גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיובי שבאינפלציה שלילית

שבנק ישראל יירד מ"היעד". יש גם ירידות שטובות לנו

קרנית פלוג / צילום מסך
קרנית פלוג / צילום מסך

הרבה אקסיומות נשברו מאז "פרץ" המשבר הכלכלי של 2008. למשל, התפיסה שהבנקאים, אנשי הצווארון-הלבן, הם אנשים שמרנים שדואגים קודם כול ליציבות הבנקים, ואינם נכנסים להרפתקאות. עוד תפיסה - מניות הן נכס שהוא תמיד מסוכן יותר מאיגרות-חוב ממשלתיות. כיום, זוהי קביעה שלא בטוח שהיא נכונה.

ולעניינינו - מי היה מעלה על דעתו שבשמונה השנים שבין 2008 ל-2016, הבנקים המרכזיים ימטירו עלינו - דולרים, יורו, יאנים, יואנים, ומה לא; ואחרי כל זה לא תהיה אינפלציה? כל כלכלן מתחיל היה מזהיר מהיפר-אינפלציה. והנה אנחנו מצויים היום בסיטואציה שבה נוסף לכך שאין אינפלציה, הבנקים המרכזיים מוטרדים מסכנה של דפלציה, ועושים הכול כדי לעורר את האינפלציה מתרדמתה.

מדוע המשקים מוטרדים מדפלציה?

על-פי ספרי הכלכלה הקלאסיים, מצב שבו המחירים יורדים לאורך זמן, אינו רצוי, מכיוון שכאשר הצרכנים מבחינים שהמחיר מחר יירד והמוצר יהיה זול יותר מאשר היום, הצרכנים דוחים את קניותיהם והוצאותיהם. ברגע שזה קורה, היצרנים נאלצים לצמצם את הייצור, דהיינו, לפטר עובדים, מה שאומר - עוד ירידה בכוח הקנייה של אלה שהפכו למובטלים.

פיטורים יוצרים חשש גם אצל אנשים עובדים, שאף הם יהפכו למובטלים בקרוב, ואז גם הם מצמצמים כבר היום את הצריכה שלהם, מה שתורם לצמצום נוסף בייצור, והנה לנו מעגל-קסמים מרושע מאוד.

לעומת זאת, ברגע שמצליחים לייצר אינפלציה, הכול משתנה. הצרכנים, שיודעים שמחר יהיה יקר יותר, אינם ממתינים עם הקניות שלהם, הם צורכים מוצרים, והפעילות הכלכלית מתגברת.

בחלק מהמדינות המפותחות קיים מה שנקרא יעד אינפלציה שנתי. בארה"ב ובאירופה, למשל, עומד היעד על 2%; בישראל הוא נקרא "יעד יציבות המחירים", והוא עומד על טווח שבין 1% ל-3%.

אבל בנק ישראל אינו מצליח להגיע ליעד שנקבע לפני כ-15 שנים. כך, למשל, בשנת 2013 האינפלציה עמדה אמנם ביעד, על 1.8%, אך בשנת 2014 הייתה שלילית: 0.2%-, וכך גם בשנת 2015: 1%-. ואת השנה הזו, 2016, התחלנו עם מדדי ינואר ופברואר שבמצטבר ירדו בשיעור של 0.8%.

בשנים האחרונות בנק ישראל עושה הכול כדי "להכניס את האינפלציה לקופסה", לתחומי היעד שנקבעו לה. הוא הוריד את הריבית באופן אגרסיבי עד לרמה הנמוכה ביותר מאז ומעולם: 0.1%, ורומז שהוא לא מוציא מכלל אפשרות הורדת ריבית נוספת.

לאור המצב הזה, הגיעה העת לעצור ולחשוב. כדאי שבבנק ישראל יקדישו זמן ומחשבה לנושא. קודם כול לשאלה העקרונית: האם הקביעה שאינפלציה (מתונה) טובה למשק בעוד שאינפלציה נמוכה מ-1% או אף ירידת מחירים, רעה מאוד למשק - האם היא נכונה.

לפני שנבחן אם ירידת מחירים היא כל-כך רעה למשק, כדאי לדעת מדוע המחירים יורדים. קודם כול, נזכיר שלא בכל מקום בעולם המחירים יורדים. בברזיל, למשל, האינפלציה בשנים האחרונות הייתה גבוהה, %12, ובכל-זאת, הצמיחה הייתה אנמית מאוד: בין מינוס 2.7% למינוס 6%. לעומת זאת, בישראל המחירים ירדו בשנתיים האחרונות, ובכל זאת הצמיחה הגיעה ל-2.5%, או מעט יותר מ-0.5% לנפש.

אז מדוע המחירים יורדים?

הסיבה העיקרית לכך שהמחירים יורדים היא אינה ירידה בביקושים, אלא הגידול בהיצע. מחיר הנפט לא ירד בגלל נפילה בביקושים, אלא מגידול בהיצע. הגידול בהיצע יכול לנבוע מסיבות שונות. במקרה של הנפט, זה יכול להיות צירוף ושילוב של שכלולים טכנולוגיים שמגדילים את התפוקה ושל שיקולים פוליטיים-כלכליים; ההיצע במוצרים אחרים, יכול לנבוע מסיבות דומות או אחרות. חלק חשוב בעניין תופסים החידושים הטכנולוגיים.

אחד הגורמים לירידה החדה בשיעור האינפלציה בישראל נובע ממהלכים ממשלתיים, כמו הורדת מחירי המים והחשמל; מחיר הדלק, הסלולר ועוד. אז מה בדיוק רע כאן? הרי ירידת המחירים הזו מפנה כסף, ומגדילה את כוח הקנייה של הצרכנים למוצרים ולשירותים אחרים. ואכן, אם בודקים את מרכיבי האין-אינפלציה, מגלים שבעוד שהמחירים אכן ירדו בשנים האחרונות, בעיקר עקב ירידת מחירי הסחורות, והנפט, וכן החלטות ממשלתיות ושכלולים טכנולוגיים, הרי שמחירי המוצרים והשירותים הלא-סחירים, ובראשם הדולר, אלה שלא ניתן לייבאם, עלו גם עלו.

האם אנחנו חיים באמת בעולם של דפלציה?

זה שהמחירים יורדים (בחלקם) זה עדיין לא אומר שאנחנו בסיטואציה של דפלציה, על כל הקשור בה - האטה כלכלית מתגלגלת למיתון ולאבטלה. בישראל, המחירים יורדים, ובה בעת הצריכה הפרטית חזקה, והאבטלה היא בשיעור כמעט הכי נמוך שלה מאז ומתמיד.

המסקנה מכל אלה היא, שהגיע הזמן שבנק ישראל יעסוק פחות בנושא החזרת האינפלציה ל"יעדה", ואם הוא מוטרד מכך שהוא אינו עומד ביעד האינפלציה, הפתרון הוא, אם בכלל, שינוי היעד. מסתבר, שלא כל ירידת מחירים מסמנת דפלציה, ושיש גם ירידת מחירים שהיא מאוד טובה לכולנו.

ובכלל, כוונת בנק ישראל להעלאת האינפלציה, אינה עולה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה שאחד הדגלים שלה הוא - הורדת יוקר המחיה. ובנק ישראל, נזכיר, הוא בין שאר תפקידיו, גם היועץ הכלכלי לממשלה.

הכותב הוא יו"ר מיטב דש

עוד כתבות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו