גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ת"א 100: הבכיר הממוצע מרוויח פי 54 משכר המינימום במשק

השכר הממוצע של מנהל בכיר בחברות מדד ת"א 100 נותר ללא שינוי מהותי בהשוואה ל-2014 על כ-3.6 מיליון שקל - מה שמבליט את כשלונו של תיקון 20

הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי
הבורסה בתל אביב / צילום: תמר מצפי

השתוללות השכר בחברות הציבוריות הנסחרות בת"א נמשכת. אם מישהו חשב שתיקון 20 ("חוק שכר הבכירים"), שהעביר את הכוח בכל הנוגע לאישור השכר בחברות הציבוריות לידי בעלי המניות, יגרום להפחתה ניכרת בשכרם של המנהלים הבכירים, מתברר כי התקווה הזאת נכזבה. יתרה מכך, בעוד ששכר המנכ"לים נותר פחות או יותר ללא שינוי, שכר המנהלים בדרג השני (משנה למנכ"ל וסמנכ"ל) רשם עלייה ניכרת ב-2015.

מניתוח שביצעה עבור "גלובס" חברת הייעוץ BDO זיו האפט, שבחנה את שכרם של 350 נושאי משרה בכירים בכ-70 חברות ציבוריות הנכללות במדד ת"א 100, עולה כי גם בעידן חוק שכר הבכירים, הקשר בין ביצועי החברות לתגמול המנהלים נותר חלש. עלות השכר הממוצעת לבכיר בשנת 2015 עמדה על כ-3.6 מיליון שקל, ונותרה כמעט ללא שינוי.

יחד עם זאת, ניכר כי חוק שכר הבכירים - שאמור היה להשפיע בהדרגה לאורך השנים על השכר, מכיוון שהוא נוגע רק לאישור חוזים חדשים ולא לחוזי העסקה שנחתמו לפניו - הידק במידה מסוימת את הקשר בין ביצועים לבין מענקים, בייחוד בתפקידי סמנכ"ל, משום שמשקל הרכיב המשתנה (מענק ורכיב הוני) בחבילת התגמול הממוצעת עלה לכ-47% לעומת 39% בשנת 2014, וזאת על חשבון ירידה בפרופורציית הרכיב הקבוע.

הבונוסים לבכירים עלו פי 3 ב-2015

השכר הקבוע, יש לציין, מנותק מביצועי החברה, וניתן בהתבסס על ניסיונו המקצועי, כישוריו, מומחיותו והשכלתו של המנהל, ועל כן ההחלטה בדבר גובה הרכיב הקבוע במקרים רבים נשענת על מחירי שוק ועל סבירותו ביחס למתחרים (בנצ'מרק). על כן, כל שינוי ברכיב זה מהווה סממן לשינוי רוחבי, תודעתי.

כאמור, עלות שכר הסמנכ"לים בחברות הגדולות הנסחרות בבורסת ת"א עלה ב-2015 בשיעור ניכר. מדובר בזינוק של 51%, שנובע ככל הנראה מתיקון 20 שחייב לקבוע נוסחאות תגמול מבוססות ביצועים מראש, וייתכן שבחלק ניכר מהחברות הוצבו יעדים שאינם מאתגרים במיוחד, שחייבו את החברה לשלם מענקים בגין השגתם. זאת, בניגוד לעידן שלפני תיקון 20 בו הוענקו בונוסים לסמנ"כלים לא על פי הסכם ונוסחאות קבועות מראש, אלא לפי שיקול דעת המנכ"ל.

הבונוסים לסמנכ"לים עלו פי 3 ב-2015 בהשוואה ל-2014: מסכום כולל של 333 מיליון שקל לכ-1.1 מיליארד שקל. הרכיב ההוני עלה כמעט פי 4. בהקשר זה נציין כי לאחרונה אושרו תקנות המאפשרות תגמול סמנכ"לים לפי שיקול דעת.

שכר המנכ"ל בחברות הגדולות נותר כמעט ללא שינוי ועומד בממוצע על 6 מיליון שקל. ההסבר לכך קשור לעובדה שישנם לא מעט מנכ"לים שכירים שחוק שכר הבכירים עדיין לא השפיע עליהם, לאור העובדה שהם עדיין מכהנים תחת הסכמי העסקה שנחתמו טרום כניסתו של התיקון. שכר היו"רים ירד בעיקר לאור תיקון 16 לחוק החברות (אישור עסקאות עם בעל עניין), שנכנס לתוקף עוד לפני תיקון 20 והביא להפחתה משמעותית של שכר המנהלים בעלי השליטה המכהנים בתפקידי יו"ר דירקטוריון.

ואיך נראה שכר הבכירים בחברות הציבוריות לעומת נתוני השכר במשק הישראלי? עלות השכר הממוצעת לבכיר בשנת 2015, כ-3.6 מיליון שקל כאמור, הייתה גבוהה פי 54 מעלות שכר המינימום. מדובר בירידה קטנה לעומת 2014, אז היה שכר המנהלים גבוה פי 58 משכר המינימום, כשעיקר הצמצום בפער נובע מהעלייה בשכר המינימום.

הפער הגדול ביותר בין שכר המינימום לשכר המנהלים נמצא בענף התעשייה, פי 81, כששר הבכירים בסקטור הזה גם גבוה פי 57 מעלות השכר החציונית במשק.

בהקשר זה ראוי להזכיר כי השבוע אושר באופן סופי בכנסת חוק תגמול לנושאי משרה בתאגידים פיננסיים, שעל פיו השכר הגבוה ביותר שיוכל בכיר בחברה פיננסית לקבל - כהוצאות שכר מוכרת לצרכי מס עבור החברה - תעמוד על לא יותר מפי 44 משכרו הריאלי של העובד בעל השכר הנמוך ביותר בחברה, או פי 35 מעלות השכר של אותו עובד, לרבות עובדי קבלן.

ירידה חדה בשכר הבכירים בביטוח

ואם כבר מדברים על הסקטור הפיננסי, זה המקום להזכיר כי ענף הביטוח בולט במיוחד בכך שנרשמה בו בשנה החולפת ירידה של קרוב ל-20% בעלות השכר הממוצעת לבכיר, לאחר הפחתה של כ-25% בעלות השכר הממוצעת לבכיר בשנת 2014. את המגמה הזו ניתן ליחס להשפעה הישירה של פיקוח אקטיבי והדוק של המפקחת על הביטוח במשרד האוצר. בסך הכל, בשלוש השנים האחרונות נרשמה צניחה של 38% בעלות השכר השנתית הממוצעת בענף הביטוח.

אחד הטיעונים שעולים בהקשר להתערבות המחוקק בשכרם של הבכירים הוא כי הגבלת השכר תפגע באיכות הניהול של החברות בישראל. על כך משיבה קרן קיבוביץ, שותפה במחלקת תגמול ב-Consulting Group BDO כי לפחות על פניו "ישראל היא 'כלכלת אי', והאלטרנטיבות של המנהלים הישראלים לנהל חברות בחו"ל כמעט ולא קיימות. לכן, ניתן להניח, כי אם ירידת השכר בישראל תהיה רוחבית, ההשפעה על איכות המנהלים תהיה קטנה". לדבריה, "בפני המנהלים בביצה הישראלית הקטנה לא עומדות אין ספור אפשרויות, בייחוד בענף הפיננסים הכולל מספר מצומצם ביותר של בנקים וחברות ביטוח".

לצד זאת, מוסיפה קיבוביץ כי "בשנים האחרונות ראינו תופעה הולכת וגוברת של כניסת מנהלים זרים לניהול חברות בישראל. זהו חלק מתהליך גלובליזציה והכרה של החברות הבינלאומיות שמרכזן בישראל שבמקרים מסוימים יש צורך במנהלים זרים בעלי התמחות בתחומים שאין בהם מספיק ניסיון ניהולי בישראל".

דוגמאות בולטות לחברות בישראל שבהן מכהנים או כיהנו מנהלים זרים כוללות את מנכ"ל טבע בשנים 2012-2013, ג'רמי לוין, מנכ"ל כיל המכהן, סטפן בורגוס (משנת 2012) ומנכ"ל יבמ ישראל, ריק קפלן (משנת 2012). גם בתחום הפיננסי שימשו מנכ"לים זרים, כדוגמת גאס פליקס שהיה מנכ"ל סיטיבנק ישראל.

"החשיבות של מנכ"לים זרים למשק היא מעבר לתרומה הישירה בפיתוח אסטרטגיה גלובלית בחברות, שכן במקרים רבים הם חושפים את החברות הישראליות לסטנדרטים של ניהול בינלאומי ובכך תורמים לחיזוק התרבות העסקית ומחזקים את היכולות הגלובליות של מנהלים ישראלים בדרגי ביניים".

"צעד אחד יותר מדי בכיוון הלא נכון"

ואיך מנתחים ב-BDO את הגברת החקיקה וההתערבות הממשלתית בשכר הבכירים שמגיעה שליאה ממש בימים אלה? "לקחנו צעד אחד יותר מדי בכיוון הלא נכון", אומרת על כך קיבוביץ. "עדיין לא יבשה הדיו על תיקון 20, ולא הספקנו לתהות על קנקנו, וכבר תקנות ההקלות הופכות את הקערה לגבי סמנכ"לים. לא הספקנו לעדכן את תוכניות התגמול, וכבר נכנס חוק חדש בענף הפיננסים לו תהיה השלכה רוחבית על כלל הענפים.

"בענף הביטוח ניכר כי שכר הבכירים ירד דרסטית גם ללא החוק החדש וכך עברנו בן לילה משכר גבוה יחסית בחברות הפיננסיות להכבדת הרגולציה שעלולה להביא לשוק נזק של ממש. הפחתת השכר ככל הנראה תביא להסטה של רכיבים משתנים לרכיבים קבועים, ובכך תפגע במוטיבציה להשגת ביצועי יתר. כך ייצא שהרגולציה תתמוך בבינוניות במקום לעודד חברות ולתמרץ אותן לביצועים יוצאי דופן, וזה בדיוק ההיפך ממטרתו המקורית של תיקון 20".

השכר הממוצע לפי מגזר

מגמות בולטות בנתוני שכר הבכירים

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס