלים: אלכסנדר לוין

השקעה בערוץ: 20 מיליון דולר

הפסדים: 60 מיליון שקל

מיקום: אולפנים ומשרדים במודיעין

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה